מרק גולש

נבות שלח
המצרכים (ל-5 מנות):
200 גר' חזה טלה או פלדה טלה 1 ק"ג בשר מס' 2, חתוך לקוביות גדולות 3 בצלים, קצוצים 2 כפות חומץ יין אדום 2 כפות קמח 1 כף פפריקה חריפה (אפשר להשתמש גם במתוקה) 3/4 כוס רסק עגבניות (200 גר') 2 ליטר ציר בקר (אפשר להשתמש גם בציר עוף או במים) 3 תפוחי אדמה קלופים, חתוכים לקוביות גדולות 4 שיני שום 1 כפית סוכר 1 כפית קימל 4 שיני שום 1 כפית טימין 1 כפית מיורן מיובש 1 כפית פטרוזיליה יבשה 1 עלה דפנה מלח צרור עירית
9 צפייה בגלריה
מרק גולש
מרק גולש
(צילום: ירון ברנר)
אופן ההכנה:
  1. שמים בסיר את קוביות הטלה, ומטגנים עד להשחמה. מוסיפים את הבקר וממשיכים לערבב עד להשחמה. מוסיפים את הבצל, ומאדים עם מכסה סגור למשך 10 דקות. מערבבים מדי פעם.
  2. יוצקים פנימה את החומץ, ומאדים את הנוזלים.
  3. מוסיפים את הקמח, מערבבים ומוסיפים את רסק העגבניות. מערבבים את הכל לתערובת אחידה, מוסיפים את הנוזל ואת יתר התבלינים.
  4. מבשלים עד לרתיחה, ומעבירים לאש נמוכה. ממשיכים לערבב מדי פעם
  5. לאחר כשעה, כשהבשר מתחיל להתרכך, מוסיפים את תפוחי האדמה ומבשלים עד לריכוך במשך 20 דקות נוספות.

מרק עדשים עם חלב קוקוס

ירון שלו
המצרכים:
30 גר' חמאה 30 גר' שמן זית 1 כוס גזר, מגורר גס בפומפייה 1.5 כוס בצל לבן, קצוץ דק 3 שיני שום, כתושות 2 כפות גרידת ג'ינג'ר טרי צ'ילי פרוס דק (ככף או לפי הטעם) 1 גבעול למון גראס - לא חובה 1 כפית גדושה זרעי חרדל שלמים 1 כפית גדושה כמון טחון 1 כפית כורכום 1/4 כפית פלפל לבן טחון 1 כוס עדשי דאל צהובים 1 ליטר ציר עוף, ירקות או מים 1/2 כוס חלב קוקוס או שמנת מתוקה או תערובת של השניים
9 צפייה בגלריה
מרק עדשים ירון שלו
מרק עדשים ירון שלו
(צילום: ירון ברנר)
אופן ההכנה:
  1. מחממים שמן זית וחמאה בסיר גבוה וכבד ומטגנים גזר ובצל תוך ערבוב תכוף עד להזהבה עמוקה וקרמול. מוסיפים שום וג'ינג'ר, מערבבים במשך כ-2 דקות ומוסיפים את שאר התבלינים תוך שמגרדים את תחתית הסיר על מנת שלא יצטברו משקעים. מערבבים 3 דקות.
  2. מוסיפים עדשים ויוצקים את הציר תוך שמגרדים שוב את תחתית הסיר. מביאים לרתיחה שבתומה מנמיכים את האש. מבשלים 40 דקות או עד שהעדשים מתפרקות לגמרי.
  3. הגשה - טוחנים את המרק בבלנדר תוך שמוסיפים בהדרגה את חלב הקוקוס. ממליחים במידת הצורך ומגישים לצד לחם.

