אחרי הפלאפל, הסביח והחומוס מגיע מקומו של העוף ברשימת המאכלים הלאומיים של ישראל. הוא קל להכנה וטעים להפליא כמעט בכל צורת בישול ותיבול. אתם יכולים להכניס אותו לבישול ארוך בתנור, לטגן אותו, להקפיץ אותו בווק, "לכבס" אותו במרק וגם להעלות חלקים ממנו על המנגל - כמעט ואין סוף לאפשרויות ולתוספות שאפשר לשדך לו - מאורז ועד קוביות תפוחי אדמה.
12 צפייה בגלריה
עוף שלם נדב נצר
עוף שלם נדב נצר
עוף עם אורז
(צילום: ירון ברנר)
העוף הוא חומר גלם זול, והוא זמין בכל סופרמרקט או קצבייה. לכל אחד ואחת מאיתנו יש את המתכונים שלו לעוף, אבל אנחנו ממליצים לפתוח את הראש ולהתחיל להעיז להשתמש גם במתכונים שאף פעם לא נכנסו אליכם למטבח.
12 צפייה בגלריה
אינפו עוף
אינפו עוף
(גרפיקה ynet)
שימו לב שלכל חלק מחלקי העוף יש אופי אחר: החזה מתייבש בבישול ארוך, הכנפיים נחשבות לחלק שומני יחסית והגרון מושלם למרק. לפניכם עשרה מתכונים מעוף, לשבת טעימה ונעימה.
ביניים

חיים כהן
המצרכים:
לקציצות גונדי -
1 ק"ג חזה עוף, טחון
1 ק"ג גרגירי חומוס, מושרים במים
3 בצל, קלוף וחתוך לרבעים
1 כף כורכום
1 כף שטוחה כמון
1 כף מלח דק
1 כפית פלפל שחור
12 צפייה בגלריה
חיים כהן חומוס
חיים כהן חומוס
מרק גונדי
(צילום: ירון ברנר)
אופן ההכנה:
  1. משרים את החומוס 12 שעות במים.
  2. טוחנים את חזה העוף עם החומוס והבצל והתבלינים במטחנת בשר. מערבבים היטב ביד את התערובת, וטוחנים שוב. מכניסים מקרר לשעה.
  3. מכדררים קציצות גדולות (או קטנות), ומבשלים במרק עוף שגם בו יש חופן גרגירי חומוס.
  4. את הקציצות מבשלים במרק לפחות 40 דקות (עד שעה), ומגישים עם אורז.
ביניים
רועי אברהם
המצרכים (ל-8 מנות):
8 כרעי עוף
1/3 כוס סויה
1/3 כוס דבש
1/4 כוס יין לבן
מיץ וקליפה מ-2 לימונים
4 שיני שום קצוצות דק
3 ס"מ ג'ינג'ר טרי, מגורר
חתיכה קטנה של שורש כורכום טרי מגורד (אפשר להחליף ב-1 כפית אבקת כורכום)
8 חתיכות תפוח מיובש
4 תפוחים ירוקים
8 תפוחי אדמה, מקולפים וחתוכים לקוביות של 2X2
מלח, פלפל
פפריקה מתוקה
שמן זית
12 צפייה בגלריה
כרע עוף בסויה
כרע עוף בסויה
כרע עוף בסויה
(צילום: עידו ארז)
אופן ההכנה:
  1. חותכים 5-4 חריצים בכל כרע.
  2. מערבבים את הכרעיים עם כל החומרים מלבד תפוחי האדמה. משרים לכמה שעות (אפשר גם יום שלם).
  3. שמים את תפוחי האדמה בתבנית צלייה גדולה. מתבלים במלח, פלפל, שמן זית ומעט פפריקה וכורכום.
  4. מניחים את הכרעיים עם כל הנוזלים ותפוחי העץ. מזלפים עוד קצת שמן זית מלמעלה.
  5. מכסים בנייר כסף, וצולים בתנור שחומם מראש לטמפרטורה של 180 מעלות במשך כ-3/4 שעה.
  6. מסירים את נייר הכסף, מעלים את טמפרטורת התנור ל-200 מעלות וצולים עוד 15-10 דקות עד שהעוף ותפוחי האדמה מושחמים.
