מה זה בעצם אוכל הולנדי? כמעט כולם חושבים על אותה רשימת מכולת קצרה: צ'יפס, הרינג, וופל דביק וגבינות גאודה. כל אלה באמת נהדרים ומספקים תשובה טובה למאנץ' לתייר רעב וסקרן, אבל האוכל ההולנדי האמיתי - זה שההולנדים אוכלים ביומיום - הוא הרבה יותר מזה.
כתבות נוספות שיכולות לעניין אותך:
כששואלים תיירים אם יצא להם לאכול אוכל הולנדי מסורתי, בדרך כלל מגלים שהם בכלל לא יודעים מה זה אוכל הולנדי מסורתי. רוב המטיילים טועמים בהולנד את מאכלי הרחוב, את הצ'יפס המפורסם, ההרינג האגדי, הוואפל קרמל הדביק והחם. אבל מה אוכלים בבית?
אז אם אתם מתכננים גיחה לאמסטרדם או שאתם רק סקרנים, הרשימה הזאת בדיוק בשבילכם - מדריך ל-13 מאכלים הולנדים מסורתיים וטעימים שכדאי לכם לטעום בביקור הבא שלכם בהולנד. המלצה חמה: כדאי לנשנש משהו לפני הקריאה.

עוגייה Gevulde koek

מדובר בעוגייה שכל חובבי עוגיות השקדים והמרציפן פשוט חייבים להכיר ולטעום. זו אחת העוגיות ההולנדיות המסורתיות שלגמרי בטעות לא זכתה לפופולריות בקרב התיירים.
תשאלו כל הולנדי איך אצלם בבית אופים את העוגייה, וסביר שיגידו לכם שזה הולך לפי מתכון שעובר כבר דורות במשפחה. מדובר בעוגיית בצק פריך במילוי שקדים טחונים, כשבחלק מהמתכונים מוסיפים טיפת לימון לאיזון המתיקות. הקוטר של העוגייה הוא 10 ס"מ והיא מעוטרת בחצי שקד מלמעלה.
21 צפייה בגלריה
Gevulde koken
Gevulde koken
(צילום: streat bites )
21 צפייה בגלריה
אוכל הולנדי מומלץ
אוכל הולנדי מומלץ
(צילום: streat bites)
אם תרצו לטעום אותה, דעו שמדובר באחת העוגיות הנמכרות ביותר בקרב ההולנדים. אפשר למצוא אותה בהמון מקומות - החל מחברות תעופה הולנדיות שמגישות אותה לצד הקפה בטיסה, דרך הקיוסקים בתחנות הרכבת, במאפיות השכונתיות ובסופרים הגדולים.
התרגום של Gevulde koek הוא "עוגייה ממולאת". כמה פשוט, ככה טעים. כמובן שאם אתם מאוהבי המרציפן ועוגיות השקדים, זוהי לחלוטין העוגייה בשבילכם. המלצה: קנו עוגייה כזו דווקא במאפייה מקומית, כדי לטעום אחת איכותית באמת.
איפה אוכלים? בכל אחת מהמאפיות שפזורות בעיר