מרק סולת מרוקאי

רפי כהן
המצרכים:
2 בצלים לבנים, קצוצים דק 8 שיני שום, קצוצות 1 פלפל ירוק חריף, קצוץ דק 1 כוס כוסברה, קצוצה דק 1 כוס עלי סלרי ירוקים, קצוצים 4 עגבניות בשלות, מגוררות בפומפייה 4 לימונים, סחוטים למיץ 1/2 כף גרגירי חילבה שלמים 1/2 כוס שמן זית 1/2 כף כורכום 1 כפית כמון 1/2 כפית פלפל לבן, טחון 1/2 פלפל שאטה, טחון 1 כף מלח 3 ליטר מים 1 כוס סולת 1/4 עוף (או שוק וירך)
9 צפייה בגלריה
מרק חשו
מרק חשו
(צילום: ירון ברנר)
אופן ההכנה:
  1. מחממים בסיר עמוק את השמן. מוסיפים את הבצל, השום, הפלפל הירוק החריף וגרגירי החילבה.
  2. מאדים תוך כדי ערבוב עד להזהבה, כחמש דקות. מוסיפים את העוף, ומאדים מספר דקות. מוסיפים את העגבניות המגוררות, ומאדים כחמש דקות נוספות.
  3. מוסיפים את כל התבלינים ומאדים מספר דקות נוספות. מוסיפים את המים ומביאים לרתיחה.
  4. מוסיפים בהדרגה את הסולת תוך כדי ערבוב במטרפה. מכסים, ומבשלים כחצי שעה על להבה גבוהה.
  5. מוסיפים את מיץ הלימון, את הכוסברה ואת עלי הסלרי הקצוצים. ממשיכים לבשל כעשרים דקות נוספות.
  6. טועמים, מתקנים תיבול, מוזגים לצלחות, מפזרים מעל עוד קצת כוסברה קצוצה, ומגישים.

מרק פטריות וגריסים

ארז קומברובסקי
המצרכים: 1 סלסלת פטריות יער 1 סלסלת פטריות שמפיניון 1 סלסלת פטריות פורטבלו בינוניות 50 גרם חמאה 1/4 כוס שמן זית 2-3 בצלים בינוניים, קצוצים דק 1/2 בקבוק יין לבן חצי יבש (למשל - גוורצטרמינר) 1 כוס גריסי פנינה 1.5 ליטר ציר עוף ביתי מסונן וחם 5 שיני שום פרוסות דק 3-4 עלי מרווה קצוצים דק מלח גס ופלפל לבן גרוס - לפי הטעם
9 צפייה בגלריה
מרק פטריות וגריסים
מרק פטריות וגריסים
(צילום: shutterstock)
אופן ההכנה:
  1. מנקים את הפטריות (לא תחת זרם מים כמובן) וקוצצים לקוביות קטנות.
  2. מקפיצים את הבצלים בחמאה ובַּשמן, בסיר גבוה עם תחתית עבה עד לשקיפות. מוסיפים את הפטריות ומקפיצים מספר דקות נוספות על אש גובהה.
  3. מוסיפים את השום, המרווה והיין ומביאים לרתיחה. מוסיפים ציר, מלח, פלפל וגריסים ומבשלים 30 דקות על אש נמוכה ויש לכם מרק אדיר. כמה טוב לכם שאתם יבשים.

מרק כוסמין

רותי קינן
המצרכים:
1 כוס כוסמין 1 בצל, קצוץ 3 כפות שמן זית 3 גזרים 4 גבעולי סלרי מלח, פלפל 100 גר' רסק עגבניות 1 כוס אפונה (אפשר מוקפאת, מופשרת) 2 כפות בזיליקום טרי קצוץ או 1 כפית מיובש
אופן ההכנה:
  1. שוטפים את הכוסמין במסננת תחת זרם מים ומניחים בצד. קולפים את הגזרים וחותכים לקוביות קטנות. חותכים את הסלרי לפרוסות דקות.
  2. בסיר בינוני מטגנים את הבצל בשמן עז שהוא מתרכך. מוסיפים את הגזר והסלרי, וממשיכים לטגן תוך כדי בחישה תכופה עוד כמה דקות. מוסיפים את הכוסמין ומערבבים היטב.
  3. מוסיפים לסיר 5 כוסות מים, מלח ופלפל ומביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה ומכסים את הסיר. מבשלים 30 דקות, עד שגרגרי הכוסמין מתרככים.
  4. מוסיפים את רסק העגבניות, האפונה והריחן ומערבבים היטב. מביאים שנית לרתיחה, מנמיכים את הלהבה ומבשלים עוד 15 דקות.

