המשבר בעולם המסעדנות לא נעצר במסעדות יוקרה, והוא לא פוסח גם על עסקי אוכל רחוב: החומוסייה הבן של הסורי משכונת כרם התימנים בתל אביב וחומוס משוושה משכונת לבונטין נסגרות אחרי עשרות שנים.
משוושה (שנקראה על שם מנת החומוס גרגירים הגלילי) תיסגר בסוף השבוע (שבת, 14 בספטמבר) אחרי 22 שנה של פעילות. משוושה, שנפתחה בתחילת שנות האלפיים ברחוב פינסקר פינת בוגרשוב בתל אביב ופעלה שם במשך 21 שנה, עברה כחודשיים לפני פרוץ המלחמה לרחוב הרכבת, בעקבות פרויקט התחדשות עירונית (פינוי בינוי) שמתוכנן בבניין שבו היא שכנה. עם המעבר גם הורחב התפריט שלה. עכשיו, אחרי שנה במקום החדש בשכונת לבונטין, היא נסגרת לצמיתות.
3 צפייה בגלריה
משוושה
משוושה
"המעבר היה הימור שהסתיים לא טוב". משוושה
(צילום: עמוס בר)
"כבר לפני מספר חודשים הבנתי שזה הולך להיגמר אם לא יקרה נס", סיפר עמוס בר, בעל המקום. "בפינסקר הייתה תקופה שהרווחתי טוב והיה לי חבל לעזוב, אבל לא מצאתי מקום מגניב בסביבה והיינו צריכים להתפנות משם, ולא הצלחתי במקום החדש. עכשיו אני לומד בדרך הקשה אחרי שהפסדתי הרבה כסף".
למה בעצם אתם סוגרים? "כי לא היו מספיק אנשים. היו באזור לבונטין ורחוב הרכבת במשך הרבה שנים חפירות של הרכבת וזה גרם לפחות תנועה של אנשים באזור. הייתה לי תקווה שאחרי שיפתחו את הרכבת זה יסתדר, אבל זה לא".
המלחמה השפיעה? "למלחמה גם יש השפעה משמעותית, אני חושב שזה שילוב של המעבר לרחוב הרכבת והמלחמה. לפני המלחמה הייתה תחושה אופטימית, אבל אחרי המלחמה כבר לא היה מקום לאופטימיות, כי גם תיירים לא באו. בשנים האחרונות בפינסקר התיירים היו 30 אחוז מהמחזור שלנו. בדיעבד אני מבין שזו הייתה טעות רצינית לעזוב, כי בפינסקר היה קהל תל אביבי וברחוב הרכבת הקהל הוא פחות תל אביבי ויותר עובדים של משרדים ובנקים, זה קהל אחר שפחות מחפש מקום להתחבר אליו ברמה האישית, אלא יותר מחפש דיל לצוהריים. חשבתי שאנחנו מוכרים מספיק והשם שלנו ימשוך אנשים למקום החדש, אבל זה היה הימור שהסתיים לא טוב".
3 צפייה בגלריה
משוושה
משוושה
הסניף המקורי בבוגרשוב
(צילום: עמוס בר)

"האזור התרוקן"

בחומוסייה הבן של הסורי בכרם התימנים בואכה שוק הכרמל, כבר תלוי שלט גדול להשכרה, ובפנים כבר סופרים את הימים עד לסגירה, שתתרחש בעוד כשבועיים בסוף חודש ספטמבר.
הבן של הסורי הוא הגלגול השני של חומוס הסורי של זקי משעניה מכרם התימנים. חומוס הסורי, שפעל 35 שנה בנבכי סמטאות הכרם, עבר לפני עשר שנים בדיוק לרחוב הלל הזקן. המקום, שאותו פתחו אבי משעניה (להלן הבן של הסורי) ושותפו שי אברמוב, מגיש עד היום את אותו חומוס אסלי שהאבא היה מכין במשך עשרות שנים. לפני כחמש שנים השותפות התפרקה, וכרגע השותף נשאר הבעלים היחידי של המקום. מאז פיצול השותפות, זקי, הסורי המקורי, יחד עם שני בניו, מתפעלים בשנים האחרונות מסעדה בבת ים בשם הסורי חומוס פול.
3 צפייה בגלריה
הבן של הסורי
הבן של הסורי
שלט להשכרה כבר תלוי בכניסה
(צילום: תיקי גולן)
"החפירות של הרכבת הרסו את האזור", סיפר אברמוב, "האזור התרוקן מאנשים. יש לקוחות אבל לא מספיק. אני הרבה שנים באזור ומכיר בעלי בסטות בשוק ובעלי מסעדות בסביבה, וכולם מתלוננים על ירידה בעבודה".
כמה השפיעה המלחמה על הסגירה? "אין ספק שיש משקל גם למלחמה, אבל המכה הסופית הייתה עבודות הרכבת הקלה. המחזורים ירדו מתחילת המלחמה ב-30-20 אחוז, וכשסגרו את הגישה בגלל החפירות לרכבת, המחזורים התרסקו וירדו בעוד 20 אחוז".