מרק פטריות וגריסים

ארז קומרובסקי
המצרכים: 1 סלסלת פטריות יער 1 סלסלת פטריות שמפיניון 1 סלסלת פטריות פורטבלו בינוניות 50 גר' חמאה 1/4 כוס שמן זית 3-2 בצלים בינוניים, קצוצים דק 1/2 בקבוק יין לבן חצי יבש 1 כוס גריסי פנינה 1/2 1 ליטר ציר עוף (או מים) 5 שיני שום, פרוסות דק 4-3 עלי מרווה, קצוצים דק מלח גס ופלפל לבן גרוס, לפי הטעם
8 צפייה בגלריה
מרק פטריות וגריסים
מרק פטריות וגריסים
(צילום: shutterstock)
אופן ההכנה:
  1. קוצצים את הפטריות לקוביות קטנות.
  2. מקפיצים את הבצלים בחמאה ובשמן, בסיר גבוה עם תחתית עבה עד שהם הופכים לשקופים. מוסיפים את הפטריות ומקפיצים מספר דקות נוספות על להבה גובהה.
  3. מוסיפים את השום, המרווה והיין ומביאים לרתיחה. מוסיפים את המים או הציר, מלח, פלפל וגריסים, ומבשלים 30 דקות על להבה נמוכה.

מרק תפוחי אדמה

אבי לוי
המצרכים (ל-6-4 סועדים): 4 תפוחי אדמה אדומים מסוג דזירה, קלופים וחתוכים לקוביות 1 בצל לבן קטן 1 צרור קטן של סלרי 1/2 כוס כוסברה מלח - לפי הטעם 1/2 כפית זרעי כמון 1/2 כפית פלפל גרוס 1/4 כפית אגוז מוסקט מגורר 1 מח עצם (לא חובה) 1/2 1 ליטר מים חמים שמן זית
8 צפייה בגלריה
מרק תפוחי אדמה של השף אבי לוי
מרק תפוחי אדמה של השף אבי לוי
(צילום: אלעד מתתיהו)
אופן ההכנה:
  1. בסיר למרק מחממים מעט את שמן הזית. מכניסים פנימה את מח העצם, וסוגרים בצריבה את העצם משני הצדדים עד להשחמה.
  2. מוסיפים את הבצל ומשחימים.
  3. מוסיפים מים, את תפוחי האדמה והתבלינים, וסוגרים את הסיר. מבשלים עד שתפוחי האדמה רכים לגמרי במשך כ-40 דקות.
  4. מוציאים את העצם מתוך המרק, ומניחים אותה על צלחת הגשה. מוסיפים לסיר את הכוסברה ואת הסלרי, ומבשלים במשך 5 דקות נוספות על חום נמוך.
  5. טוחנים את תכולת הסיר למרק חלק לגמרי, טועמים ומשפרים טעמים.
  6. יוצקים את המרק לתוך קערה, ומזלפים מעל מעט שמן זית. מגישים חם.

מרק דלעת ערמונים, תרד ושמנת חמוצה

שאול בן אדרת
המצרכים: 1 ק"ג דלעת ערמונים קלופה וחתוכה לקוביות 2 יחידות בטטה קלופה וחתוכה לקוביות 1 בצל לבן בינוני חתוך גס 3 שיני שום קלופות שורש פטרוזליה קלוף חתוך לקוביות 2 כפות שמן זית 2 ס"מ שורש גינג'ר קלוף וקצוץ דק 6 כוסות מרק עוף צח או ציר ירקות 1/4 כפית מלח 1 כפית סוכר 1/2 כפית פפריקה מתוקה 1/4 כפית כורכום 2 כוסות עלי תרד
8 צפייה בגלריה
(צילום: איתמר פדידה)
אופן ההכנה:
  1. להניח את הדלעת, הבטטה, הבצל, שיני השום ושורש הפטרוזיליה בתבנית אפיה, לכסות ולאפות כשעה וחצי ב-170 מעלות.
  2. להעביר לסיר, לכסות ב-6 כוסות ציר ירקות ולהוסיף את שאר המרכיבים, להביא לרתיחה.
  3. לטחון בבלנדר מוט למרקם חלק ולהגיש
  4. במחבת נפרדת להקפיץ עלי תרד קצוץ דק דק דק במעט שמן זית מלח ופלפל
  5. להניח מעט במרכז המרק ומעל להניח כף של שמנת חמוצה.