מרק תימני עם זנב שור

המצרכים (ל-5 מנות):
10 יחידות עצמות רגל בקר 1 ק"ג זנב שור 250 גר' בצל לבן, חתוך לקוביות גדולות 250 גר' בצל אדום, חתוך לקוביות גדולות 300 גר' גזר, חתוך לקוביות גדולות 150 גר' סלרי, חתוך לקוביות 80 גר' עלי סלרי, קצוצים 10 עגבניות, שרופות וקצוצות 4 תפוחי אדמה, חתוכים לקוביות 100 גר' רסק עגבניות 5 ליטר מים 3 עלי דפנה 6 גרגירי פלפל אנגלי 3 גר' פלפל שאטה 32 גר' חוואייג' למרק 40 גר' שום טרי, קצוץ קמצוץ כמון מלח, פלפל
9 צפייה בגלריה
מרק בשר תימני
מרק בשר תימני
(צילום: ירון ברנר)
אופן ההכנה:
  1. שמים את עצמות הרגל בסיר, ויוצקים מים עד לכיסוי. מבשלים עד לרתיחה במשך 10 דקות, ומסננים.
  2. מוסיפים לסיר את זנב השור, יוצקים מעל 5 ליטר מים ואת עלי הדפנה, מרתיחים ומבשלים במשך שעתיים.
  3. מוסיפים את יתר הירקות והתבלינים, ומבשלים כשעה נוספת או עד שהירקות מתרככים.

מרק שעועית לימה

חיים כהן
המצרכים:
500 גר' שעועית לימה, מושרית במים למשך לילה 2 בצל, קצוץ גס 1 כרישה, קצוצה גס 1 עלה מרווה 3 שיני שום 1 שורש פטרוזיליה 5 קישואים, חתוכים לחצאי פרוסות
להגשה - 2 כפות שמנת חמוצה 1 עגבניות מגוררת 30 גר' פרמזן 1/4 כוס שמן זית פלפל שחור
9 צפייה בגלריה
מרק שעועית לימה חיים כהן
מרק שעועית לימה חיים כהן
(צילום: ירון ברנר)
אופן ההכנה:
  1. משרים את השעועית במים במשך הלילה. בבוקר מקלפים את השעועית ומבשלים במים עד לריכוך מלא. מסננים את השעועית ושומרים את הנוזל.
  2. בסיר רחב מאדים בצל, כרישה מרווה ושום עד שחריפות הבצל נעלמת ומתחלפת במתיקות. מוסיפים את שורש הפטרוזיליה ואת הקישואים ומאדים עוד 5 דקות. מוסיפים את השעועית המבושלת ואת נוזלי הבישול שלה ומבשלים עד לקבלת מרק במרקם סמיך ועשיר, שבו השעועית רכה.
  3. מבשלים עוד 10 דקות. טוחנים שליש מכמות המרק במיקסר ומחזירים לסיר.
  4. הגשה - יוצקים מרק לקערה, מוסיפים כף שמנת חמוצה, קצמת עגבניות מגוררות, מעט פרמזן, שמן זית והרבה פלפל שחור.

מרק חרירה

אבי לוי
המצרכים (ל-4 סועדים): 1 כוס גרגירי חומוס מבושלים 1/2 כוס עדשים שחורות, מושרות במים במשך 1/2 שעה 1/2 כוס סלרי, קצוץ גס 1/2 כוס פטרוזיליה 1/2 כוס כוסברה, קצוצה גס 1 בצל, קצוץ היטב 2 שיני שום, קצוצות היטב 5 כוסות עגבניות טריות מגורדות 1 עגבנייה קלופה, קצוצה לקוביות 1/2 כוס לימון סחוט טרי 1 כפית כמון 1/2 כפית פלפל גרוס מלח - לפי הצורך 3 כוסות מים חמים 2 כפות שמן זית
9 צפייה בגלריה
(צילום: דניאל אליאור)
אופן ההכנה:
  1. בסיר מתאים למרק מחממים את שמן הזית, ומטגנים את הבצל עד להזהבה. מוסיפים את השום ומערבבים.
  2. מוסיפים את עשבי התיבול בזה אחר זה, ומקפיצים במשך מספר דקות. מוסיפים את גרגירי החומוס, את הלימון ואת העגבניות והנוזלים.
  3. מוסיפים את העדשים השחורות ואת התבלינים, ומבשלים על להבה נמוכה במשך 35 דקות.
  4. הגשה - יוצקים את התערובת לקערה, סוחטים מעל לימון טרי, מפזרים מעט כוסברה טרייה ומגישים.