אספרגוס לבן

מדובר בירק מלכותי במיוחד עבור ההולנדים, עד כדי כך שהוא קיבל את הכינוי - "זהב לבן". צבעו הלבן נובע משיטת גידולו הייחודית - בניגוד לאספרגוס הירוק, שגדל מעל פני האדמה ומקבל את צבעו מחשיפה לשמש, מהאספרגוס הלבן מונעים חשיפה לאור יום ולכן צבעו נותר לבן. האספרגוס הלבן גדול יותר ועבה יותר מהאספרגוס הירוק. הוא גדל בעיקר בגרמניה, צרפת, ספרד והולנד כמובן.
הולנד מגדלת בעונה כ-20 אלף טון של אספרגוס לבן והוא נמכר בתקופת האביב למשך חודשיים בלבד - מאמצע אפריל עד אמצע יוני. כשעונת האספרגוס מגיעה יש אווירת חג, והוא מציף את הולנד כולה החל מהשווקים, הסופרים ועד למכולות השכונתיות. ההולנדים מתייחסים לאספרגוס הלבן בהמון כבוד וחולטים אותו במשנה זהירות במים חמים. יש אפילו סירים ייעודיים לבישול אספרגוס - עליו להתבשל כשהוא עומד בתוך הסיר כדי לשמור על הטעמים העדינים שלו.
21 צפייה בגלריה
(צילום: ירון ברנר)
הטעם של האספרגוס הלבן מתוק אבל יש בו גם מרירות קלה ועדינה. ארוחת ערב הולנדית מסורתית בעונת האספרגוס תכיל אספרגוסים לבנים חלוטים במים חמים, תפוחי אדמה מבושלים במים, ביצים קשות, כמה פרוסות של Ham וחמאה מומסת כדי להמליח את כל הירקות שעל הצלחת. כמה פשוט, ככה טעים.
איפה אוכלים? אם אתם מטיילים בעונה, סביר להניח שבכל מסעדה טובה תהיה לפחות מנה אחת עם אספרגוס לבן

Rookworst נקניקיית

אם לא שמעתם עדיין על נקניקיית Rookworst ההולנדית - אנחנו שמחים להיות הראשונים שמספרים לכם עליה. מדובר בנקניקייה עסיסית במיוחד ועשירה בטעם שמתפוצץ בתוך הפה. מי שחובב נקניקיות, פשוט חייב לטעום את הנקניקייה הנהדרת הזו. הנקניקיות אומנם נמכרות במשך כל השנה, אך כשהחורף מתחיל, יחד איתו מגיע החשק לאכול מהן עוד ועוד.
21 צפייה בגלריה
אוכל הולנדי מומלץ
אוכל הולנדי מומלץ
(צילום: streat bites)
21 צפייה בגלריה
אוכל הולנדי מומלץ
אוכל הולנדי מומלץ
(צילום: streat bites)
תוכלו להשיג אותן כמעט בכל מקום: במעדניות בשרים, בסופר המקומי ואפילו ב-HEMA - הכלבו שכדאי להכיר לקראת הביקור שלכם באמסטרדם. חוץ מהנקניקייה המהממת הזו, שאותה אפשר לרכוש בתוך לחמניית ענן תמורת 2.5 יורו בלבד, יש בכלבו המקסים הזה בעיקר אקססוריז לבית, בגדים וצעצועים לילדים.
הנקניקייה המסורתית עשוייה בשר חזיר, אך בשנים האחרונות ניתן למצוא גם גרסאות שלה מבשר עוף. האופן המסורתי להכנת הנקניקייה הוא בעישון בתנור, וכאלה תוכלו למצוא בקצביות השכונתיות. לעומתן הנקניקיות התעשייתיות מקבלות את טעמן המעושן מעשן נוזלי, וגם הן נפלאות, טעימות ומפוצצות בטעם. את הנקניקיה הזו בדיוק מוסיפים ההולנדיים למרק האפונה האלוהי שלהם, וגם לתבשיל ה-Stamppot המסורתי.
איפה אוכלים? בכל סניף של HEMA. הסניף הגדול ביותר נמצא ממש במרכז אמסטרדם ברחוב- Nieuwendijk 174