ביניים
חיים כהן
המצרכים (ל-6-4 מנות):
1 עוף גדול
12-14 תפוחי אדמה בינוניים
1 לימון
מלח גס - לפי הטעם
שמן זית
12 צפייה בגלריה
עוף בתנור עם תפוחי אדמה
עוף בתנור עם תפוחי אדמה
עוף בתנור עם תפוחי אדמה
(צילום: ירון ברנר)
אופן ההכנה:
  1. משכיבים את העוף על החזה (בצורה כזו שהגרון קרוב לגוף), ובעזרת סכין חותכים מהחלק האחורי לכיוון הגרון כך שהוא ישאר מחובר באזור החזה (צורת פרפר). נשענים עם הידיים על 2 הצדדים, כדי שהוא לא יתקפל. בוזקים מעל חופן מלח גס, מתבלים את העוף משני הצדדים, ומניחים במקרר לשעה.
  2. בינתיים מקלפים את תפוחי האדמה, ופורסים לפרוסות בעובי של שתי אצבעות. מעבירים לקערה, ומערבבים עם מלח ושמן זית, כך שהשמן יצפה את תפוחי האדמה מכל הצדדים. מסדרים בתבנית אפייה.
  3. מנגבים את העוף מהמלח, סוחטים עליו מיץ לימון ומשפשפים היטב את הצד החיצוני והפנימי עם מיץ הלימון. מזליפים עליו כמה טיפות של שמן זית, ומניחים על תפוחי האדמה כשהצד של העור פונה כלפי מעלה.
  4. מכסים היטב את התבנית בעזרת נייר כסף, ומכניסים לתנור שחומם מראש ל-150 מעלות במשך שעה. אחרי שעה מסירים את נייר הכסף, וממשיכים לאפות במשך כחצי שעה על חום של 180 מעלות. במידה ולא קיבלנו צבע חום יפה ומגרה - אפשר להמשיך לאפות במשך 10 דקות נוספות בחום גבוה.
  5. הגשה - מסדרים את העוף ואת תפוחי אדמה בצלחת, ומגישים.
ביניים
רותי קינן
המצרכים (ל-4 מנות):
4 נתחי סטייק עוף (פרגיות) שלמים
2 כפות חרדל
1 כף רוטב סויה
100 גר' פירורי לחם
1 כפית עשבי תיבול מיובשים מעורבים
12 צפייה בגלריה
שניצל פרגית אפוי בתנור
שניצל פרגית אפוי בתנור
שניצל פרגית אפוי בתנור
(צילום: ירון ברנר)
אופן ההכנה:
  1. מרפדים תבנית שטוחה בנייר אפייה.
  2. מניחים את הסטייקים בין 2 יריעות נייר אפייה או ניילון נצמד, וחובטים בפטיש שניצלים כדי לשטח אותם מעט.
  3. מערבבים את החרדל עם הסויה, ומורחים על כל סטייק משני הצדדים.
  4. מניחים את הפנקו או את פירורי הלחם בצלחת, וטובלים את הסטייקים משני הצדדים. מניחים על תבנית שטוחה.
  5. אופים בתנור שחומם מראש לחום בינוני-גבוה (190 מעלות) במשך 30 דקות. מגישים חם.
ביניים
שאול בן אדרת
המצרכים:
10 שוקי עוף
לרוטב טריאקי -
200 מ"ל רוטב סויה באיכות טובה
800 מ"ל מים
10 שיני שום פרוסות
2 כפות שורש ג'ינג'ר קצוץ
לבלילת הטמפורה -
1 כוס קמח
1 כוס קורנפלור
1 כף שומשום שחור
1 כפית מלח
1 כף שומשום קלוי
200 גר' מי סודה קרים מאוד
1 כפית פפריקה אדומה
12 צפייה בגלריה
עוף קנטאקי טריאקי
עוף קנטאקי טריאקי
קצת קנטאקי, קצת אסיה. עוף בציפוי פרי
(צילום: ירון ברנר)

אופן ההכנה:

  1. מניחים את כל מרכיבי הטריאקי בסיר ומביאים לרתיחה.
  2. מניחים את שוקי העוף בסיר עם רוטב הטריאקי ומבשלים כ-10 דקות עד שהעוף שכמעט מוכן.
  3. מוציאים את השוקיים ומצננים מעט, ממשיכים לצמצם את הרוטב עד להסמכה.
