מרק תפוחי אדמה

אבי לוי
המצרכים (ל-6-4 סועדים): 4 תפוחי אדמה אדומים מסוג דזירה, קלופים וחתוכים לקוביות 1 בצל לבן קטן 1 צרור קטן של סלרי 1/2 כוס כוסברה מלח - לפי הטעם 1/2 כפית זרעי כמון 1/2 כפית פלפל גרוס 1/4 כפית אגוז מוסקט מגורר 1 מח עצם 1/2 1 ליטר מים חמים שמן זית
אופן ההכנה:
  1. בסיר למרק מחממים מעט את שמן הזית. מכניסים פנימה את מח העצם, וסוגרים בצריבה את העצם משני צדדים עד להשחמה.
  2. מוסיפים את הבצל ומשחימים.
  3. מוסיפים מים, את תפוחי האדמה ותבלינים, וסוגרים את הסיר. מבשלים עד שתפוחי האדמה רכים לגמרי במשך כ-40 דקות.
  4. מוציאים את העצם מתוך המרק, ומניחים אותה על צלחת הגשה. מוסיפים לסיר את הכוסברה ואת הסלרי, ומבשלים במשך 5 דקות נוספות על חום נמוך.
  5. טוחנים את תכולת הסיר למרק חלק לגמרי, טועמים ומשפרים טעמים.
  6. יוצקים את המרק לתוך קערה, ומזלפים מעל מעט שמן זית. מגישים חם.

מרק קרם שומר וירקות שורש

המצרכים (ל-8 מנות): 2 גזרים גדולים 2 בצלים גדולים 2 גבעולי סלרי אמריקאי 2 ק"ג שומר 2 תפוחי אדמה 1/2 1 ליטר מים 1/2 1 ליטר חלב 2 כפות חמאה 4 כפות שמן זית מלח פלפל לבן
להגשה - מעט פסטיס
אופן ההכנה:
  1. קולפים את הגזר, הבצל ותפוחי האדמה. מנקים היטב את ראשי השומר מאדמה שדבקה בהם. קוצצים גס את כל הירקות.
  2. מחממים שמן זית וחמאה בסיר, מוסיפים את הגזר, הבצל הסלרי והשומר ומאדים על אש בינונית עד שהם מתרככים - בערך 10 דקות.
  3. מוסיפים את תפוחי האדמה, המים והחלב לסיר, מביאים לרתיחה, מורידים את הלהבה עד שמתקבלת רתיחה עדינה וממשיכים לבשל עד שהירקות רכים לגמרי - כ-1/2 שעה מרגע הרתיחה.
  4. מסננים את המרק ומעבירים את כל הירקות לקערת מעבד מזון. טוחנים היטב את הירקות עד שמתקבל עיסה חלקה. מוסיפים מעט מהנוזלים לפי הצורך. מסננים את הירקות – פקעות השומר מכילות "חוטים" וחלקים קשים שעדיף לסנן.
  5. בודקים את סמיכות המרק - הוא צריך להיות סמיך במידה. אם המרק סמיך מדי, מוסיפים לו מעט מים עד קבלת סמיכות רצויה. ממליחים ומפלפלים. לפני ההגשה מוזגים מעט פסטיס לכל צלחת ומגישים.

מרק ארטישוק ירושלמי וערמונים

אורלי חרמש
המצרכים (5-4 מנות): 4-3 כפות שמן זית 1 בצל גדול, קצוץ 1 גבעול סלרי, ללא העלים, קצוץ 1 גזר גדול, קלוף וקצוץ גס 1 תפוח אדמה בינוני, קלוף וחתוך גס 150 גר' ערמונים קלויים וקלופים (המשקל לאחר הקילוף) או ערמונים מוכנים בוואקום 500 גר' ארטישוק ירושלמי, קלוף וחתוך גס 3 כוסות (720 מ"ל) מים מלח, פלפל שחור גרוס
6 צפייה בגלריה
מרק ארטישוק
מרק ארטישוק
(צילום: אורלי חרמש)
אופן ההכנה:
  1. מחממים את השמן בסיר בינוני ומטגנים את הבצל, הסלרי והגזר כ-5 דקות, עד שהם מזהיבים ומתרככים מעט.
  2. מוסיפים את תפוח האדמה, הערמונים, הארטישוק הירושלמי והמים ומביאים לרתיחה. מתבלים במלח ובפלפל, מנמיכים את האש ומבשלים כ-40 דקות.
  3. מורידים את הסיר מהכיריים וטוחנים את המרק למרקם חלק בעזרת בלנדר מוט. טועמים ומתקנים תיבול, אם צריך.
  4. אפשר להגיש את המרק עם פרוסות מטוגנות של ארטישוק ירושלמי או עם ערמונים קצוצים גס.

