אין דבר טעים יותר וביתי יותר מצלחת קוסקוס שממנה בוקעים אדים ועליה מונחת מנה עם קצת רוטב שמסתדרת יפה עם פתיתי הסולת הקטנטנים, ואפילו לא חייבים חלה בצד בשביל ליהנות במקסימום. ומי שלא בעניין של קוסקוס יכול להמיר את הבסיס של הקוסקוס גם באורז לבן פשוט, וזה יהיה טעים לא פחות. זה בדיוק מה שנקרא אוכל של שבת.
מפרום
נופר זוהר
המצרכים:
8 תפו״א בינוניים (עדיפות לאלה עם הקליפה האדומה) קלופים וחתוכים שווה באמצע
1 כוס קמח לבן לקימוח המפרום
2 ביצים טרופות
1 כפית מלח לתיבול הביצה
שמן לטיגון עמוק
למלית הבשר -
1/2 ק”ג בשר בקר טחון (צוואר או צלעות)
1/4 עלי פטרוזיליה
1/4 צרור עלי כוסברה
6 ענפי שמיר (רק העלים)
1 בצל לבן, קצוץ
8 כפות מי ברז לבשר
5 כפות שמן קנולה לבשר
1 כף שטוחה ראס אל חנות
1 כפית מלח
1 כפית פלפל שחור
קורט משייה
1/2 כפית כורכום
לרוטב -
6 כפות שמן קנולה
6 שיני שום, פרוסות
1 בצל פרוסות דקות חצי ירח מקורמל
4 עגבניות מגוררות או פחית מוט
1 כף סוכר
4 כפות רסק עגבניות משחה
2 פלפל חריף פרוס לאורך
2 כפות פפריקה אדומה בשמן
2 פלפל שושקה יבש נקי מגרעינים
מלח
3 כוסות מים
1/4 כפית משייה
פלפל שחור
1/2 כפית קימל טחון
אופן ההכנה:
- קולפים את תפוחי האדמה ובאמצעות סכין קטנה פורסים מהם פרוסות בעובי של פחות מחצי ס״מ. מגיעים עם הסכין עד למטה אך לא עד הסוף. בעזרת הסכין יוצרים פאה שווה באותו עובי ומנתקים מעין צורת "פאקמן" שלא חתוך עד הסוף כמו צורת פיתה שפתחנו מלמעלה. חשוב שיהיה דק כדי שיתרכך בבישול. אם זה נקרע לכם אפשר לשים בשר באמצע ולאחד ביניהם עם הקימוח והביצה שיתאחדו בטיגון.
- מכינים את המילוי - קוצצים דק את הפטרוזיליה כוסברה ושמיר ומגררים את הבצל על פומפייה.
- מערבבים את כל מצרכי מלית הבשר, מעבדים היטב עם השמן והמים ושמים למנוחה של חצי שעה במקרר.
- מחממים שמן לטיגון.
- ממלאים את פרוסות הפאקמן תפוח אדמה שהכנו מראש במילוי הבשר ומהדקים מסביב. בעצם צריך לצאת לכם מעין סנדוויץ' הדוק היטב.
- מכינים שני מגשים, אחד עם קמח ואחד עם ביצה טרופה ומעט מלח.
- טובלים את תפו״א הממולאים בקמח ולאחר מכן בביצה ומטגנים בשמן רדוד מספר דקות עד השחמה ומוציאים לנייר סופג.
- מכינים את הרוטב - מגררים את העגבניות או שמשתמשים בעגבניות בפחית. שמים בסיר רחב שמן קנולה, פורסים את הבצל לחצאי רצועות דקות ומטגנים עד קבלת צבע זהוב.
- מוסיפים את הפלפל היבש והצ׳ילי הטרי ומטגנים מעט את השום. מוסיפים פפריקה בשמן, העגבניות ומבשלים עם מכסה על להבה בינונית במשך חמש דקות.
- מוסיפים את התבלינים, מערבבים ונותנים להם להיטמע מספר דקות.
- מוסיפים מים, מביאים לרתיחה, מתקנים טעם במידת הצורך ומוסיפים את התפו״א הממולאים.
- מכסים ומבשלים 35 דקות על להבה בינונית עם מכסה ולסיום מכניסים לרבע שעה לתנור שחומם מראש ל-200 מעלות.
תבשיל במיה ברוטה עגבניות
המצרכים:
1/2 ק"ג במיה
2 ק"ג עגבניות שרי תמר
1/4 כוס שמן זית
אופן ההכנה:
- מסדרים את העגבניות בתבנית אפייה, ומכניסים לתנור שחומם מראש לטמפרטורה של 220 מעלות. יוצקים מעל שמן זית, ומערבבים כך שכל עגבניה תתעטף בשמן. צולים בתנור במשך כ-1/2 שעה או עד לריכוך מוחלט (גם קצת צבע שרוף קל יתקבל בברכה).
- מרסקים את העגבניות במעבד מזון, ומסננים דרך מסננת לסיר.
- קוטמים מעט את הצ'ופצ'יק של הבמיה, ומטגנים בשמן עמוק במשך כ-3 דקות (חשוב מאוד לא לפצוע את הבמיה, כדי שכל הריר הנפלא הזה ישאר בתוכה ואז כל הנפש של הבמיה, שהיא עולם ומלואו, תימס בפה. הריר יתפזר בתוך הרוטב, ונרגיש תחושה מופלאה של ריבה, ממש כמו השוקולדים במילוי ליקר בבובוניירה).
