כשהחיים מזמנים לכם לימונים, לא תמיד הפתרון הכי טוב זה להכין מהם לימונדה - לפעמים אפשר להכין דווקא לימונצ'לו או עוגה או עוף וגם ריבה: הודות לריבוי זני הלימון בארץ, אפשר להשיג אצלנו לימונים כמעט כל השנה, אבל עכשיו הם ללא ספק בשיאם. לימוני הקיץ לרוב אינם איכותיים, ואילו בחורף הם מלאי מיץ וטעם.
כתבות נוספות שיכולות לעניין אותך:
ראשוני הלימונים מגיעים לשווקים בספטמבר. הם הופכים עסיסיים יותר באוקטובר והעונה נמשכת בערך עד סוף מאי. ממש עכשיו יש לימונים גדולים ועסיסיים, ולראות את כל העצים עמוסים בהם ולא להשתמש - זה ממש פשע.
מה מכינים עם לימון?
אפשר לשלב את הלימון בהרבה מאוד מאכלים - מסלטים דך מנות עיקריות ועד קינוחים. קליפתו הריחנית מוסיפה ארומה נפלאה גם למתוקים למיניהם וגם לסלטים טריים או מבושלים. לימונים משמשים גם לריכוך בשר ודגים, כך שכדאי להוסיף לימון למרינדה כשמכינים בשר, עוף או דגים. השריית דגים בלימון לפני בישולם מנטרלת את הטעם הימי, החזק-מדי לטעמם של אנשים רבים.
קציצות עוף עם כורכום ולימון
רפי כהן
המצרכים:
לקציצות -
500 גר' כרעי עוף (נתחי "פרגית") מנוקים, מפולטים וטחונים טחינה אחת
2 בצלים לבנים, קצוצים דק
2 שיני שום, קצוצות
1 כוס פטרוזיליה, קצוצה
1 כף פלפל לבן גרוס
מלח - ככף, אפשר גם פחות ולפי הטעם
2 כפות שמן
1 ביצה
2 כפות פירורי לחם
לטיגון -
קמח
שמן לטיגון
לתבשיל -
4 לימונים
8 שיני שום, חצויות לשתיים
2 פלפלים ירוקים חריפים
1/2 כף כורכום
1 כוס מים או מרק עוף צח
1 כפית סוכר
1/2 כף פלפל לבן גרוס
1/2 כוס שמן תירס
אופן ההכנה:
- מכינים את תערובת הקציצות - מניחים את מרכיבי הקציצות בקערה, ומערבבים היטב בעזרת כף היד. יוצרים קציצות גדולות בעזרת כפות ידיים משומנות ומשטחים אותן מעט. מניחים על גבי מגש שרופד בנייר פרגמנט.
- מטגנים - מחממים 2 כוסות שמן תירס במחבת רחבה. טובלים כל קציצה בקמח ומנערים מהעודפים, מטגנים כדקה מכל צד עד להזהבה – חשוב לא להשחים אותן. מעבירים את הקציצות לצלחת שרופדה בנייר סופג.
- מכינים את התבשיל - שוטפים היטב את הלימונים ופורסים אותם לפרוסות בעובי 1/2 ס"מ. חותכים את הפלפלים החריפים לטבעות בעובי 2 ס"מ. מניחים את פרוסות הלימון בסיר שטוח ורחב, ומפזרים את השום והפלפל החריף בין הפרוסות. מוסיפים את שאר מרכיבי התבשיל ומביאים לרתיחה.
- מבשלים את המנה - מסדרים את הקציצות בשכבה אחת מעל פרוסות הלימון, מביאים שנית לרתיחה, מכסים את הסיר ומבשלים בלהבה נמוכה כ-20 דקות. מכבים את הלהבה ומניחים לסיר ולטעמים להתגבש חצי שעה לפחות לפני שמגישים.
סלט לימונים כבושים
סבינה ולדמן
במתכון הבא, הלימונים כבושים בסגנון מרוקאי. אחרי הכנת הלימונים, יש לקררם במשך 12 שעות לפחות לפני שניתן להמשיך בהכנת הסלט.