מרק דלעת וכורכום טרי

רותי קינן
המצרכים (ל-6 מנות): 1 כרישה (החלק הלבן בלבד) פרוסה 2 כפות שמן זית 2 ס"מ שורש כורכום טרי, מגורר 1 ק"ג דלעת, חתוכה לקוביות גדולות 1 ליטר ציר עוף, ציר ירקות או מים מלח, פלפל מיץ מ-1/2 לימון ירוק
לקישוט - קליפה מגוררת מ-1/2 לימון עלי מרווה
אופן ההכנה:
  1. מחממים את השמן בסיר בינוני. מוסיפים את הכרישה, ומטגנים על להבה נמוכה עד שמתרכך. מוסיפים את הכורכום המגורר ומבשלים עוד דקה.
  2. מוסיפים את הדלעת ואת הציר או המים, מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה ומבשלים עד שהדלעת רכה מאוד, כ-20 דקות.
  3. מסירים מהלהבה, מצננים מעט ומעבדים למחית חלקה בממחה או במעבד מזון. מחזירים לסיר.
  4. מגררים את הקליפה מהלימון וסוחטים אותו. מוסיפים את המיץ למרק, ומחממים עד לרתיחה. מתקנים את התיבול ויוצקים לקעריות.
  5. מפזרים מעל כל מנה מעט קליפת לימון מגוררת ועלה מרווה.

מרק בטטה

המצרכים: 2 בצלים 2 כרישות (רק החלק הלבן) 1 גזר 1 ק"ג בטטות 2 כפות חמאה 2 שיני שום כתושות מלח מעט אגוז מוסקט מגורר מעט אבקת קארי 1 ליטר ציר מרק ירקות (אפשר גם מים) 1 מיכל שמנת מתוקה
6 צפייה בגלריה
מרק בטטה
מרק בטטה
(צילום: shutterstock)
אופן ההכנה:
  1. שוטפים את הירקות, קולפים וחותכים לקוביות.
  2. ממיסים את החמאה בסיר, מוסיפים את הירקות, השום, המלח והתבלינים מערבבים ומניחים לירקות "להזיע" כ- 7 דקות, עד שהם מתרככים מעט ומפיצים ריח.
  3. מוסיפים את המרק הצח, מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה ומבשלים כ- 10 דקות.
  4. מוסיפים את השמנת ומרסקים את המרק בבלנדר יד. מתקנים תיבול ומגישים חם.

מרק תרד

רותי קינן
הפטנט הוא לא לבשל את התרד: חולטים מעט במים רותחים (כדי שהתרד הקר לא יצנן את המרק), ומוסיפים למרק הרותח ממש לפני שמרסקים אותו ומגישים מיד. אם בישלתם מראש - השאירו את השלבים האחרונים (חליטת התרד וריסוק המרק) לרגע האחרון.
המצרכים (ל-6 מנות):
2 בצלים, קצוצים 1 כרישה, פרוסה לפרוסות 2 כפות שמן זית 25 גר' חמאה 3 תפוחי אדמה קלופים, חתוכים לקוביות צרור עשבי תיבול (גבעול תימין, גבעול פטרוזיליה, גבעול סלרי ועלה דפנה קשורים יחד) 1/2 1 ליטרים ציר ירקות או מים מלח, פלפל 300 גר' תרד טרי שטוף קורט אגוז מוסקט
להגשה - 2 כפות שמנת מתוקה או יוגורט
אופן ההכנה:
  1. מטגנים בסיר גדול את הבצלים והכרישה בשמן זית וחמאה, על אש בינונית, עד שהם מתרככים אך לא מזהיבים. מוסיפים את תפוחי האדמה, הציר או המים, צרור עשבי התיבול, מלח ופלפל ומביאים לרתיחה.
  2. מנמיכים את הלהבה ומבשלים על סף הרתיחה כ-20 דקות, עד שהירקות רכים מאוד.
  3. בינתיים, מניחים את התרד בקערה ויוצקים עליו מים רותחים. חולטים דקה ומנקזים את הנוזלים.
  4. מורידים את הסיר מהאש, מוסיפים את התרד לסיר ומעבירים את התערובת לבלנדר או למעבד מזון (או משאירים בסיר ומשתמשים בבלנדר מוט). מרסקים היטב את המרק עד שהוא חלק לגמרי.
  5. מוסיפים את אגוז המוסקט, מתקנים את התיבול (אם המרק סמיך מדי – מדללים במעט מים רותחים).
  6. הגשה: יוצקים את המרק לצלחות ומקשטים כל מנה במעט שמנת מתוקה או בתלולית יוגורט.

