בבירת הנגב - שבשנים האחרונות הפכה לעיר תוססת במיוחד, המציעה חיי לילה מגניבים לצד מוסדות אוכל ותיקים שממשיכים לפעול בה - מתקיימת סצינת אוכל רחוב מעניינת וטעימה במיוחד, שמשלבת בין בתי האוכל הוותיקים (חלקם פועלים בעיר במשך עשרות שנים) למקומות חדשים שקמו בבאר שבע ממש לאחרונה.
עוד כתבות בערוץ האוכל:
מרבית המבתי האוכל - הן הוותיקים והן החדשים יותר - פועלים על שדרת קק"ל שבאזור העיר העתיקה של באר שבע. ומה אוכלים שם? עוף רוטיסרי, בריק, קרפ צרפתי - מלוח או מתוק, מעורב ירושלמי ומנות בפיתה שלא היו מביישות את הפיתות של אייל שני. יצאנו לבדוק מה אוכלים ברחוב הבאר שבעי, וחזרנו שבעים ומופתעים.
בית הפול הירוק
בסניף הדגל של "בית הפול הירוק", ששייך לאיתם זינו (ושימו לב: אל לכם להתבלבל - בבאר שבע ישנו גם מקום הנקרא "בית הפול האדום", עליו נספר בהמשך) מציעים הברקה מעניינת של חומוס "סופר פוד" עם תוספת ספירולינה, בטעם מצוין ומיוחד למדי. אך עם כל הכבוד לחומוס, הפעם בחרנו להתמקד דווקא במנת הפול המצרי הנהדרת שמוגשת בתוך פיתה יחד עם רשימה אינסופית של תוספות, ביניהן חציל מטוגן בבלילה סודית וצ׳יפס - המטוגן גם הוא בבלילה סודית אבל אחרת.
הפול במנה הזו רך כמו קטיפה, והעובדה שהוא נכנס לפיתה חם וטרי - לצד כל התוספות עליהן סיפרנו לכם למעלה - גורמת לכך שהביס עצמו הוא לא פחות ממושלם, כזה שכולל בתוכו אינספור מרקמים וטעמים שקשה עד בלתי אפשרי לשכוח מהם גם זמן רב אחרי סיום המנה (חצי מנה 12 שקלים, מנה שלמה 23 שקלים).
עוד תוכלו לזלול במקום: פלאפל ירוק בעל טעם חזק של ירק וחומוס, אותו אפשר להזמין, כמקובל, בתוך פיתה (יחד עם כל אותן עשרות התוספות שבדלפק) או בתוך קונוס, עם זילוף של טחינת כורכום טעימה במיוחד מעל (6 שקלים לקונוס).
חברון 66 מתחם ביג, *5328, כשר
הירושלמית
את המקום הבא - השוכן בסמוך למוסד הטורטיות - "המקסיקני" - פתח ערן אלמקייס בניסיון להדביק את תושבי באר שבע בחיבתו העזה למנת המעורב. החלל כאן קטן למד ונקי מאוד, והמעורב עצמו כולל את כל החלקים שתוכלו לחשוב עליהם (טחול, פרגית, לבבות וחזה הודו נקבה) ובצל, שנצלה יחד עם הבשר עצמו.
מלבד תערובת הבשר, לתוך הפיתה הגמישה והבשרנית אלמקייס מזלף גם מעט טחינה ומוסיף קצת סלט כרוב - אותו הוא מכין במקום. והאמינו לנו - זה כל מה שצריך על מנת להדגיש את הטעמים של המנה ה"ג'וסית" והכה טעימה הזו, שמשקלה הוא כ-220 גרם ומחירה 40 שקלים.
ואם כבר הגעתם עד לכאן, אל תוותרו על טעימה מקבב הסלופי ג'ו המפורק (35 שקלים) אותה יגיש לכם אלמקייס בפיתה עם פרוסות עגבנייה וטחינה, ועל משקה ה"לימונערק" בעל טעם עדין של אניס, שגם אותו מכינים במקום עצמו.