(Stamppot) פירה עם ירקות

זה מאכל הולנדי מסורתי שאפשר למצוא אריזות מוכנות שלו כמעט בכל סופר שכונתי - רק לקנות ולחמם בבית במיקרו. המאכל הזה עד כדי כך מסורתי שהשורשים שלו הולכים אחורה למאה ה-16. מדובר בפירה תפוחי אדמה בשילוב ירק ואפילו שניים-שלושה, למשל תרד, קייל, כרישה, כרוב כבוש, בצל, גזר ועוד.
לצד פירה הירקות העשיר הזה מגישים את נקניקיית ה-Rookworst (ראו למעלה). אולי תגידו לעצמכם שזו לא מנה מאוד מסובכת - ואתם לגמרי תצדקו. במדינה קרה שבה החורף מגיע מוקדם ובה מגדלים מאות סוגים של תפוחי אדמה, ברור למה מנה כמו Stamppot הופכת למאכל לאומי.
21 צפייה בגלריה
אוכל הולנדי מומלץ
אוכל הולנדי מומלץ
(צילום: streat bites)
21 צפייה בגלריה
אוכל הולנדי מומלץ
אוכל הולנדי מומלץ
(צילום: streat bites)
אם תרצו לאכול במסעדה הולנדית מסורתית ולטעום את מנת ה-Stamppot, אנחנו ממליצים להגיע למסעדת Moeders (אמהות, בהולנדית). כשמדברים על חווייה כוללת, מתכוונים בדיוק לזה: הקירות מלאים בתמונות נשים - אמהות של מבקרים שהגיעו למסעדה.
הכלים לא אחידים, כולם כלי וינטג' שנמסרו על ידי מבקרים שהגיעו לפתיחת המסעדה לפני 25 שנה, והתפריט מחולק לפי שמות האימהות כשלכל אחת רשימת המאכלים שלה.
איפה אוכלים? Moeders - Rozengracht 251, Amsterdam. מומלץ להזמין מקומות מראש דרך אתר המסעדה

לחם סוכר (Suikerbrood)

מדובר בלחם שכדאי מאוד להכיר, בטח ובטח אם אתם מחובבי המאפים והבצקים: Suikerbrood זה לחם סוכר וכשמו כן הוא - מלא בסוכר. כמה סוכר? ביחס של 300 גר' קמח ו-200 גר' סוכר בלחם אחד - והוא בהחלט מצדיק את שמו. מקור הלחם הוא בצפון הולנד, ובעבר היה נהוג להביא אותו ליולדות טריות - השילוב של סוכר עם סגולות הקינמון והג'ינג'ר, העניק ליולדת הטרייה את האנרגייה הדרושה לשינויים שחלו בחייה זה עתה.
21 צפייה בגלריה
אוכל הולנדי מומלץ
אוכל הולנדי מומלץ
(צילום: streat bites)
כיום זה לחם חגיגי שנוהגים לאכול בעיקר בחגים, אבל הוא נמכר במהלך כל השנה ולהשיג אותו בעיקר במאפיות השכונתיות. סביר להניח שגם יגישו לכם אותו בארוחת הבוקר של המלון. בגלל שמדובר בלחם עשיר בסוכר, הוא משתלב מדהים לצד כוס קפה או תה או כקינוח לארוחה. את הלחם אפשר לאכול כפרוסת עוגה, אך ההולנדים אוהבים גם לשחק משחקי מתוק-מלוח ומורחים עליו עוד שכבה יפה של חמאה מלוחה.
בלחם יש לא רק סוכר אלא גם חמאה, קינמון וג'ינג'ר. אגב, הסוכר שבלחם איננו סוכר רגיל - ההולנדים משתמשים במתכון הזה בפניני סוכר שנשארים מעט גבישיים בתוך הלחם ומעניקים גלייז חיצוני ופנימי. יאמי יאמי.
איפה אוכלים? בכל אחת מהמאפיות הפזורות בעיר

