מסעדות שף מפונפנות, איטלקית עם טאבון אימתני, פריקסה משגע שכמוהו קשה למצוא ועידן חדש של מסעדות מרוקאיות: הקולינריה באשדוד מעולם לא הייתה תוססת יותר. כראייה לכך, רק בשנה האחרונה נפתחו בה מסעדות ובתי אוכל בכמות כזו שמאפשרת להכתיר אותה כמעצמה קולינרית לכל דבר, והיא נכנסה כלאחר כבוד לרשימה הטעימה הכוללת בתוכה גם את תל אביב, ירושלים וחיפה.
עוד כתבות בערוץ האוכל שיכולות לעניין אתכם:
"יש כאן אפריטיבו של שבת שרק אשדודים אמיתיים מכירים", אומר מתן אתיאס, הבעלים של ה"חצר האחורית", מסעדת שף כשרה הפועלת באשדוד מזה שנה. "אשדודי אמיתי מתעורר לריחות חמין, ופותח את היום עם "אדם חוט" (המוכר יותר כבוטארגה - מאכל ביצי דגים ים-תיכוני), חמוצים, פיצוחים, אנשובי, סלט תפוחי אדמה ומשקה פאסטיס עם קרח ומים (ליקר צרפתי השייך למשפחת משקאות האניס).
"בהמשך", מוסיף אתיאס, "הוא עובר לדגים המטוגנים של ז'קוב שהוכנו יום קודם, וגולש לארוחת צהריים של חמין", הוא מסכם.
כשמזכירים את אשדוד במושגים של קולינריה, השמות הראשונים שעולים בראשם של רוב אלו שאינם מתגוררים בעיר הם "אידי" ו"פסקדו" - מסעדות הדגים המיתולוגיות, "רונג'אן" התאילנדית - שהביאה לאשדוד את האווירה ואת האוכל של רחוב הקאווסאן שבבנגקוק - ו"נמסטה", ההודית המשפחתית שבה פועל טאבון טנדורי ומוגשים מאכלים מהמטבח ההודי.
לצד המוסדות הללו, שמזמן הוכיחו שהם ראויים להיחרט בספרי ההיסטוריה של העיר, מופיעים מקומות נוספים כמו "הזקנה" המרוקאית מרובע א', שיפודיית "טו גייס", "הפריקסה של מוריס" ואימפריית הדגים המשפחתית של ז'קוב, המוכרת בשמה - "ז'נו".
אבל עם כל הכבוד להם (ויש לא מעט כבוד), הפעם החלטנו להתמקד דווקא במקומות הפחות מוכרים הפועלים בעיר, אלו שנפתחו בשנה האחרונה. ותתפלאו (או שדווקא לא), אשדוד הפכה למשכנם של בתי אוכל המגישים הכול מהכול; החל ממסעדות חדשות עם ווייב צעיר ושיק אופנתי המגישות המבורגרים ומנות מפונפנות לחלוקה, דרך מסעדות מרוקאיות - חלקן בגרסה הביתית, וחלקן מפוארות במיוחד, ועד למסעדות שף אינטימיות ומסעדות אסייתיות משודרגות. וכמובן, אוכל רחוב, שלימד אותנו דבר או שניים על נדיבות קולינרית.
מסעדות שף עם מטבח ים-תיכוני מודרני
ה"חצר האחורית" נפתחה לפני כשנתיים, בתחילה כסטודיו שף שפעל מפה לאוזן וכעבור שנה התרחבה, והפכה למסעדה לכל דבר. היא פועלת באזור מסחרי קטן ברובע א', באותו חלל בו שכנה בעבר מסעדת "בלזק" המיתולוגית. אל תצפו כאן לשילוט בולט או לסימן זיהוי גרנדיוזי מסוג כלשהו; בשלט הקטן המעטר את דלת הכניסה קשה עד בלתי אפשרי להבחין מרחוק, והאמת היא שכדי למצוא את המסעדה צריך להתאמץ במיוחד.