קק״ל 47, 08-9121441, כשר בהשגחת רבנות "צהר"
המקסיקני
אי אפשר לדבר על אוכל רחוב באר שבעי מבלי להזכיר את רשת "המקסיקני", שמשולה עבור הבאר שבעים ל"מקדונלד'ס" של הטורטיות באזור הדרום. את הרשת, שמונה מעל 30 סניפים באזור הדרום בלבד, הקים גל פדלון לפני 17 שנה. הסניף המדובר בו ביקרנו, הוא הסניף הראשון שנפתח ומשמש עד היום כסניף הדגל.
ומה כל כך מיוחד כאן? אז זהו, שבמקום הזה (וגם בשאר סניפי הרשת, כמובן) מכינים את אחת ממנות הטורטייה הטעימות שייצא לכם לטעום; הטורטייה עצמה מגולגלת במהירות ובמיומנות רבה, כך שבכל ביס תוכלו להרגיש את המילוי שבפנים מבלי לסבול מנזילות על החולצה ומלכלוך מיותר.
מנת הדגל של הרשת היא הטורטייה במילוי אנטרקוט, ירקות ורטבים, ועבורה תשלמו 34 שקלים. אפשר לקבל אותה בגודל כפול, כלומר עם שתי טורטיות (בתוספת 5 שקלים) או עם כמות כפולה של בשר (בתוספת 12 שקלים).
קק"ל 43, 1700-50-50-33, כשר
הבריק של אמא
את הדוכן הבא פתח אוהב חסן - רק בן 23 - לפני כמה חודשים, שם הוא מציע בריק מדהים ואותנטי למדי. את הבצק עצמו מכינה סבתו התוניסאית, דניס, וחסן אחראי על המילוי שכולל תפוח אדמה, בצל, פטריות, עוף, ביצה עם ירק, הריסה וחריף ירוק. ואם תעדיפו לזלול את כל היצירה הזו בפיתה, תוכלו להוסיף לה גם גם מלפפון חמוץ וחציל מטוגן קריספי.
המחירים כאן נעים בין 13 שקלים ל"בריק של פעם" בלי פיתה, ול-28 שקלים עבור "Crazy בוריקה" עם כל התוספות. עוד תוכלו למצוא כאן צ'יפס על שיפוד (במרקם רך או קריספי, לבחירתכם) שמוגש עם תוספות ורטבים מעל.
קק"ל 8 באר שבע, 058-6006086, כשר ללא תעודה
מלוח מתוק
המקום הבא נפתח לפני ארבעה חודשים בסמיכות לדוכן הבוריק של חסן (מהפסקה הקודמת), על ידי שני שותפים - יוסי ג'יבני, שעלה ארצה מצרפת לפני כמה שנים, ויוסי עמר.
השניים, מציעים כאן קרפים מלוחים ומתוקים במילויים שונים של תרד ברוטב שמנת, ברי וקממבר שעוברות המסה עם ברנר, סלמון, גבינה צהובה, בצל מבושל בחמאה ויין לבן וביצת עין (51 שקלים).
בגזרת המתוקים, מציעים כאן קרפ בסגנון פריזאי קלאסי שעשוי מבלילה מתוקה אותו מורחים בחמאה, מפזרים מעל סוכר מומס עם ברנר ולסיום - מעניקים לו זילוף עדין של קוניאק ותוספת של קצפת (23 שקלים). חובבי המתוק שאוהבים את המנות שלהם מוגזמות ומושחתות, יוכלו ליהנות כאן ממבחר קרפים מתוקים עם תוספות שונות והרים של קצפת (35 שקלים) ואפילו מקרפ עוגת גבינה ומקרפ קרם ברולה (35 שקלים).
קק"ל 14, כשר למהדרין
פינת אוכל
הכריכייה הבאה, שמאכילה את מרבית הסטודנטים המתגוררים בעיר בסנדוויצ'ים ענקיים, נחשבת לאחד מהמקומות היותר מוכרים ופופולריים בבאר שבע. היא נפתחה לפני ארבע שנים, ולפני מספר חודשים עברה שיפוץ מאסיבי בעקבותיו הפכה ממקום קטן המגיש כריכים - להיכל ההסעדה הסטודנטיאלי הכי מדליק שפועל כיום בעיר.