המצרכים (ל-4 מנות):
ללימונים כבושים -
1 ק"ג לימונים, חצויים
5 שיני שום טריות, קלופות ומעוכות/דפוקות
1 כוס שמן זית
1 כף פפריקה חריפה, גרוסה גס (או פפריקה חריפה טחונה)
2 כפות מלח גס
2 כפות סוכר
לסלט -
2 פרוסות לחם (לא חשוב הסוג, עדיף לחם מאתמול)
שמן זית
1/2 כוס לימונים כבושים (ראה לעיל), קצוצים גס
1 בצל סגול קטן, חתוך לפרוסות דקות
4 עגבניות בשלות, חתוכות לרבעים
1/2 כוס תערובת עשבי תיבול, לבחירתכם (אפשר הכל יחד ואפשר גם להוריד מה שלא אוהבים): פטרוזיליה, כוסברה, נענע, עלים בלבד
מעט סוכר
מלח, פלפל שחור גרוס גס
אופן ההכנה:
- כובשים את הלימונים - מכניסים לימונים לסיר, ממלאים במים ומבשלים כשעה על אש נמוכה. מסננים. מחממים שמן זית בסיר אחר על גבי אש גבוהה ומטגנים שום עד להזהבה. מוסיפים פפריקה חריפה, מלח גס וסוכר.
- מוסיפים לימונים מבושלים ומנמיכים את האש. מוסיפים 1/2 כוס מים ומבשלים במשך 15 דקות נוספות, תוך ערבוב מדי 5 דקות. מעבירים לכלי זכוכית מעוקר ומקררים במשך 12 שעות לפחות.
- מכינים את הברוסקטה - מחממים תנור לחום 150 מעלות. משמנים פרוסות לחם משני צדיהן בשמן זית. מניחים בתבנית תנור, מרופדת בנייר אפייה ואופים (מייבשים, ליתר דיוק) במשך 10 דקות או עד שמתקבלים צנימים. מוציאים, מצננים ושוברים את הפרוסות לתוך קערה.
- מגבירים את חום התנור ל-250 מעלות. מניחים עגבניות בתבנית תנור ומתבלים במלח, פלפל, סוכר ושמן זית. מערבבים היטב וצולים במשך 20 דקות לערך או עד שהעגבניות צלויות דיין. מוציאים ומצננים. מסננים את העגבניות מהנוזלים.
- מוסיפים לקערה שבה נמצאים שברי הברוסקטה לימונים כבושים קצוצים, עגבניות צלויות, עשבי תיבול ובצל סגול. מתבלים במלח, פלפל, שמן זית. טועמים ומוסיפים מלח או פלפל במידת הצורך. מגישים מיד.
קציצות בקר וטלה עם לימונים כבושים
מיכל וקסמן
התבשיל הזה הוא קריצה אל הטאג'ינים הצפון אפריקאים, גם בדרך הבישול וגם בטעמים. מי שלא מת על טעמים כבשיים יכול להכין את הקציציות על טהרת הבקר וההיפך. גם את מידת החריפות תקבעו על פי העדפותיכם האישיות. אני אוהבת את שלי חריף אש.
המצרכים:
לקציצות:
1/2 ק"ג בשר מעורב בקר וטלה טחון גס
2 פרוסות לחם, רק החלק הרך, מושרה במים וסחוט
1/2 בצל מגורר בפומפייה או קצוץ קטן מאוד
1 כף שמן זית
1 ביצה
1 כפית אריסה (אני קונה אצל הירקנים ביפו אריסה תוצרת בית עשויה מפלפלים חריפים נטו. אפשר גם לקנות גרסה תעשייתית יותר בסופרמרקט או בשווקים)
1/2 כפית מלח גס
פלפל שחור גרוס טרי
שמן זית או שמן צמחי אחר לטיגון הקציצות
לרוטב:
6-7 לימונים כבושים נקיים מגרעינים וקצוצים גס
2 כפות מהמיץ הסירופי שנמצא בצנצנת הלימונים הכבושים
1 שן שום פרוסה דק
1 צ'ילי אדום טרי פרוס דק (אם אין אפשר גם ירוק)
2 עגבניות לא גדולות חלוטות, מקולפות וחתוכות לקוביות קטנות
1 פלפל אדום מתוק (עדיף שושקה העדין והמאורך) פרוס דק
1 צרור קטן של כוסברה קצוצה גס
3 כפות שמן זית
1 כוס מים
אופן ההכנה:
- מכינים את הקציצות - מערבבים את כל החומרים ביחד. לשים היטב בעזרת הידיים עד לקבלת תערובת אחידה.
- יוצרים מהתערובת כדורים קטנים.
- מחממים שמן זית או אחר במחבת או בסיר רחב שיש להם מכסה. מטגנים את הקציצות משני הצדדים עד שהן משחימות. מוציאים אותן לצלחת.
- מכינים את הרוטב - שופכים את השמן בו טוגנו הקציצות.