מרק אפונה - Snert

כחובבי מרק אפונה, היינו חייבים לאמץ את המתכון ההולנדי שנחשב עבור המקומיים לאבי כל המרקים. המתכון לא מסובך בכלל, אך התוספת המפתיעה של המרק היא נקניקיית ה-Rookworst. כן, גם פה היא מככבת ומשדרגת את המרק בצורה יוצאת דופן - היום אנחנו כבר לא מסוגלים להכין מרק אפונה בלי הנקניקייה הזו שמוסיפה טעם עשיר כל-כך למרק.
יש כמה גרסאות למרק האפונה ההולנדי, יותר נכון - סוגים שונים של בשרים שניתן להשתמש בהם במרק כגון בייקון או האם. כשמכינים מרק אפונה בשרי בארץ, בדרך כלל מוסיפים את הקבנוס המוכר והכשר, שגם הוא משדרג פלאים את המרק.
21 צפייה בגלריה
אוכל הולנדי מומלץ
אוכל הולנדי מומלץ
(צילום: streat bites)
את המנה הזאת נוהגים להכין בערב ראש השנה החדשה. המרק צריך להיות סמיך, עד כדי כך שהוא לא יוכל "לברוח" לכם מהכף, או כמו שאומרים ההולנדים - אם הכף יכולה להישאר זקופה בתוך המרק, כנראה שהוא סמיך בדיוק במידה הנכונה.
כדי להגיע לסמיכות הרצוייה ההולנדיים משתמשים ביחס של 500 גר' אפונה יבשה לליטר מים. פרט לערב השנה החדשה, ההולנדים אוכלים את המרק במהלך כל החורף, ובהנאה רבה.
אפשר למצוא את מרק האפונה בשווקי הכריסמס, בבתי הקפה שלצד מגרשי ההחלקה על הקרח ובמסעדות הולנדיות מסורתיות. אם אתם מבקרים באמסטרדם ומעוניינים לחמם מעט את הבטן עם מרק אפונה עשיר, כדאי להגיע לשוק Lindenmarkt (שפעיל בימי שבת בלבד), בשכונת ה-Jordaan. ממש בקצה השוק נמצא דוכן משפחתי טעים טעים, שמגיש בין היתר את מרק האפונה המושלם הזה.
איפה אוכלים? שוק Lindenmarkt ברחוב Lindengracht. אם לא הצלחתם להגיע בשבת לשוק אתם יכולים לאכול אותו גם בכל סניף של HEMA וגם ב-Eetsalon Van Dobben - מוסד אוכל הולנדי בבכתובת - Korte Reguliersdwarsstraat 5-7-9, Amsterdam ושגם במסעדת Moeders ההולנדית

סופגנייה (oliebollet)

זאת הסופגנייה ההולנדית בה' הידיעה. לצערנו (או שאולי לשמחתנו) היא לא נמכרת כל השנה. משמעות המילה Oliebollen היא "כדור שמן" וכשמה כן היא.
21 צפייה בגלריה
אוכל הולנדי מומלץ
אוכל הולנדי מומלץ
(צילום: streat bites)
הסופגנייה הזאת מזכירה מאוד את הסופגנייה שלנו אבל יש בה שני הבדלים מהותיים: האחד, זו סופגנייה ללא ריבה, והיא מגיעה בשתי וריאציות plain (פשוטה) או עם צימוקים (אגב, אנחנו מעדיפים) את גרסת הצימוקים. הבדל השני הוא בדחיסות הסופגנייה - הסופגנייה שלנו אוורירית מאוד ואילו ההולנדית דחוסה יותר. מה שבטוח זה שתקבלו אותה עם ענן של אבקת סוכר.
21 צפייה בגלריה
אוכל הולנדי מומלץ
אוכל הולנדי מומלץ
(צילום: streat bites)
ה-Oliebollen נמכרת במשך מספר חודשים בודדים בשנה, והיא מבשרת את בוא החגים הנוצריים. בנובמבר העיר מתמלאת בעשרות דוכנים כמו פטריות אחרי הגשם, שצצים לפתע ונשארים בעיר עד היום האחרון של ינואר. ואז, ביום בהיר אחד, הם נעלמים בבת אחת, כאילו לא היו כאן רק יום קודם.
זו בהחלט עונה מרגשת לבלוטות הטעם שלנו, ואנחנו לא יכולים להתאפק בכל פעם שאנחנן פוגשים דוכן שכזה. אגב, מקור הסופגניה אינו ידוע, אך אחת הסברות היא שזהו גלגול של הסופגנייה היהודית שהגיעה עם גירוש יהודי ספרד במאה ה-15.
איפה אוכלים? חפשו את הדוכנים הצבעוניים הפזורים ברחבי העיר