מרק גזר בניחוח קארי אדום

המצרכים: 600 גר' גזר, קלוף וחתוך לקוביות גדולות 3 כפות שמן צמחי 1 בצל גדול, קלוף וקצוץ גס 2 ס"מ שורש ג'ינג'ר טרי, קלוף וקצוץ גס 2 שיני שום קצוצות 1 כפית קליפת לימון מגוררת 1 כף מחית קארי אדום 2 כפות רוטב סויה 1 קופסה חלב קוקוס מלח ופלפל לבן
להגשה - בצל ירוק קצוץ או עלי כוסברה
אופן ההכנה:
  1. מחממים את השמן בסיר מתאים. מוסיפים את הבצל והג'ינג'ר ומטגנים עד שהבצל הופך שקוף.
  2. מוסיפים את השום ואת מחית הקארי ומטגנים כדקה תוך ערבוב.
  3. מוסיפים את הגזר ויוצקים לסיר מים רותחים כדי כיסוי המרכיבים. מביאים לרתיחה, מקטינים את האש ומבשלים כארבעים דקות, או עד שהגזר רך.
  4. מוסיפים לסיר את קליפת הלימון וטוחנים את תכולת הסיר בעזרת בלנדר. מוסיפים את חלב הקוקוס ואת רוטב הסויה ומערבבים. ממליחים ומפלפלים לפי הטעם, מביאים את המרק לרתיחה ומכבים את האש.
  5. בהגשה מקשטים את המרק בבצל ירוק או בכוסברה.

מרק קרם שומר וירקות שורש

המצרכים (ל-8 מנות): 2 גזרים גדולים 2 בצלים גדולים 2 גבעולי סלרי אמריקאי 2 ק"ג שומר 2 תפוחי אדמה 1/2 1 ליטר מים 1/2 1 ליטר חלב 2 כפות חמאה 4 כפות שמן זית מלח פלפל לבן
להגשה - מעט פסטיס
אופן ההכנה:
  1. קולפים את הגזר, הבצל ותפוחי האדמה. מנקים היטב את ראשי השומר מאדמה שדבקה בהם. קוצצים גס את כל הירקות.
  2. מחממים שמן זית וחמאה בסיר, מוסיפים את הגזר, הבצל הסלרי והשומר ומאדים על אש בינונית עד שהם מתרככים - בערך 10 דקות.
  3. מוסיפים את תפוחי האדמה, המים והחלב לסיר, מביאים לרתיחה, מורידים את הלהבה עד שמתקבלת רתיחה עדינה וממשיכים לבשל עד שהירקות רכים לגמרי - כ-1/2 שעה מרגע הרתיחה.
  4. מסננים את המרק ומעבירים את כל הירקות לקערת מעבד מזון. טוחנים היטב את הירקות עד שמתקבל עיסה חלקה. מוסיפים מעט מהנוזלים לפי הצורך. מסננים את הירקות – פקעות השומר מכילות "חוטים" וחלקים קשים שעדיף לסנן.
  5. בודקים את סמיכות המרק - הוא צריך להיות סמיך במידה. אם המרק סמיך מדי, מוסיפים לו מעט מים עד קבלת סמיכות רצויה. ממליחים ומפלפלים. לפני ההגשה מוזגים מעט פסטיס לכל צלחת ומגישים.

