קציצות ברוטב עגבניות

נופר זוהר
המצרכים:
לקציצות - 1 ק"ג בשר טחון 1/4 צרור כוסברה, קצוץ 1/4 צרור פטרוזיליה, קצוץ 1/4 צרור שמיר, קצוץ 1/2 כפית אגוז מוסקט 1/4 כפית קינמון 1/4 כפית כורכום 1/2 כפית פלפל אנגלי טחון 1 כף פלפל שחור 1 כף מלח דק 1 כף סוכר דמררה 6 כפות שמן קנולה 1/4 כוס מים
לרוטב - 350 גר׳ במיה מעט שמן זית 2 בצלים בינוניים חתוכים לקוביות קטנטנות (150 גר׳) 6-7 שיני שום, כתושות 5 עגבניות טריות, קצוצות או מגוררות על פומפייה (עדיף עגבניות מזן מגי) 2 כוסות מים 3 כפות רסק עגבניות 1 כף פפריקה מתוקה 1/4 צרור כוסברה 1 כפית בהארט
5 צפייה בגלריה
(צילום: נופר זוהר)
5 צפייה בגלריה
(צילום: יאיר שגיא)
אופן ההכנה:
  1. מכינים את הבשר - שמים בקערה את הבשר הטחון, הבצל הקצוץ, העשבים הקצוצים והתבלינים, המים והשמן ומעבדים בצורת לישה עד שהמים והשמן נטמעים. שמים למנוחה של חצי שעה במקרר, לאחר כחצי שעה יוצרים קציצות עגולות וקטנות.
  2. מכינים את הרוטב - קולים את הבמיה על מחבת ללא שמן, במשך דקה וקצת ואז מוסיפים 3 כפות שמן זית, משקשקים מעט את המחבת ומכבים את האש. פעולה זו נועדה "לסגור" את הבמיה שלא תיפתח בעת הבישול. שמים במחבת 5 כפות שמן זית. קוצצים בצל לקוביות קטנטנות ומטגנים על להבה בינונית עד צבע זהוב, מוסיפים את העגבניות המגוררות, ואחרי שהעגבניות נמסות מוסיפים את הרסק, סוכר דמררה, כורכום, מלח, פלפל, קינמון, אגוז מוסקט וציר עוף, מוסיפים את הבמיה ונותנים לרוטב לבעבע היטב על להבה בינונית עם מכסה.
  3. מוסיפים את הקציצות בצורה מסודרת בסיר, מבשלים 30-25 דקות על להבה בינונית עם מכסה. תוך כדי הבישול יש לנענע את הסיר מצד לצד ולא לערבב עם כף.

תבשיל עוף ברוטב לימון

נופר זוהר
המצרכים:
4 שוקי עוף עם עור (600 גר') 1 כף סוכר חום 5 פלפל שושקה מתוק יבש 3-4 חתיכות לימון כבוש או כף מחית לימון כבוש שאפשר לקנות בצנצנת 1 כף מלח ים אטלנטי 1 כפית כורכום 1/4 כפית פלפל שחור 1/4 כפית משייה, טחונה 1 כפית זרעי כוסברה, גרוסים במכתש ועלי 5 שיני שום, שבורות צרור פטרוזיליה טרייה 1 כוס מים מיץ מלימון טרי
5 צפייה בגלריה
(צילום: יאיר שגיא)
אופן ההכנה:
  1. מטגנים את הפלפלים היבשים בסיר במשך מספר דקות, ומוסיפים את השום.
  2. במחבת נפרדת צורבים את העוף עד להזהבה. מוסיפים משייה, כורכום, מלח ופלפל, ומערבבים.
  3. מעבירים את העוף לסיר עם הפלפלים, מוסיפים כוס וחצי מים ואת הסוכר וזרעי הכוסברה, מביאים לרתיחה.
  4. מנמיכים את הלהבה ומבשלים על להבה נמוכה בין שעה לשעה ורבע עד שהעוף מתרכך ומתפרק מהעצמות.
  5. רבע שעה לפני תום הבישול מוסיפים פטרוזיליה קצוצה, לימון כבוש ומיץ לימון, ומערבבים.

פרגית ברוטב מתקתק

המצרכים:
6 כרעיים ללא עצם 3 בצלים קצוצים 25 פטריות שמפיניון 1/2 כוס סוכר 1 כף מחוקה צ'ילי 2 כפות מחוקות אבקת מרק לפי הטעם רוטב סויה 1/4 כוס מים
אופן ההכנה:
  1. מחממים מחבת טפלון כבדה על אש גבוהה. מניחים את הכרעיים במחבת ומטגנים אותן מעט עד שצבען משתנה ללבן.
  2. מוציאים את הכנפיים מהמחבת, מסירים את העור וחותכים לנתחים. במחבת, מאדים את הבצלים הקצוצים במעט שמעד שהם הופכים שקופים.
  3. מוסיפים את הפטריות ונתחי הפרגיות, מכסים ומבשלים עד שהפטריות הופכות כהות.
  4. מערבבים את הסוכר, המים, הצ'ילי, אבקת המרק והסויה וממשיכים לאדות עד שנוצר רוטב סמיך.

קארי חצילים טבעוני

דניאלה נויפלד
המצרכים:
לחצילים – 2-3 חצילים בינוניים. אני השתמשתי בחציל רגיל אחד, 2 חצילים מאורכים וחציל עגול אחד קורט יפה של מלח, פלפל שחור תרסיס שמן
לרוטב הקארי – 2 כפות שמן זית 1 כף זרעי כוסברה 1 כף זרעי שומר 1 בצל בינוני, קצוץ דק 1 כף ג'ינג'ר, מגורר דק 1 פלפל צ'ילי, פרוס דק – יותר או פחות לפי העדפה 3 שיני שום, כתושות 1/2 1 כפות אבקת קארי 400 מ"ל קרם קוקוס 1 כוס מים 1 כפית מלח 1/2 כפית פלפל שחור 1/2 כוס כוסברה, קצוצה דק
לטופו (לא חובה) – 300 גר' טופו, חתוך לקוביות
5 צפייה בגלריה
אוכל הודי -  דניאלה נויפלד
אוכל הודי -  דניאלה נויפלד
(צילום: דניאלה נויפלד)
אופן ההכנה:
  1. מחממים תנור ל-180 מעלות ומכינים תבנית מרופדת בנייר אפייה. פורסים את החצילים בצורה חופשית לחתיכות גדולות יחסית ומשטחים בתבנית בשכבה אחת. ממליכים עם קורט יפה של מלח, פלפל שחור ומרססים מעל במעט ספריי שמן. מערבבים קלות ואופנים בתנור כ-15 דקות. במקביל, אפשר להתקדם לשלבים הבאים.
  2. אם מעוניינים להוסיף טופו לקארי, כדאי לחרוך אותו לפני ההוספה לתבשיל – לוקחים את קוביות הטופו ומניחים על מגבת נקייה או נייר ניגוב ומייבשים היטב! מחממים מחבת יבשה עם ציפוי נון-סטיק (אם אין כדאי להוסיף למחבת כף שמן קנולה), וכשהמחבת חמה ממש מניחים בה את קוביות הטופו. נותנים לטופו להיצרב היטב בין 3-2 דקות מכל צד ושומרים בצד.
  3. מכינים את רוטב הקארי – במחבת רחבה ועמוקה שמים שמן זית, זרעי כוסברה וזרעי שומר וקולים כ-2 דקות על אש בינונית. מוסיפים בצל קצוץ, ג'ינג'ר מגורד דק, פלפל צ'ילי, שיני שום, אבקת קארי, מלח ופלפל ומבשלים כ-3 דקות נוספות, תוך כדי ערבוב. מוסיפים קרם קוקוס ומים, מערבבים ומביאים לרתיחה. מבשלים על להבה בינונית-נמוכה 15 דקות.
  4. מוסיפים את החצילים האפויים ואת הטופו הצרוב (למי שבחר), מערבבים קלות ומבשלים 10 דקות נוספות. מגישים עם הרבה כוסברה טרייה קצוצה מעל, כדאי לצד אורז.

דג ברוטב עגבניות ויין אדום

דודי כבודי
המצרכים:
800-1000 גר' פילה דג ים לבחירתכם (פלמידה לבנה, מוסר ים, לוקוס) 2 שיני שום, חתוכות 1 בצל, קצוץ 5 עגבניות, חתוכות 1 פלפל אדום 1 פלפל צ'ילי 1 לימון, סחוט חופן כוסברה, קצוצה 1/2 כוס יין אדום 1 כוס רסק עגבניות מלח פלפל שחור ומעט סוכר מעט רכז רימונים
5 צפייה בגלריה
(צילום: יובל חן)
אופן ההכנה:
  1. שמים במחבת גדולה מעט שמן זית, מוסיפים את הבצל וכעבור שלוש דקות את השום ופלפל צ'ילי, כעבור שתי דקות מוסיפים את הפלפל האדום ומטגנים במשך שלוש דקות.
  2. מוסיפים את העגבניות, מלח, פלפל שחור וכפית סוכר.
  3. מבשלים כחמש דקות ומוסיפים את רסק העגבניות, כף רכז רימונים ואת היין האדום.
  4. ממשיכם לבשל עד שמתקבל רוטב מעט סמיך אז מוסיפים את מיץ הלימון והכוסברה הקצוצה.
  5. מניחים את נתחי הדג בתוך הרוטב ומבשלים על להבה קטנה-בינונית במשך רבע שעה.