אם אין לכם בארון הכלים לפחות תבנית אחת של פיירקס זה סימן שיכול להעיד על זה שאתם לא באמת בשלנים: בימים אלה נפרדים מתבנית הזכוכhת שעשתה היסטוריה והפכה לאחד המוצרים המוכרים בעולם.
בסך הכל מדובר על תבנית זכוכית עמידה, אבל כזאת שיכולה להסתדר יפה עם טמפרטורות גבוהות מאוד בתנור, עם נפילות וגם עם בישול וחימום במיקרוגל.
מתכונים נוספים שיכולים לעניין אותך:
אבל עכשיו, כל מי שכן יש לו תבנית פיירקס בארון, הפך בין לילה לאספן, כשהחברה האמריקאית המייצרת ומשווקת את התבניות, אינסטנט ברנדס, הגישה בשבוע שעבר בקשה לפשיטת רגל לבית המשפט הפדרלי בדרום טקסס.
הכל התחיל בהמצאה מקרית לחלוטין של בחור אמריקאי בשם ג'סי ליטלטון, שרק רצה להביא לאשתו, בסי, כלי חסין מפני חום לאפייה ולבישול. ליטלטון עבד במחלקת המחקר והפיתוח במפעל הזכוכית של קורנינג. תחום המחקר שלו היה זכוכית חדשה, עמידה במיוחד, שיכולה הייתה לעמוד בפני שינויי טמפרטורה פתאומיים, אותה היו אמורים לספק לחברת הרכבות לשימוש בפנסי איתות תוך שהיא עומדת בפני זעזועים תרמיים ואחרים. ליטלטון הבינה שהזכוכית הנמצאת בתהליכי פיתוח עשויה להיות התשובה האידיאלית לבעיותייה, וביקשה מג'סי להביא הביתה שני מכסי זכוכית של פנסי רכבות.
בסי זיהתה מיד את היתרונות של הזכוכית החדשה כשאפתה את העוגה הראשונה בכלי הזכוכית. השקיפות של הזכוכית אפשרה להשגיח מקרוב על תהליך האפייה של העוגה, והתוצאה הסופית הייתה עוגה אפוייה באופן אחיד בעלת גימור מוזהב ומושלם. בסופו של דבר היה ברור לכולם גם עד כמה החומר החדש היגייני וקל לניקוי בגמר האכילה.
העוגה של בסי היתה הראשונה בסדרה של בדיקות קולינריות, ובני הזוג עבדו ללא לאות כדי למצוא את הנוסחה המושלמת לפיתוחה של זכוכית שתהיה עמידה, בטוחה ושימושית. לאחר מספר חודשים מצאו את הנוסחה המושלמת.
מליוני בשלנים ברחבי העולם לא יישכחו לתבנית הזאת את כל הטוב שהיא הביאה איתה למטבח, ואנחנו נפרדים מפיירקס עם חמישה מתכונים מושלמים לתבנית המפורסמת בעולם.
שומר ממולא בגבינת עיזים
תומר צוק
המצרכים (לתבנית פיירקס מלבנית בגודל 17X25):
8 פקעות שומר חצויות ומנוקות
100 גרם חמאה
1 גביע גבינת עיזים 9% למריחה
חופן עלי טימין
מלח
פלפל
אופן ההכנה:
- חוצים בעזרת סכין חדה את פקעות השומר לשני חצאים, ומוציאים את הלב.
- ממלאים את אחד החצאים בחמאה, מלח ופלפל.
- מערבבים את הגבינה עם הטימין וממלאים גם את החצי השני של השומר.
- מצמידים את שני החצאים זה לזה ועוטפים בנייר אלומיניום. מסדרים בתבנית ומכניסים לתנור שחומם מראש ל-180 מעלות למשך 20 דקות. מגישים מיד.
נקטרינה צלויה עם גבינה מלוחה
אורן לוקסנבורג
המצרכים (לתבנית פאי פיירקס מלבנית בגודל 28-26):
6 נקטרינות מוצקות, חצויות ומגולענות
50 גר' גבינת צאן מלוחה (מומלץ להשתמש בגבינות "המאירי")
לסירופ -
1/2 2 כוסות מים
2 כוסות סוכר
2 מקלות וניל
3 מקלות קינמון
3 ענפי טימין
1 פלפל חריף מיובש
אופן ההכנה:
- בסיר עמוק מרתיחים את כל המרכיבים להכנת הסירופ. מנמיכים את האש, מוסיפים את הנקטרינות ומבשלים כ-15 דקות על אש נמוכה.
