דימונה, היא אולי העיר היחידה בארץ בלי אף מקום שפועל ללא תעודת כשרות. דימונה גם מתקשרת לקהילת העבריים, שהקימו בעיר מפעל לייצור תחליפי בשר המסופקים למסעדות בכל הארץ. לקהילה הזו יש שם גם חדר אוכל טבעוני שמארח קבוצות, ועוד כמה מקומות בהם תוכלו להיחשף לתרבות של הקהילה המיוחדת הזאת.
אבל שלא תטעו, זה ממש לא כל מה שיש לעיר המדברית להציע; בדימונה פועלים עד היום לא מעט בתי אוכל ותיקים שמופעלים על ידי דורות ההמשך, כלומר - בניהם ונכדיהם של המייסדים.
כתבות נוספות שיכולות לעניין אותך:
לצידם, בשנים האחרונות אפשר למצוא בעיר גם אוכל עדכני יותר כמו מזללה של פיתות מושקעות, מזללת המבורגרים מושחתים וסושי יצירתי ששובר את כל המוסכמות.
את האוכל העכשווי מביאים לעיר יזמים צעירים שעברו בכמה מסעדות שף נחשבות - בארץ ובחו"ל - ואת הרוח הזאת הם מביאים לעיר, שעד לא מזמן נחשבה לזו שעוצרים בה בדרך לאילת ולא יותר מזה. יצאנו לסיור קולינרי בדימונה - במקומות הוותיקים וגם באלה החדשים.
מסעודה בפיתה
״מסעודה בפיתה״ שפתח חי אל אלפסי, תושב דימונה, הביאה לעיר את הקונספט של פיתת השף הממולאת בנתחי בשר הנצלים על גריל פחמים. במקום, מציעים פיתה עם קבב טלה, עם מעורב ירושלמי, עם נקניקיות מרגז, עם נקניקיות כבד ועם פרגיות. לצד הבשר, מוגשת הפיתה עם ירקות שרופים, טחינה, עמבה, רוטב צ'ימצ'ורי וקרם סלק.
המחיר עבור כל המנות כאן 35 שקלים, והמלצה שלנו: לכן על הפיתה עם הקבב העגלגל שנצלה היטב, ומהונדס לתוך הפיתה במיומנות.
יגאל אלון 56 דימונה, 08-6859533, כשר
סומבררו
הסיפור של "סומבררו" מזכיר מאוד את הסיפור של "המקסיקני" מבאר שבע, שהחל את דרכו מסניף אחד ובהמשך גדל לרשת של טורטיות מקסיקניות עם כמה סניפים באזור הדרום.
את מזללת הטורטיות הראשונה (והיחידה לעת עתה) בדימונה, פתח חן בן שושן לפני תשע שנים לאחר שחזר מטיול ארוך במרכז ובדרום אמריקה, שם נחשף לטאקו ולטורטיות המקסיקניות. עם חזרתו ארצה, החליט בן שושן להביא את האוכל הזה לעיר הולדתו וסניף ה"סומבררו" הראשון נפתח בחלל שהתפרש על פני 40 מטרים.
כיום, מדובר במסעדה הגדולה בדימונה (הפועלת בחלל המתפרש על פני 190 מטרים), שהפכה עם הזמן לרשת המזון היחידה שצמחה בעיר ולה שבעה סניפים נוספים המפוזרים בכל אזור הדרום.
ומה אוכלים שם? מנת הדגל במקום - הקרויה "מנת הבית" - היא טורטייה במילוי אנטרקוט, חזה עוף או קבב, שמגולגלים לרול יחד עם אבוקדו, צ'ימיצ׳ורי, סלסלה ושעועית שחורה. המנה מגיעה בשלושה גדלים: על גודל רגיל תשלמו 32 שקלים, מנה גדולה תעלה לכם 47 שקלים ועל מנה ענקית תשלמו שם 62 שקלים. לצד הטורטייה, תוכלו להזמין כדורי פירה, נאצ'וס ומבחר סוגים של צ'יפס (22-15 שקלים).
מ"ג המעפילים 4 דימונה, 08-6880288, כשר
פלאפל הרצל ובניו
על פי עדויות מקומיות, "פלאפל הרצל" פועל בעיר מאז 1963. כיום, המקום - שמנוהל על ידי ילדיו של הרצל - נחשב למוסד מיתולוגי עבור כל מי שמתגורר בדימונה, או התגורר בה בעבר.
הפלאפלייה הנוסטלגית ממוקמת במרכז המסחרי הישן של העיר, איפה שנדמה כי הזמן עצר מלכת ונותר בדיוק כפי שהיה לפני 30 שנה. למרות (או אולי אפילו בזכות) הוותק של המקום, התור כאן ארוך במיוחד.
ומה בתפריט? פיתה בשרנית עם כדורי פלאפל זהובים ופריכים במיוחד, מתובלים בעדינות. מנה אחת, כולל מבחר סלטים, טחינה ועמבה - תעלה לכם שם 15 שקלים, וחוץ ממנה יש שם גם שקשוקה בבגט (20 שקלים).
מ"ד המעפילים 215 המרכז המסחרי הישן דימונה, כשר
פלאפל דימונה
סמוך ל"פלאפל הרצל ובניו", כשקיר אחד בלבד מפריד בין שני החללים, פועלת פלאפלייה נוספת, שעל פי הסיפורים המקומיים פתח עובד לשעבר של הרצל, וברבות הימים העתיק את המתכון הסודי של הפלאפל והפך למתחרה.
ואכן, ישנם לא מעט קווי דמיון בין שני הפלאפליות: גם כאן, בדומה לפלאפלייה הסמוכה, כדורי הפלאפל זהובים ופריכים, אך בעלי טעם דומיננטי יותר של תיבול. יש כאן גם חצילים מטוגנים, שמוסיפים טעם נפלא למנה כולה. משך ההמתנה למנה הוא לא יותר מדקות ספורות, והשירות מאוד לבבי ומלווה בכל שמות החיבה הקיימים בעברית שמורעפים ללא הפסקה על הלקוח.
עבור מנת פלאפל תשלמו כאן 15 שקלים, וחוץ ממנה יש גם שקשוקה שאפשר לקחת בצלחת, בבגט או בפיתה (25-20 שקלים).
מ"ד המעפילים 215 המרכז המסחרי הישן דימונה, 050-8353788, כשר
Chef burger
ההמבורגרייה הזאת, הנמצאת בבעלותו של חי אל אלפסי (״מסעודה בפיתה״), מציעה מבחר המבורגרים מאנטרקוט, בקר או טלה המגיעים בגדלים שונים של 160, 320 או 480 גרם.
ארוחה בסיסית הכוללת את ההמבורגר הקטן, עולה כאן 38 שקלים ולאמיצים, מציעים במקום תוספות כמו שומן כבש, מח עצם, כבד אווז (22 שקלים לכל תוספת), חציל שרוף, שום קונפי והרשימה עוד ארוכה (5 שקלים לכל תוספת).
המנות המומלצות בתפריט הן "טייטי בורגר", המגיע עם סלייסים של אווז צרוב (58 שקלים), "ביג אין ג'אפן בורגר" עם אננס וצ'ילי (48 שקלים) ומנת ה"קרייזי לילי" המוגשת עם תוספת של ליה, קונפי שום וחציל (58 שקלים).
מרכז מסחרי 11 דימונה, 1700-700-852, כשר
Sushi House
לאחר שמשה אזולאי ("כתית", "מסה") סגר את מסעדת "רוקפור" שפעלה בדימונה במשך מספר שנים והצליחה לשלב, בהצלחה רבה יש לציין, בין תפריט חלבי לסושי, הוא החליט לעבור להכנת סושי מהבית והעברתו ללקוחות באמצעות משלוח. בהמשך, החליט להיענות לבקשתם של תושבי העיר, ופתח מסעדה שמתמחה בסושי ואוכל אסייתי - הפעם ללא תפריט חלבי.
ב"סושי האוס", אזולאי מציע מבחר של רולים יצירתיים ולא שגרתיים, ביניהם: רול עם רוטב סלסה וליים מעל, רול ״פיש & צ׳יפס״ עם סלמון בטמפורה (39 שקלים), במבה רול עם סלמון מאודה, בטטה וחמאת בוטנים (39 שקלים) ופריקסה רול.
מנת הדגל במקום, שנחשבת גם לנמכרת ביותר במסעדה, היא רול ה"קרייזי שף" המורכב מסלמון צרוב, פטריות מוקפצות, בטטה קריספית ורוטב מתקתק מעל (41 שקלים). אגב, מלבד הסושי יש בתפריט גם מנות אסייתיות מוקפצות ומנות ווק ענקיות.
