בקלי קלות
המצרכים:
1 ביצה
מלח
להגשה -
לחם קלוי
אופן ההכנה:
- מניחים ביצה (קרה) בעדינות בסיר קטן. ממלאים במי ברז קרים. מניחים על אש גבוהה ומבשלים במשך 6 דקות עד לרתיחה. מוסיפים מעט מלח, מנמיכים את האש ומבשלים במשך 2 דקות נוספות.
- מסירים מן האש, מוציאים את הביצה מן המים, שוטפים במים קרים כדי לעצור את הבישול ומגישים בגביע מיוחד להגשת ביצה רכה.
המצרכים:
1 כף שמן זית
1 ביצה
מלח
פלפל שחור גרוס דק
להגשה -
לחם קלוי
אופן ההכנה:
- יוצקים ביצה בעדינות (מבלי לשבור את החלמון) לקערית ומוודאים שהביצה תקינה.
- מחממים מחבת על אש גבוהה במשך 20 שניות. מוסיפים שמן זית ומחממים.
- יוצקים את הביצה למחבת, מנמיכים מייד לאש נמוכה, מסובבים מעט את המחבת כך שהחלבון יתפזר ומטגנים עד שהחלבון יציב. בוזקים מעט מלח ופלפל, מסירים מן האש, מניחים מייד על צלחת או על פרוסת לחם קלויה ומגישים.
המצרכים:
2 ביצים
3 כפות חלב 3% שומן או 2-3 כפות (30 מ"ל) שמנת מתוקה
מלח
פלפל לבן גרוס דק
2 כפות חמאה
8-10 גבעולי עירית, שטופים וקצוצים דק (לא חובה)
כלים - מטריפה
אופן ההכנה:
- יוצקים ביצים לקערית ומוודאים שהן תקינות. מוסיפים חלב או שמנת, מלח ופלפל וטורפים היטב בעזרת מטרף ידני או מזלג.
- מחממים מחבת על אש גבוהה, כעשרים שניות. ממסים כף אחת של חמאה (משאירים את כף החמאה השנייה לסוף), יוצקים את בלילת הביצים למחבת, מנמיכים מייד לאש נמוכה וטורפים את הביצים במחבת בעזרת מטרף, תוך שמשחקים עם עוצמת האש לפי הצורך, תוך המשך ערבוב במטרף. טורפים ברצף כמעט עד למידת העשייה הרצויה.
- מוסיפים את כף החמאה הנותרת (אם בחרתם בשמנת מתוקה במקום חלב - אין בכך צורך) ואת העירית הקצוצה, מערבבים עד שהחמאה נמסה, מסירים מן האש, מעבירים מייד לצלחת כדי לעצור את הבישול ומגישים מיד.
המצרכים:
1 ביצה (זמני הבישול מתאימים לביצה קרה)
מלח (לא הכרחי)
אופן ההכנה:
- מניחים ביצה בעדינות בסיר קטן. ממלאים במי ברז קרים. מניחים על אש גבוהה ומבשלים במשך 6 דקות עד לרתיחה.
- מוסיפים מעט מלח, מנמיכים את האש ומבשלים במשך 7-8 דקות נוספות. אם רוצים את הביצה הקשה לא עשויה היטב, מסתפקים ב-6 דקות אחרי הנמכת האש.
- מוציאים מהמים, שוטפים במים קרים (או ממלאים את הסיר במים קרים) כדי לעצור את הבישול, קולפים תחת מים קרים זורמים ומגישים.
המצרכים (ל-4 מנות בכלים לסופלה):
1 מיכל (250 מ"ל) שמנת מתוקה 32% שומן
4 ביצים
מלח
פלפל שחור גרוס
לשימון -
חמאה מומסת או שמן זית
לעיטור -
פטרוזיליה (או עירית או אורגנו) טרייה, שטופה מיובשת וקצוצה דק
אופן ההכנה:
- מחממים תנור ל-180 מעלות ומשמנים תבניות אפייה עגולות קטנות בחמאה רכה או מומסת.
- מרתיחים ליטר (בערך) מים.
