מרק עוף פרסי
המצרכים (ל-4 מנות):
4 שוקיים
1 בצל לבן, קצוץ
1 גמבה אדומה, קצוצה
2 גבעולי סלרי, קצוצים
2 גזרים, קצוצים
1 פלפל חריף (לא חייבים להשתמש בהכל)
1 שורש פטרוזיליה, קצוץ
1 צרור כוסברה, קצוצה
1 כף כורכום
1 לימון פרסי
1 ליטר מים רותחים
מלח, פלפל
אופן ההכנה:
- מטגנים את כל הירקות עם הכורכום על להבה נמוכה במשך כ-2 דקות.
- מוסיפים את העוף, וממשיכים לטגן במשך 5 דקות.
- מוסיפים מים רותחים, לימון פרסי ופלפל שחור. מבשלים במשך שעה על להבה נמוכה.
- מוציאים את הלימון הפרסי, מקשטים בכוסברה קצוצה ומגישים.
מרק בשר עם גריסים
רועי רוזן
המצרכים:
800 גר' בשר בקר, חתוך לקוביות
2 בצלים, קצוצים לקוביות
2 ענפי טימין
2 מקלות סלרי (גבעולים)
2 גזרים
2 יח' עלי דפנה
3 שני שום, קצוצות דק
5 כוסות ציר בקר
3/4 כוס גריסים
100 גר' שעועית ירוקה, חתוכה
3 כוסות מים
אופן ההכנה:
- מטגנים את הבשר עד שהוא משחים, ומניחים בצד.
- מטגנים בסיר בצל, מוסיפים טימין, גזר, סלרי, עלי דפנה ושום ומטגנים עד קבלת גוון זהוב.
- מוסיפים את ציר הבקר ושלוש כוסות מים, ומביאים לרתיחה.
- לאחר הרתיחה מנמיכים את הלהבה ומוסיפים את הבשר עד לריכוך (שעה בישול).
- מוסיפים את הגריסים, מבשלים על אש קטנה כ-30 דקות ולאחר מכן מוסיפים את השעועית.
מרק עוף הונגרי
המצרכים (ל-4 מנות):
4 שוקי עוף
2 כפות פפריקה מתוקה
4 שיני שום, פרוסות
2 תפוחי אדמה, חתוכים לקוביות קטנות
2 כפות רכז עגבניות
1/2 כפית קימל טחון
1 כוס אפונה קפואה
מלח, פלפל
1 ליטר מים רותחים
מעט שמן סויה או קנולה
אופן ההכנה:
- מתבלים את שוקי העוף בפפריקה עם מעט שמן, מכניסים לתנור שחומם מראש ל-180 מעלות ואופים במשך 20 דקות עד לקבלת גוון עמוק ויפה.
- בסיר, מטגנים בחום נמוך פפריקה ושום למשך כ-2 דקות.
- מוסיפים את רכז העגבניות ומטגנים במשך דקה נוספת.
- מוסיפים לתערובת מים ואת העוף המושחם, ומבשלים במשך כ-45 דקות.
- מוסיפים את קוביות תפוחי האדמה והקימל, מתקנים תיבול עם מלח ופלפל, מוסיפים אפונה ומגישים.
מרק עוף גיאורגי
המצרכים (ל-4 מנות):
1 חזה עוף שלם, חתוך לקוביות
2 כוסות מים רותחים
1 בצל גדול, קצוץ
צרור פטרוזיליה
1 כף קורנפלור
1/2 כפית קינמון
לנטיפי ביצים -
2 ביצים
1/2 כוס חלב סויה
מעט מיץ לימון
1/2 כוס נוזל חם מהסיר
אופן ההכנה:
- מטגנים את הבצל בסיר עם מעט שמן על להבה נמוכה עד לקבלת גוון שקוף.
- מוסיפים קינמון ואת העוף, ויוצקים מעל מים רותחים.
- מערבבים קורנפלור עם כ-1/2 כוס מים קרים, ומוסיפים לסיר עם המרק. מביאים לרתיחה.
- בקערה נפרדת מערבבים ביצים, חלב סויה ו-1/2 כוס נוזל חם מהסיר.
- מוסיפים את תערובת הביצים לסיר, תוך כדי בחישה מתמדת.
- מגישים עם פטרוזיליה קצוצה ומעט מיץ לימון.
