גם השנה צפויים מאות אלפי ישראלים להעביר את יום העצמאות במנגל משפחתי בצליית קבבים ופרגיות. חלקם יעשו זאת בפארקים ברחבי הארץ, וחלקם יבחרו לחסוך לעצמם את הפקקים והצפיפות, ויעשו זאת במרפסת דירתם או בחצר הבניין.
אבל אז נשאלת לרוב השאלה – האם מותר לעשות מנגל במרפסת הדירה או בחצר הבית המשותף? ובאילו מקרים עשוי בית המשפט לקבוע שמנגל מהווה הפרעה בלתי סבירה לשכנים?
האם מותר להבעיר מנגל בדירה פרטית בבניין משותף?
בשנים האחרונות נבנו בישראל עשרות אלפי דירות הכוללות מרפסות או דירות קיימות שהתווספו להן מרפסות, המנוצלות בין היתר לטובת הפעלת מנגל או מעשנה, תופעה שהפכה לתחביב נפוץ בקרב הישראלים.
יש שכנים שנוהגים להבעיר מנגל במרפסת דירתם בשקט ובתדירות נמוכה, אולם חלקם נוהגים לעשות זאת בתדירות גבוהה תוך שילוב חאפלות או קריוקי, דבר העשוי להפריע לשלוות חייהם של יתר הדיירים, ולגרום להם לסבל של ריחות חזקים ועשן החודרים לדירותיהם, ולעיתים החגיגה הזאת גם עלולה להיות סכנת אש של ממש. כל זה עלול להוביל לסכסוכים בין השכנים, ובמקרים מסוימים גם לנקיטת הליכים משפטיים.
ריח בלתי סביר
אפשר למנות מספר הוראות חוק שעשויות להיות רלוונטיות למצב של גרימת נזק או מטרד בשל הבערת מנגל. לדוגמה, קיים חוק הנקרא "חוק למניעת מפגעים", שבו קיימת הוראה למניעת ריחות הקובעת כי: "לא יגרום אדם לריח חזק או בלתי סביר, מכל מקור שהוא, אם הוא מפריע, או עשוי להפריע, לאדם המצוי בקרבת מקום או לעוברים ושבים".
בנוסף, במסגרת פקודת הנזיקין קיימת עוולה הנקראת "מטרד ליחיד", שעשויה לחול במצב שבו אדם משתמש במקרקעין "באופן שיש בו הפרעה של ממש לשימוש סביר במקרקעין של אדם אחר או להנאה סבירה מהם".
אבל אין במסגרת ההוראות האלה הגדרות מדויקות למונחים "ריח חזק" או "בלתי סביר" או "הפרעה של ממש לשימוש סביר", ולכן כאשר מתעוררת מחלוקת בין שכנים בנושא זה, עשוי בית המשפט לבחון מונחים אלה באופן אובייקטיבי, ובהתאם לנסיבות הספציפיות של כל מקרה באשר הוא.
באופן עקרוני, מותר לבעל דירה להבעיר מנגל בשטח דירתו (בין אם מדובר במרפסת או בגינה פרטית), מאחר שאין בחוק הוראה האוסרת על כך. יחד עם זאת, אם בעל הדירה מחליט לעשות על האש מדי יום, והדבר פוגע באופן ממשי באיכות חייהם של שכניו, אפשר לטעון כי הדבר מהווה מטרד עבור השכנים, ולדרוש להפסיק או להגיע עם בעל הדירה להסדר – כגון הפחתת התדירות עם הגבלת שעות.
אם בית המשפט יגיע למסקנה כי בעל המקרקעין עושה שימוש מוגזם ולא סביר הגורם לנזק ממשי לשכנים ופוגע באיכות חייהם (למשל אם עשן וריחות המנגל חודרים באופן קבוע לביתם של השכנים, שנאלצים לחיות באופן קבוע עם חלונות סגורים בביתם כדי למנוע זיהום אוויר וריחות), עשוי בית המשפט להורות לאותו שכן לחדול ולחייבו בתשלום פיצויים לשכנים.
האם ניתן למנוע מהשכן לעשות על האש במרפסת ביום העצמאות?
נראה שלא. קיים קושי למנוע משכן להבעיר מנגל במהלך יום העצמאות הן בשטח דירתו והן בשטח חצר הבניין, מה גם שבאותו יום הדבר נחשב כלגיטימי וסביר, והשכנים אמורים לצפות לכך.
אפשר להסיק את זה גם מתקנות למניעת מפגעים, שבהן קיימת הוראה האוסרת על הקמת רעש בשעות הלילה באזור מגורים, אך מחריגה את "לילי יום העצמאות".
האם מותר לעשות על האש בשטח הבניין המשותף?
אן כבר מדובר במצב שונה מאשר אדם העושה על האש בשטח דירתו הפרטית. שכן, בעוד שבשטח הדירה הפרטית רשאי בעל הדירה לעשות כראות עיניו ומבלי לתת דין וחשבון לאף אחד (ובכפוף לכך שהוא לא גורם לנזק לשכניו), בשטח הבניין המשותף (כגון גינה משותפת) יהיו הדיירים כפופים, בין היתר, לתקנון הבית המשותף.
יחד עם זאת - אם הבערת המנגל חורגת מגבול הטעם הטוב עד כדי מטרד בטיחותי ומסוכן, ניתן להתלונן על כך בפני הגורמים הרלוונטיים, על מנת למנוע פגיעה מיידית הן ברכוש והן בנפש.
אם דיירי הבניין מעוניינים למנוע הבערת מנגלים בשטחים המשותפים, אפשר לקבל החלטה במסגרת אסיפת דיירים, ובה להוסיף איסור מפורש על כך בתקנון. כמו כן, ניתן גם לקבוע הוראות שיגבילו זאת מבחינת מיקום ספציפי בשטח המשותף או שעות מוגדרות, או לקבוע שמותר יהיה להבעיר מנגל בשטח הבניין הפועל על חשמל או על גז בלבד.
רוצים למנגל מבלי לריב עם השכנים? הנה כמה טיפים
- רכשו מנגל לא על גחלים אלא כזה העובד על חשמל או גז, שעשוי להפחית את עוצמת הריחות והעשן
- עדכנו את השכנים מראש
- הציעו להם לקבל מנת בשרים על חשבון הבית (כאות לשכנות טובה)
- הקפידו לעשות על האש בשעה סבירה ובשקט ולשמור על הניקיון (לא להשאיר שקיות אשפה עם אוכל בחדר המדרגות).
עו"ד אהוד פאי עוסק בתחום המקרקעין וייצוג בבתי משפט
* אין באמור במאמר זה כדי להוות ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי