השף שאול בן אדרת הנחה לאחרונה סדנת בישול קצת אחרת: המשתתפים בסדנה היו הפעם משפחות שכולות של חיילים שנפלו. מטרתה של סדנת הבישול, שזכתה לכותרת "מבשלים באהבה", הייתה להחזיר למשפחות את חדוות הבישול. בסדנה סיפרו המשפחות על המטבח ועל הבישולים שהיו חלק בלתי נפרד מהבנים שאיבדו - המטבחים מהם יצאו התבשילים האהובים מעוררים לא אחת אצל המשפחות אמוציות רבות וגעגועים לבנים שאינם, והופכים את המטבח למקום שמעמת אותן עם הכאב הגדול. בסדנה, שהתקיימה ביוזמתה של עמותת "אור למשפחות", הייתה הזדמנות להחזיר את השמחה למטבח ואת הניצוץ לעיניים של המשפחות הכואבות. בהשראת הסדנה ולרגל יום הזיכרון ההורים שיתפו את הגעגוע לילדיהם וסיפרו את זיכרונם האישי מתוך המתכונים שהחללים אהבו מאוד. חלקם מובאים לכם כאן, כלשונם.

רוחמה דוינו, אימו של סמ"ר משה דוינו

משה דוינו נפל בתאריך 28.07.2014 במהלך מבצע צוק איתן. "סיפור הקובה הוא שבכל מקום שמושיקו נשאר שבת היינו נוסעים להביא לו קובה, זה התחיל מסיום הטירונות, לקחנו לטקס סירי קובה שכולם אכלו ובסוף הגיע גם מפקד בהל"צ, שאמר ששמע שמחלקים קובה. אחרי שהמפקד טעם הוא מיד אמר: "חברים, עם קובה כזה אני מפטר עכשיו את הטבח שלנו", ומאז בכל שלב שמושיקו התקדם שמעו על הקובה של אמא של מושיקו. עד היום בימי זיכרון מגיעים המפקדים והחברים והכיבוד הוא הקובה".
קובה סלק אדום
המצרכים (לכ-30 יחידות): 2 כוסות ג'ריש 3 כוסות סולת 2 ק"ג בשר מספר 3
למרק - 3 סלק אדום 2 בצלים 4-5 עלי סלרי עם הגבעול 1 כוס לימון 2 כפות רסק עגבניות מים 1 כף מלח 1 כף סוכר
5 צפייה בגלריה
קובה סלק משה דוינו
קובה סלק משה דוינו
(צילום: באדיבות המשפחות)
אופן ההכנה:
  1. חותכים את הבשר לקוביות, מבשלים עד שהמים מתאדים. לאחר שהמים התאדו, מוסיפים כוס שמן, שני בצלים חתוכים.
  2. מטגנים את הבשר עד להשחמה, עד למצב קריספי. לאחר מכן טוחנים את הבשר במעבד מזון ומחכים שיתקרר.
  3. בינתיים מכינים בקערה כוס ג'ריש, שוטפים מספר פעמים ומשאירים בקערה עם מעט מים ושתי כפות מלח. לאחר רבע שעה מערבבים כוס וחצי סולת ומוסיפים מים עד ליצירת בצק.
  4. יוצרים עיגולים מהבצק וממלאים בבשר.
  5. להכנת המרק - חותכים שני בצלים בצורת ירח, מטגנים, מוסיפים סלק אדום חתוך דק בצורת חצי ירח.
  6. חותכים את גבעולי הסלרי עם העלים ומוסיפים לתערובת.
  7. מוסיפים מים רותחים בהדרגה עד שהסלק מתרכך.
  8. מוסיפים עוד ליטר וחצי מים, כוס לימון, כף מלח, כף סוכר, 2 כפות רסק עגבניות.
  9. מביאים לרתיחה וזורקים את הקובה למרק למשך 15 דקות על להבה גבוהה.
סמבוסק ממולא בחומוס
בזמן השרות הצבאי כאשר מושיקו הגיע לירושלים בזמן קורס צמ"ה החלטתי להכין לו סמבוסק - המאכל האהוב עליו, אך מושיקו אמר: "אמא, אין מצב, אנחנו בקורס ויש כאן משמעת יותר קשה מהטירונות". אני כמובן לא ויתרתי, הכנתי סמבוסק בכמות נדיבה ואמרתי לעצמי שאין מצב שמושיקו בירושלים ואני לא מביאה לו אוכל. בשעות הערב שיגעתי את בעלי שייקח אותי וכמובן שהוא לא יכול היה לסרב. הגענו למקום, התקשרתי למושיקו והוא ענה לי ממש בהיסטריה, "אמא, אין מצב, מה את עושה פה?". לא ויתרתי וביקשתי ממנו לדבר עם המפקד.
לאחר דין ודברים מתקשר אליי המפקד ואני מדברת ומתחננת שייתן למושיקו לצאת לש.ג. והוא מאשר לי. מושיקו יוצא החוצה נבוך מהסיטואציה, מקבל חיבוק ונשיקה ומגש סמבוסק. "יש", אני צועקת, "עשיתי את זה". בדרך חזרה לביתי קיבלתי טלפון ממושיקו כולו בהתרגשות, "אמא, את לא מבינה המפקדים עפו על הסמבוסק שלך. איזה שמח היה. תודה אמא שאף פעם לא מוותרת".
המצרכים:
לבצק שמרים - 1 ק"ג קמח שמרים 3/4 כוס שמן מים לפי הצורך, ככוס וחצי 1 כף מלח במידה ולא משתמשים בקמח שמרים יש להוסיף כף שמרים יבשים
למילוי - 1/2 ק"ג חומוס גרגרים 1 בצל, קצוץ 1 כף שטוחה מלח 1/2 כף כמון 1/2 כף פלפל שחור 1/2 מרק עוף
5 צפייה בגלריה
סמבוסק משה דוינו
סמבוסק משה דוינו
(צילום: באדיבות המשפחות)
אופן ההכנה:
  1. מכינים בצק שמרים - יוצרים בצק מהחומרים, אם לא משתמשים בקמח שמרים יש להוסיף כף שמרים יבשים.
  2. מכינים את המילוי - מבשלים חצי קילו חומוס גרגרים שהושרה לילה קודם במים עם בצל קצוץ, כף שטוחה מלח, חצי כף כמון, חצי כף פלפל שחור, כף מרק עוף.
  3. מערבבים יחד עם החומוס והבצל וטוחנים גס.
  4. יוצרים מהבצק כיסונים בצורת חצי ירח עיגול מקפלים שמים כף מילוי סוגרים ומטגנים בשמן עמוק (מומלץ להשתמש בכוס גדולה לטובת יצירת העיגולים)