- יוצקים 2-3 כפות שמנת מתוקה לכל תבנית.
- שוברים ביצה לקערית וממנה יוצקים לתבנית, מעל השמנת. בוזקים מלח ופלפל שחור גרוס. ממשיכים כך עם כל התבניות. מניחים את התבניות בתבנית פיירקס מלבנית או כל תבנית שבה ניתן יהיה למלא מים רותחים עד מחצית גובה התבניות הקטנות.
- יוצקים מים רותחים עד מחצית גובה התבניות הקטנות ומכניסים מייד לתנור. אופים במשך 15-18 דקות או לפי הרכות הרצויה של החלמונים. מוציאים מן התנור, מוציאים מייד את התבנית המים, מעטרים בפטרוזיליה או בכל עשב תיבול אחר לטעמכם ומגישים מיד.
שדרוגים: אפשר לגוון בעשרות אופנים: עם 2-3 פרוסות עגבנייה עסיסית בתחתית כל כלי (מעל החמאה, ראו צילום, עם עלעלי אורגנו), עם אספרגוס חלוט, פיסת סלמון מעושן, תרד מאודה או מוקפץ בחמאה. במקום חמאה ניתן לשמן את התבניות בשמן זית, אם רוצים. אם רוצים, אפשר לזלף מעט חמאה מומסת מעל החלמונים לפני האפייה כדי להגן עליהם מפני התייבשות ולהוסיף להם טעם.
בינו גבסו
המצרכים:
8-6 ביצים
300 גר' נקניקיות מרגז
1/2 כוס שמן קנולה
1 ראש שום, קלוף וחצוי
1 ק"ג עגבניות, גדולות ובשלות
2 פלפל ירוק חריף, קצוץ
2 כפית מלח
1 כף פפריקה חריפה
2 כפית פפריקה מתוקה
1 כיכר לחם טרי
אופן ההכנה:
- מחממים שמן במחבת גדולה ושטוחה ומוסיפים שום ,פלפל חריף ונקניקיות. מטגנים מעט ומוסיפים עגבניות ותבלינים. מבשלים בין 15-10 דקות.
- מוסיפים ביצים ומבשלים 5 דקות נוספות, מערבבים את החלבון מבלי לשבור את החלמון.
- מגישים חם בליווי לחם.
אינס שילת
המצרכים (ל-2 מנות):
1 כוס קוואקר
2 כוסות חלב
1/2 1 כף סוכר חום
מעט קינמון
לתוספות -
חופן פירות יער קפואים - להפשיר מעט בטמפרטורת החדר
דבש - לפי הטעם
1 בננה טרייה פרוסה
אופן ההכנה:
- מבשלים את החלב בסיר קטן עד לרתיחה. מנמיכים את הלהבה, ומוסיפים את הסוכר ואת שיבולת השועל. מערבבים במשך כ-5 דקות עד שכל הנוזלים נספגים בשיבולת השועל.
- מסירים מהאש, מעטרים בפירות ובזילופי דבש, מפזרים קינמון ומגישים.
עם קצת מאמץ
המצרכים:
2 ביצים
מלח
פלפל לבן גרוס דק או טחון
1 כף חמאה
תוספות -
בצל ירוק
עשבי תיבול
גבינת פטה
גבינה צהובה
פטריות
אופן ההכנה:
- טורפים בקערית ביצים, מעט מלח ופלפל לבן.
- מחממים חמאה במחבת טפלון על אש גבוהה.
- יוצקים ביצים טרופות ומערבבים בעזרת מרית סיליקון או כף עץ במשך 10 שניות. מטלטלים את המחבת כך שהביצים יתפזרו סביב-סביב במשך 10 שניות ומנמיכים את הלהבה. כשהצד התחתון יציב (כעבור דקה לערך), מוסיפים את התוספת שבחרתם, ומקפלים בעזרת המרית את האומלט פנימה, עד שנוצרת צורה של חצי ירח.
- כעבור דקה (או יותר, לפי מידת העשייה הרצויה) הופכים את האומלט המקופל, ממשיכים לטגן במשך חצי דקה או יותר ומסירים מן האש. מעבירים מייד לצלחת ומגישים חם.