הלחמנייה הרכה והנימוחה שממנה מכינים את הכריכים במקום, נקראת "לחם הבית" וגודלה כשל חצי כיכר לחם אחיד. היא עוברת השחמה על הפלנצ'ה, ולתוכה מעמיסים (לפי הסדר) רטבים צבעוניים לבחירה (פלפלים קלויים, רוטב פסטו, נענע ופטרוזיליה, סלק ופירות יער, מלפפונים ושום, אגסים וויסקי, שזיפים, מלון וטקילה והרשימה עוד ארוכה), בהמשך מגיע תורם של הנקניקים, שעוברים גם הם צלייה על הפלנצ'ה, מעל מניחים ביצת עין ומיני תוספות לבחירה מהוויטרינה שבכניסה.
לנמנעים מבשר, מציעים שם כריך צמחוני עם פורטובלו, שזיף ואבוקדו שנצלים יחד על הפלנצ'ה. בקיצור, במקום הזה השמים הם הגבול. טווח המחירים של כל הכריכים נע בין 45-28, והתפריט עצמו רשום עם גירים על הקיר שבמקום.
רינגלבלום 15, 053-6461366, כשר ללא תעודה
Roosters
המקום הבא נפתח על ידי גיא אברג'יל - שבמשך שנים ניהל את אחת מרשתות בתי הקפה הגדולות בעיר, ולפני פחות משנה פתח את הרוטסרי שלו ברחוב הסמוך לאוניברסיטת בן גוריון. עכשיו - עוף זה עוף, על זה אין כל ויכוח ובגזרה הזו אין הרבה מה לחדש, אבל בכל זאת חשוב לציין שכאן הוא יוצא מהתנור עסיסי וקריספי להפליא, ולצידו תפוחי אדמה שניצלים בתחתית התנור וסופגים את כל המיצים של העוף בעת הבישול.
החידוש האמיתי כאן הוא דווקא בתוספות שמוגשות לצד העוף, ביניהן: סטייק צ'יפס, פירה, אורז, סלט עדשים שחורות, סלט טבולה, סלט ירקות וגם סלט קולסלאו - את כולם מכינים במקום. עוד תוכלו למצוא שם: סלטים וכריכים במילויים שונים, ביניהם גם אחד עם עוף מפורק ואחד עם עוף קריספי (38 שקלים).
מחירים: רבע עוף + שתי תוספות יעלו לכם כאן 38 שקלים, על חצי עוף עם תוספות תשלמו 48 שקלים ומחירו של עוף שלם עם שלוש תוספות הוא 88 שקלים.
יוסף בן מתתיהו 70, 08-9563651, כשר
קבינה
הסניף הראשון של רשת המזון המהיר שמספקת אוכל חם ממכונות בשירות עצמי, נפתח לפני כחודשיים בתחנה המרכזית בעיר והיא מציעה שם המבורגר, עראייס ופוטטוס במחירים שנעים בין 15-10 שקלים.
איך זה עובד? פשוט מאוד - מעבירים את אמצעי התשלום באזור המיועד לזה שנמצא על המכונה עצמה, פותחים את התא, מוציאים את המנה החמה וממשיכים הלאה.
מתחם התחנה המרכזית, כשר
הדלפק
הדוכן הבא נמצא על הכיכר הראשית של העיר העתיקה, ונחשב לדוכן האוכל העמוס ביותר באזור - כזה שבאופן קבוע משתרך לפניו תור ארוך של חיילים במדים ושל לקוחות קבועים נוספים, הפוקדים את המקום מידי יום בשעות הצהריים.
ומה אוכלים שם? פיתות בשרניות ועמוסות בכל טוב, המזכירות את הפיתות של אייל שני ב"מזנון" ושל שפים נוספים שהלכו על הקונספט הטעים הזה. בתוך הפיתות יש 300 גרם של מאכלים טעימים שמתערבבים יחד לכדי מנה מצוינת ומשביעה. אנחנו טעמנו שם את מנת הביף בורגניון שהייתה מעולה ועמוסה בבשר מפורק שעבר בישול ארוך, והיה רך ועסיסי ובחלקים מסוימים גם מעט קריספי. יחד עם הבשר נכנסו לתוך הפיתה גם רוטב לימון כבוש, שום קונפי ועוד מיני ממרחים וסלטים.