  4. מערבבים את מרכיבי בלילת הטמפורה הקרה, מצפים את העוף היטב ומטגנים כ-4 דקות עד הזהבה ופריכות.
  5. מגישים עם רוטב טריאקי מצומצם מעל.
ביניים
רפי כהן
המצרכים:
לקציצות -
500 גר' כרעי עוף או חזה מנוקים, מפולטים וטחונים טחינה אחת
2 בצלים לבנים, קצוצים דק
2 שיני שום, קצוצות
1 כוס פטרוזיליה, קצוצה
1 כף פלפל לבן גרוס
מלח - כף, אפשר גם פחות ולפי הטעם
2 כפות שמן
1 ביצה
2 כפות פירורי לחם
לטיגון -
קמח
שמן לטיגון
לתבשיל -
4 לימונים
8 שיני שום, חצויות לשתיים
2 פלפלים ירוקים חריפים
1/2 כף כורכום
1 כוס מים או מרק עוף צח
1 כפית סוכר
1/2 כף פלפל לבן גרוס
1/2 כוס שמן תירס
12 צפייה בגלריה
קציצות עוף רפי כהן
קציצות עוף רפי כהן
קציצות עוף עם כורכום
(צילום: ירון ברנר)
אופן ההכנה:
  1. מניחים את מרכיבי הקציצות בקערה ומערבבים היטב בעזרת כף היד. יוצרים קציצות גדולות בעזרת כפות ידיים משומנות ומשטחים אותן מעט. מניחים על גבי מגש שרופד בנייר פרגמנט.
  2. מחממים 2 כוסות שמן תירס במחבת רחבה. טובלים כל קציצה בקמח ומנערים מהעודפים, מטגנים כדקה מכל צד עד להזהבה – חשוב לא להשחים אותן. מעבירים את הקציצות לצלחת שרופדה בנייר סופג.
  3. שוטפים היטב את הלימונים ופורסים אותם לפרוסות בעובי 1/2 ס"מ. חותכים את הפלפלים החריפים לטבעות בעובי 2 ס"מ. מניחים את פרוסות הלימון בסיר שטוח ורחב ומפזרים את השום והפלפל החריף בין הפרוסות. מוסיפים את שאר מרכיבי התבשיל ומביאים לרתיחה.
  4. מסדרים את הקציצות בשכבה אחת מעל פרוסות הלימון, מביאים שנית לרתיחה, מכסים את הסיר ומבשלים בלהבה נמוכה כ-20 דקות. מכבים את האש ומניחים לסיר ולטעמים להתגבש חצי שעה לפחות לפני שמגישים.
ביניים
נופר זוהר
המצרכים:
1 ק"ג שוקי עוף
1 ק"ג קישואים, פרוסים לטבעות עבות
1/2 צרור כוסברה, קצוצה
8 שיני שום, פרוסות
4 פלפל יבש אדום
1 כף פפריקה מתוקה בשמן
1 כף מלח ים אטלנטי
1/4 כפית כורכום
קורט משיה
1/2 כפית פלפל שחור
פרוסות לימון כבוש בסיום (לא חובה)
1 כוס מים רותחים
12 צפייה בגלריה
נופר זוהר - יום כיפור
נופר זוהר - יום כיפור
תבשיל עוף וקישואים
(צילום: אביגיל עוזי)
אופן ההכנה:
  1. צורבים את העוף עד לקבלת צבע זהוב, ומוציאים לקערה.
  2. פורסים את הקישואים לטבעות עבות.
  3. שמים בסיר שבו צרבנו את העוף, שיני שום פרוסות וארבעה פלפלים אדומים יבשים חצויים לשניים. מערבבים קלות ופותחים טעמים.
  4. מסדרים את העוף בסיר רחב ועליו את טבעות הקישוא. מוסיפים פפריקה מתוקה ואת הכוסברה הקצוצה. מוסיפים כוס מים רותחים, ומכסים.
  5. מבשלים על להבה נמוכה כשעה ורבע, עד שהעוף מפריש את הנוזלים שלו ורך לגמרי. מכבים ומגישים.