המצרכים:
6 ביצים קשות, מעוכות
2 כפות מיונז
1/2 כפית חרדל
מלח
פלפל
חופן עירית, קצוצה
אופן ההכנה:
- מערבבים היטב את כל המרכיבים בקערת ערבוב.
- מתקנים תיבול, מעבירים לכלי הגשה, ומגישים.
המצרכים:
1 כף חמאה או שמן זית
1 שן שום, חצויה
1/4 כוס רוטב עגבניות ביתי
4 ביצים (ביצה לכל סועד)
חופן גבינת פרמזן, מגוררת
חופן עלי אורגנו טריים, קצוצים
מלח
פלפל
ובנוסף - קוקוטים (כלים קטנים, חסינים לחום, שבהם מכינים לרוב קרם קרמל)
אופן ההכנה:
- מחממים את התנור ל-180מעלות.
- משמנים את הקוקוטים עם חמאה (או שמן זית) ומשפשים אותם עם שן השום החצויה.
- יוצקים מעט רוטב עגבניות לכל קוקוט. שוברים מעל הרוטב ביצה אחת בכל כלי, מניחים מעל כל ביצה קובייה קטנה של חמאה (או מזלפים מעט שמן זית) ומתבלים במלח ובפלפל.
- מניחים את כל הקוקוטים בתבנית פיירקס ויוצקים לתבנית מים רותחים (עד למחצית גובהם של הקוקוטים).
- מבשלים את הביצים 8 דקות בתנור שחומם ל-180 מעלות.
- מפזרים מעל הביצים החמות גבינת פרמזן ואורגנו.
רפי כהן
המצרכים (ל-6-4 מנות):
6 עגבניות בשלות קלופות, חתוכות לקוביות ומסוננות
8 שיני שום, קצוצות גס או שרופות על אש גלויה
5-4 פלפלים ירוקים חריפים, מטוגנים או שרופים על אש גלויה, נקיים מגרעינים וחתוכים גס
1/2 כוס שמן זית
1 כפית פלפל שחור
2 כפות פפריקה מרוקאית או רסק פלפל יבש
8-6 ביצים טריות
אופן ההכנה:
- מפרידים חצי מכמות הביצים לחלמונים וחלבונים. שומרים את החלבונים לשימוש אחר אם רוצים.
- מחממים שמן זית במחבת רחבה, מוסיפים את השום ומזהיבים מעט, מוסיפים את הפפריקה ומערבבים בכדי ש"תפתח" בשמן החם, מוסיפים את העגבניות, פלפל שחור ומכסים, מנמיכים להבה ומבשלים כ-20 דקות.
- מוסיפים את הפלפלים החריפים והמלח מערבבים וממשיכים לבשל כ-10 דקות נוספות.
- מוסיפים את הביצים והחלמונים, מפזרים מעט פלפל שחור נוסף ומלח, ממשיכים לבשל כ-5 דקות נוספות ומגישים.
רפי כהן
המצרכים (ל-8 בורקסים גדולים):
1/2 ק"ג בצק עלים (עדיף על בסיס חמאה)
2 חלמונים של ביצה + כף מים
למלית -
100 גר' גבינת ריקוטה
100 גר' גבינת קשקבל, מגוררת
100 גר' גבינת אמנטל, מגוררת
100 גר' גבינת פרמזן, מגוררת דק
2 חלמונים
1/2 כפית מלח
אופן ההכנה:
- מרדדים את הבצק לעובי של 3 מ"מ, וקורצים עיגולים בקוטר 18 ס"מ או מרובעים בגודל 15/15 ס"מ.
- מכניסים את כל מרכיבי המילוי לקערת ערבוב, ומערבבים בעזרת מטרפה עד לקבלת תערובת אחידה. מעבירים לשק זילוף.
- מערבבים את חלמון הביצה עם המים, ומברישים בעזרת מברשת את שולי הבצק.