ולמרות זאת, המאמץ משתלם. את זה תבינו ברגע שכף רגלכם תדרוך בחלל הקטן המכיל 50 מקומות ישיבה בלבד, שולחנות ערוכים בקפידה עם כוסות יין בוהקות, תפריט יין איכותי ומנות מצולחתות יפה.
על מסעדת השף הזו - הפותחת את שעריה מדי יום החל מהשעה 18:00 בערב בלבד, ונחשבת לייחודית בנוף הקולינרי של אשדוד - אחראי כאמור אתיאס, יליד אחד מיישובי עמק יזרעאל, שהגיע לאשדוד לפני כמה שנים והחליט להגשים בה את חלומו: לפתוח מקום המציע אוכל ושירות ברמה גבוהה.
על האוכל המוגש שם אחראי השף עמרי לוי, שמגיש באותה הארוחה דגים טריים בסגנון יפני לצד מאכלים ים-תיכוניים דוגמת מנה של סלט טאבולה עם סשימי טונה (64 שקלים), קלאסיקות בסגנון אנדיב עם קרוטוני חלה (57 שקלים) ומנות אופנתיות יותר כמו סביצ'ה מלפפונים המוגש לצד קרקר הודי וכבד אוז עם אבקת פופקורן (88 שקלים).
מדי יום שישי, בעונת החורף בלבד, עורכים במקום "ספרוקו" - חגיגת שישי הכוללת טאפאס מהמטבח הספרדי-מרוקאי בליווי מוזיקלי בסגנון "ג'יפסי קינגס" ומנגינות מרוקאיות. ולמה רק בחורף, אתם ודאי שואלים? לדברי אתיאס, הסיבה לכך היא פשוט "כי בשאר הזמן האשדודים יושבים בים עם סנדוויץ' שהביאו מהבית".
למסעדה של אתיאס, הצטרפה לפני כחודשיים מסעדה אסייתית חדשה הנקראת Ma, שהוקמה על ידי קבוצת שותפים אשדודיים. הקבוצה, המונה את אבירם אזולאי, גבע מיימון, אייל דיין ומור דיין, אחראית גם על הקמתו של הבר-מסעדה - שאף הוא נחשב לפורץ דרך וייחודי בעיר - "עלמא", שנפתח באזור הטיילת לפני כשנתיים.
ממבט ראשון, המקום נראה כמו בר רגיל לחלוטין. אך אם תתעלמו מהמראה הראשוני, ותאפשרו לבשלנים העומדים במטבח הפתוח לעשות את עבודתם - תזכו ליהנות מאוכל אסייתי טעים ואיכותי. מה למשל? הרבה סושי, דגים נאים במגוון וריאציות ושילובים מעניינים, תבשילי אטריות אודון, פאד תאי וקאפ לברק. כל המנות כאן טריות ובעלות טעם עוקצני וכיפי במיוחד, והים המשתרע ממול משלים בהצלחה רבה את החוויה המהנה הזו.
בקרוב, בסופי שבוע בלבד, המקום יתחיל לפעול החל משעות הצהריים. אגב, למרות שהמסעדה פועלת בשישי ושבת, אל תצפו למצוא בה פירות ים או חזיר.
הגל המגרבי
עד לאחרונה, אפשר היה לפגוש אוכל מרוקאי באשדוד בעיקר במסעדות פועלים ביתיות, כאלו הפועלות בשעות הצהריים בלבד; כאלו הם "המסעדה של מרסל" והבוטק'ה של "הזקנה" המפורסמת הניצב בשדרה, שמדי יום מכינה שני סירים מלאים בתבשילים מהמטבח המרוקאי, וכשאלה אוזלים - היא מקפלת את הבסטה, והולכת הביתה עד ליום שלמחרת.
אם שפר עליכם מזלכם ולא הספקתם להגיע לבוטק'ה בזמן, אתם מוזמנים לעשות אחורה פנה לכיוון אזור התעשייה בעיר, שם, במסעדת הפועלים המודרנית הנקראת "טאג'ין", תוכלו לטעום ממטעמיה של תמי בן שמעון, בתה של הזקנה, שקיבלה בירושה את ידיה ואת חוש הבישול המפותח של אמה.