- מוסיפים לאותו הסיר או המחבת 3 כפות שמן זית חדש. מטגנים טיגון קצר את השום, הפלפל המתוק והצ'ילי. מוסיפים עגבניות. מטגנים תוך כדי ערבוב עד שהעגבניות מתרככות מעט ומתחילות ליצור רוטב. מוסיפים לימונים ומיץ מצנצנת הלימונים ומערבבים. מוסיפים מים וכוסברה (משאירים מעט כוסברה בצד לפזר על הקציצות בזמן ההגשה). מביאים לרתיחה.
- הרכבת המנה: מוסיפים את הקציצות בשכבה אחת. מכסים. מנמיכים להבה לביעבוע מתון ומבשלים חצי שעה עד שעה. מגישים חם על קוסקוס או אורז עם כוסברה טרייה מפוזרת מעל.
מרק חשו לימוני
רפי כהן
המצרכים (לעשרה סועדים):
2 בצלים לבנים, קצוצים דק
8 שיני שום, קצוצות
1 פלפל ירוק חריף, קצוץ דק
1 כוס כוסברה, קצוצה דק
1 כוס עלי סלרי ירוקים, קצוצים
4 עגבניות בשלות, מגוררות בפומפיה
4 לימונים, סחוטים למיץ
1/2 כף גרגירי חילבה שלמים
1/2 כוס שמן זית
1/2 כף כורכום
1 כפית כמון
1/2 כפית פלפל לבן, טחון
1/2 פלפל שאטה, טחון
1 כף מלח
3 ליטר מים
1 כוס סולת
1/4 עוף (או שוק וירך)
אופן ההכנה:
- מחממים בסיר עמוק את השמן. מוסיפים את הבצל, השום, הפלפל הירוק החריף וגרגירי החילבה.
- מאדים תוך כדי ערבוב עד להזהבה, כחמש דקות. מוסיפים את העוף, ומאדים מספר דקות. מוסיפים את העגבניות המגוררות, ומאדים כחמש דקות נוספות.
- מוסיפים את כל התבלינים ומאדים מספר דקות נוספות. מוסיפים את המים ומביאים לרתיחה.
- מוסיפים בהדרגה את הסולת תוך כדי ערבוב במטרפה. מכסים, ומבשלים כחצי שעה על להבה גבוהה.
- מוסיפים את מיץ הלימון, את הכוסברה ואת עלי הסלרי הקצוצים. ממשיכים לבשל כעשרים דקות נוספות.
- טועמים, מתקנים תיבול, מוזגים לצלחות, מפזרים מעל עוד קצת כוסברה קצוצה, ומגישים.
דג דניס בלימון וג'ינג'ר
חנוך בר שלום
המצרכים:
8 פילטים של דניס או לברק מנוקים מעצמות
2 לימונים חתוכים לקוביות קטנות עם הקליפה וללא גרעינים
2 כפות של ג'ינג'ר טרי מקולף וחתוך לקוביות לקוביות
1 כף פלפל ירוק קטנות מנוקה מגרעינים וחתוך לקוביות קטנות
50 גרם חמאה רכה
4 כפות שמן זית
3 שיני שום כתוש
מלח, פלפל
אופן ההכנה:
- מניחים את הדגים בתבנית חסינת חום כשהעור כלפי מטה.
- מערבבים את יתרת החומרים, ומורחים בתערובת את הדגים. צולים בגריל כ-3-4 דקות.
פסטה עם לימון ואספרגוס
שאול בן אדרת
המצרכים (ל-4 מנות):
מבשלים פסטה פפרדלה (רחבה) לפי הוראות יצרן כ- 250 גרם
לרוטב -
1 כוס ציר ירקות
50 גרם חמאה
חצי כוס יין לבן יבש
5 שיני שום פרוסות
גרידה מלימון אחד
מיץ מלימון אחד
עלי אורגנו טריים מופרדים מ-2 ענפים
10 גבעולי אספרגוס פרוסים באלכסון דק דק
אופן ההכנה:
- מניחים בסיר את כל מרכיבי הרוטב (ציר, חמאה, יין, שום, לימון) ומבשלים עד שמצטמצם ל-1/3.
- מוסיפים את הפסטה המבושלת, את עלי האורגנו ואת האספרגוס.
- מבשלים כ-2 דקות נוספות ומגישים עם המון פרמזן מעל.