מרק גולש
נבות שלח
המצרכים (ל-5 מנות):
200 גר' חזה טלה או פלדה טלה
1 ק"ג בשר מס' 2, חתוך לקוביות גדולות
3 בצלים, קצוצים
2 כפות חומץ יין אדום
2 כפות קמח
1 כף פפריקה חריפה (אפשר להשתמש גם במתוקה)
3/4 כוס רסק עגבניות (200 גר')
2 ליטר ציר בקר (אפשר להשתמש גם בציר עוף או במים)
3 תפוחי אדמה קלופים, חתוכים לקוביות גדולות
4 שיני שום
1 כפית סוכר
1 כפית קימל
4 שיני שום
1 כפית טימין
1 כפית מיורן מיובש
1 כפית פטרוזיליה יבשה
1 עלה דפנה
מלח
צרור עירית
אופן ההכנה:
- שמים בסיר את קוביות הטלה, ומטגנים עד להשחמה. מוסיפים את הבקר וממשיכים לערבב עד להשחמה. מוסיפים את הבצל, ומאדים עם מכסה סגור למשך 10 דקות. מערבבים מדי פעם.
- יוצקים פנימה את החומץ, ומאדים את הנוזלים.
- מוסיפים את הקמח, מערבבים ומוסיפים את רסק העגבניות. מערבבים את הכל לתערובת אחידה, מוסיפים את הנוזל ואת יתר התבלינים.
- מבשלים עד לרתיחה, ומעבירים לאש נמוכה. ממשיכים לערבב מדי פעם.
- לאחר כחצי שעה-שעה, כשהבשר מתחיל להתרכך, מוסיפים את תפוחי האדמה ומבשלים עד לריכוך במשך 20 דקות נוספות.
מרק תאילנדי עם עוף (טום יאם גאי)
יריב מלילי
המצרכים (ל-4 סועדים):
4 כרעי עוף מחולקות לחמישיות (לבקש מהקצב)
2 בצלים, פרוסים לרצועות
1 קופסה פטריות שמפיניון, חצויות
1 קופסה פטריות יער, קרועות
2 עגבניות בינוניות, חתוכות ל-6 חלקים
4 גבעולי בצל ירוק, קצוץ
חופן כוסברה, קצוצה
120 גר' פיסות שורש גלנגל (להשיג בכל מחלקה אסייתית בסופרמרקט)
30 עלי קפיר ליים (להשיג בכל מחלקה אסייתית בסופרמרקט)
6 גבעולי למון גראס טרי ללא עלים
4 שיני שום
6 פלפלים חריפים בינוניים, חתוכים וכתושים
10 כפות רוטב דגים
2 לימונים, סחוטים למיץ
מלח לפי הטעם
1/2 2 ליטר מים (או ציר עוף)
אופן ההכנה:
- מרתיחים מים עם השורשים: הגלנגל, הלמון גראס והקפיר ליים.
- אחרי 5 דקות של רתיחה מוסיפים את העוף ומבשלים, תוך כדי רתיחה במשך כרבע שעה.
- כותשים את הפלפל החריף והשום יחד, ומוסיפים לסיר. מבשלים במשך 5 דקות נוספות.
- מוסיפים את רוטב הדגים ואת העגבניות. ממליחים, ומוסיפים את הלימון (אם רוצים מוסיפים גם חתיכות מהלימון עצמו) לאיזון הטעם.
- לאחר כשלוש דקות נוספות בודקים שהעוף מוכן אך לא רך מאוד. מוסיפים את הבצל והפטריות לארבע דקות נוספות. מאזנים טעמים באמצעות המלחה עדינה.
- מכבים את הלהבה. מוזגים לצלחות, מעטרים עם כוסברה קצוצה ובצל ירוק קצוץ. מגישים לצד אורז.
מרק אפונה עם חזה טלה
רועי רוזן
המצרכים:
מעט שמן זית לטיגון
2 בצלים
2 שיני שום, קצוצות
1 ק"ג אפונה טרייה
1 ליטר ציר ירקות
10 עלי מרווה
צרור פטרוזיליה
2 ענפי סלרי
600 גר' חזה טלה קוביות
מעט פפריקה מעושנת
2 תפוחי אדמה, מקולפים חתוכים לקוביות קטנות
אופן ההכנה:
- מחממים את השמן בסיר ומטגנים את הבצל.
- מוסיפים את השום, אפונה והציר ירקות ומוסיפים את עשבי התיבול.
- מוסיפים תבלינים – מלח פלפל לפי הטעם האישי יחד עם הפפריקה המעושנת ומרתיחים.
- לאחר מכן מוסיפים את התפוחי אדמה והחזה טלה עד לריכוך, ומבשלים על להבה קטנה במשך 30 דקות נוספות.
- אפשר להגיש עם בצל ופטריות שמטגנים ומניחים במרכז הצלחת.
