בורקס הוא אחד המאכלים הכי מזוהים עם המטבח הישראלי, למרות שמקורו בכלל בטורקיה ובמדינות הבלקן. הבורקס הפך לחלק בלתי נפרד מתרבות האוכל הישראלית, ואנחנו פוגשים אותו - אם נרצה או לא - בבית, במזנון של בית הספר, בקנטינה בצבא, בישיבות עבודה, ואיפה לא.
- לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים באוכל - הצטרפו לעמוד האינסטגרם שלנו
כמו בכל דבר טוב, גם כאן יש סוגים שונים של בורקס: יש את הטורקי, שעשוי מבצק דקיק מרודד עם שמן זית וממולא בגבינה ותרד; יש את הבלקני, שעשוי מסוג של בצק פריך נפלא; ויש את זה מבצק עלים, שהוא הפופולרי ביותר אצלנו.
מתכון בסיסי לבצק (בויוס)
המתכון הזה הוא מתכון לבצק שבתוכו תוכלו לשים מליות שונות כרצונכם.
גיא גמזו
המצרכים:
1.1 ק"ג קמח לבן
1 כף מלח
1/2 ליטר מים
שמן קנולה לכיסוי חצי גובה הבצק (משתנה בין כלי לכלי)
אופן ההכנה:
- מערבבים את הקמח עם המלח והמים, ולשים ביד עד ליצירת מסה אחידה.
- לאחר שנוצר בצק אחיד, מחלקים את המסה לכדורים שווים ולשים כל כדור.
- מניחים את הכדורים שנוצרו בכלי שטוח, ומכסים עד מחצית גובה הכדורים בשמן. נותנים לבצק לנוח מעט. חשוב להפוך את הכדורים לפחות פעם אחת בזמן המנוחה, כדי שכל הבצק יקבל שמן.
- לאחר המנוחה פותחים כל כדור עם היד, וממלאים במלית המועדפת עליכם.
בורקס גבינה ותרד
גיא גמזו
המצרכים:
חופן גדול של תרד טורקי
קובייה (כ-300 גר') גבינת המאירי מלוחה
250 גר' ריקוטה עיזים
1 כפית זעתר יבש
אופן ההכנה:
- פותחים את כדור הבצק למשט עגול ודק. קוצצים את התרד דק ככל האפשר, ומפזרים על כשני שליש משטח הבצק.
- מגררים מעל התרד את גבינת המאירי, ובעזרת כפית מפזרים את הריקוטה מעל כל המלית.
- מגלגלים את הבצק לצורת גליל מוארך, כשמתחילים מהצד בו שמנו את המלית.
- לאחר שנוצר גליל ארוך, מגלגלים אותו כלפי פנים כדי ליצור צורה של שבלול.
- טורפים ביצה, מורחים אותה בעדינות על כל המאפה, ומכניסים לתנור שחומם מראש ל-180 מעלות.
- לאחר 20 דקות אפייה, מסובבים את המגש חצי סיבוב. אחרי עוד 10 דקות המאפה מוכן.
בורקס בורטה
גיא גמזו
המצרכים:
1 כדור בייבי בוראטה או כדור מוצרלה גדול
3 כפות שמן זית
2 שיני שום פרוסות
3 עגבניות מגי, חתוכות גס
1/2 פלפל צ'ילי אדום, פרוס דק
חופן עלי בזיליקום
קורט מלח ים אטלנטי
4 כפות עגבניות מרוסקות
קורט פלפל שחור
1/2 כפית סוכר
אופן ההכנה:
- מחממים מחבת עבה לחום בינוני-גבוה. יוצקים שתי כפות שמן זית למחבת, ומטגנים את השום והצ'ילי עד להזהבה.
- מוסיפים את העגבניות ומערבבים כדקה או שתיים. מוסיפים את עלי הבזיליקום, המלח והפלפל השחור.
- מבשלים במשך דקה, מוסיפים את העגבניות המרוסקות והסוכר ומבשלים כשתי דקות נוספות. מוסיפים עוד מעט עלי בזיליקום ומורידים מהאש.
- פותחים כדור בצק לדף קטן (יחסית). שמים את כדור הגבינה במרכז, ואוספים את הבצק למרכז עד שנוצרת צורה דמוית שק ומהדקים.