ספינג' בקרם לימון
ארז קומרובסקי
המצרכים:
שמן תירס לטיגון
לבצק -
1 ק"ג קמח חלה
30 גר' שמרים טריים או כף שטוחה שמרים יבשים
750-700 מ"ל מים
1/3 כוס סוכר
1/2 כף מלח
3 כפות ויסקי
לקרם לימון -
6 חלמונים
150 גר' סוכר
1 כוס מלאה מיץ לימון סחוט
קליפה מגוררת מ-3 לימונים
100 גר' חמאה רכה
להגשה -
חופן תאנים טריות ובשלות, חתוכות לפרוסות (אם אין אז אפשר גם תותים)
חופן עלי בזיליקום
2 כפות אבקת סוכר
אופן ההכנה:
- מכינים את הבצק - מערבבים את כל מרכיבי הבצק - חוץ מהוויסקי והמלח - עד לקבלת בצק אלסטי. מוסיפים את המלח והוויסקי וממשיכים ללוש עוד 3-2 דקות. מניחים לבצק לתפוח בקערה מכוסה. בכל חצי שעה מפילים את הבצק (חובטים בו כדי שייצא האוויר) - בסך הכול שלוש פעמים.
- מכינים את קרם הלימון - בבן מארי (סיר עם מים רותחים. מעליו מניחים קערה ובה טורפים את הקרם, שמתחמם מהאדים) טורפים את החלמונים עם מיץ הלימון והסוכר עד להסמכה. חשוב לטרוף ללא הפסקה עד שהתערובת מסמיכה. בשלב הזה ודאי תיכנסו לחרדה ותשאלו את עצמכם למה הקרם לא מסמיך ואיפה הקורנפלור. אז רבותיי, סבלנות - קרם לימון בלי קורנפלור יוצא הרבה יותר טוב. מסירים את הקערה מהאש, נותנים לקרם להצטנן מעט, מוסיפים את החמאה הרכה, מערבבים היטב ומצננים במקרר עד השימוש.
- מטגנים את הספינג' וממלאים בקרם הלימון - מחממים שמן תירס בסיר שטוח ומכינים קערת מי קרח ליד. טובלים את הידיים בקערת המים, "צובטים" מעט מהבצק ופותחים אותו לצורת בייגלה. מטגנים עד להזהבה. כשהספינג' מזהיבים, מוציאים מהשמן ומניחים על נייר סופג לספיגת השמן.
- הגשה - חותכים את הספינג' לרוחבם, וממלאים בקרם לימון (אל תשתמשו בכמות גדולה מדי של קרם). מסדרים מעל פרוסות תאנים בשלות ומעט בזיליקום ומגישים מיד.
מרקחת לימונים
רותי קינן
המצרכים:
1 ק"ג לימונים
1 ליטר מים
1/2 1 ק"ג סוכר
אופן ההכנה:
- אם משתמשים בלימונים שלמים, מסירים מהם שכבה דקה מהקליפה הצהובה בעזרת קולפן ירקות (את הקליפה הצהובה אפשר לחתוך לרצועות דקות, ולהשתמש בה לתיבול).
- פורסים את ציפת הפרי לפרוסות דקות, שאותן חותכים לחתיכות קטנות. מסלקים את כל הגרעינים ומעבירים לסיר. מוסיפים את המים ומביאים לרתיחה.
- מנמיכים את הלהבה ומבשלים כ-30 דקות או עד שהלימונים מתרככים מאוד. מוסיפים את הסוכר, מגבירים את הלהבה ומביאים לרתיחה.
- מנמיכים את הלהבה ומבשלים כ-20 דקות. מטפטפים מעט מהמרקחת על צלחת קרה. אם היא נקרשת לתערובת סמיכה – מכבים את הלהבה. אם היא נוזלית, ממשיכים לבשל עוד 5 דקות ובודקים שנית.
- מעבירים את המרקחת לצנצנות מעוקרות, וסוגרים היטב. שומרים במקום קריר ומוצל. אחרי הפתיחה – שומרים במקרר.
ריבועיות לימון
רוני ונציה
המצרכים:
לבצק -
2 כפות אבקת סוכר
2 כפות סוכר
150 גר' חמאה קרה, חתוכה לקוביות
1/4 1 כוסות קמח
לקרם לימון -
4 חלמונים
3/4 כוס סוכר
1/2 כוס מיץ לימון טרי
50 גר' חמאה בטמפרטורת החדר
2 כפיות קליפת לימון מגוררת
אבקת סוכר לקישוט
כלים -
תבנית מרובעת בגודל 20X20 בגובה 5 ס"מ, מרופדת בתחתית ובדפנות נייר אלומיניום עם שוליים עודפים, משומנת
אופן ההכנה:
- מכינים את הבצק - מחממים את התנור לחום בינוני-נמוך (160 מעלות צלזיוס).