- מסננים את הנקטרינות מהסיפור ומעבירים אותן ואת התבלינים לתבנית. יוצקים כשש כפות מהסירופ על הנקטרינות, ואופים בתנור שחומם ל-220 מעלות במשך כ-10 דקות.
- מפוררים את הגבינה ומפזרים מעל הנקטרינות. טיפ: את שארית הסירופ כדאי לשמור לקינוחים אחרים. ניתן לשמור את הסירופ במקרר כחודש.
קיש בצל
בן עמי ברתיני שביט
המצרכים (לתבנית פיירקס עגולה בקוטר 26):
הבצק -
1 כוס קמח
120 גר' חמאה קרה חתוכה לקוביות
1/2 כפית מלח
1/4 כפית סוכר
2 כפות מי קרח
כמה טיפות מיץ לימון
למלית -
750 גר' בצל מאודה (בצל שטוגן אך עדיין שקוף)
100 גר' גבינה צהובה
250 גר' גבינה 9%
2 כפות שטוחות קמח
1/2 כפיות אבקת אפיה
3 ביצים
1 כפית מלח
1/4 כפית כוסברה
1/4 כפית אגוז מוסקט
אופן ההכנה:
- מעבדים את כל החומרים לבצק במעבד מזון. לשים מעט לבצק אחיד, מרדדים ומשטחים בתבנית. מקפיאים את התבנית עם הבצק כשעה וחצי.
- אופים את הבצק אפייה מקדימה של כ-15 דקות עד שהבצק מזהיב.
- מערבבים יחד את כל מרכיבי המלית. ממלאים את הקלתית בתערובת, משטחים ואופים בתנור שחומם ל-175 מעלות כ-35 דקות.
פשטידת פטריות ופלפלים
סהר רפאל
המצרכים (לתבנית פיירקס מלבנית בגודל 39X27):
8 פטריות פורטבלו
1/4 כוס שמן זית
300 גר' גבינת מוצרלה
300 גר' גבינת שמנת
5 ביצים
5 פלפלים אדומים
חופן עלי בזיליקום
2 גביעי שמנת מתוקה 38%
1/2 כוס פטרוזיליה, קצוצה
250 גרם גבינת פטה
4 כפות קמח
אופן ההכנה:
- מסירים את רגלי הפטריות, ומברישים את ראשיהן בשמן זית. מתבלים במלח ופלפל, וקולים בתנור שחומם ל-180 מעלות כ-7 דקות.
- מניחים את הפלפלים בתבנית אפייה וקולים כעשרים דקות.
- בקערה נפרדת מערבבים את גבינת המוצרלה, גבינת שמנת, הביצים, השמנת המתוקה, גבינת הפטה והקמח. מוסיפים מלח ופלפל.
- מסדרים בתחתית תבנית הפיירקס את הפטריות הקלויות, ומניחים מעליהן חצי מתערובת הגבינות. מעל הגבינות מסדרים את הפלפלים הקלויים ומעליהם מפזרים עלי בזיליקום. מוסיפים את שארית תערובת הגבינות, מפזרים מעל את הפטרוזיליה הקצוצה. מכסים את התבנית בנייר אלומיניום ואופים בתנור שחומם ל-180 מעלות כ-15 דקות. מסירים את נייר האלומיניום ואופים עוד עשר דקות.
תפוחי אדמה בדבש
המצרכים (לתבנית פיירקס גדולה):
1 ק"ג תפוחי אדמה, חתוכים לקוביות בגדול סנטימטר וחצי
100 גרם חמאה
1/4 כוס דבש
2 כפות כורכום
מעט מלח
אופן ההכנה:
- מסדרים את תפוחי האדמה בתבנית ומפזרים מעט מלח. גם אם יש שתי שכבות זה בסדר.
- ממיסים את החמאה במחבת, מכבים את הלהבה. מוסיפים דבש וכורכום ומערבבים היטב.
- מחממים תנור ל-180 מעלות צלזיוס. יוצקים את הרוטב על תפוחי האדמה ומערבבים היטב. מכניסים לתנור. אחרי 30 דקות הופכים, ואחרי 30 דקות נוספות הופכים שוב. בסך הכל אופים בערך שעה וחצי, עד שהתפודים נהיים ענבריים ורכים. אפשר להשתמש גם בשמן במקום בחמאה.
- אחרי שתפוחי האדמה התרככו, מגישים (אפשר לחמם גם למחרת בתנור או במחבת).