לכבוד הכריסמס אני מכין היום שלושה מתכונים: משקה שזיפים ששותים אותו בכל רחבי פולין רק ביום החג; דג קרפיון מטוגן בחמאה שהוא לא פחות ממעדן; וגם עוגיות ג'ינג'ר בראד - עוגיות במרקם דחוס שתולים על העץ בחג ואוכלים ישירות מהעץ.
המשקה הזה, כאמור, נלגם רק ביום החג. בשאר השנה אפשר להחליף חצי מכמות המים ביין ובהגשה לזלף מעט וויסקי.
המצרכים:
200 גר' שזיף מיובש
100 גר' תפוח מיובש
100 גר' משמש מיובש
200 גר' סוכר
5 יחידות ציפורן
2 ליטר מים
אופן ההכנה:
- בסיר מרתיחים מים עם סוכר וציפורן , מנמיכים את הלהבה ומבשלים כ-5 דקות.
- מוסיפים את הפירות היבשים ומבשלים כדקה, מניחים להצטנן.
- מקררים היטב את המשקה ושותים ביום החג.
המצרכים:
1/4 כוס שמן זית
50 גר' חמאה
2 ק"ג קרפיון
3 שיני שום
1/2 צרור שמיר
קורט מלח
קורט פלפל
אופן ההכנה:
- חותכים את הקרפיון לטבעות בעובי אצבע (מומלץ לבקש מחנות הדגים שיחתכו עבורכם).
- במחבת קרה בשמן זית מטגנים את הקרפיון בחום בינוני בצידו האחד כ-3 דקות הופכים ומטגנים כדקה נוספת.
- מגררים את השום בפומפייה דקה ומוסיפים למחבת, מטגנים כ-2 דקות נוספות.
- מוודאים שהדג מוכן מכבים את הלהבה ומוסיפים חמאה.
- לאחר שהחמאה נמסה מתבלים במלח ופלפל ומגישים עם שמיר קצוץ.
המצרכים:
½ 1 גרם אבקת ג'ינג'ר או ג'ינג'ר טחון
1/2 גרם פלפל אנגלי
150 גרם דבש
1/2 כפית אבקת אפייה
1ביצה
1/2 גרם אגוז מוסקט
1/2 גרם ציפורן
½ 2 גרם קינמון
400 גרם קמח
50 גרם חמאה רכה
לציפוי -
200 גרם אבקת סוכר
מיץ מחצי לימון
אופן ההכנה:
- בקערה מכניסים ביצה, דבש, אבקת אפייה וחמאה מרככים מעל סיר "אמבט מים חמים" עד קבלת תערובת אחידה.
- בקערה נוספת מערבבים את הקמח עם אגוז המוסקט, ציפורן, פלפל אנגלי וג'ינג'ר.
- מחברים בין 2 התערובות מערבבים ולשים עד לקבלת בצק אחיד.
- יוצקים כדור עוטפים בניילון ומאחסנים במקרר כשעתיים.
- מחממים תנור ל-180 מעלות.
- מרדדים את הבצק על משטח מקומח בין 2 ניירות פרגמנט לעלה בעובי קצת יותר מ-2/1 ס"מ.
- קורצים מהבצק עוגיות עם חותכני עוגיות בצורות שונות.
- מניחים במרווח בתבנית ואופים 9-12 דקות או/ו עד שהעוגיות יציבות, חומות ויבשות בחלקן העליון.
באדיבות המכון הפולני תל אביב ומכון אדם מיצקביץ' פולין