- במעבד מזון מעבדים את 2 סוגי הסוכר במשך 1 דקה. מוסיפים את החמאה, ומעבדים בכמה תנועות "הפסק-הפעל" עד שהסוכר נעלם. מוסיפים את הקמח ומעבדים בקצרה, עד לקבלת תערובת פירורית ללא שאריות קמח.
- מעבירים לשקית ניילון גדולה ומהדקים בכף היד (מעל לשקית) לבצק אחיד וחלק. מסירים את השקית.
- מעבירים את הבצק לתבנית ומהדקים בידיים לתחתית בעובי אחיד. מחוררים בצפיפות במזלג. אופים 30-40 דקות, או עד שהשוליים משחימים מעט, ופני הבצק בצבע זהוב בהיר מאוד. מצננים בתבנית על רשת. מנמיכים את טמפרטורת התנור לחום נמוך (150 מעלות)
- מכינים את קרם הלימון - בסיר בינוני כבד (מפלדת אל-חלד) מערבבים את החלמונים והסוכר בכף עץ לקבלת תערובת אחידה. מוסיפים את מיץ הלימון והחמאה. מבשלים מעל ללהבה בינונית-נמוכה תוך ערבוב רצוף כ-6-8 דקות, עד שהתערובת מתעבה ומצפה את גב כף העץ, אבל היא עדיין מספיק נוזלית כך שאפשר לצקת אותה (אסור לתערובת להגיע לרתיחה כי היא עלולה להתפרק). כאשר הקרם מעובה, מיד מסננים אותו לקערה (במסננת ישארו רק גושים גסים). מוסיפים את קליפת הלימון, ומצננים כמה דקות בצד.
- יוצקים את קרם הלימון מעל לבצק, ומחזירים לתנור ל-10 דקות (הקרם ייראה עדיין רוטט ולא יציב). מצננים צינון מלא בתבנית על רשת. מניחים במקרר ל-1 שעה או יותר לייצוב.
- מרימים את נייר האלומיניום עם העוגיות ומעבירים למשטח עבודה. חותכים לריבועים בעזרת סכין גדולה וחדה שמנקים בכל פעם בנייר רטוב. לפני ההגשה בוזקים אבקת סוכר מעל לקישוט.
עוגת לימון בחושה
רותי קינן
מרעננת במיוחד וקלה להכנה מאין כמוה. כמות הלימונים משתנה בהתאם לגודל, לעונה ולכמות המיץ שהם מניבים. לפעמים נדרשים 2 לימונים גדולים – לפעמים עד 4. כמות המיץ הנדרשת היא 1/2 כוס.
המצרכים:
4-2 לימונים (הכמות צריכה להניב 1/2 כוס מיץ)
1/4 1 כוסות קמח
1 כפית אבקת אפייה
קורט מלח
2 ביצים גדולות
2/3 כוס סוכר
1/2 כוס שמן
1/4 כוס חלב (לא הכרחי)
לקישוט -
אבקת סוכר
רצועות קליפת לימון
אופן ההכנה:
- מרפדים תבנית אינגליש קייק (באורך 25 ס"מ) בנייר אפייה.
- שוטפים היטב את הלימונים. מסירים מאחד מהם רצועות דקות של קליפה בעזרת מכשיר מיוחד (או קולפים שכבה דקה וחותכים לרצועות בסכין). מגררים את הקליפה מיתר הלימונים בעזרת מגררת דקה, וסוחטים את הלימונים עד שמתקבלת כמות של 1/2 כוס.
- בקערה קטנה, מערבבים את הקמח עם אבקת האפייה והמלח. בקערה אחרת, טורפים את הביצים עם הסוכר עד שמתקבלת תערובת סמיכה ובהירה. מוסיפים את מיץ הלימון, השמן והחלב וטורפים היטב. מוסיפים את הקליפה המגוררת דק (את הרצועות שומרים לקישוט), ומערבבים.
- יוצקים את התערובת לתבנית, ואופים בתנור שחומם מראש ל-160 מעלות במשך 20 דקות. מגבירים את החום ל-180 מעלות, וממשיכים לאפות בין 30-20 דקות נוספות, או עד שהעוגה מזהיבה וקיסם הננעץ במרכזה יוצא יבש. מוציאים מהתנור ומצננים.
- זורים על העוגה אבקת סוכר ואת רצועות הקליפה.