מרק עגבניות ואורז

יאיר פיינברג
המצרכים: 1/3 כוס שמן זית 2 בצל לבן, קלוף וחתוך לקוביות 1 ס"מ 2 גזר, קלוף וחתוך לקוביות 1 ס"מ חופן גבעולי סלרי אמריקאי, פרוס דק 1/4 שומר, חתוך לקוביות 1 ס"מ 1 שורש סלרי, קלוף וחתוך לקוביות 1 ס"מ 1 שורש פטרוזיליה, קלוף וחתוך לקוביות 1 ס"מ 2 שיני שום, פרוסות דק 1 כפית עלי תימין טרי, קצוצים דק 3 כפות רסק עגבניות 800 גר' עגבניות, מרוסקות 2 כפות סוכר מלח פלפל שחור 2.2 ליטר מים קרים 1 כפית גדושה אריסה 1/2 כוס אורז פרסי חופן עלי בזיליקום, קצוצים
8 צפייה בגלריה
מרק שף יאיר פיינברג
מרק שף יאיר פיינברג
(צילום: דניאל לילה)
אופן ההכנה:
  1. מחממים בסיר שמן מעל להבה בינונית, מוסיפים בצל, גזר, סלרי, שומר, שורש סלרי, שורש פטרוזיליה, שום וטימין ומטגנים קלות מספר דקות.
  2. מוסיפים לסיר רסק עגבניות וממשיכים לטגן כשלוש דקות, תוך כדי ערבוב.
  3. מוסיפים לסיר עגבניות מרוסקות, סוכר, מלח ופלפל, מנמיכים ללהבה קטנה וממשיכים לבשל כחמש דקות.
  4. מוסיפים מים ואריסה, מגבירים ללהבה גבוהה ומביאים לרתיחה. מנמיכים ללהבה נמוכה, מכסים ומבשלים עם מכסה סגור חלקית כחצי שעה.
  5. מוסיפים אורז, מכסים את הסיר ומבשלים כחצי שעה. מקפידים לערבב כל עשר דקות.
  6. מסירים את הסיר מהכיריים, מוסיפים עלי בזיליקום ומערבבים.
  7. מוזגים לקערות הגשה ומגישים חם.

מרק בצל

ליאת בלילטי
המצרכים (ל-6-4 מנות):
למרק - 4-3 בצלים לבנים, קצוצים גס מעט דבש 1 כוס יין לבן יבש מעט שמן 2 ליטר ציר ירקות או ציר בקר (או מים) מלח, פלפל
לרביכה (להסמכת המרק) - 100 גר' חמאה 4 כפות קמח
להגשה - חופן קרוטונים חופן גבינת מוצרלה או פרמזן, מגוררת גס חופן בצל ירוק או עירית
8 צפייה בגלריה
מרק בצל פריזאי
מרק בצל פריזאי
(צילום: ירון ברנר)
אופן ההכנה:
  1. מכינים את הרביכה - ממיסים את החמאה במחבת עד לקבלת גוון אגוזי מעט. מוסיפים את הקמח ו-2 כוסות ציר תוך כדי ערבוב, ומניחים בצד.
  2. מכינים את המרק - מחממים מעט שמן בסיר, מוסיפים את הבצל ומטגנים עד להשחמה. מוסיפים מעט דבש, מערבבים ומוסיפים יין לבן ואת הציר. מבשלים את התערובת עד לרתיחה, מנמיכים את האש וממשיכים לבשל במשך 20 דקות נוספות. מוסיפים את הרביכה דרך מסננת, ומבשלים מספר דקות נוספות.
  3. הגשה - יוצקים את המרק הלוהט לקערות, ומפזרים מעל הרבה קרוטונים וגבינה.
  4. מניחים את הקערות על תבנית אפייה, ומכניסים לתנור על מצב גריל למשך 3 דקות. מוציאים בזהירות, מפזרים מעל מעט עירית ומגישים.

מרק ירקות צח

המצרכים: 2 ליטר מים 2 בצלים גדולים, לא קלופים, חצויים 2-3 כרישות גדולות, חתוכות גס 8-10 גזרים חתוכים לרוחב 2-3 ראשי סלרי, חצויים 3 שורשי פטרוזיליה, חצויים 1/4 כרוב לבן צרור פטרוזיליה 4-5 שיני שום 6-8 גרגירי פלפל אנגלי 2 עלי דפנה מלח
אופן ההכנה:
  1. שוטפים היטב את כל הירקות.
  2. מוזגים לסיר גדול את המים, מכניסים את הירקות, ומביאים לרתיחה על להבה בינונית. מסירים את הקצף שצף.
  3. מוסיפים את הפלפל, את עלי הדפנה ואת המלח. מערבבים. מבשלים על להבה נמוכה מאוד, ללא כיסוי, כשעה.
  4. מסננים את המרק. אפשר לצנן ולהקפיא בתוך תבנית ליצירת קוביות קרח, ולהשתמש בהזדמנות אחרות להעשרת רטבים.

