"תל אביב הפכה ליעד קולינרי דינמי, המפיק את המירב ממתכונים ומרכיבים מכל העולם", כך מצהירים כתבי אחד המגזינים הותיקים והנחשבים ביותר בעולם, ה"נשיונל גיאוגרפיק", בכתבה נרחבת אותה הוא מקדיש למה ואיפה אוכלים בתל אביב. המגזין מציין ארבע מסעדות חובה בעיר וגם מציין חמש מנות ישראליות שאסור למבקרים לפספס.
כתבות נוספות שיכולות לעניין אותך:
הכתבה, שתפורסם גם בגיליון אוקטובר הקרוב של מגזין הנסיעות של הקבוצה ("National Geographic Traveller"), נפתחת, איך לא, עם חומוס - ולא סתם חומוס אלא אבו חסן ביפו.
כנראה שכתבת המגזין לא התעדכנה שהסניף בו ביקרה עומד להיסגר בשנה הבאה, אבל זה לא הפריע לה "להעביר כרית של לחם על המסבחה הקרמית שלו: חומוס משובץ בגרגרים שלמים, מנוקד בפטרוזיליה ופפריקה ונוצץ בשמן בגוון לימון. בהתאם להתעקשותו של הבעלים, אני מתבלת אותו ברוטב צ'ילי כבוש - הבעיטה האחרונה בהתפרעות של עושר מלא חיים".
אבל הכתבה על "בירת האוכל הרב-תרבותית של ישראל" דווקא מנסה להתחמק מקלישאות וממהרת להבהיר - "זה אולי לא גילוי גדול שתל אביב פוגעת בול כשזה נוגע לחומוס, אבל עיר החוף של ישראל מציעה הרבה יותר למטיילים רעבים מאשר מטבח ים תיכוני.
"מאז נוסדה בשנת 1909, שלל מבני באוהאוס וגורדי שחקים מבריקים בלעו את השכנה מדרום - הנמל התנ"כי של יפו, אחד היישובים העתיקים ביותר של האנושות. כמו שתל אביב ממזגת בין ישן לחדש, כך היא גם פועלת כמעבדה קולינרית אחת גדולה, כשההגירה מכל פינה על פני תבל מזינה את סצנת האוכל התוססת שלה.
"תוכלו למצוא כאן הכל - מסושי ברמה עולמית ועד לבראסרי בסגנון ניו יורק. ואין זמן טוב יותר לטעום ממנו מאשר בהמולה החגיגית של יום שישי, כשיהודים מאמינים יוצאים להינות לפני השקיעה, כשמתחילה השבת ו-25 שעות המנוחה שלה".
אובססיבית לבראנץ'
אחרי סיבוב בשוק הפשפשים והעצירות המתבקשות לסביח עיראקי, מלבי פרסי, מאפה פרג הונגרי ומיץ רימונים ישראלי, הכתבה ממליצה לא לפסוח על "מאפיית ליאון" ולטעום שם בורקס טורקי ועלי גפן ממולאים.
בדרך לשוק הכרמל עוברים ב"שכונת הבוהמה" פלורנטין, היכן ש"האוויר כבד בניחוח זעתר וכמון" ו"הברים מפוצצים ביושבים שלוגמים קוקטייל צהריים לפני שהם מתיישבים לארוחת שבת עם משפחותיהם". חוצים את פארק המסילה שהפכה ל"מקום פיקניק פופולרי", וחולפים על פני שלל הבוטקים תוך כדי נשנוש גלידה.
בשוק הכרמל מתוארת בהתפעמות ההמולה שבין נשים מבוגרות שבוררות תפוזים ועגבניות לבין סטודנטים שמתרגשים מהררי חלבה או זוגות דביקים שממלאים שקיות עם הרינג כבוש וסלמון מעושן. אחרי תיאור מגרה של המרק התימני בשוק וביקור ב"מיטמרקט", הכתבה ממליצה על העראייס של השף יהונתן בורוביץ' ב-M25 - "מזון מהיר ים תיכוני במיטבו", שעורר "אובססיה תל אביבית למנה לפני כמה שנים", עד ש"אומץ בלקסיקון האוכל המקומי".