ביניים
המצרכים (לכ-25 כדורים):
1 כוס אורז
500 גר' בשר הודו טחון (מעורב, חזה ובשר אדום)
2 בצלים ירוקים, קצוצים דק
1 ביצה
1 כף שמן שומשום
1 כף רוטב סויה
2 כפות קורנפלור
1 שן שום כתושה
מעט ג'נג'ר כתוש או טחון (לא חובה)
מלח, פלפל
12 צפייה בגלריה
קציצות עוף עם  אורז
קציצות עוף עם  אורז
קציצות עוף עם אורז
(צילום: ירון ברנר)
אופן ההכנה:
  1. שוטפים את האורז, מניחים אותו בקערה ומכסים במים. משאירים בצד.
  2. מכינים סיר אידוי ומכסים את הרשת בנייר אפייה.
  3. מכינים את תערובת הקציצות - מניחים את הבשר הטחון בקערה. מוסיפים את הבצל, ומערבבים. מוסיפים את כל יתר החומרים (למעט האורז), ומערבבים היטב (רצוי בידיים).
  4. בידיים לחות, צרים מהתערובת כדורים קטנים (בגודל אגוז גדול) וטובלים אותם באורז כך שיצופו היטב מכל הצדדים.
  5. מניחים את הכדורים, עם רווחים ביניהם, על נייר האפייה בסיר אידוי. מסדרים את הקציצות, סוגרים את המכסה ומאדים 30 דקות.
ביניים
רפי כהן
המצרכים (ל-8 סועדים):
6-8 יחידות כרעיים, חתוכות לשוק וירך
15 לפתות קטנות, קלופות וחצויות לשניים
6 בצלים קטנים, קלופים וחצויים לשניים
2 בצלים לבנים, קלופים וקצוצים דק
5 שיני שום, קצוצות
1 כוס קמח
1/2 כף מלח
1/2 כף פלפל שחור גרוס
1/2 כפית פלפל סודאני גרוס או שאטה (לא הכרחי)
600 מ"ל מים
לטיגון -
1/2 ליטר שמן זית או שמן תירס
12 צפייה בגלריה
סופירטו עוף ולפת
סופירטו עוף ולפת
סופירטו עוף ולפת
(צילום: ירון ברנר)
אופן ההכנה:
  1. מחממים בסיר רחב ועמוק 1/2 כוס שמן זית. מוסיפים את הבצל ומאדים עד להזהבה. מוסיפים את השום, השאטה, הפלפל השחור ומאדים עוד חצי דקה תוך כדי ערבוב. מוסיפים את המים, מביאים לרתיחה, מכסים ומנמיכים את הלהבה.
  2. טיגון - מחממים שמן בסיר טיגון עד לטמפרטורה של 180 מעלות. ממליחים ומפלפלים את נתחי העוף, טובלים בקמח ומטגנים משני הצדדים עד להשחמה יפה. מסננים ומניחים בצד. מטגנים את חצאי הבצל והלפת עד להזהבה, ומוציאים מהשמן.
  3. מוסיפים את העוף והלפת והבצל המטוגן לסיר, מביאים לרתיחה, מנמיכים להבה, מכסים ומבשלים כשעה וחצי. מדי פעם יוצקים מהנוזלים על העוף.
ביניים
מאיר דנון
המצרכים:
1 עוף מחולק ל-8
1 בצל קצוץ
4 כפות דבש
4 כפות רוטב סויה
1 ענף רוזמרין
1 כף חרדל
6 כפות שמן צמחי (לא זית)
מלח פלפל
12 צפייה בגלריה
עוף צלוי עם דבש ורוזמרין
עוף צלוי עם דבש ורוזמרין
עוף צלוי עם דבש ורוזמרין
(צילום: ירון ברנר)
אופן ההכנה:
  1. מתבלים את העוף במלח ובפלפל. מערבבים את שאר החומרים בקערה, טועמים ומתקנים תיבול.
  2. מניחים את העוף בקערה ומערבבים היטב. מכסים ומניחים במקרר כחצי שעה.
  3. מעבירים את השוקיים ואת הירכיים לתבנית אפייה ומכניסים לתנור בחום של 200-180 מעלות.
  4. צולים את העוף כ-30 דקות. במהלך הבישול מקפידים להשקות מידי פעם את העוף במיצי הבישול שמצטברים בתבנית. אם העוף מתחיל להיחרך, מורידים את חום התנור ומכסים את התבנית בנייר אלומיניום.
  5. לאחר כ-30 דקות, מוסיפים את החזה וממשיכים לצלות כ-10 דקות נוספות. מגישים לצד סלט ירוק ותפוחי אדמה אפויים.