הטמפרטורות עולות על כל דמיון ואתם רק מחפשים איך להתקרר? יש לנו פתרון: מרק קר. נכון, רק למשמע המילה "מרק" אתם בטח כבר מתחילים להזיע, אבל חכו רגע לפני שאתם מנמיכים את הטמפרטורה של המזגן ל-17 מעלות - מרק קר יכול להיות הנשנוש המושלם לתחילת ארוחה או אפילו לערב קייצי בסלון מול הטלוויזיה. אתם יכולים לזרוק לתוכו קרוטונים, אתם יכולים לגרר גבינה מעל ואתם גם יכולים למזוג אותו לכוסות אספרסו ולהפוך אותו בין רגע למנה המושלמת לאירוח. שווה לנסות בבית.

גספצ'יו מלון

המצרכים:
600 גר' קוביות מלון 1/2 בצל טרי 1 מלפפון 1 פלפל ירוק חריף 1 שן שום 100 מ"ל שמן זית כתית מלח חופן עלי נענע לקישוט
6 צפייה בגלריה
 מרק קר - TEKA
 מרק קר - TEKA
(צילום: טקה סטודיו)
אופן ההכנה:
  1. טוחנים את המלון במעבד מזון. מוסיפים את שאר המרכיבים למעט שמן זית, וטוחנים שוב עד לקבלת תערובת חלקה. לבסוף, שופכים שמן זית בעדינות, ומערבבים שוב.
  2. טועמים לתיבול ומצננים במקרר כחצי שעה.
  3. להגשה: מקשטים בעדינות עם עלי נענע.

מרק עגבניות

המצרכים:
1 ק''ג עגבניות בשלות 250 גר' לחם (אפשר גם מאתמול) 250 מ''ל שמן זית מלח מעט חומץ 1 שן שום
6 צפייה בגלריה
 מרק קר - TEKA
 מרק קר - TEKA
(צילום: טקה סטודיו)
אופן הכנה:
  1. שוטפים וחותכים לרבעים את העגבניות. מניחים אותן בבלנדר יחד עם לחם, שום, מלח ורבע מכמות שמן הזית.
  2. מחכים כמה דקות לפני הערבול בכדי להשרות את הלחם יחד עם שאר המרכיבים. מערבלים.
  3. מוסיפים את יתרת שמן הזית, בבהדרגה. שימו לב - המטרה היא ליצור קרם חלק.
  4. מוסיפים את החומץ ומערבלים פעם נוספת.
  5. מכסים באמצעות ניילון נצמד ומאחסנים במקפיא עד להגשה.
  6. להגשה: מוזגים את המרק לקערות ומזלפים מעל מעט שמן זית.

גספצ'ו מלפפונים ושומר עם גבינה צפתית

רפי כהן
המצרכים: 500 גר' מלפפונים קטנים לא קלופים, קצוצים גס 5 ראשי שומר צעירים קטנים, כולל העלים הירוקים, קצוצים גס 1 בצל לבן קטן וחצוי 1 כוס מים 2 כפות חומץ יין לבן 1/2 כף סוכר
להגשה - 4 מלפפונים קטנים ויפים, חצויים ופרוסים לפרוסות אלכסוניות דקות 1 ראש שומר 6 כפות שמן זית 200 גר' גבינה צפתית
6 צפייה בגלריה
גספצ'ו
גספצ'ו
(צילום: ירון ברנר)
אופן ההכנה:
  1. שמים את כל המרכיבים במעבד מזון וטוחנים היטב עד לקבלת מרק במרקם אחיד ודליל. מעבירים דרך מסננת דקה, מסננים ומקפים את הקצף הלבן ומצננים במקרר כחצי שעה.
  2. הגשה - קורעים את הגבינה צפתית ביד לחתיכות בינוניות ומסדרים בקערות הגשה. חוצים כל שומר לשניים ופורסים דק ומוסיפים לקערות יחד עם פרוסות המלפפונים.
  3. יוצקים את המרק עד חצי גובה הקערה ויוצקים מעל כף שמן זית. מגישים מיד.

מרק קר מכרישה ותפוחי אדמה (וישיסואז)

החלב שבמתכון מעניק למרק הכפרי הפשוט טעם אלגנטי מעודן יותר. במקור, הועשר המרק בשמנת במקום חצי מכמות החלב. מי שלא רוצים להשתמש בחלב יוכלו להחליפו בחלב קוקוס או בציר עוף או ירקות.
המצרכים (4-6 מנות): 400 גר' כרישה, נקייה ופרוסה לפרוסות (רק החלק הלבן) 30 גר' חמאה (או 2 כפות שמן זית עדין) 400 גר' תפוחי אדמה, קלופים וחתוכים לקוביות 2 כוסות חלב 1 ליטר מים מלח, פלפל לבן, מעט אגוז מוסקט
לקישוט: חופן עירית, קצוצה
אופן ההכנה:
  1. מניחים את הכרישה בסיר בינוני, מוסיפים את החמאה או השמן ומבשלים על להבה נמוכה, בסיר מכוסה, עד שהכרישה מתרככת אך לא מזהיבה.
  2. מוסיפים את תפוחי האדמה לסיר ביחד עם 1 ליטר מים ומביאים לרתיחה, מוסיפים מעט מלח ופלפל, מנמיכים את הלהבה ומבשלים בסיר מכוסה עד שתפוחי האדמה רכים מאוד, כ-20 דקות.
  3. מעבדים את המרק למחית בבלנדר רגיל או בבלנדר מוט ומחזירים לסיר. מוסיפים את החלב, מביאים לרתיחה ומכבים את האש. מתבלים באגוז מוסקט ומוסיפים עוד קצת מלח ופלפל, אם צריך. מצננים היטב לפני ההגשה.
  4. מגישים בכוסות או בקעריות, אפשר לזרות על המרק מעט עירית קצוצה לקישוט.

מרק תירס קר

רותי קינן
המצרכים (6-4 מנות): 4 קלחי תירס טרי (כ-1/2 1 ק"ג) 4 כוסות מים מלח, פלפל 1 קופסה (400 מ"ל) שמנת או חלב קוקוס 1 כפית כורכום 2 כפות מיץ ליים או לימון כמה טיפות טבסקו או מעט פפריקה חריפה - לפי הטעם
לקישוט - עירית קצוצה נאצ'וס - לא חובה קוביות קרח
6 צפייה בגלריה
(צילום: ירון ברנר)
אופן ההכנה:
  1. מסירים את גרגירי התירס מהקלח בעזרת קולף מיוחד (להשיג בחנויות הכלים המתמחות) או בסכין חדה ומעבירים אותם לסיר. מוסיפים את המים, מתבלים במלח ובפלפל ומבשלים על להבה בינונית כ-15 דקות עד שהתירס רך מאוד.
  2. מוסיפים את חלב הקוקוס והכורכום וממשיכים לבשל עוד 5 דקות. מסירים מהאש, מצננים מעט ומרסקים בבלנדר או בבלנדר מוט לתערובת חלקה.
  3. מסננים את המרק שהתקבל דרך מסננת עם חורים בינוניים (לא דקה מדי) לתוך קנקן או קערה גדולה. נפטרים מהמוצקים שנותרו במסננת.
  4. מוסיפים את מיץ הליים והטבסקו או הפפריקה, מערבבים היטב ומתקנים את התיבול. מצננים את המרק היטב במקרר עד להגשה.
  5. לפני ההגשה מניחים בכל קערית קוביית קרח, יוצקים את המרק, מקשטים בעירית ובנאצ'וס ומגישים.

גספצ'ו אפרסק לבן

ניר צוק
המצרכים (6 מנות): 1 ק"ג עגבניות תמר בשלות 3 אפרסקים 4 שיני שום 1 צרור כוסברה 1 פלפל חריף ירוק, קצוץ 2 לימונים מלח ופלפל לבן
להגשה - 3 חצילים בלאדי גבינת שמנת חופן זעתר טרי
אופן ההכנה:
  1. קולפים את האפרסקים בעדינות. חותכים גס את האפרסקים והעגבניות.
  2. במעבד מזון מניחים את העגבניות, האפרסקים, השום והכוסברה וטוחנים היטב.
  3. מזלפים באיטיות חצי מכמות השמן תוך כדי עיבוד ומתבלים במלח ופלפל ולימון.
  4. מסננים במסננת דקה תוך כדי לחיצות בעזרת מצקת.
  5. קולים את החצילים על האש וקולפים אותם.
  6. מוזגים גספצ'ו לכלי ובתוכו מניחים חצי חציל.
  7. מתבלים את החציל בשמן זית, מלח ופלפל, מניחים עליו כף של גבינת שמנת, קצת פלפל חריף קצוץ ומעט זעתר טרי.

מרק קרם כרובית קר עם פטרוזיליה וקוויאר ביצי סלמון

רותי קינן
המצרכים (ל-6-4 מנות): 500 גר' פרחי כרובית 3 כוסות מרק ירקות צח או מים רותחים קורט אבקת קארי 1 כפית מלח 2 כפות קורנפלור מהול ב-1/2 כוס מים 1/2 כוס שמנת לקצפת קורט פלפל
לקרם פטרוזיליה - 1 כוס עלי פטרוזיליה 2 כפות שמן זית 1 שן שום כתושה מעט מלח
להגשה - 1 כף ביצי סלמון עלי פטרוזיליה
6 צפייה בגלריה
(צילום: ירון ברנר)
אופן ההכנה:
  1. מבשלים את הכרובית במרק או במים עם מעט מלח, עד שהיא רכה לגמרי. מסירים מהאש ומצננים מעט.
  2. מרסקים את הכרובית עם מי הבישול בבלנדר או בבלנדר מוט, עד שמתקבלת מחית חלקה. מחזירים את הסיר לאש, מביאים לרתיחה ומוסיפים בבחישה את הקארי, המלח, הקורנפלור המהול במים והשמנת.
  3. בוחשים עד שמסמיך ומתחיל לבעבע, ומסירים מהאש. מעבירים למקרר, ומצננים את הקרם 4 שעות לפחות.
  4. מכינים את קרם הפטרוזיליה - מרסקים את העלים עם השום, השמן ומעט מלח למחית חלקה. שומרים במקרר.
  5. הגשה - מעבירים את קרם הכרובית לצלחת עמוקה. מקשטים סביב בנקודות של מחית הפטרוזיליה, וביניהן בקוויאר הסלמון. מניחים במרכז הצלחת עלה פטרוזיליה ומגישים.

אושוג'ולריטי (מרק בוכרי קר)

המצרכים (ל-5 סועדים):
למרק - 5 כפות עדשים ירוקות, לפני בישול 3 כפות לובייה לבנה, לפני בישול 3 כוסות אורז עגול (שטופים היטב במי ברז) 2 גזרים 1 קישוא, מגורד דק
לרוטב - 1 גביע יוגורט 50 גר' חמאה כוסברה, פטרוזיליה ושמיר, קצוצים דק שום כתוש - לפי הטעם מיץ מלימון שלם טרי 1/4 כפית מלח - אפשר להוסיף עוד לפי הטעם
אופן ההכנה:
  1. מכינים את המרק - מעבירים את העדשים והלוביה לסיר עמוק, מוסיפים ליטר וחצי מים ומביאים לרתיחה על אש גבוהה במשך כחצי שעה. מנמיכים את הלהבה לאש קטנה, ומוסיפים לסיר את האורז, הגזר והקישוא. מתבלים במלח, פלפל וכמון, וממשיכים לבשל במשך חצי שעה עד שהמרק מתנפח ומסמיך.
  2. מכינים את הרוטב - בסיר, ממיסים את החמאה והשום, מוסיפים פנימה את היוגורט ובוחשים היטב עד לרתיחה עדינה. מוסיפים פנימה את עשבי התיבול, המלח ומיץ הלימון. מעבירים לקירור, ושומרים בכלי סגור במקרר.
  3. הגשה - לקערית קטנה, יוצקים מצקת מהמרק החם ולתוכו כף מרוטב היוגורט, ומעטרים בכוסברה קצוצה. מגישים חם או קר.

מרק דובדבנים הונגרי

המצרכים (ל-4-6 מנות): 500 גר' דובדבנים טריים או 400 גר' דובדבנים משומרים, מגולענים 1/2 כוס סוכר (אפשר פחות, לפי הטעם) 1 כוס יין לבן 1/4 כוס מיץ לימון 2 גביעים שמנת חמוצה (רגילה או עשירה) או יוגורט
6 צפייה בגלריה
מרק דובדבנים הונגרי
מרק דובדבנים הונגרי
(צילום: ירון ברנר)
אופן ההכנה:
  1. אם משתמשים בדובדבנים טריים, מניחים אותם בסיר בינוני, מוסיפים את הסוכר, את היין ו-2 כוסות מים ומביאים לרתיחה. בוחשים עד שהסוכר נמס, מנמיכים מעט את הלהבה ומבשלים עד שהדובדבנים מתרככים, כ-5 דקות. מצננים מעט. (אם משתמשים בדובדבנים משומרים אין צורך לבשל אותם. משתמשים בפחות סוכר ובנוזלי השימורים במקום בחלק מהמים).
  2. מעבירים את הדובדבנים עם הנוזלים למעבד מזון או לממחה. מוסיפים את מיץ הלימון ומעבדים למחית חלקה. מוסיפים את השמנת, טועמים ומוסיפים עוד סוכר אם יש צורך. מכסים ומצננים 3 שעות לפחות לפני ההגשה.

טרטור - מרק יוגורט קר

אלעד להב
המצרכים: 2 ליטר יוגורט עיזים או יוגורט צאן איכותי 1 כוס ריוויון 1 ק"ג מלפפונים ירוקים מקולפים 2 שיני שום 4 כפות נענע קצוצה (אפשר גם שמיר למי שאוהב) 4 כפות שמן זית איכותי 1 כף מיץ לימון טרי מלח ופלפל שחור 2 כפות אוזו או אניס אחר (לא חובה)
אופן ההכנה:
  1. קוצצים את המלפפון לקוביות קטנות, ואת השום והנענע קוצצים דק.
  2. מערבבים היטב עם היוגורט והריוויון.
  3. מוסיפים שמן זית, לימון אוזו, מלח ופלפל.
  4. מקררים היטב ומגישים עם קוביית קרח, קרוטונים קטנים ומעט נענע קצוצה.
פורסם לראשונה: 14:30, 12.08.20