בשר טחון נמצא כמעט בכל בית, הוא שימושי מאוד במטבח ויכול להופיע בכל מיני צורות בישול. לרוב לא מדובר במוצר יקר במיוחד (תלוי איזה נתח תבחרו לטחון) ובהתחשב בעובדה שאפשר להכין ממנו שלל מנות של כמעט כל העדות, אז מדובר במוצר חובה במטבח. אתם יכולים להשתמש בו בתבשילים, בפסטות, בהמבורגר, בממולאים, בבורקס, במנות קבב, בקציצות ועוד ועוד.
7 צפייה בגלריה
(צילום: ירון ברנר)
בשר טחון אולי לא נתפס כחומר גלם גורמה, אבל כולנו יודעים להעריך קציצות איכותיות או לרייר על המבורגר כשאנחנו יודעים שהוא טוב ועסיסי. לרוב בשר טחון הוא תרכובת של נתחי בשר, ויחס השומן שבו חד עם הנתח שבחרתם לטחון, יכולים לייצר מגוון רחב של תוצאות במטבח - בהתאם למטרה.
מתכונים נוספים שיכולים לעניין אותך:
לפני שמתחילים תזכרו כי בשר טחון יודע לקבל עליו כמעט הכל - טעמים שונים, צורות שונות והוא מתאים גם לחובבנים במטבח, גם לשפים וגם למאמא בשלנית - כולם יכולים להרשות לעצמם לקנות בשר טחון וזה גם מה שהופך אותו לחומר גלם מושלם.
7 צפייה בגלריה
אינפו - בשר טחון
אינפו - בשר טחון
(גרפיקה: ynet)
וכן, גם המבורגר פשוט מאוד להכין לבד בבית, והיום כשבכל מכולת תמצאו לחמניות המבורגר שוות - זה פינוק אמיתי לארוחת שחיתות בבית.

רוטב בולונז מושלם

המצרכים:
500 גר' גרם בשר בקר טחון 1 בצל, קצוץ 1 גזר 4 שיני שום 1 כוס יין אדום 150 מ"ל ציר בקר (או עוף או ירקות או מים) 800 גר' עגבניות, מרוסקות 1 כף אורגנו קצוץ יבש מלח אטלנטי ופלפל גרוס 4 כפות שמן זית לטיגון צרור עלי בזיליקום קשור
7 צפייה בגלריה
 הבולונז המושלם
 הבולונז המושלם
(צילום: דן פרץ)
אופן ההכנה:
  1. מחממים קלות בסיר שטוח ורחב את שמן הזית ומטגנים את הבצל והגזר עד להזהבה. מוסיפים את השום ומטגנים עוד כדקה.
  2. מוסיפים את הבשר הטחון ומפוררים אותו תוך כדי טיגון בעזרת כף מעץ בכדי שלא ייווצרו גושים. מטגנים עד השחמה קלה.
  3. מוסיפים את היין, הציר העגבניות מביאים לרתיחה.
  4. מוסיפים את צרור הבזיליקום הקשור, האורגנו, המלח והפלפל ומבשלים עם מכסה על אש קטנה כשעתיים עד שעתיים וחצי.
  5. טועמים ומתקנים תיבול במידת הצורך, ומוציאים את צרור הבזיליקום.ר

ההמבורגר של חיים

המצרכים (ל-4 מנות):
1 ק״ג בשר טחון אונטריב או צוואר (חלקים עם המון טעם). מי שרוצה המבורגר קצת יותר שמן ועסיסי שיבקש 20 אחוז שפונדרה. חשוב שהטחינה של הבשר תהיה סמוכה לעשייה מלח פלפל שחור
7 צפייה בגלריה
(צילום: ירון ברנר)
אופן ההכנה:
  1. לשים בקערה את הבשר כחמש דקות, עד שמרגישים שכל הבשר הטחון מתחבר בחזרה.
  2. יוצרים קציצות או כדורים.
  3. אני אוהב לצלות את ההמבורגר באש חזקה משני הצדדים, לתבל במלח ופלפל, ואחרי הצלייה להוציא אותו ולתת לו לנוח. אחר כך אני מעביר את ההמבורגר שוב למחבת לחום בינוני וצולה לצלייה מושלמת מלמעלה למטה. ואם נוצר סדק בהמבורגר שלכם - זה ממש בסדר, לא להיבהל, זה רק אומר שהוא לא דחוס.