- מזלפים במרכז עיגול הבצק מתערובת הגבינות (בנדיבות, אך לא מדי), ומקפלים כל עיגול בצק לשניים, כך שהשוליים ידבקו אחד לשני, ומהדקים בעזרת כפות הידיים.
- מניחים את הבורקסים על גבי תבנית מרופדת בנייר אפייה במרחק של סנטימטר אחד מהשני. מכניסים למקרר לחצי שעה.
- מברישים את הבורקסים בחלמון הביצה שנותר, ומכניסים לתנור שחומם מראש לטמפרטורה 200 מעלות לחמש דקות. אחרי חמש דקות מורידים את הטמפרטורה ל-180 מעלות ואופים 20 דקות נוספות, עד אשר הבורקסים שחומים ותפוחים. מוציאים ומצננים מעט.
- מגישים עם ביצים חצי קשות, ירקות חיים, מלפפון חמוץ וטחינה דלילה.
יניב עדן
המצרכים (למנה אחת):
100 גר' טונה טרייה צרובה (או מקופסת שימורים)
חופן שעועית ירוקה חלוטה במים
חופן חסה
5 תפוחי אדמה ננסיים, מבושלים במים וחצויים
6 עגבניות שרי צבעוניות חצויות
6 זיתי קלמטה מגולענים
1 ביצה עלומה
מלח ופלפל שחור גרוס
שמן זית
לאיולי לימון -
1 חלמון ביצה
1 כפית חרדל חלק
50 מ"ל מיץ לימון טרי
מלח ופלפל גרוס
150 מ"ל שמן זית
עלי תימין מענף אחד
אופן ההכנה:
- מכינים איולי לימון - מכניסים את כלל מרכיבי האיולי לבלנדר, פרט לשמן הזית. מפעילים את הבלנדר ומזלפים לתוכו לאט את שמן הזית, עד לקבלת רוטב סמיך ואחיד.
- מכינים ביצה עלומה - לסיר עם מים חמים מוסיפים כף חומץ, ממתינים להיווצרות מערבולת במים ושוברים לתוך המים ביצה אחת. מבשלים על אש נמוכה כדקה וחצי ומוציאים בעדינות.
- מכינים את הסלט - במחבת עם שמן זית צורבים קלות את הטונה עם מעט מלח ופלפל משני הצדדים.
- בקערה נפרדת, מערבבים את השעועית עם תפוחי האדמה, עגבניות שרי וזיתים ומוסיפים כף איולי לימון. מעבירים לצלחת הגשה את הירקות המתובלים.
- פורסים את הטונה לפרוסות של כ-1 ס"מ, מניחים על הירקות ועליהם את הביצה העלומה. מתבלים במלח פלפל ושמן זית ומגישים.
אינס שילת
המצרכים (ל-2 מנות):
1 שקית אינסטנט פודינג בטעם וניל
2 כוסות חלב
1/2 כפית תמצית וניל
1 כפית גדושה קורנפלור
1/4 כוס מים
לעיטור -
פירות יבשים, חתוכים לרצועות או קוביות
דבש או קינמון
אופן ההכנה:
- בסיר קטן יוצקים 2 כוסות חלב ואת אבקת פודינג הווניל.
- מבשלים על אש נמוכה תוך כדי ערבוב. כשהחלב והפודינג מתחילים להתאחד, מוסיפים רבע כוס מים מעורבבים עם כפית גדושה של קורנפלור לתוך התערובת.
- מבשלים את התערובת במשך כ-5 דקות. מסירים מהאש ומעטרים בפירות יבשים, דבש או קינמון.
למתקדמים ומשקיענים
החומרים (4 מנות):
4 ביצים
קורט מלח
1 כף חומץ
אופן ההכנה:
- במחבת או בסיר שטוח מרתיחים מומלחים בגובה 4-3 ס"מ. מוסיפים ומציבים על להבה נמוכה כך שהמים יבעבעו באיטיות.
- שוברים כל ביצה לתוך כוס ומחלי קים אותה לתוך המים. מבשלים 5-3 דקות. הזמן הזה די בו כדי לגרום לחלבון להתקשות ולחלמון להישאר נוזלי. מוציאים בכף מחוררת ומניחים על מפיות נייר לספיגת הנוזלים המיותרים.
- אם הביצים אינן מיועדות לשימוש מיידי, מחליקים אותן לקערה עם מים קרים ומשם מוציאים ומספיגים על מגבות נייר. אם נוצרו מעין חוטים של חלבון מסביב לחלמון, גוזרים אותם במספריים.
טיפים
- אפשר לשמור את הביצים העלומות לשימוש מאוחר יותר במקרר, בתוך קערה עם מים קרים. לפני השימוש אפשר לחמם מחדש על-ידי החלקת הביצים למים חמים למשך דקה.
- אפשר לחלוט ביצים גם בחלב, במרק או ביין.
- יש כלים מיוחדים לביצים עלומות, המורכבים מקעריות מוגבהות, שניתן להציב בסיר עם מים רותחים. כך הביצים מתבשלות מעל המים, באדים שנוצרים בסיר, ויוצאות מושלמות בצורתן.
המצרכים:
4 ביצים
30+20 מ"ל של חומץ לבן
לרוטב יין -
1/3 כוס יין אדום (60-70 מ"ל)
1 כף מיץ אוכמניות – לא חובה (אם מוותרים – מוסיפים מעט סוכר)
70 גר' חמאה, חתוכה לקוביות קטנות
1/2 כפית סוכר
1/2 כפית קורנפלור
מלח ופלפל שחור
לריבת הבצל -
2 בצלים בינוניים, פרוסים דק
250 גר' כוסות בצלצלי שאלוט, פרוסים דק
30 גר' חמאה
1 כף סוכר
1/2 כפית מלח
קורט פלפל שחור
אופן ההכנה:
- מכינים את ריבת הבצל - ממיסים את החמאה ומוסיפים את פרוסות הבצלים. מטגנים על אש נמוכה תוך כדי ערבוב קבוע עד להזהבה עמוקה של הבצלים וריכוך מלא. מוסיפים מלח, סוכר ופלפל. שומרים בצד חם.
- מכינים את רוטב היין - מחממים את היין על אש נמוכה בסיר עד לצמצום 90% מהנפח - שימו לב, זו לא טעות. בתום הצמצום יוותרו כ-2 כפות רוטב.
- ממיסים את העמילן בכף מים או במיץ אוכמניות. מערבבים ומוסיפים לסיר עם היין המצומצם. מוסיפים חמאה, מלח ופלפל ומערבב היטב עם מטרפה ידנית. שומרים את הרוטב חם.
- הגשה - מרתיחים בסיר מים ומוסיפים 30 מ"ל חומץ. שוברים כל ביצה לתוך ספל נפרד ומוסיפים לכל ספל רבע מכמות החומץ שנותרה. משאירים לעמוד 3 דקות ומעבירים לתוך המים הרותחים.
- יוצרים בעזרת כף ובתנועה מעגלית מערבולת קלה במים שתגרום לחלבון לעטוף את החלמון כדי ליצור ביצה עלומה יפה. מבשלים במשך 2 דקות ברתיחה ושולפים את הביצים בעזרת כף מחוררת. טובלים את הביצים בקערת מים קרים כדי לעצור את הבישול ולהרחיק את שאריות החומץ.
- מסדרים בצלחות הגשה אישיות ועמוקות מעט מריבת הבצל. מוסיפים לכל צלחת 1-2 ביצים עלומות חמות ויוצקים מעל את רוטב היין. זורים מלח ופלפל שחור גרוס ומגישים לצד צנימים.
המצרכים (ל-6 המנות):
6 ביצים עלומות
6 פרוסות לחם עגולות או חצאי לחמניות שיפון עגולות או רבעי בגט
6 פרוסות עגולות של חזה הודו מעושן
6 כפות מיונית
1 כף מיץ לימון
1 כף קטשופ
מלח, פלפל שחור גרוס גס
אופן ההכנה:
- מכינים 6 ביצים עלומות. אם הן מוכנות מראש, טובלים אותן לדקה במים חמים מאוד. מייבשים על מגבות נייר.
