התמר הוא פרי עתיק בארץ ישראל, והוא נזכר במקורות כאחד משבעת המינים שבהם השתבחה ארצנו. הוא מתוק, מזין, בריא ובעל מרקם המיוחד רק לו. כיום התמר הינו מענפי החקלאות הגדולים בארץ, ובערבה התיכונה בפרט, הנחשבת למעצמת מג'הול - זן התמרים הנמכר ביותר בעולם.
הפעם אנחנו מכינים מתמרים שלושה מתכונים נפלאים, אחד מהם תוכלו להכין בלי תנור בכלל, והשניים האחרים ימלאו את הבית בניחוח אפייה מושלם.
הילה מנור סלומון, חאן אורחת גמלים בחצבה
המצרכים (ל-100 יחידות מעמול):
לבצק -
400 גר' מרגרינה או חמאה מומסת
1/2 כוס שמן
1 כוס מים
2 שקיות אבקת אפייה
2 שקיות סוכר וניל (מי שאוהב יותר מתוק יכול להוסיף גם רבע כוס סוכר)
1 ק"ג קמח
גרדת תפוז או גרדת לימון
למילוי -
500 גר' תמרים מזן מג'הול
1/2 כוס מים
אופן ההכנה:
- מכינים את הבצק - מערבבים יחד את כל המצרכים - קודם היבשים ואחר כך הרטובים, עד לקבלת בצק רך ונעים.
- מחלקים את הבצק ל-5-4 עיגולים, ובעזרת מערוך משטחים כל עיגול (כל עיגול הוא רולדה שבסוף תיפרס לעוגיות).
- מכינים את המילוי - משרים את התמרים כ-5 דקות במים רותחים. מסננים, מקלפים את הקליפה ומוציאים הגרעינים.
- מניחים את התמרים בסיר על להבה קטנה עם מעט מים, עד שהתמרים הופכים לעיסה אחידה. ממתינים 20 דקות עד שהעיסה מתקררת.
- מכינים את הרולדה - ממלאים כל אחד מעיגולי הבצק השטוחים בעיסת התמרים, ויוצרים רולדה. מסמנים עם סכין קווים (לכל חתיכה), ומכניסים לתנור שחומם מראש לטמפרטורה של 170 מעלות למשך 20-25 דקות, עד שהמעמולים מזהיבים.
- אחרי שקצת מתקרר מפזרים אבקת סוכר בנדיבות, וחותכים לעוגיות לפי הקווים שסימנו בהתחלה.
נעמי רותם, קייטרינג עפרוני עין יהב
המצרכים (ל-70 כדורים):
20 תמרים מזן מג'הול
3 כפות סילאן ללא סוכר
3 כפות קקאו
1 כף טחינה גולמית
1 כף שמן קוקוס
1 כוס גפרורי שקדים
1 כפית ג'ינג'ר טרי, מגורר
1 כפית קינמון
כפית גרידת לימון
לציפוי -
חופן שומשום קלוי
אופן ההכנה:
- קולים את השומשום על מחבת, ומשחימים באותה מחבת גם את השקדים.
- מגלענים את התמרים, ומרסקים אותם במעבד מזון בשיטת הפולסים.
- מערבבים את כל החומרים יחד בקערה.
- שמים את השומשום בצלחת עמוקה. יוצרים כדורים קטנים (כמו גולות של פעם) ומגלגלים בשומשום.
מירית קירשנבאום קייטרינג ווילו, עין יהב
המצרכים (ל-2 ק"ג עוגיות):
לבצק -
200 גר' מרגרינה או מחמאה
850 גר' קמח
1 כוס שמן
1 שקית אבקת אפייה
1 כוס מים
למילוי -
1 ק"ג ממרח תמרים טבעי
2 כפיות קינמון
מעט מים לדילול הממרח (כ-3-2 כפות)
חופן אגוזי מלך, קצוצים
להגשה -
3-2 כפות אבקת סוכר
אופן ההכנה:
- מכינים את הבצק - במיקסר עם וו גיטרה מעבדים את כל המרכיבים למעט המים, עד לקבלת בצק במרקם פירורי.
- מוסיפים כוס מים, ומעבדים במשך שתי דקות.
- מחלקים את הבצק ל-7-8 חלקים.
- לוקחים שני דפי נייר אפייה, ולשים כל חלק של הבצק בין שני הדפים, עד שמתקבל מלבן דק דק.
- מכינים את המילוי - מורחים כל מלבן בתערובת ממרח התמרים בנדיבות. מפזרים מעל אגוזים קצוצים, ומגלגלים בעדינות את הבצק בעזרת נייר האפייה.
- בעזרת סכין חדה חורצים פסים לחיתוך העוגיות. מסדרים על גבי תבנית. מכניסים את העוגיות לתנור שחומם מראש לטמפרטורה של 160 מעלות למשך חצי שעה.
- מוציאים מהתנור, מצננים מעט ומפזרים מעל אבקת סוכר.