מרק תימני
בני בז'ה
המצרכים:
3 ליטר מים
1 ק"ג בשר מספר 5, חתוך לקוביות גדולות
1 כרישה, חתוכה ל-4 חתיכות
1 בצל
1 עגבנייה
2 גזרים, חתוכים
1 צרור כוסברה
5 שיני שום
1 כף פפריקה
1 כפות חוויאג'
6 תפוחי אדמה, חצויים ל-2
1 כף רסק עגבניות
1 כף אבקת מרק עוף
1/2 כף מלח
1/2 כף כורכום
אופן ההכנה:
- בסיר עם מים מבשלים את הבשר עד לרתיחה, ומקפים את הקצף שנוצר.
- לאחר שהמים מפסיקים ל"ייצר" קצף, מוסיפים את הגזר והכרישה. טוחנים את השום, הכוסברה והעגבנייה ומוסיפים לסיר.
- מוסיפים את התבלינים, מנמיכים את האש למינימום ומבשלים כשעתיים וחצי עד שהבשר מתחיל להתרכך.
- מוסיפים את תפוחי האדמה ומבשלים את המרק על להבה קטנה במשך חצי שעה נוספת.
מרק עוף ולימון
רותי קינן
המצרכים (ל-6 מנות):
1/2 1 ליטר מרק עוף
1/2 כוס אורזו (פתיתי פסטה בצורת אורז) או אורז
3 ביצים
1 כף גדושה קורנפלור
מיץ מ-1 לימון
מלח, פלפל לבן
לקישוט -
חופן פטרוזיליה, קצוצה
חופן נענע, קצוצה
אופן ההכנה:
- מרתיחים את המרק ומוסיפים לו כוס מים ואת האורזו, או האורז.
- מבשלים על להבה נמוכה או עד שהפתיתים רכים (כ-10 דקות לפתיתים, כ-15 לאורז).
- טורפים את הביצים עם מיץ הלימון, הקורנפלור, מעט מלח ופלפל עד שמתקבלת תערובת חלקה.
- מוסיפים לתוך תערובת הביצים 2 כפות מהמרק הרותח וטורפים היטב.
- יוצקים את התערובת לסיר, ומערבבים היטב עד שהמרק מלבין ומתעבה מעט. מסירים מיד מהאש.
- ממשיכים לערבב עוד מעט, עד שהמרק מסמיך.
- יוצקים לצלחות וזורים על כל מנה מעט פטרוזיליה ונענע.
מרק בשר עם ירקות שורש
מאור ולדמן ורועי סומך
המצרכים:
1 ק"ג אוסבוקו חתוך לקוביות גדולות עם עצם
3-4 יחידות עצם
תבלינים לבישול הבשר -
3 כפות מלח
2 כפות כורכום
1 כף פלפל שחור
1 כף כמון
למרק -
3 ליטר ציר (המים של בישול העצמות והבשר)
5 גרגרי פלפל אנגלי
3 עלי דפנה
3 שיני שום, פרוסות
4 גבעולי סלרי, חתוכים לקוביות (כולל העלים, אותם יש לקצוץ ולשים בצד עד לסיום הבישול)
1 ראש סלרי, חתוך לקוביות
1 שורש פטרוזיליה, חתוך לקוביות
4 תפוחי אדמה, קלופים חתוכים לקוביות
4 גזרים, קלופים חתוכים לקוביות
2 זוקיני, חתוך לקוביות
1 קופסה פטריות, חתוך לרבעים
3 כפיות מלח
1 כפית פלפל שחור
2 כפיות פפריקה מעושנת
1 כף כורכום
1 כף כמון
1 כף רסק עגבניות
1 כף סילאן
אופן ההכנה:
- מכניסים לסיר רחב וגדול את הבשר והעצמות, יחד עם שלושה וחצי ליטר מים. מוסיפים מלח, כורכום, פלפל שחור וכמון, ומבשלים על להבה בינונית במשך כשעה וחצי עד שהבשר מבושל (בודקים עם מזלג). מורידים מהכיריים. את המים של הבשר לא שופכים, נשתמש בהם בהמשך בכדי להעשיר את הטעם.
- בסיר אחר מטגנים בצל, שום וסלרי עד לשקיפות. מוסיפים את כל שאר התבלינים והרסק ומטגנים עוד כשתי דקות. מוסיפים את הבשר והעצמות, ומערבבים. מוסיפים את כל הירקות ומטגנים שוב. מכניסים שלושה ליטר ציר בקר (או את המים של בישול העצמות והבשר ששמרנו בסעיף הראשון), ומבשלים כשעה עד לריכוך מוחלט של הבשר.
- בתום הבישול מוסיפים את עלי הסלרי הקצוצים, ומגישים.