ארוחה עסקית תעלה לכם כאן 55 שקלים, ובמסגרתה תקבלו לחם עבה,ארבעה סוגי סלטים (ביניהם מטבוחה אלוהית העשוייה מ-100% עגבניות טריות) וצלחת מלאה בטונה או בדג נסיכה ("אצלנו לא מבשלים אותם במים, אלא רק בקונפי", מסבירה בן שמעון). יש שם גם מנה של "קציצות אגאדיר" נימוחות העשויות מבלילת בשר מתובלת במקלות קינמון עם שום קונפי ובצל מטוגן, ותבשיל זיתים מרים וחמוצים נטולי חרצנים.
בן שמעון היא אחת מתוך שמונת ילדיה של הזקנה, וכשאמה החלה לעבוד בבוטק'ה לפני כמה שנים, היא הייתה מסייעת לה, בעיקר בתפעול המקום. "בגלל שאימא לא מסכימה שמישהו יתקרב לסירים שלה, התחלתי לבשל בעצמי מהבית", היא אומרת. במקום שלה, מלבד תבשילים שונים מהמטבח המרוקאי המתבשלים בתוך כלי טאג'ין מרשימים, היא מגישה גם כריכים עמוסים בתבשילים עצמם, אותם אפשר לאכול במקום או לקחת הביתה.
לא רחוק מהמקום של בן שמעון, באותו אזור תעשייה, נפתח לפני כחצי שנה דוכן אוכל המציע סנדוויץ' טוניסאי מושלם, ובימי שלישי יש שם גם פריקסה, אחד מהטעימים ביותר שיצא לנו לטעום. את המקום, שנקרא "סנדוויץ טוניסאי ג'ורנו", פתח רובי בנימין המתגורר במושב מנוחה הסמוך לאשדוד. למקום, הוא קרא על שם משפחתו של סבו ואת המתכונים לסנדוויץ' הטוניסאי בבגט (30 שקלים) ולפריקסה עצום הממדים (25 שקלים), הוא לקח מבית אמו.
"כשפתחתי את המקום לא ביקשתי פרנסה, ביקשתי רק שאנשים יאהבו את הסנדוויץ' שאני מכין", אומר בנימין, שלפני שהתחיל להכין את הכריכים האלוהיים שלו, עסק בתחום החקלאות וגידל עגבניות יחד עם אביו.
שתי המנות המוגשות כאן כוללות ביצה קשה מפוררת, תפוח אדמה מבושל וחתוך לקוביות קטנות, סלט ירקות, רוטב צ'רשי, רוטב אדום סודי שעובר במשפחה מדור לדור, סחוג, לימון כבוש וטונה. הפריקסה שתקבלו כאן הוא בעל דפנות דקיקות וקצוות מחודדים, והסנדוויץ' הטוניסאי מוגש בתוך בגט שרוקן מתכולתו על מנת לאפשר לכל התוספות להיכנס פנימה בהצלחה ולהפוך את הלחמנייה המטוגנת לאחת מהמנות המפוארות והנדיבות שייצא לכם לטעום.
ובניגוד מוחלט ל"טאג'ין" ול"ג'ורנו" העממיות, מסעדת Aywa שממוקמת כיום באזור א' ובקרוב תעתיק את מיקומה לחלל עצום באזור התעשייה, היא מסעדה מרוקאית וצבעונית שתגרום לכם להרגיש כמו בארמון מרוקאי עתיק ותחזיר אתכם אחורה בזמן, אל המטבח המרוקאי המפואר; החלל עצמו מעוצב בדרמטיות רבה וכולל אלמנטיים מסורתיים דוגמת פסיפסים עתיקים, נברשות אימתניות המשתלשלות מהתקרה, רהיטים מושקעים מעור, מוזיקה מרוקאית ברקע ומנות המוגשות בכלי טאג'ין צבעוניים ועל מגשי נירוסטה חרוטים.