עוד מציעים שם: פיתה עם קציצות, עם שניצל, עם סטייק מינוט, עם קבב ועם צ'יקן קארי (מחירן של כל הפיתות הוא 28 שקלים).
הרצל 44, כשר
בית הפול האדום
מול "הדלפק" מהפסקה הקודמת - על אותה כיכר מרכזית בעיר העתיקה - ממוקם הבוטק'ה המיתולוגי של באר שבע שבו פועל "בית הפול האדום" (שימו לב: למרות השם הדומה, אין קשר ל"בית הפול הירוק" מתחילת הכתבה).
בתוך החלל הלא גדול ישנו דלפק מבריק ועליו הרים של סלטים ותוספות לצד מנות חומוס, ביניהן גם מנת חומוס מעורב (42 שקלים כולל שבע מנות פתיחה). יש שם גם מנת פול מצרי אמיתי, פלאפל ולקינוח - צ'ורוס.
הרצל 55, 08-6276898, כשר
צ'אצ'א
מסעדה גיאורגית הממוקמת על השדרה המרכזית בעיר, וכוללת גם בר אלכוהול לצד שולחנות ישיבה. על האוכל כאן אחראית ננה - מאמא גיאורגית שאופה את מאפה החצ'פורי העצום בגודלו (אותו היא גם מכינה בעצמה) בתנור האבן האימתני שניצב במטבח.
המאפה - שיכול להספיק לשני סועדים רעבים במיוחד - זוכה לציפוי של חמאה מומסת ברגע שהוא יוצא מתנור, וממולא בגבינה גיאורגית מלוחה ובביצה רכה המונחת במרכזו.
את החצ'פורי אפשר לאכול במקום או לקחת לדרך בחמגשית - מבטיחים לכם שזה טעים גם אחרי כמה שניות של חימום במיקרו. מחירו של מאפה אחד הוא 40 שקלים, ומלבדו מציע התפריט שישה סוגי חצ'פורי נוספים.
קק"ל 122, לא כשר
הסנדוויץ' התוניסאי המקורי - המטעמים של אמא
במסעדה הטריפוליטאית הקטנטנה והצנועה לא תלוי אף שלט שיוכיח שהגעתם למקום הנכון, אבל תוכלו לזהות אותו באמצעות הפוסטר הענק של הבאבא סאלי שתלוי על אחד מקירות המקום.
תחת השגחתו של הרב הגדול והמקובל, חנה כחלון מכינה סנדוויץ' טוניסאי ענק ולא ממותג בעליל המוגש בלחמניית בגט עגלגלה, עליה היא מורחת שלושה סוגים של חריף (ביניהם גם משוויה עגבניות ופלפלים עם הרבה שום). על ערימות החריף היא מניחה מלפפון חמוץ, טונה, ממרח צ'רשי (שהיא מכינה במקום), תפוח אדמה, ביצה, עגבנייה ואנשובי (25 שקלים לסנדוויץ').
קק"ל 47, כשר
Alcapone Burger
ההמבורגרייה הבאה פועלת באזור אוניברסיטת בן גוריון, לא רחוק מ"פינת אוכל" שהוזכרה למעלה. המקום אינו כשר - וזה אינו עניין של מה בכך בבאר שבע, בה מרבית בתי האוכל כשרים. בנוסף, את ההמבורגר שלכם תקבלו כאן בתוספת זוג כפפות על מנת שלא תתלכלכו בזמן האוכל.
ומה בתפריט? המבורגר אנטרקוט, אותו אפשר לקבל במשקל של 120 גרם (25 שקלים) או במשקל של 200 גרם (35 שקלים). ואם יתחשק לכם להתפרע, תוכלו להוסיף מעל הקציצה שום קונפי, ריבת בצל, צ'דר, פטריו צלויות, גבינת קממבר מטוגנת ומצופה בפירורי פנקו, גבינה כחולה, בייקון ועוד (12-5 שקלים).
