בתוך גל הסגירות של מסעדות ברחבי הארץ, השף אסף גרניט, שותפו אורי נבון וקבוצת מחניודה פותחים להרצה שתי מסעדות חדשות במרכז שכונת רחביה בירושלים: מסעדת שף הנפתחת להרצה בימים אלה, לצד מסעדה המיועדת לארוחות בוקר ולארוחות קלות שפתוחה כבר כמה ימים. לראשונה בתולדות הקבוצה הירושלמית, שתי המסעדות גם כשרות - בהשגחת הרבנות.
הכשרות היא לא ההפתעה היחידה. שתי המסעדות ממוקמות במלון בוטיק בן 21 חדרים במרכז שכונת רחביה (החל ב-1,200 שקל ללילה), שפתוח להרצה כבר כמעט חודש. השף נבון היה השותף שהוביל את הפרויקט ואת עבודות השימור והשחזור של המסעדות, הממוקמות במבנה היסטורי.
המסעדה הראשונה, קפה רמב"ן שמה, היא מסעדה כשרה שפתוחה מהבוקר ועד הערב. היא מגישה ארוחות בוקר לאורחי המלון ופתוחה גם לציבור לארוחות קלילות במתכונת חלבית.
השנייה היא מסעדת שף בשרית, שבאופן מפתיע – עדיין לא נמצא לה שם. "גם את מחניודה הפעלנו במשך חודשיים עד שהיה שם", אומר גרניט ל-ynet. "כבר יש לנו לא מעט מסעדות בירושלים, ומסעדה כשרה עדיין אין לנו. נכון שיש מסעדות של חברות היי-טק או פרויקטים ניהוליים שלנו, אבל אין כשרה שהיא שלנו – שכל אחד יכול לאכול בה. שמנו לב שיש המון קהל שרוצה לאכול את האוכל שלנו, וזו הזדמנות לאפשר את זה לכל מי שלא יכול היה עד עכשיו. אנחנו שמחים לפתוח מסעדות כשרות, כי הקהל שמגיע הם החברים, המשפחות שלנו והאנשים שאנחנו מסתובבים איתם. עשיתי הרבה ימי מילואים השנה ושאלו אותי לא מעט מתי אפתח. הסמג"ד שלי שמע על זה, ואמר שסוף-סוף הוא יכול לאכול אצלי".
איך זה לפתוח שתי מסעדות בתקופה כזאת?
"באזור הזה של רחביה אין בתי קפה ומסעדות, וכבר כמה ימים שמגיעים לכאן הרבה שכנים לשבת ולשתות קפה בבוקר. אני רואה שזה נותן להם רגע נעים. כמו כולם, אנחנו כואבים את המצב, ולשתות יין, לצחוק ולשמוח עושה לנו טוב בלב".
כשרה – אבל פתוחה בשבת
המלון, כמו שתי המסעדות, נמצא בבעלות גרניט, נבון והשותפים בקבוצה: אליעזר מזרחי, אסף סרי, איציק רוחם, מיכאל ידיד, דורון יעקוביץ. שותפיהם במיזם הם קבוצת הנדל"ן אביב שני של איש העסקים קובי שני.
גרניט ונבון עובדים יחד כבר 15 שנה, מאז נפתחה מחניודה בירושלים. שניהם עובדים במקביל בעולם, מחלקים משימות, ופועלים יחד – אבל בנפרד. את פרויקט רמב"ן לקח נבון על עצמו, וכך בזמן שגרניט עבד בפריז עם אחד השותפים על מסעדת דגים ברובע ה-16, נבון בנה מלון.
"השכונה אורתודוכסית ואנחנו אוהבים לכבד את השכנים שלנו", אומר נבון, "יהיה במסעדות תפריט שבת מיוחד שבו אנשים ששומרים שבת יוכלו לבוא ברגל או איך שיבחרו – ולשלם במוצ"ש. אנחנו נותנים להם חוויית משתמש עטופה מכל הכיוונים. כבר תקופה שאנחנו מחפשים מתחת לרדאר את הדבר הבא שלנו בקבוצה. חשבנו להיכנס גם לעסקי המלונאות, וזו הפעם הראשונה שהחלק המלונאי יהיה אצלנו. היזם פנה אלינו ורצינו את כל הנכס, ועכשיו הכול בבעלותנו – גם המסעדות וגם החדרים.
"אולי הקבוצה שלנו משדרת משהו משוחרר ובלגן, אבל מאחורי הקלעים אחנו עובדים על אסטרטגיה. גם הכניסה להיי-טק (הקבוצה מספקת שירותי הסעדה לחברות כמו וויקס, ת"ג) הייתה בשביל להגדיל את העסקים שלנו, וגם כאן זו דריסת רגל כי אנחנו רוצים להיות פורצי דרך. איך לעשות מסעדה אנחנו יודעים, אבל מלון זה חדש לנו. אז החלטנו לא להתייחס לזה כאל מלון, אלא כאל מסעדה עם חדרים. ככה גם עשינו בחדרי האוכל בהיי-טק, התייחסנו אליהם כמסעדות. ברגע ששינינו את המטריצה הזאת, קל לנו לתרגם את זה לשפה שלנו כי מסעדות אנחנו יכולים לעשות עם יותר ביטחון".
מאיפה האופטימיות לפתוח פרויקט כזה בתקופה כזאת?
"רק בינואר פתחנו את מחניודה בפעם הראשונה מאז תחילת המלחמה, ובהתחלה אי אפשר היה לדמיין איך נעבוד במסעדה שמחה. אבל הבנו שזה התפקיד שלנו. לא חייבים לדפוק על הסירים, אפשר גם רק לחייך ולהיות נחמד ביום קשה. אנחנו לא מתנהלים בוואקום, אבל מרגישים שזה התפקיד שלנו במציאות הלא נורמלית. אנחנו חייבים להיצמד לרעיון הזה בשביל להישאר שפויים. אנחנו עובדים כבר שנתיים על הפרויקט, אף אחד לא תכנן מלחמה ואף אחד לא חשב שנהיה בסיטואציה הזאת. יש הרבה אנשים שעובדים איתנו על זה, כל הקבוצה נרתמה והבאנו לפה את כל מחניודה. אנחנו מאמינים באופטימיות זהירה ובעיר שלנו, ירושלים, למרות שהיא עיר מאוד לא פשוטה. המצב לא יימשך לנצח ויש לנו סיבולת וכוח".