ציונה בלחסן, אימו של רס"ן איתן בלחסן, מפקד סיירת צנחנים

איתן בלחסן נפל בתאריך 23.02.1999 במהלך קרב בלבנון. איתן הוביל את יחידתו לפעילות מבצעית יזומה נגד חוליות החיזבאללה בגזרה המזרחית בדרום לבנון.
פריקסה
המצרכים: 1 ק"ג קמח 2 כפות שמרים 1 כף מלח 1/4 כף סוכר 3 כפות שמן מים פושרים
5 צפייה בגלריה
פריקסה איתן בלחסן
פריקסה איתן בלחסן
(צילום: באדיבות המשפחות)
אופן ההכנה:
  1. מערבבים קמח עם השמרים והסוכר ומוסיפים מים בהדרגה, עד שמתקבל בצל רך ואז מוסיפים את המלח ואת השמן.
  2. לשים במיקסר 8 דקות, עד שהבצק רך.
  3. מתפיחים את הבצק כשהוא מכוסה בניילון עד שהוא מכפיל את הנפח.
  4. לאחר מכן מורידים את האוויר מהבצק ולשים עוד כמה דקות, משאירים לנוח 5-6 דקות.
  5. קורצים עיגולים, מכל עיגול יוצרים לחמניה. מניחים על השיש להתפחה נוספת. ברגע שהן תופחות יוצרים חריץ בכל לחמניה.
  6. מכינים סיר עם שמן עמוק וחם ומטגנים את הלחמניות ולאחר מכן לשים בצד במסננת.
  7. למילוי - ביצים קשות, תפו"א מבושלים, סלט גזר, טונה, זיתים שחורים, מלפפון חמוץ, לימון כבוש, אריסה סמיכה ואריסה מדוללת במים.