ומה אוכלים שם? בתחילת כל ארוחה תקבלו כאן פרנה רכה ואוורירית הנאפית במקום לצד מטבלים שונים ומבחר סלטים, ביניהם ״חיג'י״, סלט ״ברבה״, וחציל ״ז'עלוק״ או במילים אחרות - גזר מרוקאי, מטבוחה חריפה, חצילים מטוגנים וסלט סלק (35 שקלים). בעיקריות, גולת הכותרת הוא תבשיל הקוסקוס כבש המוגש בתוך טאגי'ן, ולצידו מנות נוספות כמו תבשיל טלה וערמונים וטאג'ין שקדי עגל (129-109 שקלים).
מופלאים לא פחות הם הסיגרים הממולאים בדג שמוגשים כשהם חתוכים לשניים לצד איולי לימון, וקציצות דגים רכות ברוטב שכולל הרבה מאוד שום וכוסברה, המתחנן לניגוב של הפרנה הרכה המוגשת לצד המנה.
אשדוד פינת איטליה
אזור "הסיטי" בעיר הוא ה"פריים לוקיישן" שלה או, אם תרצו, האזור המפואר והיקר ביותר באשדוד והניגוד המושלם לאזור התעשייה ולרובע א' הוותיק. לצד רשתות מזון מוכרות שהבינו את הפוטנציאל האזורי והתמקמו בו, בחודש יולי האחרון נפתחה שם מסעדת Bada boom - מסעדה איטלקית גדולה, כשרה וחלבית המעוצבת להפליא, שבפתיחתה הושקעו מעל שני מיליון שקלים.
בחלל הגדול פועל מטבח פתוח, הטאבון הניצב במרכזו יובא מאיטליה, ובחוץ יש עמדה להזמנת פיצות ב"טייק אווי". על תפריט האוכל כאן אחראי יוחאי ז'נו, נצר למשפחת ז'נו (בעלת מותג הדגים הפופולרי והוותיק הפועל בעיר), שמציע כאן מנות דגים מעולות, ביניהן מנת דניס עם ז'עלוק (ירקות קלויים בטאבון). גם הפיצה כאן נהדרת, במיוחד פיצת "קרמלה" עם תוספת של בצל מקורמל, זיתים ואנשובי (69 שקלים).
עוד תמצאו שם מבחר פסטות אותן מכינים במקום עצמו, ופה ושם ישנן זליגות קלות למטבח המרוקאי עם מנות כמו "ריזוטו מרוקו" (65 שקלים) ופיצה עם טופינג של שומר צלוי, בצל סגול, שלוק ערק ופטרוזיליה.
קפה ומאפה
ובניגוד מוחלט לפאר ולאווירה היוקרתית של אזור "הסיטי", במרכז המסחרי הישן של רובע א' - שלא השתנה הרבה מאז שנפתח - נפתח לפני כשלושה חודשים בית קפה קטן וחביב, שהתמקם מתחת למטריות דקורטיביות התלויות מעל ראשם של הסועדים. את המקום, שנקרא Keta Cafe, פתחה מיטל ביטון, קונדיטורית בוגרת בית ספר לאפייה בארץ.
בין היתר, אפשר להזמין כאן "אמריקנו אשדודי" (הפוך בתוך כוס גבוהה) ועוגות נהדרות שביטון מכינה במקום, ביניהן עוגת גבינה עם רוטב פירות יער, שני סוגים של קראק פאי ושני סוגים של קרם ברולה בטעמי שוקולד ווניל (30-20 שקלים לקינוח). בימי שישי, היא ממלאת את המקום בעוגות שמרים במילויים שונים, ובהזמנה מראש אפשר לרכוש שם גם פינוקים נוספים כמו פרופיטרולים בציפוי קרמבל במילויים של קרם וניל וטופי, פאי לימון ופאי פקאן.
המקום עצמו כשר ללא תעודה ומציע מלבד העוגות והמתוקים גם תפריט חלבי הכולל ארוחות בוקר, טוסטים, שקשוקה, סלטים, כריכים, ברוסקטות, פסטות ופיצות. מומלץ לשבת במקום, ליהנות מהמאפים ומהקפה האיכותי, ובעיקר - מהאווירה הנינוחה שתגרום לכם, ולו לרגע, להרגיש כאילו יצאתם מהעיר.