קרם שניט (Tompouce)

"מילפיי", "נפוליאון", "קרם שניט" או "טומפוס" - לא משנה איך תקראו לה, מדובר באותה גברת בשינוי אדרת: עוגת בצק עלים במילוי עשיר של קרם וניל או קרם פטיסייר. לכל מדינה יש גרסה מעט שונה, והטומפוס ההולנדי נמכר בחנויות במשך כל ימות השנה, כשהוא מתהדר בגלייז ורוד מעל. ביום המלך שחל באפריל, ולמשך כמה ימים חגיגיים בשנה - הגלייז משנה את צבעו לכתום - צבע המלוכה ההולנדי.
21 צפייה בגלריה
אוכל הולנדי מומלץ
אוכל הולנדי מומלץ
(צילום: streat bites)
את העוגה אופים בבית כשרוצים להרשים את האורחים, ובשאר הזמן אפשר למצוא אותה ברוב המאפיות, הסופרים ובסניפים של HEMA.
לא מדובר בעוגה יומיומית אלא בדיוק להיפך. מאחר וזו עוגה עם המון קרם, אין דרך נעימה לאכול אותה מבלי להתלכלך וקשה מאוד להימנע מלאכול אותה בצורה מרושלת. בגלל שמדובר בעוגה כל כך פופולרית, ההולנדים המציאו שיטות לעקוף את הרישול, ויש להם דרך מיוחדת לאכול את הטומפוס שלהם. ההמלצה שלנו - את העוגה הזו תאכלו בחברת אנשים שאתם מרגישים בנוח לידם ותבקשו מהמוכר שיראה לכם את השיטה הטובה ביותר לאכול אותה.
איפה אוכלים? הטומפוס הכי טעים נמצא במאפיית Holtkamp. כדאי להגיע בבוקר לפני שהכל נחטף

Hagelslag

מדובר בהתמכרות קשה מאוד של ההולנדים. מי שביקר בעבר בהולנד וישן במלון שהוגשה בו ארוחת בוקר, ייתכן שנתקל בפצפוצי השוקולד האלו והניח שהם נמצאים שם עבור הילדים. ובכן, אנחנו פה כדי לבשר לכם שטעיתם. אז מה זה Hagelslag בעצם? אלו פצפוצי שוקולד אך לא רק - יש גם פצפוצי פירות ופצפוצי אניס, אבל פצפוצי השוקולד הם הפופולריים ביותר.
אנחנו מכירים את פצפוצי השוקולד האלו כחלק מקישוט עוגות או כתוספת על גלידה לילדים, אבל בהולנד זו ארוחה למבוגרים וילדים כאחד.
21 צפייה בגלריה
אוכל הולנדי מומלץ
אוכל הולנדי מומלץ
(צילום: streat bites)
21 צפייה בגלריה
אוכל הולנדי מומלץ
אוכל הולנדי מומלץ
(צילום: streat bites)
שפע המותגים הקיימים ומיתוג האריזות, רומז על קהל האוהדים של ה-Hagelslag. קל מאוד לזהות איזה מהפצפוצים מיועדים לקטנטנים ואיזה למבוגרים.
לא פחות משעשעים אלו Hagelslag בטעם אניס, שנקראים בהולנדית – Muisjes (ובתרגום - עכברים). פצפוצי האניס מגיעים בשני צבעים בלבד - ורוד ותכלת.
על פי המסורת מגישים אותם כאשר מתווספים ילד או ילדה למשפחה: כשבן הזוג חוגג את הלידה עם החברים בעבודה ומבשר להם על הצטרפות הרך הנולד למשפחה, וגם תמצאו אותם בבית של יולדת טרייה. זו מסורת הולנדית מעט משונה, אך וותיקה מאוד.
איפה קונים? בסופר