ערייאס פיתה עיראקית (עם טריק מעולה)

תומר טל
המצרכים:
1/2 ק"ג בשר טחון (עדיף צוואר) 1 בצל, מגורר בפומפייה 1 כפית ראס אל חנות צרור פטרוזיליה, קצוצה חופן פיסטוקים, קלויים 2-3 פיתות עיראקיות (אם אין אז אפשר גם טורטיות או פיתה רגילה) מלח פלפל שחור מעט שמן זית לשימון המחבת
7 צפייה בגלריה
תומר טל, טחונים
תומר טל, טחונים
(צילום: יאיר שגיא)
אופן ההכנה:
  1. בקערה גדולה מערבבים את הבשר עם הבצל, התבלינים והפיסטוקים.
  2. פורסים את הפיתה על קרש חיתוך, וחוצים אותה לרוחב, כך שמתקבלים שני חלקים. מניחים על חלק אחד שכבה דקה מתערובת הבשר הטחון וסוגרים עם החלק השני. אם השתמשתם בפיתה רגילה - חוצים אותה וממלאים בתערובת הבשר.
  3. מחממים מחבת גדולה עם שמן זית, מניחים את הפיתה על המחבת, וצורבים משני הצדדים עד שהבשר מוכן (בערך שתי דקות לכל צד). מגישים עם טחינה.

קונכיות בצל ממולאות בבשר טחון

המצרכים:
3 בצלים בינוניים
למילוי - 2 בצלים, קצוצים דק 400 גר' בשר בקר טחון (אפשר לשלב גם בשר טלה) 1 כפית בהרט 1/2 כפית הל 1 כפית מלח 1/2 כפית פלפל שחור גרוס 1/2 כף שום, כתוש 1 כפית אבקת מרק עוף
לרוטב - 2 כפות סוכר 4 כפות סויה 1 מקל קינמון 1/2 כוס ציר עוף/בקר (אפשר גם מים) 2 ענפי טימין
7 צפייה בגלריה
בצל במילוי בשר טחון
בצל במילוי בשר טחון
(צילום: דן פרץ)
אופן ההכנה:
  1. מקלפים את בצלים ועושים חתך עמוק לאורך הבצל עד חציו.
  2. מבשלים במים רותחים כ-5 דקות, ומעבירים למי קרח.
  3. גלדי הבצל אמורים להיפתח מעצמם והבצל יתפרק לקונכיות.
  4. מעבירים את הבצלים בזהירות לנייר סופג.
  5. המילוי - במחבת רחבה עם שמן מטגנים את הבצל הקצוץ, עד שהוא מזהיב.
  6. מוסיפים את הבשר ומטגנים תוך כדי ערבוב, 4-5 דקות, עד שהבשר מאבד את הצבע האדום.
  7. מוסיפים את הבהרט, ההל, המלח, הפלפל השחור, השום ואבקת המרק, ומטגנים עוד כ-5 דקות, תוך כדי ערבוב במזלג.
  8. לוקחים פלח בצל מבושל וממלאים בתערובת בזהירות. מניחים בתוך תבנית רחבה, בשכבה אחת.
  9. הרוטב - מפזרים את הסוכר מעל הקונכיות. יוצקים באופן שווה את הסויה והציר.
  10. מוסיפים את מקל הקינמון וענפי הטימין ואופים בתנור, שחומם מראש ל-250 מעלות כ-10 דקות.

בשר טחון עם פלפל ירוק

חובבי החריף יכולים להוסיף עוד פלפלים חריפים, לפי הטעם, ואם אתם רגישים לחריף – אפשר לוותר גם על הפלפל החריף האחד שבמתכון.
המצרכים (ל-4 מנות):
1/2 ק"ג בשר בקר טחון 2 כפות שמן 3 שיני שום, כתושות 1 פלפל אדום גדול, חתוך לרצועות דקות 1 פלפל אדום חריף, חתוך לרצועות דקות צרור בזיליקום חופן בוטנים קלויים או מטוגנים, קצוצים גס
לרוטב - 4 כפות רוטב סויה 2 כפות מירין 1 כפית סוכר
7 צפייה בגלריה
בשר טחון בפלפל אדום ובזיליקום
בשר טחון בפלפל אדום ובזיליקום
(צילום: ירון ברנר)
אופן ההכנה:
  1. מכינים את הרוטב - מערבבים את כל החומרים ושומרים בצד.
  2. מחממים את השמן במחבת גדולה. מוסיפים את השום הכתוש ומטגנים חצי דקה. מוסיפים את רצועות הפלפל וממשיכים לטגן, תוך כדי בחישה תכופה, עד שמתרכך, כ-3 דקות.
  3. מוסיפים את הבשר, ומטגנים תוך כדי פירור ובחישה עד שמשחים היטב. מוסיפים את הרוטב, וממשיכים לבשל על להבה גבוהה עוד דקה.
  4. קורעים את עלי הבזיליקום, ומוסיפים לתבשיל. מסירים מיד מהאש ומערבבים.
  5. הגשה - מניחים על מצע של אורז, מפזרים את הבוטנים מלמעלה ומגישים.