- מורחים בביצה טרופה, ואופים בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות עד שהבצק מזהיב. מגישים את הבורקס החם על רוטב העגבניות.
בורקס בטטה וגבינה
גיא גמזו
המצרכים:
3 בטטות בינוניות
1/2 1 כוס גבינת פיקורינו מגורדת
2 כפות גדושות ריקוטה בקר
1/2 כפית פלפל שחור גרוס
1 ק"ג מלח גס
אופן ההכנה:
- אופים את הבטטות על מצע של מלח גס בתנור שחומם מראש לחום מרבי (240 מעלות), עד שהבטטות מתרככות לגמרי.
- קולפים את הבטטות, ומערבבים אותן עם שאר המרכיבים עד ליצירת מסה אחידה.
- פותחים כדור בצק לעיגול דק, ומסדרים שורה ארוכה בצד אחד של העיגול.
- מגלגלים לצורה של גליל ארוך, ואופים בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות עד להזהבה.
בורקס במילוי מנגולד וגבינה
ארז קומרובסקי
המצרכים:
1 ק"ג קמח רגיל (רב תכליתי)
1/2 2 כפות חומץ בן יין לבן
1/2 1 - 2 כפות וודקה
1/2 1 כף מלח
3/4 1 - 2 כוסות מים
1 כוס שמן
למילוי -
1/2 ק"ג מנגולד
מעט מלח גס
300 גר' גבית צאן, מפוררת
100 גר' קשקבל, מגוררת
פלפל לבן גרוס דק
מעט מוסקט
אופן ההכנה:
- מכינים את הבצק - לשים את כל חומרי הבצק בין 8-10 דקות (הבצק לא אמור להיות רך מדי), ומעבירים למקרר בכלי מוצף בשמן תירס ל-24 שעות. מוציאים מהמקרר, ומחלקים את הבצק ל-20 כדורים.
- מכינים את המילוי - מפרידים בין החלק הירוק של המנגולד לחלק הלבן. שוטפים היטב ומייבשים. מפזרים מלח ים גס על העלים הקרועים, ומשפשפים את העלים בין כפות הידיים.
- משאירים את העלים במסננת במשך 1/2 שעה, וסוחטים היטב. מערבבים את העלים עם הפלפל, הגבינות והמוסקט.
- פותחים את כדור הבצק כך שיהיה בעובי של נייר, ומקפלים בעדינות כמו מעטפה.
- מניחים את המילוי לאורך הבצק, ומגלגלים. קושרים קצוות כמו "סוכרייה".
- אופים בתנור שחומם מראש ל-170 מעלות במשך 30 דקות, או עד להזהבה וקריספיות. מגישים עם יוגורט וזוללים מיד.
* אפשר ורצוי למרוח בביצה לפני האפייה, ולבזוק מעל שומשום מלא.
בורקס ארבע גבינות
רפי כהן
המצרכים (ל-8 בורקסים גדולים):
1/2 ק"ג בצק עלים על בסיס חמאה
2 חלמונים של ביצה + כף מים
למלית -
100 גר' גבינת ריקוטה
100 גר' גבינת קשקבל, מגוררת
100 גר' גבינת אמנטל, מגוררת
100 גר' גבינת פרמזן, מגוררת דק
2 חלמונים
1/2 כפית מלח
אופן ההכנה:
- מרדדים את הבצק לעובי של 3 מ"מ, וקורצים עיגולים בקוטר 18 ס"מ או מרובעים בגודל 15/15 ס"מ.
- מכניסים את כל מרכיבי המילוי לקערת ערבוב, ומערבבים בעזרת מטרפה עד לקבלת תערובת אחידה. מעבירים לשק זילוף.
- מערבבים את חלמון הביצה עם המים, ומברישים בעזרת מברשת את שולי הבצק.
- מזלפים במרכז עיגול הבצק מתערובת הגבינות (בנדיבות, אך לא מדי), ומקפלים כל עיגול בצק לשניים, כך שהשוליים ידבקו אחד לשני, ומהדקים בעזרת כפות הידיים.
- מניחים את הבורקסים על גבי תבנית מרופדת בנייר אפייה במרחק של סנטימטר אחד מהשני. מכניסים למקרר לחצי שעה.