אבל למרות המילים החמות, המסעדה של בורוביץ דווקא לא מופיעה ברשימת "מסעדות החובה" בעיר. את המקום הראשון קוטפת מסעדת "ג'ורג׳ וג'ון״" של השף תומר טל, בזכות "המנות האקלקטיות" ושילוב "טכניקות וטעמים מהים התיכון, ממזרח אסיה ומאמריקה". המנות שהם הכי אהבו היו הסשימי אינטיאס עם בושם ורדים וה"תמנון פרוס דק", שנצלה בשומן טלה ומוגש על טאקו תירס וסלט עלים מתובל בסחוג ירוק.
עצירת החובה השנייה היא ה"Beer Bazaar" ביפו, הודות לפטיו הנהדר, כהגדרתם, בימים שטופי שמש. ממליצים ללכת כאן על החוויה המלאה - סשן טעימות, ולהקפיד "לרפד את הבטן בנשנושים כמו חומוס ועלי גפן ממולאים".
מסעדת השף R48 במלון של רותי ברודו היא עצירת החובה השלישית. "תל אביב אובססיבית לבראנץ', ובמלון הבוטיק היוקרתי R48 זה הופך לאומנות", מהללים בכתבה את החדשה של רותו ברודו. "צפו למאפים וצלחות גבינה, בתוספת טורטיות עדשים עם מקרל מעושן, איולי חזרת, הררים של עשבי תיבול טריים", וגם קוקטיילים לארוחת בוקר, כי בראנץ׳ בתל אביב הוא רק תירוץ לשתות בצהריים. ולסיום המלצה - "הזמינו מקום מראש והתלבשו בצורה אלגנטית".
במקום הרביעי, המסעדה הותיקה של מלון מונטיפיורי, גם היא מבית רותי ברודו. "עם התאורה, המוזיקה המצלצלת והדקלים המתנשאים, האווירה של האציל הקלאסי הזה מרגישה כאילו יובאה היישר מניו יורק. בואו לכאן כדי להתרועע ולצפות באנשים או באותה מידה בואו בשביל תפריט פיוז'ן צרפתי-אסיאתי הכולל קרפצ'יו דגים עם בצלצלי שאלוט חרוכים ואיולי ליים, צלעות חזיר עם בייקון וטלה עם חמאת יוזו מותססת".
אבל גם מחוץ לגבולות תל אביב יש מה לאכול: המגזין חותם את הכתבה בהמלצה על חמש מנות ישראליות שאסור לפספס: במקום הראשון, כצפוי, חומוס. "לא תצאו גרסה רעה לאייקון המקומי הזה", כך על פי הכתבה, אך בכל זאת, הטובים ביותר לטעמם, נמצאים באבו חסן ביפו וב"חומוס הכרמל" בשוק.
במקום השני - מרק תימני. ליתר דיוק, מרק בקר עשיר אצל "שמעון מלך המרקים" בשכונת כרם התימנים. "המילוי מחדש מוגש בחינם, אז למעשה מדובר באכול כפי יכולתך".
המאכל הישראלי הנוסף שאסור לפספס הוא שניצל עוף. לפי הכתבה, "תל אביב אימצה את השניצל הגרמני, אם כי כאן הוא עשוי מעוף ולא מעגל או מחזיר". בכתבה ממליצים לנסות אותו במסעדת “הכובשים”. לקינוח יש שני מאכלי חובה שסוגרים את הרשימה והם בגזרת המתוקים - חלבה על שלל טעמיה השונים ומלבי, המתואר שם כ"פודינג חלבי ומעליו שכבה של ג'לי מי ורדים". גם כאן, יש הוראה מדויקת: "הצטרפו לתור במלבי דגא'ני בשדרות ירושלים ביפו". אנחנו בעד.