מרק ברוקולי מוקרם

שירה גבאי
המצרכים: 500 גר' פרחי ברוקולי 1 בצל בינוני 1 תפוח אדמה בינוני 2 שיני שום 50 מ"ל שמנת לבישול 10% 2 כפות שמן זרעי ענבים לטיגון (או שמן זית) 1/2 כפית שטוחה מלח 1/2 כפית שטוחה פלפל שחור 750 מ"ל מים או ציר ירקות מעט אגוז מוסקט
להגשה - חופן עגבניות מיובשות או חופן שקדים פרוסים
6 צפייה בגלריה
מרק ברוקולי
מרק ברוקולי
(צילום: שירה גבאי)
אופן ההכנה:
  1. חותכים בצל ושום לקוביות קטנות ומטגנים בסיר במעט שמן כ-5 דקות עד שהם הופכים לשקופים.
  2. מוסיפים לסיר תפוח אדמה חתוך לקוביות בגודל בינוני.
  3. מוסיפים נוזלים, מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה ומבשלים כחצי שעה או עד שתפוח האדמה מתרכך.
  4. בינתיים מפרידים את תפרחת הברוקולי לפרחים קטנים, שוטפים היטב ומסננים.
  5. כשתפוח האדמה מוכן ורך, מוסיפים לסיר את פרחי הברוקולי ומכסים את הסיר. מבשלים 10 דקות.
  6. מעבירים את תכולת הסיר למעבד מזון וטוחנים. מוסיפים תבלינים, מוסיפים שמנת לבישול וטוחנים שוב עד שכל הטעמים מתערבבים. אם צריך מתקנים תיבול.
  7. מגישים עם עגבניות מיובשות חתוכות או שקדים פרוסים.

מרק כרישה ותפוח אדמה

המצרכים: 1 ק"ג כרישה החלק הלבן והירוק הבהיר בלבד, פרוסה לטבעות בעובי 1 ס"מ 1/4 כוס שמן זית 2 בצל, קצוץ 4 קישואים, קלופים ומגוררים גס 2 גזרים, קלופים ומגוררים גס 2 תפוחי אדמה, קלופים וחתוכים לקוביות קטנות מלח ופלפל לבן חופן שמיר, קצוץ
אופן ההכנה:
  1. משאירים רבע מהכרישה (רק חלקים לבנים) לשלב מאוחר יותר. את השאר מאדים בסיר עם שמן זית, יחד עם הבצל, הקישואים והגזר, על להבה בינונית עד שהירקות מתרככים ומתחילים להזהיב.
  2. מוסיפים את הכרישה ואת תפוחי האדמה ויוצקים לסיר 6 כוסות מים. מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה ומבשלים כשעה על להבה נמוכה.
  3. מוסיפים את השמיר, מתבלים במלח ובפלפל, מערבבים ומביאים שוב לרתיחה.
  4. מבשלים על להבה נמוכה עשר דקות. מגישים חם.

מרק גזר עם קארי

המצרכים: 600 גר' גזר, קלוף וחתוך לקוביות גדולות 3 כפות שמן צמחי 1 בצל גדול, קלוף וקצוץ גס 2 ס"מ שורש ג'ינג'ר טרי, קלוף וקצוץ גס 2 שיני שום קצוצות 1 כפית קליפת לימון מגוררת 1 כף מחית קארי אדום 2 כפות רוטב סויה 1 קופסה חלב קוקוס מלח ופלפל לבן
להגשה - חופן בצל ירוק קצוץ או עלי כוסברה
אופן ההכנה:
  1. מחממים את השמן בסיר מתאים. מוסיפים את הבצל והג'ינג'ר ומטגנים עד שהבצל הופך שקוף.
  2. מוסיפים את השום ואת מחית הקארי ומטגנים כדקה תוך ערבוב.
  3. מוסיפים את הגזר ויוצקים לסיר מים רותחים כדי כיסוי המרכיבים. מביאים לרתיחה, מקטינים את האש ומבשלים כארבעים דקות, או עד שהגזר רך.
  4. מוסיפים לסיר את קליפת הלימון וטוחנים את תכולת הסיר בעזרת בלנדר. מוסיפים את חלב הקוקוס ואת רוטב הסויה ומערבבים. ממליחים ומפלפלים לפי הטעם, מביאים את המרק לרתיחה ומכבים את האש.
  5. בהגשה מקשטים את המרק בבצל ירוק או בכוסברה.

