כחלק מהנצחתם של חללי שירות בתי הסוהר לקראת יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל ונפגעי פעולות האיבה, שירות בתי הסוהר יזם את פרויקט "מנות של געגוע", שבו המשפחות השכולות העלו את זיכרונותיהם של יקיריהם שנספו ובחרו את המאכלים אותם אהבו במיוחד.
המתכונים אוגדו לכדי ספר מתכונים הכולל את המנות שאהבו הנספים, לצד סיפורי לכתם, תמונות שצולמו בבית המשפחה וקוד המוביל לסרטון וידיאו להנצחתם. ספר המתכונים חולק למשפחות השכולות, ואלו שלושה מהמתכונים שפורסמו בו.
מג'דרה – אורז עם עדשים של משפחת יפרח
המנה של מישר איילה יפרח ז"ל
איילה, בתם של סימה ויצחק, הייתה בת שלישית במשפחתה. היא התגייסה לצה"ל ושירתה בבסיס מזון, תחילה כעובדת רס"ר ובהמשך כמש"קית חינוך. לאחר שחרורה מצה"ל סיימה בהצטיינות תואר ראשון בקרימינולוגיה והחל את לימודי התואר השני. במקביל ללימודיה, התקבלה איילה לפרויקט תלפיות – תוכנית למצוינות של שב"ס, ולאחר גיוסה שירתה בתפקידי ביטחון בבית המעצר קישון. בהיותה בקרוס קציני שב"ס, נפלה באסון הכרמל, בת 28 בנופלה.
המצרכים:
1/2 1 כוס עדשים שחורים או ירוקים
4 בצלים
2 כפיות אבקת מרק עוף
מלח
פלפל
2 כוסות מים
1/2 1 כוס אורז
להגשה:
גבינת שמנת
סלט ירוק
אופן ההכנה:
- משרים כוס וחצי עדשים שחורים או ירוקים במים למשך חצי שעה. במקביל, קוצצים בצל אחד ומטגנים עד הזהבה.
- לאחר שהבצל מוזהב, מוסיפים את העדשים ומערבבים. לפי הטעם מוסיפים מלח, פלפל ושתי כפיות אבקת מרק עוף ומערבבים היטב. מוסיפים מים עד כיסוי ומבשלים על אש בינונית עד 20 דקות, יש לטעם את העדשים ולהרגיש שהן לא קשות במיוחד.
- מוסיפים כוס וחצי אורז ומערבבים היטב. מוסיפים שתי כוסות מים (במידה וחסר יש להוסיף מעט יותר) ומבשלים על אש נמוכה עד שהאורז והעדשים מוכנים.
- קוצציים במקביל שלושה בצלים גדולים ומטגנים עד שמשחימים היטב.
- לפני ההגשה מוסיפים את הבצל המטוגן לאורז.
בצק עלים במילוי בשר טחון של משפחת מאירסדורף
המנה של רב-כלאי גיא מאירסדורף ז"ל
גיא, בנם של דבורה ושמואל ילד שני במשפחתו, התגייס כלוחם לחיל התותחים וחלק ניכר בשירותו העביר ברצועת הביטחון בדרום לבנון. בנובמבר 2003 התגייס לשירות בתי הסוהר ולאחר ששירת מספר חודשים כסוהר ביטחון בבית הסוהר שיטה, עבר לשרת בבית הסוהר גלבוע, שם שירת שלוש שנים. גיא נפל בעת מילוי תפקידו ב-25/5/2017, בן 38 בנופלו והותיר אחריו רעיה ושלושה ילדים.
המצרכים:
1 חבילת בצל עלים
1 ק"ג בשר טחון
1 חבילת פטריות
1 בצל לבן
1 צרור בצל ירוק
2 ביצים
3 שיני שום
פלפל ומלח לפי הטעם
פירורי לחם
אופן ההכנה:
- מחממים תנור ל-200 מעלות, טורבו. במקביל קוצצים את הבצל, הפטריות והבצל הירוק.
- מערבבים את המרכיבים ביחד עם הבשר הטחון ומוסיפים שתי ביצים, שלוש שיני שום קצוצות, מלח ופלפל לפי הטעם. מוסיפים מעט פירורי לחם ומערבבים את הבשר הטחון.
- משטחים את הבצק עלים ומפרידים מהעטיפה המלופפת. מסדרים את הבשר הטחון על גבי בצק העלים ועוטפים את הבשר בעזרת הבצק.
- מברישים עם ביצה את גליל הבצק ומכניסים לתנור למשך 35-45 דקות, עד שהבצק זהוב וקריספי.
פג'או – מאכל ברזילאי מסורתי של משפחת יזדי
המנה של רס"ל אליהו (אלי) יזדי ז"ל
אלי, בנם של אורלי ומאיר, בן בכור ואח לחמישה. אלי התגייס לצה"ל וסיים קורס מפקדי כיתות בחיל ההנדסה הקרבית. הוא התגייס לשירות בתי הסוהר והוצב כסוהר ביטחון בבית הסוהר מגידו. אלי יצא לקורס סוהרים וסיים כחניך מצטיין. בספטמבר 2007, במהלך מעורבותו בהתמודדות עם אירועים חריגים בבית הסוהר מגידו, נחשף לחוויות קשות שהשפיעו על מצבו הבריאותי. כחודש לאחר מכן נפטר אלי והוא בן 23 בנופלו.
המצרכים:
1 ק"ג בשר חתוך לקוביות (סוג הבשר לפי טעמכם)
1/2 ק"ג שעועית שחורה שהושרתה במים לפחות 24 שעות
6 שיני שום קלופות וחתוכות גס
1 כף רסק עגבניות
1 כף פפריקה מתוקה
1 כף פפריקה חריפה או צ'ילי גרוס
1 כף פלפל שחור
1 כף מלח
3 כוסות אורז
להגשה:
1 שקית קטנה של פירורי לחם
אופן ההכנה:
- מטגנים עם מעט שמן את קוביות הבשר עד לשינוי צבעם. לאחר מכן, מוסיפים את השום, מערבבים ומטגנים קלות.
- מסננים את השעועית ומוסיפים לבשר, מערבבים מעט ומוסיפים מים עד לכיסוי.
- לאחר הרתיחה, מוסיפים את התבלינים ורסק העגבניות. סוגרים עם מכסה ומבשלים כשעה וחצי. לאחר מכן, בודקים את התבשיל ואם יש צורך מוסיפים מעט מים.
- לוקחים פירורי לחם וקולים במחבת עד שינוי צבעם לחום ומרקמם קריספי.
- להגשה: מבשלים במקביל אורז ומעליו מגישים את קוביות הבשר והשעועית. מעל התבשיל מפזרים בנדיבות פירורי לחם קלויים.