החורף הגיע ואיתו הערמונים הטריים. כל מי שביקר באירופה מכיר את מוכרי הערמונים שרוכנים ברחוב מעל פח לוהט וקולים עליו ערמונים חמימים ונימוחים. הוותיקים שביניכם בוודאי זוכרים איך פעם כמעט ולא היה בית בישראל שבו על תנור הנפט שבסלון לא הונח חופן ערמונים, שהיו הנשנוש האולטימטיבי בערב חורפי.
כתבות נוספות שאולי יעניינו אתכם:
ערמונים מבשילים בסוף הסתיו, ואז אנחנו מתחילים לראות אותם בשווקים ובקיוסקים על הגריל. הערמונים שייכים למשפחת האגוזים, בזכות המראה שלהם ובגלל שהם עטופים בקליפה קשיחה, אך בהרכב התזונתי שלהם, הערמונים משתייכים למשפחת הפחמימות ולא למשפחת השומנים (כמו מספר סוגי אגוזים).
אבל עם זאת הערמונים שונים מאגוזים: קודם כל הם דלים בקלוריות (כ-245 ל-100 גרם ערמונים קלויים), דלים בחלבון, עשירים בפחמימות ולא מכילים כולסטרול.
אבל רגע, אל תחששו מהקלוריות: אפשר לאכול ערמונים אבל אכלו אותם במידה. אכילה נבונה של ערמונים (כ-100 גרם ביום) יתרמו לתחושת שובע, והם בהחלט יכולים להיות תחליף לכל מיני ממתקים.
חשוב לזכור שלערמונים יש גם כמה תכונות בריאות: הם עשירים באשלגןעשירים בוויטמיני B ובמיוחד בחומצה פולית החשובה לתפקודה היעיל של מערכת העצבים. הערמונים מכילים גם כמות גבוהה של ויטמין C, ואם כל זה לא מספיק אז הם גם עשירים בסיבים תזונתיים - ב-100 ג' ערמונים יש כמות סיבים השווה לשתי פרוסות לחם מלא.
בארץ אפשר לקנות ערמונים קלופים ומוכנים למאכל בכל עונות השנה, אך את הערמונים הטריים לקלייה ביתית אפשר להשיג בחודשי החורף. אתם יכולים לשלב ערמונים במגוון סוגי מאכלים, הם מוסיפים טעם עמוק ומיוחד לתבשילים חמים כמו מרקים ותבשילי קדירה אבל גם משתלבים מצוין בסלטים, בפסטות, במאפים מתוקים ובקינוחים.
אם הצלחתם להשיג ערמונים טריים, אל תוותרו על החוויה האמיתית: לאכול אותם כמו שהם בשלמותם לאחר קלייה בתנור.
המצרכים:
2 בטטות
2 שיני שום, קצוצות
כ-30 ערמונים, קלויים וקלופים
250 מ"ל שמנת מתוקה
500 גרם פסטה קצרה
2 ענפי בזיליקום מופרדים לעלים
תבלינים -
מלח
פלפל לבן או שחור
אגוז מוסקט
אופן ההכנה:
- מחממים מראש תנור ל-190 מעלות.
- קולפים את הבטטות וחותכים לקוביות קטנות בערך של 2 ס"מ, מניחים בתבנית עם נייר אפייה ומזלפים שמן זית ומלח גס. מכניסים לתנור ל-20 דקות עד שהן מוכנות.
- מרתיחים סיר עם מים ומלח לפסטה, כשהמים רותחים שופכים את הפסטה ומבשלים דקה פחות ממה שרשום על השקית.
- במחבת רחבה מחממים מעט שמן זית ומעט חמאה ומטגנים קלות את השום.
- חותכים את הערמונים לפרוסות עבות או לחצאים ומוסיפים למחבת. מטגנים עם השום על להבה נמוכה שלא ישרף. מוסיפים את קוביות הבטטה למחבת ומיכל שמנת מתוקה ומביאים לרתיחה.
- מתבלים במלח, פלפל, ואגוז מוסקט ומבשלים על להבה נמוכה עד שהרוטב מסמיך.
- מסננים את הפסטה ומעבירים אותה לרוטב, מערבבים בעדינות עד שכל הפסטה מצופה ברוטב, מפזרים עלי בזיליקום טריים ומגישים מיד.
המצרכים:
1 חסה סלנובה
1 כוס עלי רוקט
1 בצל סגול
2 גזרים
1/2 כוס כרוב סגול, פרוס דק
3 אגסים
3 כפות חמוציות
1/4 כוס אגוזי מלך
25 ערמונים, קלויים וקלופים
גליל גבינת סנט מור
לרוטב -
מיץ מחצי לימון
1 כף סילאן
1 כף חומץ בלסמי מצומצם
1/4 כוס שמן זית
מלח ופלפל שחור לפי הטעם
אופן ההכנה:
- קורעים את החסה לחתיכות גדולות, ואת הגזר חותכים לגפרורים.
- חותכים את הבצל, האגסים והכרוב הסגול לרצועות דקות, ומניחים הכל בקערה. מוסיפים החמוציות.
- מערבבים את רכיבי הרוטב.
- קולים את האגוזים במחבת חמה ללא שמן, וקוצצים אותם.
- חוצים את הערמונים ומטגנים אותם במעט שמן זית.
- רגע לפני ההגשה שופכים את הרוטב, ומפזרים מלמעלה את האגוזים, הגבינה והערמונים.
המתכוננים באדיבות עטרה, גידול ושיווק פירות וירקות