פרץ סנטר דימונה, 077-5069224, כשר
קונדיטוריית דובדבן
בית קפה וקונדיטוריה משפחתית ותיקה, הפועלת במשך 40 שנה באותו המקום שבו הוקמה. המקום מנוהל על ידי דור שני למייסדים, שממשיכים כאן את מה שהתחיל אביהם, ומתחזקים ויטרינה עשירה בקינוחי רטרו המיוצרים במקום.
ומה בתפריט? עוגת דובוש הונגרית, מילפיי המיוצר על פי אותו מתכון שהשתמשו בו כשהמקום רק נפתח, מאפה קורנה ממולא בשמנת מתוקה, רולדה אישית נהדרת של עוגת גבינה עם מחית תות, סברינה (12 שקלים למנה אישית או 65 שקלים לקילו) ועוגות סולת.
לצד העוגות יש שם גם מדפים עמוסים בעוגיות ממטבחים של לא מעט עדות, כמו עוגיות שושנים פרווה, עוגיות ריבה מרוקאיות ועוגיות חלבה (20 שקלים).
במקרר אחר באותו חלל ישנן עוגות גדולות ומעוצבות (170-90 שקלים), ובסופי שבוע מציעים שם גם מגשי פטיפורים צבעוניים ומפונפנים. בגזרת המלוחים, מצאנו בורקסים ומבחר מאפים, כמו פיתה שמנמנה עם בצל ושומשום.
אגד 1 דימונה, 08-6571257, כשר
מאפיית הבוכרים
המקום פועל במרכז מסחרי קטן בעיר, ואפשר למצוא בו את כל המאפים הבוכריים הנהדרים שאתם יכולים לדמיין, החל מצ'יבורקי ממולאים בבשר כבש עסיסי שעוברים טיגון בשמן עמוק (9 שקלים), דרך המאנטי המאודים (6 שקלים) ומשולשים ממולאים בבשר עם בצל ושבבי שומן כבש ועד הלחם הבוכרי העגול, שמביא לא מעט גאווה לעדה (8 שקלים).
כל המאפים מיוצרים במקום ועשויים מבצק ביתי, דקיק וטעים באופן שקשה לתאר, ובשילוב עם המילוי העסיסי - מתקבלים מאפים שקשה להפסיק לזלול.
הצאלה 7 דימונה, 058-7976799, כשר
האיש עם השפם
המקום, בעל השם המעניין, התחיל את דרכו כבלוג אוכל ועם הזמן השתדרג והפך למיזם של סדנאות בישול שמעביר איש החינוך תושב דימונה, קובי ויצמן.
לצד הסדנאות, מציע ויצמן גם בורקסים עצומים בגודלם העשויים מבצק עלים מעולה שהוא מכין בעצמו - שהפכו לשם דבר בדימונה, אותם אפשר (בהזמנה מראש) לקנות ישירות מביתו של ויצמן, או לקבל במשלוח עד הבית. הבורקס מגיע במילויים שונים של קרם חציל, גבינות, שמנת ותרד וגם עם בצל מקורמל ותפוח אדמה (25 שקלים ליחידה).
הסדנאות של ויצמן - שמציע גם קייטרינג חלבי, ממשיך לנהל את הבלוג שלו וגם מלמד תקשורת בתיכון ובמחלקה למעורבות חברתית באוניברסיטת בן גוריון, הן בעלות קונספט מיוחד, בעיקר בשל העובדה שהן משלבות בתוכן גם ערך מוסף של אקטואליה והיסטוריה (220-180 שקלים לסדנאות המותאמות למינימום של 15 משתתפים, ומתקיימות בבית הלקוח).
בין הסדנאות המומלצות: סדנת אקטואליה המשלבת גם אוכל, סדנה אמריקאית וסדנת "לה פמילייה", שתלמד אתכם ואת הילדים שלכם איך להכין אוכל בריא בבית.
ליצירת קשר: בפייסבוק - האיש עם השפם או ב-054-5772599, כשר ללא תעודה
בימים אלו, מתקיימים באזור הנגב אירועי "לילות מדבר: הנגב בהופעה חיה" ביוזמת הרשות לפיתוח הנגב. במסגרת האירועים הללו, במהלך היום נערכים בעיר ובסביבתה שלל פסטיבלים, אירועים ופעילויות ממוזגות המתאימות לכל המשפחה, כולל הקרנת סרטי קולנוע תחת כיפת השמיים והפעלות שונות לילדים; בשעות הלילה, מתקיימים באזור סיורי תצפית על כוכבים והרצאות בנושא אסטרונומיה. לכל הפרטים על אירועי הכוכבים ברחבי הנגב: www.gonegev.co.il