- קולים את פרוסות הלחם או חצאי הלחמניות בטוסטר. מניחים על כל פרוסת לחם פרוסה של הודו מעושן ועליה את הביצה העלומה.
- מערבבים את המיונית עם 2 כפות מים, מיץ הלימון והקטשופ. יוצקים על הביצים ומגישים מיד.
המצרכים (4 מנות):
4 פרוסות חציל עגולות בעובי 1 ס"מ
4 ביצים
1 כף חומץ
1 גביע יוגורט
2 שיני שום, כתוש
1 כפית מיץ לימון
מלח ופלפל שחור
מעט שמן זית
אופן ההכנה:
- זורים על פרוסות החציל מעט מלח גס ומניחים בצד למשך 30 דקות.
- שוטפים את פרוסות החציל, מייבשים היטב, ומורחים אותן במעט שמן זית.
- צולים את פרוסות החציל בגריל חם כ- 2 דקות מכל צד ומניחים בצד.
- שופכים את היוגורט לקערה, מוסיפים את השום וכף שמן זית, מתבלים במעט מלח ופלפל ומערבבים היטב.
- ממלאים מחבת עמוקה במים, מוסיפים את החומץ, מביאים לרתיחה ומנמיכים את הלהבה כך שהמים לא יבעבעו. שוברים את הביצים ומחליקים אותן בזהירות לתוך המים, בזו אחר זו. מבשלים כ- 3 דקות, עד שחלמוני הביצים מתכסים בקרום לבן.
- מוציאים את הביצים בעזרת כף מחוררת, מניחים על החצילים, מפזרים מעט מלח ופלפל, יוצקים מעט מרוטב היוגורט ומגישים.
איל לביא
המצרכים:
לרוטב הולנדייז -
2 חלמונים
1 כפית חומץ בן יין אדום
1/4 כפית חרדל דיז'ון חלק
8 עלי טרגון, קצוצים דק
200 גר' חמאה
קורט פלפל לבן
להרכבת המנות -
1 בריוש
200 גר' גרבדלקס (אפשר להחליף בסלמון מעושן קלות)
אופן ההכנה:
- מכינים את רוטב ההולנדייז - טורפים את כל המרכיבים מלבד החמאה בבן מארי או בקערת מתכת המונחת מעל סיר ובו מים רותחים מעלי אדים. בינתיים ממיסים בעדינות את החמאה ומזלפים לאט את החמאה המומסת, תוך כדי טריפת תערובת החלמונים. משתמשים מיד.
- מכינים את הביצים העלומות - מרתיחים מים בסיר רחב ושטוח, מנמיכים את האש ושומרים את המים על סף רתיחה ומוסיפים מעט חומץ יין לבן למים.
- שוברים ביצה לקערית קטנה, ובעזרת כף מערבים את המים בסיר עד שנוצרת מעין "מערבולת" ולתוכה יוצקים לאט לאט את הביצה. החלבון יעטוף את החלמון ויחל להתבשל. מבשלים כשתי דקות (עד שהחלבון מתייצב והחלמון בפנים הביצה נשאר נוזלי). מוציאים בעזרת מרית מחוררת ומניחים בצד על נייר או בד סופג. חוזרים עבור כל הביצים על הפעולה.
- מרכיבים את המנה - מחממים ומניחים בצלחת 2 פרוסות בריוש, עליהן מסדרים מספר פרוסות מגרבדלקס הסלמון. על פרוסות הסלמון מניחים 2 ביצים עלומות ויוצקים את רוטב ההולנדייז. מגישים מיד.
ארז קומרובסקי
המצרכים:
1 ק"ג קמח רגיל (רב תכליתי)
1/2 2 כפות חומץ בן יין לבן
1/2 1 - 2 כפות וודקה
1/2 1 כף מלח
3/4 1 - 2 כוסות מים
1 כוס שמן
למילוי -
1/2 ק"ג מנגולד
מעט מלח גס
300 גר' גבית צאן, מפוררת
100 גר' קשקבל, מגוררת
פלפל לבן גרוס דק
מעט אגוז מוסקט, מגורר
אופן ההכנה:
- מכינים את הבצק - לשים את כל חומרי הבצק בין 8-10 דקות (הבצק לא אמור להיות רך מדי), ומעבירים למקרר בכלי מוצף בשמן תירס ל-24 שעות. מוציאים מהמקרר, ומחלקים את הבצק ל-20 כדורים.
- מכינים את המילוי - מפרידים בין החלק הירוק של המנגולד לחלק הלבן. שוטפים היטב ומייבשים. מפזרים מלח ים גס על העלים הקרועים, ומשפשפים את העלים בין כפות הידיים.
- משאירים את העלים במסננת במשך 1/2 שעה, וסוחטים היטב. מערבבים את העלים עם הפלפל, הגבינות והמוסקט.
- פותחים את כדור הבצק כך שיהיה בעובי של נייר, ומקפלים בעדינות כמו מעטפה.
- מניחים את המילוי לאורך הבצק, ומגלגלים. קושרים קצוות כמו "סוכרייה". מורחים בביצה טרופה, מפזרים שומשום מעל.
- אופים בתנור שחומם מראש ל-170 מעלות במשך 30 דקות, או עד להזהבה וקריספיות. מגישים עם יוגורט וזוללים מיד.
אבי לוי
המצרכים (ל-2 סועדים):
2 נקניקיות מרגז חריפות, חתוכות לטבעות קטנות בעובי של 1.5 ס"מ
1 תפוח אדמה, קלוף וחתוך לצ'יפסים דקים ממש
4 ביצים
חופן פטרוזיליה
חופן בצל ירוק
1/2 כפית של תימין
מלח
פלפל גרוס
1/2 כפית כורכום
2 כפות שמן זית
שמן קנולה לטיגון הצ'יפס
אופן ההכנה:
- בשלב הראשון מטגנים את הצ'יפס, ומעבירים לקערה מרופדת בנייר סופג. ממליחים.
- בקערה שוברים את הביצים וטורפים בעזרת מטרפה או מזלג אבל בצורה שמקשקשת היטב את הביצים עד לקבלת קצף אחיד ומלא בועות של הקצפה (חשוב מאוד).
- מוסיפים לביצים הטרופות את התבלינים ואת עשבי התיבול, ומערבבים את התערובת שוב.
- במחבת רחבה מחממים את שמן הזית ומתחילים להקפיץ את טבעות הנקניקיות עד לסגירה מוחלטת של הנקניקיות (צריך ממש להגיע למצב שבו הן מוכנות לאכילה).
- מכניסים פנימה את תערובת הביצים, ודואגים שהמחבת תהיה מרופדת כולה בחביתה העסיסית.
- מסדרים את הצ'יפס מלמעלה ומכסים במכסה. משאירים את המחבת על להבה נמוכה מאוד כ-2-3 דקות, הופכים צד ומחכים שוב (במכסה סגור) 2 דקות נוספות.
- הופכים על צלחת ומגישים עם עגבנייה חתוכה, בצל ירוק ומלפפון.
גיא ארבל
המצרכים:
חמאה, לציפוי המחבת
100 גר' אנטרקוט, פרוס דק
1/2 תפוח אדמה, חתוך לגפרורים
מלח גס, פלפל שחור גרוס
3 ביצים
1 כף שמנת מתוקה
3 כפות צ'ימיצ'ורי
אופן ההכנה:
- מטגנים את תפוחי האדמה עד לקבלת גוון שחום (להיזהר לא לשרוף).
- במחבת חמה עם חמאה מטגנים את נתחוני האנטרקוט משני הצדדים. בוזקים מעל מלח גס ופלפל שחור גרוס, וממשיכים לטגן עד לקבלת גוון זהוב.
- במחבת גדולה מחממים חמאה מזוקקת על אש בינונית, יוצקים פנימה את הבלילה ומוודאים שהיא מגיעה לכל קצוות המחבת. מערבבים מעט את הבלילה. כשהאומלט מתייצב וכמעט מתייבש לגמרי, מניחים לאורכו ובמרכזו את האנטרקוט המוקפץ והצ'יפס.