ליקריץ (Drops)

תשמעו קטע: ההולנדים הם העם שצורך את כמות הליקריץ הגבוהה ביותר בממוצע בעולם כולו. כמה גבוהה? הולנדי בודד צורך בממוצע 2 ק"ג בשנה. אכן לא מעט. ובגלל החיבה היתרה של העם ההולנדי לסוכריות הליקריץ, יש עשרות סוגים שונים שלו שמחולקים לארבע קטגוריות עיקריות: רך ומתוק, רך ומלוח, קשה ומתוק ואחרון חביב - קשה ומלוח.
21 צפייה בגלריה
אוכל הולנדי מומלץ
אוכל הולנדי מומלץ
(צילום: streat bites)
את הליקריץ תפגשו בכל סופר מקומי, אך אפשר למצוא אותם גם בחנויות הפארם ובבתי המרקחת - ההולנדים מאמינים שהסוכריות האלו לא רק טעימות אלא גם טובות לכאבי גרון וכאבי בטן.
אם אתם מאלו שהמילה "ליקריץ" גורמת להם לרתיעה קלה, אתם ממש לא לבד, אבל בהולנד יש כל כך הרבה סוגים וטעמים עדינים ומרעננים, שלפעמים נחמד לגלות שאתם דווקא אוהבים משהו שהייתם בטוחים שלא. ולאלו מכם שהם מחובבי הז'אנר - אל תפלו לליקריץ התעשייתי שנמכר בסופר. חפשו את דוכני הבוטיק בשווקים השונים שבהם תמצאו מגוון לא מתועש והרבה יותר מיוחד.
איפה קונים? בשוק אלברט קאופ, באמצע השוק תמצאו דוכן נפלא של סוכריות ליקריץ איכותיות ומיוחדות - Albert Cuypstraat, Amsterdam

Rijsttafel

בתרגום לעברית - "שולחן אורז". Rijsttafel זוהי ארוחה אינדונזית שהגיעה להולנד אחרי 300 שנה של שליטה הולנדית באינדונזיה. כשההולנדים כבשו את אינדונזיה במאה ה-17, הם גילו טעמים אקזוטיים שלא היו מוכרים להם קודם לכן.
ההולנדים שגרו בקולוניות רצו להשוויץ בפני האורחים החשובים שלהם עם שפע הטעמים שלא הגיעו לאירופה באותם ימים, והם נהגו לארח ולהגיש מכל הטוב של המטבח האינדונזי בארוחה בודדת אחת. ארוחה עשירה אחת כללה בין 10 ל-40 מנות שונות ומגוונות ביניהן בשרים, דגים, מגוון ירקות, טופו, ועוד. הכול הוגש מסביב לקערת אורז שהוגשה למרכז השולחן.
21 צפייה בגלריה
אוכל הולנדי מומלץ
אוכל הולנדי מומלץ
(צילום: streat bites)
מאחר שההולנדים שלטו באינדונזיה במשך כ-300 שנה, אינדונזים רבים עשו את דרכם להולנד והיום כעשרה אחוזים מאוכלוסיית הולנד הם אינדונזיים שהביאו איתם את הטעמים מהבית. אותה פתיחת שולחן נדדה גם להולנד, ובכל מסעדה אינדונזית מגישים היום את ארוחת ה-Rijsttafel. זו הזדמנות נהדרת לקבל מעין "ארוחת טעימות" של המטבח האינדונזי.
21 צפייה בגלריה
אוכל הולנדי מומלץ
אוכל הולנדי מומלץ
(צילום: streat bites)
באופן פרדוקסלי, באינדונזיה לא תוכלו למצוא את ארוחת ה-Rijsttafel מאחר והיא מסמלת עבור העם האינדונזי את השליטה ההולנדית, והאינדונזים רוצים ליצור לעצמם זהות שאינה תלויה יותר בקולוניה ההולנדית.
בהולנד יש עשרות מסעדות אינדונזיות, חלקן נאמנות למקור ואילו אחרות עוסקות בפרשנות עדכנית לטעמים של המטבח האינדונזי. מסעדה נפלאה שמביאה טעמים אקזוטיים בניחוח מודרני היא Mama Makan באמסטרדם. זו הזדמנות נהדרת לטעום הרבה מנות מהמטבח האינדונזי שעבורנו הישראלים הוא פחות מוכר.
איפה אוכלים? כתובת - Spinozastraat 61, Amsterdam