- מברישים את הבורקסים בחלמון הביצה שנותר, ומכניסים לתנור שחומם מראש לטמפרטורה 200 מעלות לחמש דקות. אחרי חמש דקות מורידים את הטמפרטורה ל-180 מעלות ואופים 20 דקות נוספות, עד אשר הבורקסים שחומים ותפוחים. מוציאים ומצננים מעט.
- מגישים עם ביצים חצי קשות, ירקות חיים, מלפפון חמוץ וטחינה דלילה.
בורקס מס
יהושע פראג
המצרכים:
למסאחן -
1 חבילת בצק עלים מופשר במקרר במשך 4 שעות
1 ק״ג פרגיות חתוך גס
5 יח׳ בצל לבן פרוס גס
50 גרם שמן זית
100 גרם שקד טבעי בלי קליפה קצוץ
1 כף בארט
1 כפית גדושה סומק
3 כפות לימון כבוש קצוץ
לטחינה עמבה -
2 כפות עמבה
1 כוס טחינה גולמית איכותית
3/4 כוס מים
מיץ מלימון 1
1/2 כפית מלח
אופן הכנה:
- מערבבים בקערה את הפרגיות והבצל עם הסומק, בארט, מלח ושמן הזית. משרים כ-4 שעות.
- צולים את הפרגיות והבצלים על מחבת פסים 2 דקות בכל צד, מניחים בתבנית ומוסיפים רבע 1/4 כוס מים, עוטפים בנייר אלומיניום.
- מחממים תנור ל-200 מעלות, מכניסים את התבנית למשך 45 דקות. מורידם את נייר הכסף וממשיכים לאפות במשך 10 דקות נוספות. לאחר שפרגיות מוכנות, מפרקים את העוף.
- מרדדים את בצק העלים על נייר האפייה לעובי 1 ס"מ וקורצים עיגולים בקוטר 10 ס"מ, מעבירים את נייר האפייה למגש ואופים 20-18 דקות עד שהבצק תפוח וזהוב. פורסים כל עיגול אפוי ל-2 עיגולים בעזרת סכין לחם.
- מערבבים את מרכיבי הטחינה עם מים קרים עד קבלת מרקם אחיד לא דליל ולא סמיך מדי.
- מניחים את המסאחן על בצק העלים, מזלפים טחינה עמבה, מפזרים שקדים טבעים. מניחים עיגול נוסף וחוזרים על אותה פעולה. מנחים עיגול נוסף שלישי מזלפים רק טחינה עמבה וסומק.
בורקס תרד
טל סאסי
המצרכים (ל-4 יחידות):
1 חבילת בצק עלים (רצוי על בסיס חמאה)
1 ביצה טרופה
מעט שומשום לציפוי
למלית -
150 גרם תרד, קצוץ
100 גרם גבינת קשקבל
200 גרם גבינת עיזים
10 זיתי קלאמטה קצוצים
1/4 כפית פלפל שחור
10 גרם קמח
קורט מלח
אופן ההכנה:
- מחממים תנור ל-160 מעלות. מרדדים את הבצק לעובי שלושה מילימטר ופותחים אותו למלבן בגודל 50 ס"מ על 40 ס"מ.
- חותכים את הבצק המרודד לארבע רצועות שכל אחת מהן ברוחב 12 ס"מ ובאורך 40 ס"מ.
- מערבבים בקערה את כל חומרי המילוי לכדי תערובת הומוגנית.
- מעבירים את תערובת המילוי לתוך שק זילוף ומזלפים את המלית לאורך כל רצועה של בצק (אפשר גם עם כפית, אם אין שק זילוף).
- מגלגלים לצינור ארוך כל רצועה מהחלק הרחב (40 ס"מ) על המלית. רגע לפני הסגירה, מורחים את הקצה בביצה טרופה ולסגור. מהצינור שיצרנו, מקרבים כל אחד מהקצוות זה לזה ומצמידים עם מריחה נוספת של ביצה טרופה, וכך ייווצר חישוק.
- מורחים את מאפה הבורקס בביצה טרופה ומפזרים מעל שומשום.
- אופים בתנור ב-160 מעלות כחצי שעה עד שהבצק מזהיב. מומלץ לאכול חם בליווי ביצה קשה, יוגורט וחמוצים.
פורסם לראשונה: 14:41, 30.11.20