- בעזרת לקקן סוגרים צד אחד של האומלט על הבשר, ומגלגלים על הצד השני עד לסגירה ולקבלת "גליל" ממולא.
- הגשה - מעבירים את האומלט הממולא בזהירות לצלחת.
המצרכים (ל-20 קוקטים):
1 ק"ג תפוחי אדמה
1 בצל, חתוך לרצועות
3 כפות שמן לטיגון
6 ביצים קשות
מלח, פלפל שחור
מעט פפריקה
2 גביעי שמנת חמוצה
2 חלמונים
1/3 כוס פרורי לחם
50 גר' חמאה, מומסת
אופן ההכנה:
- מבשלים את תפוחי אדמה במי מלח עד שמתרככים אבל עדיין יציבים, מצננים. מחממים מעט שמן במחבת ומטגנים את רצועות הבצל עד הזהבה. מקלפים ופורסים את תפוחי האדמה ואת הביצים.
- משמנים תבנית פיירקס גדולה ומסדרים בה חצי מכמות תפוחי האדמה. מתבלים במלח, פלפל שחור ופפריקה. מפזרים עליהם חצי מכמות הבצל המטוגן ומעליו מסדרים חצי מכמות הביצים.
- חוזרים על 3 השכבות עם המחצית הנותרת של תפוחי האדמה, הבצל והביצים. מערבבים 2 גביעי שמנת חמוצה עם 2 חלמונים, מלח ופפריקה ומורחים על הכל.
- מערבבים 1/3 כוס פירורי לחם עם החמאה המומסת וזורים מעל. אופים בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות בין 30-25 דקות עד להזהבה.
יניב עדן
המצרכים (למנה אחת):
2 עגבניות טריות, חתוכות לקוביות
1/2 בצל סגול חתוך לקוביות
1 פלפל חריף, פרוס
חופן שעועית ירוקה חלוטה במים
2 שיני שום, פרוסות דק
2 כפות שמן זית
2 ביצים טריות
150 גר' מיקס של קוביות דגים (סלמון, מוסר, לברק, בס)
200 גר' בצק פוקאצ'ה מוכן או בצק עלים מוכן
מלח ופלפל שחור גרוס
1/2 כפית פפריקה מתוקה
אופן ההכנה:
- במחבת אישית (שניתן להכניס לתנור) מקפיצים שעועית, בצל ושום עד לריכוך. מוסיפים את הפלפל החריף והדגים ומבשלים בעדינות שתי דקות נוספות (זהירות לא לפורר את הדגים). מוסיפים את קוביות העגבנייה והתבלינים, מבשלים כ-2 דקות נוספות ומוסיפים את הביצים.
- עוטפים את המחבת בבצק ומורחים מעט שמן זית מעליו. אופים בתנור שחומם מראש לחום של 200 מעלות, עד להזהבת הבצק, ומגישים מיד.
יונתן רושפלד
המצרכים:
350-400 גרם פולנטה אינסטנט
2 ליטר מים
150 גר' חמאה
250 גר' פרמזן, מגוררת
מלח
פלפל שחור גרוס
לרוטב -
2 פלפלים חריפים אדומים או ירוקים, פרוסים
5 שיני שום, קלופות וקצוצות
1 כוס שמן זית
1 כוס זיתים שחורים, קצוצים גס
מלח
פלפל
להגשה -
6 כפות קאימק או קרם פרש
אופן ההכנה:
- מבשלים את הפולנטה עם המים תוך ערבוב, עד שהתערובת אחידה וקרמית (לפי ההוראות על גבי האריזה). מוסיפים את החמאה והפרמזן ומערבבים היטב. מתבלים במלח ופלפל.
- מכינים את הרוטב - מחממים את שמן הזית. מוסיפים את יתר חומרי הרוטב ומטגנים כ-4 דקות. יוצקים על הפולנטה, מעטרים בקרם פרש (או קאימק), ומגישים.