מרק עגבניות עם ירקות ואורז

יאיר פיינברג
המצרכים: 1/3 כוס שמן זית 2 בצל לבן, קלוף וחתוך לקוביות 1 ס"מ 2 גזר, קלוף וחתוך לקוביות 1 ס"מ חופן גבעולי סלרי אמריקאי, פרוס דק 1/4 שומר, חתוך לקוביות 1 ס"מ 1 שורש סלרי, קלוף וחתוך לקוביות 1 ס"מ 1 שורש פטרוזיליה, קלוף וחתוך לקוביות 1 ס"מ 2 שיני שום, פרוסות דק 1 כפית עלי תימין טרי, קצוצים דק 3 כפות רסק עגבניות 800 גר' עגבניות, מרוסקות 2 כפות סוכר מלח פלפל שחור 2.2 ליטר מים קרים 1 כפית גדושה אריסה 1/2 כוס אורז פרסי חופן עלי בזיליקום, קצוצים
9 צפייה בגלריה
מרק שף יאיר פיינברג
מרק שף יאיר פיינברג
(צילום: דניאל לילה)
אופן ההכנה:
  1. מחממים בסיר שמן מעל להבה בינונית, מוסיפים בצל, גזר, סלרי, שומר, שורש סלרי, שורש פטרוזיליה, שום וטימין ומטגנים קלות מספר דקות.
  2. מוסיפים לסיר רסק עגבניות וממשיכים לטגן כשלוש דקות, תוך כדי ערבוב.
  3. מוסיפים לסיר עגבניות מרוסקות, סוכר, מלח ופלפל, מנמיכים ללהבה קטנה וממשיכים לבשל כחמש דקות.
  4. מוסיפים מים ואריסה, מגבירים ללהבה גבוהה ומביאים לרתיחה. מנמיכים ללהבה נמוכה, מכסים ומבשלים עם מכסה סגור חלקית כחצי שעה.
  5. מוסיפים אורז, מכסים את הסיר ומבשלים כחצי שעה. מקפידים לערבב כל עשר דקות.
  6. מסירים את הסיר מהכיריים, מוסיפים עלי בזיליקום ומערבבים.
  7. מוזגים לקערות הגשה ומגישים חם.

מרק בצל

ליאת בלילטי
המצרכים (ל-6-4 מנות):
למרק - 4-3 בצלים לבנים, קצוצים גס מעט דבש 1 כוס יין לבן יבש מעט שמן 2 ליטר ציר ירקות או ציר בקר (או מים) מלח, פלפל
לרביכה (להסמכת המרק) - 100 גר' חמאה 4 כפות קמח
להגשה - חופן קרוטונים חופן גבינת מוצרלה או פרמזן, מגוררת גס חופן בצל ירוק או עירית
9 צפייה בגלריה
מרק בצל פריזאי
מרק בצל פריזאי
(צילום: ירון ברנר)
אופן ההכנה:
  1. מכינים את הרביכה - ממיסים את החמאה במחבת עד לקבלת גוון אגוזי מעט. מוסיפים את הקמח ו-2 כוסות ציר תוך כדי ערבוב, ומניחים בצד.
  2. מכינים את המרק - מחממים מעט שמן בסיר, מוסיפים את הבצל ומטגנים עד להשחמה. מוסיפים מעט דבש, מערבבים ומוסיפים יין לבן ואת הציר. מבשלים את התערובת עד לרתיחה, מנמיכים את האש וממשיכים לבשל במשך 20 דקות נוספות. מוסיפים את הרביכה דרך מסננת, ומבשלים מספר דקות נוספות.
  3. הגשה - יוצקים את המרק הלוהט לקערות, ומפזרים מעל הרבה קרוטונים וגבינה.
  4. מניחים את הקערות על תבנית אפייה, ומכניסים לתנור על מצב גריל למשך 3 דקות. מוציאים בזהירות, מפזרים מעל מעט עירית ומגישים.