וואפא וסמיר מועדי, הוריו של רב"ט יוסף מועדי

יוסף מועדי נפל ב-5.1.2009 במהלך מבצע עופרת יצוקה. אביו סמיר מספר על המנה שכה אהב, חזה עוף ולוביה: "המנה הזו היא אחת מהמנות מהמטבח הדרוזי האותנטי שיוסי אהב מאוד. באחד מן הימים בהם מיהר לצבא ולא היה מוכן לוותר על הארוחה, יוסי החליט להכניס את התבשיל לתוך פיתה דרוזית. זה היה משעשע, מאחר ואת המנה הזו אמורים לאכול בניגוב מצלחת ולא בלאפה כמו שיוסי עשה. מאז אותו היום, רבים מהמשפחה אוכלים את זה ככה".
חזה עוף ולוביה
המצרכים: 250 גר' חזה עוף חתוך לקוביות 1 בצל, חתוך קוביות 6 עגבניות רכות 1 קילו שעועית לובייה, חתוכה לחצאים 1/4 כוס שמן זית תבלינים - מלח, פלפל, פפריקה חריפה, מים רותחים
5 צפייה בגלריה
חזה עוף ולוביה יוסף מועדי
חזה עוף ולוביה יוסף מועדי
(צילום: באדיבות המשפחות)
אופן ההכנה:
  1. בסיר עמוק מטגנים את הבצל עם רבע כוס שמן זית עד להזהבה. לאחר שהבצל מזהיב, מוסיפים את העוף ומטגנים יחד עם הבצל למשך 5 דקות.
  2. מוסיפים את הלובייה, מערבבים, מכסים ומבשלים על להבה קטנה במשך 5 דקות.
  3. חותכים את העגבניות לקוביות ומוסיפים לסיר. מוסיפים קורט מלח מכסים את הסיר ומבשלים על להבה קטנה במשך 10 דקות.
  4. לאחר 10 דקות מוסיפים מים רותחים עד לגובה של 1 ס"מ מעל תכולת הסיר. מבשלים על להבה קטנה למשך כשעה או עד שהלוביה מתרככת. מוסיפים מלח ופלפל לפי הטעם, ולמי שאוהב- מעט פפריקה חריפה.

מלכה קלנגל, אמו של רס"ן יוחאי קלנגל, מפקד הפלוגה המסייעת בגדוד צבר בגבעתי

יוחאי קלנגל, נפל בתאריך 28.01.2015 בפעילות מבצעית במורדות הר דב.
חומוס
ארוחה זו אוצרת בתוכה כל כך הרבה מפגשים, חברים וסיפורים. סיר החומוס הוא כמו נס פך השמן - כמה שיבואו הסיר יספיק. החומוס הוא בעיקר מפגש משפחתי שהתרחב ואליו נכנס כל מי שאכל פעם אחת.
המצרכים: 1 ק"ג חומוס גרגרים צרור כוסברה קצוצה 1 ראש שום 1/2 כוס שמן 1 כף גדושה פפריקה 1 כפית שטוחה כמון 1 כפית מלח 1 כף מרק עוף
5 צפייה בגלריה
חומוס יוחאי קלנגל
חומוס יוחאי קלנגל
(צילום: באדיבות המשפחות)
אופן ההכנה:
  1. משרים את גרגרי החומוס ללילה, ומבשלים עד לריכוך או בסיר לחץ.
  2. לאחר הריכוך מוסיפים את הכוסברה, השום והשמן. מתבלים במלח פפריקה וכמון.
  3. מכסים את החומוס במים, ומבשלים במשך חצי שעה על להבה גבוהה.
  4. מגישים עם מטבוחה ושניצלים ומרגישים בסלון של המשפחה.