בעונת המרקים אין דבר נעים יותר מלהיכנס למטבח ולהעמיד סיר עם כל טוב בתוכו. אני ממליצה לשלב בכל מרק עשבי תבלין בתור תיבול אמיתי ואיכותי, במקום אבקות מרק מעובדות. שילובים מעולים לתיבול הם סלרי, שורש פטרוזיליה, טימין, שמיר וכו'. אפשר גם לשלב את צמח הסליקורניה, שיוכל להחליף את השימוש במלח ולשמש כפתרון תיבול טבעי וטעים.
יש מרקים שיכולים להיות מבוססים על ירקות ומים, ואני קוראת להם "מרק חינמי". אלה הם מרקים קלילים ו"חינמיים" עבור השומרים על משקל. בסיס המרק הוא ירקות עשירים במים כמו קישוא, זוקיני, אצות, כרוב וכרובית.
"מרק בוסטר" זה מרק שמחזק את המערכת החיסונית. המרקים האלה עשירים בוויטמינים ובמינרלים וכדאי להשתמש כאן בירקות הגדלים מתחת לאדמהכמו סלק, גזר ובצל.
אם תוסיפו למרק שלכם פחמימה איכותית כמו קטניות, עדשים או שעועית אז תקבלו מרק שהוא ארוחה שלמה. קערה מפנקת המשלבת זוקיני, ברוקולי ומגוון ירקות כתומים יחד עם גריסי פנינה ועדשים או שעועית לבנה ואורז, ישביעו אתכם לאורך זמן ארוך יותר ויספקו לגוף חומצות אמינו חיוניות שירכיבו יחד חלבון מלא צמחי ועשיר.
מרק אוצר על בסיס שורשים ודגנים
המצרכים (ל-2 מנות):
1 שורש פטרוזיליה
1 שורש סלרי
1 גזר בינוני
1 בצל יבש לבן בינוני
2 גבעולי כרישה
150 גר' דלורית
1 שומר קטן
1 כוס אורז מלא עגול, לאחר השריה של שעתיים
מעט ג'ינג'ר טרי מגורר או ג'ינג'ר יבש
1 כפית פלפל אנגלי
מלח או 1 כף סליקורניה
1 חופן קטן של אצת ווקאמה – להשרות במים 5 דקות ולקצוץ לפני שמכניסים למרק
1 כף שמן זית
1 כפית שמן שומשום (בעת ההגשה בלבד)
אופן ההכנה:
- מחממים מעט את שמן זית.
- קוצצים את כל המרכיבים ומוסיפים אותם לפי הסדר: ירקות, אורז, אצות, תבלינים.
- מערבבים בעדינות ומוסיפים חצי ליטר מים רותחים.
- מבשלים עם מכסה סגור במשך חצי שעה לפחות.
- לאחר הבישול אפשר לטחון חצי כוס מהמרק על מנת ליצור מרקם סמיך יותר.
- מגישים בצלחת עמוקה עם חופן נדיב של עלים ירוקים קצוצים.
מרק קטניות סתווי
המצרכים (ל-4 מנות):
100 גר' שעועית לבנה, שטופה ומושרת למשך לילה
100 גר' גרגירי חומוס, שטופים ומושרים למשך לילה (אפשר להשרות יחד, כדאי להחליף את המים מידי פעם)
4 עגבניות גדולות מרוסקות
1 בצל לבן או שאלוט, קצוץ
1 גזרים חתוכים לקוביות בעובי 1 ס"מ
½ ראש סלרי, חתוך לטבעות
1 חבילת תרד, קצוץ
2 שיני שום
1 פלפל צ'ילי קצוץ
1 כף שמן זית
1 כפית מלח
½ כפית פלפל שחור
¼ כפית כורכום
½ כפית פפריקה מתוקה
4 לחמניות עגולות גדולות, מחיטה מלאה
2 ליטר מים רותחים
להגשה -
צרור שמיר, קצוץ
אופן ההכנה:
- בתוך סיר עמוק מחממים שמן זית ומטגנים את הבצל.
- מוסיפים את העגבניות ומבשלים למשך 4 דקות. ניתן להוסיף 2 כפות מים אחרי 2 דקות, על מנת להשתמש בפחות שמן.
- מוסיפים את הסלרי והגזר ומבשלים למשך 5 דקות נוספות.
- מסננים את הקטניות ממים (החומוס והשעועית) ומוסיפים אותן לסיר.
- מוסיפים את המים הרותחים ומוסיפים את התבלינים והשום. מבשלים למשך כשעה.
- מכבים את האש ומוסיפים את התרד והשמיר. טועמים ומתקנים תיבול אם צריך.
- חותכים לחמנייה עגולה מחיטה מלאה, מסירים את הכיפה ("הכתר") ומוציאים את פנים הלחמנייה.
- יוצקים לתוך הלחמנייה את המרק, מכסים את המרק על ידי ה"כתר" של הלחמנייה, ומגישים.
נזיד עדשים וגריסים בניחוח רוזמרין
המצרכים (ל-4 מנות):
2 כפות חמאה הולנדית או 2 כפות שמן זית
1/3 כוס בצל, קצוץ (1 בצל בינוני לבן או בצל שאלוט)
1/2 כוס גבעולי סלרי, קצוצים
2 ו-1/2 כוסות עגבניות מקולפות, שלמות, קצוצות או חתוכות לקוביות
2 כוסות מים רותחים
1/2 כוס עדשים, שטופות ומושרות במים למשך 3 שעות
1/3 כוס גריסי פנינה, שטופים ומושרים במים למשך 3 שעות
1/3 כוס גזר, מגורר על פומפייה
1/2 כפית מלח ים מפולפל
½ כפית פלפל שחור
קורט סוכר קנים
1/2 גבעול רוזמרין טרי (או קורט נדיב של רוזמרין יבש)
אופן ההכנה:
- מכניסים לסיר שחומם מראש את השמן והחמאה.
- מטגנים עד לרמת שקיפות את הבצל, הסלרי, העגבניות, סוכר קנים ופלפל שחור.
- מוסיפים את העדשים, גריסי הפנינה, הגזר, הרוזמרין והמלח. מערבבים בעדינות ומבשלים במשך 5 דקות.
- מוסיפים את המים ומבשלים כשעה. ממליחים ומגישים.
מורן שטרום היא נטורופתית מוסמכת מומחית לצמחי מרפא, ארומתרפיה וצמחי באך