מרק אפונה וחזה טלה

רועי רוזן
המצרכים: מעט שמן זית לטיגון 2 בצלים 2 שיני שום, קצוצות 1 ק"ג אפונה טרייה 1 ליטר ציר ירקות 10 עלי מרווה צרור פטרוזיליה 2 ענפי סלרי 600 גר' חזה טלה, חתוך לקוביות מעט פפריקה מעושנת 2 תפוחי אדמה, מקולפים חתוכים לקוביות קטנות
6 צפייה בגלריה
מרק אפונה עם חזה טלה
מרק אפונה עם חזה טלה
(צילום: ירון ברנר)
אופן ההכנה:
  1. מחממים את השמן בסיר ומטגנים את הבצל.
  2. מוסיפים את השום, אפונה והציר ירקות ומוסיפים את עשבי התיבול.
  3. מוסיפים תבלינים – מלח פלפל לפי הטעם האישי יחד עם הפפריקה המעושנת ומרתיחים.
  4. לאחר מכן מוסיפים את התפוחי אדמה והחזה טלה עד לריכוך, ומבשלים על להבה קטנה במשך 30 דקות נוספות.
  5. אפשר להגיש עם בצל ופטריות שמטגנים ומניחים במרכז הצלחת.

מרק חצילים ושומר

אלעד להב
המצרכים (ל-4 מנות): 1/2 1 ק"ג (כ-4 יח' בינוניות) חצילים, שטופים וחצויים לארכם 50 גר' חמאה 1 בצל בינוני, קלוף, שטוף וחתוך גס 2 שיני שום, קלופות וחתוכות לפרוסות 1 שומר טרי, שטוף ופרוס לפרוסות עבות 1 תפוח אדמה לבן קטן, קלוף וחתוך לקוביות גדולות 1 כרישה (החלק הלבן בלבד), שטופה ופרוסה לחתיכות גסות 1 כף אורגנו טרי, שטוף וקצוץ 1/2 כוס יין לבן חצי יבש 11/2 ליטר ציר ירקות או מים רותחים מלח פלפל שחור גרוס גס
להגשה - 1/4 כוס שמנת מתוקה (לא חובה) 1/4 כוס יוגורט עיזים
אופן ההכנה:
  1. מחממים תנור ל-190 מעלות ומכינים תבנית תנור גדולה מרופדת בנייר אפייה, משומן בשמן זית.
  2. מניחים את החצילים בתבנית כשהחלק הפתוח פונה מטה. דוקרים את קליפת החצילים בעזרת מזלג וצולים למשך כשעה. מוציאים מהתנור ומכסים בנייר כסף למשך רבע שעה (אני ויתרתי על הכיסוי).
  3. ממיסים חמאה בסיר בעל תחתית עבה על אש בינונית ומאדים בצל, שום, שומר, תפוח אדמה, כרישה ואורגנו, במשך 8 דקות לערך.
  4. מוסיפים יין, ממתינים 2 דקות עד להתאדותו ומוסיפים ציר ירקות או מים. מבשלים ללא מכסה במשך 30 דקות, או עד לריכוך מלא של הירקות.
  5. בינתיים מוציאים בעדינות, בעזרת כף, את בשרו של החציל ומוסיפים לסיר. מבשלים במשך 10 דקות נוספות. מסירים מן האש ומצננים מעט.
  6. מרסקים את תוכן הסיר בעזרת בלנדר-מוט (או מעבירים למעבד מזון, מרסקים ומחזירים לסיר) ומביאים לרתיחה.
  7. מוסיפים שמנת, יוגורט ומתבלים במלח ופלפל שחור גרוס גס. טועמים ומתקנים תיבול במידת הצורך. מגישים חם.

מרק בצל צרפתי

רותי קינן
המצרכים (ל-6 מנות): 1 ק"ג בצל 50 גרם חמאה 2 כפות קמח 1 ו-1/2 ליטרים מרק צח (בקר, עוף או ירקות) 1 כוס יין לבן יבש מלח, פלפל
להגשה - 12 פרוסות באגט 100 גר' גבינה צהובה קשה (אמנטל, גרוייר), מגוררת
6 צפייה בגלריה
מרק בצל
מרק בצל
(צילום:shutterstock)
אופן ההכנה:
  1. קולפים את הבצלים ופורסים אותם לפרוסות דקות. מתיכים בסיר גדול את החמאה ומוסיפים את הבצלים. מבשלים על להבה נמוכה, תוך כדי בחישה מדי פעם, כ-15 דקות או עד שהבצלים מתרככים ומשחימים.
  2. מוסיפים את הקמח ומערבבים היטב עד שהוא נבלע בבצל ואינו מותיר גושים. מוסיפים את המרק ואת היין, מלח ופלפל, ומביאים לרתיחה. מכסים את הסיר, מנמיכים את הלהבה ומבשלים כ-30 דקות.
  3. מניחים את פרוסות הבאגט על תבנית וקולים אותן מתחת לגריל שבתנור או במצנם, עד שמשחימות משני הצדדים.
  4. כשהמרק מוכן, מתקנים את התיבול ויוצקים לצלחות עמוקות חסינות חום. מניחים בכל צלחת 2 פרוסות באגט קלויות ומפזרים למעלה גבינה מגוררת. מניחים את הצלחות על מגש אפייה גדול ומכניסים מתחת לגריל של התנור למספר דקות, עד שהגבינה מותכת.