קרוקט וביטרבולן

ה-Croquette וה-Bitterballen הם בני דודים: הקרוקט המסורתי עשוי מראגו שהתקרר ועוצב לצורה אובלית, מצופה בפירורי לחם ומטוגן בשמן עמוק. לראגו מוסיפים עוף, דגים, שרימפס, גבינה, ירקות או נודלס. הצורה הקלאסית של הקרוקט היא צורת גליל ואוכלים אותו בדרך כלל בתוך כריך עם מעט חרדל הולנדי.
הביטרבולן דומים מאוד לקרוקט גם בשיטת ההכנה וגם בטעם, אך צורתם עגולה והם מזכירים כדורי פלאפל בגודל. משמעות השם Bitterballen נולדה מתוך המנהג לאכול אותם לצד משקה אלכוהולי (bitter) ובהולנד, כיאה למדינה קרה, גם הנשנוש שלצד הבירה מוגש חם ואם אפשר - גם מטוגן.
21 צפייה בגלריה
אוכל הולנדי מומלץ
אוכל הולנדי מומלץ
(צילום: streat bites)
הקרוקטים והביטרבולן הם נשנושים פופולריים בהולנד וניתן למצוא אותם באין ספור מקומות. כדאי לנסות לאכול אותם בקירות האוטומטיים של FEBO שפזורים בכל פינה בעיר - מאחוריהם עומדים עובדים שמטגנים וממלאים את התאים בקרוקטים טריים במשך כל היום ומוודאים שהקרוקט לא עומד יותר מידי זמן, אחרת הוא נזרק לפח ומוחלף באחד טרי. תפקיד התאים הוא לשמור על הקרוקטים חמימים וקריספיים עד ללקוח הרעב הבא.
אנחנו ממליצים על שני מקומות מיוחדים שבהם תוכלו לנשנש את הקרוקטים: Holtkamp, שהיא קודם כל קונדיטוריה נפלאה, אך רק יודעי סוד מכירים את הקרוקטים הנפלאים שלהם אותם מכינים במקום. כשתגיעו לשם, אל תחפשו ליד מדפי העוגות והעוגיות כי הם לא בתצוגה - צריך להזמין אותם מאחד המוכרים. יש שלושה סוגים: בשר עגל, שרימפס וגבינה, וכולם טעימים במיוחד. אם אתם אוהבים פירות ים, אל תוותרו על הקרוקט שרימפ.
21 צפייה בגלריה
אוכל הולנדי מומלץ
אוכל הולנדי מומלץ
(צילום: streat bites)
ההמלצה השניה היא המזנון הותיק Van Dobben, שהמלצנו עליו למעלה. זה מוסד הולנדי אותנטי שנמצא באותו המקום בדיוק מאז 1945 ומקפידים בו לשמר את רוח התקופה. מיד בכניסה תרגישו כאילו הזמן עצר מלכת. שם, בין כריכים ונשנושים הולנדים, תוכלו למצוא את הקרוקטים הנפלאים שמכינים במקום. מדובר באחד מהמותגים הגדולים שמספקים קרוקטים להולנד ומחוצה לה. ההמלצה שלנו: חכו כמה שניות לפני שאתם לוקחים את הביס הראשון כי הקרוקטים לוהטים מחום.
איפה אוכלים? Holtkamp בכתובת Vijzelgracht 15, Amsterdam או Eetsalon Van Dobben – בכתובת Korte Reguliersdwarsstraat 5-7-9 Amsterdam