מרק תירס

המצרכים: מעט שמן זית 1 בצל, קלוף וקצוץ דק 1 קופסת שימורי תירס 2 כפות סויה 2 כפות קורנפלור 4 כוסות (1 ליטר) כוסות מים (או ציר ירקות) מלח, פלפל שחור בצל ירוק, קצוץ דק 1 ביצה, טרופה (לא חובה)
8 צפייה בגלריה
(צילום: ירון ברנר)
אופן ההכנה:
  1. מזליפים לסיר שמן זית ומטגנים את הבצל על להבה גבוהה עד שהבצל הופך לשקוף.
  2. מוסיפים את התירס ומטגנים, תוך כדי ערבוב, עוד שתי דקות. מוסיפים את הסויה, מערבבים ומבשלים מספר דקות, תוך כדי ערבוב מתמיד.
  3. מוסיפים את הים ומביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה.
  4. בקערה נפרדת טורפים היטב את הקורנפלור עם 1/2 כוס מים קרים עד שמתקבלת תערובת חלקה. מגבירים את הלהבה וכשהמרק רותח שופכים את תערובת הקורנפלור וממשיכים לערבב.
  5. טורפים בקערית קטנה את הביצה. מביאים את המרק שוב לרתיחה, ובעזרת המזלג שופכים את הביצה באיטיות לתוך סיר המרק, ויוצרים נטיפי ביצה.
  6. מוזגים לקערות, מקשטים בבצל ירוק קצוץ ומגישים.

מרק סלק (בורשט)

רות אוליבר
המצרכים (ל-8 מנות): 3 כפות שמן 2 בצלים קטנים, חתוכים לרבעים 1 ק"ג בשר בקר (כתף, שייטל), חתוך לקוביות בגודל 2 ס"מ 3 עצמות מוח, שטופות ונקיות 2 עלי דפנה 4 סלקים, חתוכים למקלות עבים 4 גזרים, חתוכים למקלות עבים 2 תפוחי אדמה בינוניים, חתוכים לקוביות בגודל 2 ס"מ 1/4 כרוב לבן, פרוס דק-דק 2 כפות חומץ בן יין (רצוי אדום) 2 כפות רסק עגבניות מלח ופלפל שחור גרוס טרי
להגשה - חופן שמיר טרי קצוץ 1 גביע שמנת חמוצה
אופן ההכנה:
  1. מטגנים בצלים בסיר גדול עם שמן 5 דקות עד להזהבה קלה. מוסיפים בשר, עצמות, עלי דפנה ו-2 ליטר מים ומביאים לרתיחה. מכסים, מנמיכים את הלהבה ומבשלים כשעה וחצי. מסירים מדי פעם את הקצף מעל פני המרק.
  2. מוסיפים לסיר סלקים וגזרים, ומבשלים מכוסה עוד כ-30 דקות על להבה בינונית עד שהסלקים רכים.
  3. מוסיפים תפוחי אדמה, כרוב, חומץ ורסק עגבניות ומבשלים כ-20 דקות על סף רתיחה בכיסוי חלקי. מתבלים במלח ופלפל שחור.
  4. מגישים בקערות אישיות עם כף-שתיים שמנת ומעט שמיר קצוץ.

מרק בטטה

המצרכים: 2 בצלים 2 כרישות (רק החלק הלבן) 1 גזר 1 ק"ג בטטות 2 כפות חמאה 2 שיני שום כתושות מלח מעט אגוז מוסקט מגורר מעט אבקת קארי 1 ליטר ציר מרק ירקות (אפשר גם מים) 1 מיכל שמנת מתוקה
8 צפייה בגלריה
מרק בטטה
מרק בטטה
(צילום: shutterstock)
אופן ההכנה:
  1. שוטפים את הירקות, קולפים וחותכים לקוביות.
  2. ממיסים את החמאה בסיר, מוסיפים את הירקות, השום, המלח והתבלינים מערבבים ומניחים לירקות "להזיע" כ- 7 דקות, עד שהם מתרככים מעט ומפיצים ריח.
  3. מוסיפים את המרק הצח, מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה ומבשלים כ- 10 דקות.
  4. מוסיפים את השמנת ומרסקים את המרק בבלנדר יד. מתקנים תיבול ומגישים חם.

מרק כרישה ותפוח אדמה

המצרכים: 1 ק"ג כרישה החלק הלבן והירוק הבהיר בלבד, פרוסה לטבעות בעובי 1 ס"מ 1/4 כוס שמן זית 2 בצל, קצוץ 4 קישואים, קלופים ומגוררים גס 2 גזרים, קלופים ומגוררים גס 2 תפוחי אדמה, קלופים וחתוכים לקוביות קטנות מלח ופלפל לבן חופן שמיר, קצוץ
אופן ההכנה:
  1. משאירים רבע מהכרישה (רק חלקים לבנים) לשלב מאוחר יותר. את השאר מאדים בסיר עם שמן זית, יחד עם הבצל, הקישואים והגזר, על להבה בינונית עד שהירקות מתרככים ומתחילים להזהיב.
  2. מוסיפים את הכרישה ואת תפוחי האדמה ויוצקים לסיר 6 כוסות מים. מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה ומבשלים כשעה על להבה נמוכה.
  3. מוסיפים את השמיר, מתבלים במלח ובפלפל, מערבבים ומביאים שוב לרתיחה.
  4. מבשלים על להבה נמוכה עשר דקות. מגישים חם.

מרק ברוקולי, כרובית ואפונה

עדי כהן סימן טוב
המצרכים (ל-10-8 מנות): 600 גר' ברוקולי טרי 600 גר' כרובית טריה (אפשר להשתמש בכמות כפולה של ברוקולי) 2 ליטר ציר ירקות או מים 2 כוסות אפונה טריה או קפואה 2 כוסות קרם קוקוס 17% שומן לפחות מלח
8 צפייה בגלריה
מרק ברוקולי
מרק ברוקולי
(צילום: עדי כהן סימן טוב)
אופן ההכנה:
  1. קוצצים את הברוקולי ואת הכרובית לפרחים קטנים, מקלפים את הגבעולים ופורסים אותם לפרוסות, מניחים בסיר עם ציר הירקות ומבשלים עד לריכוך. מכבים את האש.
  2. מוציאים את הברוקולי עם כף מחוררת למי קרח, כדי לשמר את צבעו. ממתינים כמה שניות, מסננים היטב ומחזירים אותו לסיר עם הציר.
  3. מוסיפים את האפונה, קרם הקוקוס ומלח וטוחנים עד לקבלת מרקם חלק. אם המרק סמיך מדי, מוסיפים כחצי כוס מים, אם המרק דליל, מסמיכים אותו עם כפית קורנפלור מומסת ברבע כוס מים ובישול קצרצר של שתי דקות. טועמים ומתקנים תיבול.