- מוציאים את הבמיה מהשמן, ומעבירים לתוך הרוטב. הטיגון גם אוטם אותה וגם מרכך אותה. מבשלים בסיר סגור במשך כ-1/2 שעה.
- מדי פעם פותחים את הסיר, מנערים קלות ונזהרים לא להכניס כף או כל כלי ערבוב אחר כדי לא לפצוע את הבמיה. אפשר להשאיר חלק מהעגבניות שיצאו מהתנור, ולהוסיף לתבשיל. אני מוסיף גם 6-5 שיני שום שלמות.
תבשיל קארי מנגו צמחוני
דניאלה נויפלד
המצרכים (ל-6 מנות):
3 מנגו, מקולפים וחתוכים גס
1 כף גרגירי כוסברה
1 כף גרגירי שומר
3 תרמילי הל
1 כף שמן קנולה
1 בצל בינוני, קצוץ דק
2 שיני שום, כתושות
2 כפות גינג'ר, מגורד דק
1 כפית כורכום
1 פלפל צ'ילי (לא חובה), קצוץ
1/4 כפית אגוז מוסקט
400 מ"ל קרם קוקוס
1/2 כפית מלח
1/2 כפית פלפל שחור
1/2 כוס מים
להגשה -
1/2 כוס כוסברה, קצוצה
לבסיס קארי -
300 גר' טופו, אבל אפשר לגוון בחלבון או להשתמש בירקות כמו כרובית, תפוח אדמה או דלעת
אופן ההכנה:
- בעזרת מכתש ועלי כותשים את גרגירי הכוסברה, גרגירי השומר ותרמילי ההל. אם אין ברשותכם מכתש ועלי אפשר לעשות זאת בזהירות בעזרת מערוך על קרש חיתוך.
- מחממים מחבת עמוקה ורחבה (סוטאז'). מוסיפים את תערובת גרגירי הכוסברה, שומר והל ומבשלים כדקה תוך כדי ערבוב. מוסיפים שמן קנולה, בצל קצוץ, שום כתוש, ג'ינג'ר מגורר, פלפל צ'ילי (לא חובה), כורכום, אגוז מוסקט, מלח ופלפל ומטגנים תוך כדי ערבוב בין 5-3 דקות.
- מוסיפים לתערובת התבלינים את המנגו החתוך, קרם קוקוס ומים. מערבבים היטב ומביאים לרתיחה. לאחר הרתיחה מוסיפים את החלבון או הירקות שבחרנו כבסיס לטופו ומביאים לרתיחה שנייה. מכסים ומבשלים על להבה בינונית כ-25 דקות, מערבבים מידי פעם.
- בעזרת מועך תפוחי אדמה מועכים את הרוטב בגסות, ומבשלים חמש דקות נוספות. מפזרים עלי כוסברה קצוצים מעל, ומגישים.
קציצות טלה ברוטב עשבי תיבול ולימון פרסי
המצרכים:
לקציצות -
500 גר' בשר טלה טחון
1 בצל בינוני, קצוץ דק
4 שיני שום, קצוצות
1 ביצה
4 כפות פירורי לחם
מלח ופלפל
לרוטב -
1/4 כוס שמן זית
5 שיני שום, פרוסות
2 בצלים, פרוסים
1/2 כוס עלי פטרוזיליה, קצוצים
1/2 כוס עלי שמיר, קצוצים
1/4 כוס עלי נענע, קצוצים
1/4 כוס עלי כוסברה קצוצים
3 כוסות ציר עוף או מים
1 כפית כורכום
1/4 כפית כמון
מלח ופלפל
2 לימונים פרסיים
אופן ההכנה:
- מכינים את הקציצות - מערבבים את כל החומרים ליצירת הקציצות לתערובת הומוגנית ומאפשרים לה לנוח במקרר כחצי שעה.
- מכינים את הרוטב - בסיר מטגנים את הבצל והשום בשמן הזית עד להזהבתם. מוסיפים את עשבי התיבול ומטגנים אותם כ-5 דקות. מוסיפים את הלימון הפרסי, את הציר והתבלינים ומאפשרים לרוטב לרתוח ולהצטמצם מעט.
- לאחר כ-20 דקות בישול של הרוטב מכניסים את הקציצות שתיים-שתיים על מנת לשמור על טמפרטורת הרוטב.
מרק עוף עם ירקות
המצרכים (ל-4 מנות):
4 שוקיים של עוף טרי ונקי
2 בצלים לבנים גדולים, חתוכים לקוביות
2 גזרים, חתוכים לקוביות
1 קובייה של דלעת
2 קישואים, חתוכים לקוביות
1 שורש סלרי
1/2 סלרי אמריקאי
צרור פטרוזיליה
4 עלי דפנה
5 פלפל אנגלי שלם
מלח ופלפל
אופן ההכנה:
- מכניסים לסיר את השוקיים ומכסים במים. מביאים לרתיחה. מחלישים את הלהבה ומבשלים 30-40 דקות, עד שהשוקיים מתרככות.
- בסיר נפרד מניחים את כל הירקות והתבלינים.
- מוסיפים מים עד לכיסוי מרכיבים בסיר, ומביאים לרתיחה. מחלישים את הלהבה ומבשלים כחצי שעה.
- מצרפים את העוף המבושל לסיר עם הירקות.
- מבשלים יחד כ-15 דקות נוספות. מתקנים תיבול עם פלפל ומלח ומגישים.