רינגלבלום 8, 077-7908810, לא כשר
קבב אמונה
במקום הוותיק והמתוקתק הזה ניצב גריל ענק אותו מאיישים שלושה עובדים זריזים למדי, שצולים עליו את כל סוגי השיפודים שאתם מסוגלים לחשוב עליהם (או לפחות את רובם), וכמובן - את הקבב המפורסם, ששמו יצא למרחקים.
אז נכון, הקבב כאן מעט קטן ביחס למה שאנחנו רגילים, אבל הוא טעים בטירוף, במיוחד אחרי שהוא נכנס לתוך פיתה בשרנית יחד עם בצל ועגבנייה שנצלים גם הם על האש (25 שקלים למנת קבב בפיתה).
קק"ל 58, 073-7020902, כשר
סבא ג'בטו
ממלכת כריכים אימתניים שזוכה לפופלריות רבה בבירת הנגב. מנת הדגל בתפריט - שכולל אינספור סוגי כריכים במילויים שונים - היא כריך "הפרה המשוגעת" שנחשב למאתגר במיוחד, כנראה בשל העובדה שהוא מוגש בתוך לחם שאורכו 25 סנטימטרים ורוחבו תשעה סנטימטרים.
בתוך הלחם המפלצתי הזה ישנם ארבעה רטבים שונים, ירקות טריים והר של רצועות אנטרקוט מוקפצות על הפלנצ'ה. וזה עוד לא הסוף: את הכריך העצום הזה מגישים כאן לצד עשרה רטבים שונים, למקרה שהשלל שבפנים לא יספק אתכם (49 שקלים לכריך).
התקווה 8, 08-6272829, כשר
ממוס
במסעדה הטריפוליטאית של גילה ממו מציעים גם כן כריכים, אבל כאלה שמגיעים בתוך פרנה מרוקאית. ומה שמים בתוך הלחם? אפשר לשים קציצות דגים ברוטב פיקנטי או קציצות בשר ברוטב עגבניות, כפתה או קבב. המחיר עבור כריך אחד הוא 37 שקלים, ושימו לב: מדובר בארוחה שלמה שאין סיכוי שתישארו רעבים אחריה.
מונטיפיורי 1, 08-6112285, כשר
בורקס אומי
במוסד הבאר שבעי הבא מציעים בורקסים בעלי מרקם נהדר במילוי של תפוח אדמה או גבינה, המוגשים לצד ביצה וחריף (10 שקלים או 12 שקלים עם ביצה). הנוסטלגיה, אגב, כלולה במחיר.
הפלמ"ח 107 (מול פיקוד דרום), ראשון-שישי 15:00-6:00, כשר בד"צ
הבגט של אורי
בבוטק'ה הצנוע שלו, מכין אורי כהן כריכים מצוינים של שניצל קריספי דק (32 שקלים), טונה (27 שקלים) או חביתת ירק (25 שקלים), הנכנסים כולם לתוך בגט טרי וגדול במיוחד. יש שם גם פריקסה נהדר, ובכלל - במקום עצמו יש אווירה ביתית והטעמים בהתאם.
החלוץ 77, 08-6280015, כשר למהדרין
פלאפל אסולין
את הפלאפלייה הוותיקה הזו פתח דוד אסולין ב-1958, וכיום היא ממשיכה לפעול תחת ניהולו של הבן. התפריט כאן צנוע למדי, וכולל חצי מנת פלאפל במיני פיתה (8 שקלים) ומנה שלמה במחיר של 17 שקלים (ישנה גם אפשרות לפלאפל בבגט או בלאפה).
למרות זאת, מדי יום בשעות הצהריים, משתרך מחוץ למקום תור ארוך של לקוחות קבועים שלא מוכנים לוותר על מנת הפלאפל שלהם.
הרצל 46, 08-6233824, כשר
הפלאפל והשווארמה של הירוק
השווארמייה הבאה, התחילה את דרכה ב-1960 בתוך בוטק'ה בצבע ירוק, שבו מכרו פלאפל מהבוקר ועד שהתערובת הסתיימה. מאז זרם הרבה שמן בסיר הטיגון, ומדוכן הפלאפל הקטן צמחה לה אימפריה שמציעה גם שווארמה מעולה לצד הכדורים המטוגנים.
קק"ל 20, 050-4446145, כשר