מרק חצילים ושומר

אלעד להב
המצרכים (ל-4 מנות): 1/2 1 ק"ג (כ-4 יח' בינוניות) חצילים, שטופים וחצויים לארכם 50 גר' חמאה 1 בצל בינוני, קלוף, שטוף וחתוך גס 2 שיני שום, קלופות וחתוכות לפרוסות 1 שומר טרי, שטוף ופרוס לפרוסות עבות 1 תפוח אדמה לבן קטן, קלוף וחתוך לקוביות גדולות 1 כרישה (החלק הלבן בלבד), שטופה ופרוסה לחתיכות גסות 1 כף אורגנו טרי, שטוף וקצוץ 1/2 כוס יין לבן חצי יבש 11/2 ליטר ציר ירקות או מים רותחים מלח פלפל שחור גרוס גס
להגשה - 1/4 כוס שמנת מתוקה (לא חובה) 1/4 כוס יוגורט עיזים
אופן ההכנה:
  1. מחממים תנור ל-190 מעלות ומכינים תבנית תנור גדולה מרופדת בנייר אפייה, משומן בשמן זית.
  2. מניחים את החצילים בתבנית כשהחלק הפתוח פונה מטה. דוקרים את קליפת החצילים בעזרת מזלג וצולים למשך כשעה. מוציאים מהתנור ומכסים בנייר כסף למשך רבע שעה (אני ויתרתי על הכיסוי).
  3. ממיסים חמאה בסיר בעל תחתית עבה על אש בינונית ומאדים בצל, שום, שומר, תפוח אדמה, כרישה ואורגנו, במשך 8 דקות לערך.
  4. מוסיפים יין, ממתינים 2 דקות עד להתאדותו ומוסיפים ציר ירקות או מים. מבשלים ללא מכסה במשך 30 דקות, או עד לריכוך מלא של הירקות.
  5. בינתיים מוציאים בעדינות, בעזרת כף, את בשרו של החציל ומוסיפים לסיר. מבשלים במשך 10 דקות נוספות. מסירים מן האש ומצננים מעט.
  6. מרסקים את תוכן הסיר בעזרת בלנדר-מוט (או מעבירים למעבד מזון, מרסקים ומחזירים לסיר) ומביאים לרתיחה.
  7. מוסיפים שמנת, יוגורט ומתבלים במלח ופלפל שחור גרוס גס. טועמים ומתקנים תיבול במידת הצורך. מגישים חם.

מרק תפוחי אדמה וכרוב פולני (קפושניאק)

רותי קינן
טיפ: רוב המתכונים הפולניים המקוריים שמצאתי כללו גם נתחי בשר או עצמות שאפשר להכניס למרק בהתחלה ולהאריך את משך הבישול עד שעתיים. אפשר גם להסתפק בתוספת נקניק או נקניקיות (ראו בגיוון). אם משתמשים במים ולא בציר, המרק מתקבל פרווה למהדרין.
גיוונים: בשלב הוספת הגזר, אפשר להוסיף 2 נקניקיות קבנוס חתוכות לפרוסות בעובי 1/2 ס"מ. לחלופין, אפשר להגיש את המרק עם כף שמנת חמוצה בכל צלחת.
המצרכים ל-6 מנות: 1 בצל קצוץ 4 כפות שמן 2 גזרים, חתוכים לקוביות קטנות 700 גרם תפוחי אדמה, חתוכים לקוביות קטנות 8 כוסות ציר עוף או מים 1 עלה דפנה 1 גבעול תימין 2 גבעולי פטרוזיליה 1 גבעול סלרי 1/2 קופסה (200 גרם) כרוב כבוש, סחוט מנוזליו 1 כף פפריקה מתוקה מלח, פלפל 2 שיני שום כתושות 2 כפות קמח 2 כפות שמיר, קצוץ דק
אופן ההכנה:
  1. מטגנים את הבצל בסיר גדול וב-2 כפות מהשמן עד שמתחיל להזהיב. מוסיפים את הגזר ומטגנים תוך ערבוב עוד דקה-שתיים. מוסיפים את תפוחי האדמה והציר או המים ומביאים לרתיחה.
  2. קושרים את עלה הדפנה, התימין, הפטרוזיליה והסלרי לצרור ומניחים בסיר מעל המרכיבים. מכסים ומנמיכים את הלהבה. מבשלים כ-15 דקות עד שהגזר ותפוחי האדמה רכים.
  3. מוסיפים לסיר את הכרוב, מחזירים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה וממשיכים לבשל בסיר מכוסה עוד 20 - 30 דקות. מוסיפים את הפפריקה, מלח ופלפל ומערבבים היטב.
  4. במחבת קטנה מחממים את השמן שנותר, מוסיפים את השום הכתוש והקמח ומבשלים תוך בחישה עד שמתחיל להזהיב. מוסיפים למחבת ככוס מנוזלי המרק, מסירים מהאש ומערבבים היטב. מוסיפים את הרביכה שנוצרה תוך בחישה למרק שעל האש.
  5. ממשיכים לבשל על להבה נמוכה 10 דקות נוספות. מוסיפים את השמיר ומגישים.