בירות הולנדיות

מה הבירה ההולנדית הראשונה שעולה לכם לראש? אנחנו די בטוחים שהיינקן. זאת תשובה מתבקשת כי היינקן היא יצרנית הבירה השלישית בגודלה בעולם, עם מבשלות ביותר מ-70 מדינות בעולם.
בהולנד מייצרים בירות עוד מימי הביניים, הרבה לפני שמפעל היינקן היה קיים. בעבר הבירה הייתה משקה שגם ילדים שתו כיוון שמי השתיה היו מזוהמים והיה מחסור במי שתיה נקיים. באותם ימים הבירה לא הכילה כמות גדולה של אלכוהול ולכל כפר הייתה מבשלת בירה משלו. לרוב, הבירות היו מיוצרות על ידי נשים ונזירות.
היום יש בהולנד למעלה מ-125 מבשלות בירה שונות שמייצרות כ-750 סוגים שונים של בירות מידי שנה. באמסטרדם עצמה יש 13 מבשלות בירה, חלקן אפילו נמצאות ממש במרכז העיר, במבנים אמסטרדמיים "רגילים" לחלוטין.
בפעם הבאה שאתם מגיעים לביקור בהולנד אנחנו ממליצים לבקש מהמלצר לטעום בירה מקומית שהיא לא היינקן - בכל הברים יש מגוון רחב של בירות מקומיות.
21 צפייה בגלריה
אוכל הולנדי מומלץ
אוכל הולנדי מומלץ
(צילום: streat bites)
שתי מבשלות מעניינות הן Brouwerij 't IJ - שנמצאת במזרח העיר בצמוד לטחנת רוח ישנה. המבשלה נבנתה במבנה ששימש בעבר כבית מרחץ שכונתי והעיצוב שלה נותן הרבה כבוד לזיכרון ולשימור של בית המרחץ שאינו קיים עוד. במבשלה מייצרים 9 בירות קבועות ואליהן מצטרפות בירות עונתיות משתנות. המקום רחב ידיים וביום שמש נעים, הכי כיף לשבת בחצר הנפלאה עם כוס בירה קרה ונשנושים הולנדיים.
21 צפייה בגלריה
אוכל הולנדי מומלץ
אוכל הולנדי מומלץ
(צילום: streat bites)
מבשלה נוספת היא מבשלת De Prael - שנמצאת ממש במרכז העיר. המבשלה הוקמה לפני כ-13 שנים כדי לייצר בירה ובמקביל ולא פחות חשוב - כדי לספק מקומות עבודה לאנשים משוקמים שמעוניינים לחזור למעגל העבודה. במבשלה מייצרים בירות מיוחדות ומעניינות כמו למשל בירה ממי גשם שנאספו בטכניקה מיוחדת. אפשר גם להצטרף לסיור בתוך המבשלה ולראות איך מייצרים את הבירות במבנה מסורתי במרכז העיר, ליד התעלה. בסמוך למבשלה יש בר גדול שבו תוכלו למצוא את כל הבירות המיוצרות במקום.
איפה שותים? Brouwerij 't IJ בכתובת Funenkade 7, Amsterdam; De Prael בכתובת - Oudezijds Armsteeg 26, 1012 GP Amsterdam
התעורר בכם חשק לטרוף את אמסטרדם? גיא וענבל כץ מ-"streat bites - סיורים קולינריים באמסטרדם" מנפצים את המיתוסים על הקולינריה בהולנד, ובמהלך הסיורים הסיורים שלהם בעיר הם לוקחים את המבקרים לטעום את מנות הדגל ההולנדיות לצד מנות ממטבחי מהגרים בעיר - הדברים האמיתיים שכל מקומי אוכל.
לעמוד האינסטגרם של streat bites: