שניצל ברוקולי אפוי
דניאלה נויפלד
המצרכים (ל-10 שניצלים):
1 ראש ברוקולי בינוני או לחילופין 2 כוסות פתיתי ברוקולי
1/4 כוס קמח או קמח עדשים
1/2 כוס פרמזן, מגורר דק
1-2 ביצים
1/4 כוס שמיר, קצוץ דק
1/2 כפית מלח
1/2 כפית פלפל שחור
חופן פירורי לחם לציפוי (כל סוג שרוצים)
תרסיס שמן
אופן ההכנה:
- קוצצים את הברוקולי דק מאוד, אפשר בעזרת סכין, או על החלק הגס במגררת או בפולסים במעבד מזון. חשוב לוודא שהברוקולי קצוץ לפתיתים קטנים מאוד אחרת הקציצה עלולה להתפרק. במידה ומשתמשים בברוקולי טרי – אפשר כמובן להשתמש גם בגבעולים העבים – רק כדאי לקלף אותם לפני הקיצוץ.
- בקערת ערבוב מניחים את פתיתי הברוקולי, קמח, פרמזן מגורר דק, שמיר קצוץ, מלח, פלפל שחור וביצה אחת, ומערבבים היטב. אם התערובת פירורית ולא מתאחדת - מוסיפים ביצה נוספת, ומערבבים.
- מחממים תנור ל-180 מעלות ומכינים תבנית מרופדת בנייר אפייה או משטח סיליקון.
- מכינים קערה עם פירורי לחם. בעזרת ידיים נקיות יוצרים מהתערובת קציצה בגודל הרצוי, בסביבות 10X6 ס"מ ובעובי של 1-1.5 ס"מ. מצפים את הקציצה בפירורי לחם ומניחים בתבנית האפייה. חוזרים על הפעולה עבור יתר התערובת.
- מרססים את השניצלים מלמעלה בתרסיס שמן ומכניסים לתנור לאפייה. אופים 15 דקות, מוציאים מהתנור, הופכים את השניצלים לצד השני ואופים עוד 10 דקות.
טאבולה ברוקולי
ארז קומרובסקי
המצרכים:
1 ראש ברוקולי
2-1 לימונים בשלים
חופן עלי נענע, קצוצים גס
מלח ים גס – לפי הטעם
1/2 פלפל ירוק חריף ללא גרעינים, קצוץ דק
חופן פיסטוקים, קלויים עדין
4 כפות שמן זית עדין
אופן ההכנה:
- מגררים את ראש הברוקולי על פומפייה דקה לתוך קערה.
- מערבבים עם מלח, פלפל החריף ומיץ לימון ומוסיפים את עלי הנענע. מערבבים ומוסיפים פיסטוק.
- הגשה - מטפטפים שמן זית ומגישים פושר או קריר.
ברוקולי צלוי עם איולי אנשובי
מיכל וקסמן
המצרכים:
לברוקולי -
תפרחות צעירות של ברוקולי (עם עלים, אם יש) - כמה שרוצים
סיר מים
חופן מלח ים
שמן זית לזילוף
לרוטב האיולי -
2 חלמונים
2 פילטים של אנשובי
קורט מלח ים
1/2 שן שום מגוררת
1/2 כוס שמן רגיל ושמן זית מעורבבים
מיץ מ-1/2 לימון סחוט טרי
אופן ההכנה:
- מכינים את הברוקולי - מרתיחים מים בסיר גדול שיש לו מכסה. כשהמים רותחים מוסיפים חופן מלח ים.
- מכניסים את הברוקולי למים הרותחים כאשר הגבעולים העבים כלפי מטה והתפרחת העדינה כלפי מעלה. זה ישמור עליה ממעיכה והתפרקות. מבשלים או מאדים את הברוקולי 5 דקות.
- מוציאים בעדינות מהסיר ומעבירים למסננת. מקפידים לשמור על צורתן השלמה של התפרחות.
- מסדרים את תפרחות הברוקולי בתבנית. מזלפים עליהן שמן זית בנדיבות ומכניסים לתנור שחומם מראש לחום מקסימלי.
- צולים כ-15 דקות, או עד שהתפרחות מתחילות להשחים ומקבלות מעט פריכות בקצוות.
- מכינים את האיולי - שמים את החלמונים, האנשובי והשום בכלי גבוה וצר. טוחנים ומערבבים בעזרת מקל טחינה.
- מזלפים את השמן טיפה אחרי טיפה עד שנתפס בתערובת ומתחיל להיראות תפוח ובהיר כמו מיונז.
- ממשיכים לזלף את השמן בקצב ובכמות מוגברים, תוך כדי הפעלת מוט הטחינה, עד שמתקבל איולי בהיר, חלק וקטיפתי.
- מוסיפים מיץ לימון ומלח אם צריך. מערבבים ומגישים בקערית לטבילת הברוקולי הצלוי. פשוט וטעים.
פסטו ברוקולי
דניאלה נויפלד
המצרכים:
1 ראש ברוקולי בינוני, כולל הגבעולים (כ-400 גר')
1 כוס בזיליקום
1/2 כוס אגוזי מלך
2 שיני שום
גרידת לימון מלימון אחד
1/2 כוס שמן זית
2 כפות מיץ לימון
1 כפית מלח
1/2 כפית פלפל שחור
אופן ההכנה:
- בעזרת סכין או קולפן מסירים מגבעולי הברוקולי את הקליפה החיצונית הקשה וקוצצים את הגבעולים לקוביות גסות. את פרחי הברוקולי קוצצים גס מאוד. ממלאים סיר במים רותחים ומבשלים את גבעולי הברוקולי במשך 3 דקות, מוסיפים את פרחי הברוקולי ומבשלים 4 דקות נוספות. מורידים מהלהבה ומסננים היטב.
- במעבד מזון מניחים את הברוקולי המבושל, בזיליקום, אגוזי מלך, שיני שום, גרידת לימון, מיץ לימון, מלח ופלפל שחור. מעבדים עד לקבלת מרקם משחתי. בזמן שהמעבד מזון עדיין פועל מוסיפים בהדרגה שמן זית, עד לקבלת המרקם הרצוי.
- מעבירים לצנצנות אטומות ושומרים במקרר עד שבוע. כדי לשמור על צבע ירוק בוהק, כדאי להוסיף מעט שמן זית לצנצנת אחרי כל שימוש, שיהווה שכבת הגנה מהאוויר.
מרק ברוקולי מוקרם
שירה גבאי
המצרכים:
500 גר' פרחי ברוקולי
1 בצל בינוני
1 תפוח אדמה בינוני
2 שיני שום
50 מ"ל שמנת לבישול 10%
2 כפות שמן זרעי ענבים לטיגון (או שמן זית)
1/2 כפית שטוחה מלח
1/2 כפית שטוחה פלפל שחור
750 מ"ל מים או ציר ירקות
מעט אגוז מוסקט
להגשה -
חופן עגבניות מיובשות או חופן שקדים פרוסים
אופן ההכנה:
- חותכים בצל ושום לקוביות קטנות ומטגנים בסיר במעט שמן כ-5 דקות עד שהם הופכים לשקופים.
- מוסיפים לסיר תפוח אדמה חתוך לקוביות בגודל בינוני.
- מוסיפים נוזלים, מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה ומבשלים כחצי שעה או עד שתפוח האדמה מתרכך.
- בינתיים מפרידים את תפרחת הברוקולי לפרחים קטנים, שוטפים היטב ומסננים.
- כשתפוח האדמה מוכן ורך, מוסיפים לסיר את פרחי הברוקולי ומכסים את הסיר. מבשלים 10 דקות.
- מעבירים את תכולת הסיר למעבד מזון וטוחנים. מוסיפים תבלינים, מוסיפים שמנת לבישול וטוחנים שוב עד שכל הטעמים מתערבבים. אם צריך מתקנים תיבול.
- מגישים עם עגבניות מיובשות חתוכות או שקדים פרוסים.
פסטה מוקפצת עם ברוקולי
מירי צדוק
המצרכים:
1 חבילה (250 גר') פסטה עדיף מסוג פוזילי אפונה ירוקה
400 גר' (1/2 חבילה) ברוקולי קפוא
3 כפות שמן זית
1 בצל סגול, קלוף חצוי ופרוס דק
3 שיני שום, קצוצות
1 כפית שטוחה מלח
1/4 כפית פלפל שחור
חופן שקדים פרוסים, קלויים
אופן ההכנה:
- מבשלים את הפסטה לפי הוראות יצרן ומסננים.
- חולטים את הברוקולי במי מלח רותחים למספר דקות ומסננים. פורסים את הברוקולי - נפטרים מהגבעולים ומשאירים את התפרחות.
- מחממים את השמן במחבת, מוסיפים את הבצל ומטגנים כדקה. מערבבים ומוסיפים את השום ומטגנים חצי דקה.
- מוסיפים את הפסטה המבושלת, מקפיצים עד לציפוי אחיד של הפסטה בשמן. מוסיפים את הברוקולי, המלח והפלפל ומקפיצים לפיזור אחיד.
- מעבירים לצלחת הגשה, מפזרים שקדים קלויים ומגישים.
פשטידת ברוקולי ורוקפור
המצרכים:
לבצק -
2 כוסות קמח לבן
1/4 כפית מלח
120 גר' חמאה
1 ביצה
מים קרים
למלית -
700 גר' ברוקולי טרי או קפוא
2 בצלים בינוניים
2 כפות שמן זית
1 שן שום כתושה
1 גביע שמנת חמוצה
1/2 כוס חלב
3 ביצים
3 כפות קמח
100 גר' גבינת רוקפור, מפוררת
מעט אגוז מוסקט, מגורר
מלח ופלפל
אופן ההכנה:
- מכינים את הבצק - מנפים את הקמח לקערה. מוסיפים את המלח ואת החמאה ומעבדים לתערובת פירורית ואחידה. מוסיפים את הביצה ומעט מים קרים ומערבבים רק עד שנוצר בצק. חשוב להקפיד לא ללוש את הבצק. אוספים את כדור הבצק שנוצר, עוטפים בניילון נצמד ומכניסים למקרר לכשעה.
- מכינים את המלית - חותכים את הברוקולי לחתיכות גסות ומבשלים במי מלח עד שהוא מתחיל להתרכך. מסננים ומעבירים לקערה.
- קוצצים את הבצלים דק. מחממים שמן זית במחבת ומאדים בו את הבצלים עד שקיפות. מוסיפים את השום ומטגנים כמה שניות. מורידים מהאש ומעבירים את תכולת המחבת לקערה עם הברוקולי. מניחים לתערובת להצטנן מעט.
- מוציאים את הבצק מהמקרר, מרדדים לעלה בעובי 1/2 ס"מ על משטח מקומח ומרפדים איתו תבנית פאי עגולה בקוטר 26 ס"מ. מעבירים את התבנית למקרר לכעשר דקות ובינתיים ומחממים תנור ל-200 מעלות.
- מוציאים את התבנית מהמקרר ומחוררים את תחתית הבצק במזלג. אופים את הבצק אפייה עיוורת (מניחים על הבצק נייר אפייה, מעל מניחים שעועית לא מבושלת) כ-10 דקות. מוציאים מהתנור, מורידים את החום ל-180 מעלות, מסירים את נייר האפייה מהבצק (שומרים את השעועית לפעמים הבאות).
- בקערה קטנה טורפים היטב את השמנת, החלב, הביצים והקמח. מתבלים במלח, פלפל ואגוז מוסקט ויוצקים את התערובת לקערה עם הברוקולי והבצל. מוסיפים את הגבינה המפוררת, מערבבים היטב ויוצקים לתבנית עם הבצק. מכניסים את התבנית לתנור ואופים כ-45 דקות, עד שהמאפה מתייצב ופני מזהיבים. מוציאים מהתנור ומניחים לפשטידה להצטנן ולהתייצב מעט לפני ההגשה.
פתיתים עם ברוקולי וגזר
אפרת סיאצ'י
המצרכים (ל-4 מנות):
2 כפות שמן
1 בצל בינוני, קצוץ
3 כוסות פרחי ברוקולי, קצוצים
2 גזרים בינוניים, פרוסים לקוביות קטנטנות
2 כוסות פתיתים
1 כפית מלח
1 כפית אבקת מרק (לא חייבים)
קורט פלפל שחור
1/2 2 כוסות מים רותחים
אופן ההכנה:
- מחממים את השמן בסיר ומטגנים בו את הבצל עד להזהבה קלה.
- מוסיפים את הברוקולי ואת הגזר, ממליחים מעט, מערבבים, מכסים ומבשלים כ-10 דקות על אש בינונית-נמוכה, תוך כדי ערבוב.
- מוסיפים את הפתיתים, המלח, אבקת המרק והפלפל השחור ומערבבים. יוצקים לסיר מים רותחים ומביאים לרתיחה על אש גבוהה.
- מנמיכים את האש, מכסים ומבשלים 10 דקות. מכבים את האש ומניחים לסיר לעמוד מכוסה 5 דקות.
מאפינס ברוקולי
מירי צדוק
המצרכים (ל-12 מאפינס):
2 תפרחות ברוקולי, טריות ושטופות
3 ביצים
1 גביע אשל או יוגורט
1/4 כוס חלב
1/4 כוס שמן
1 כוס גבינת פרמזן, מגורדת
1/2 כפית מלח
קורט פלפל שחור
2 כוסות קמח תופח או 2 כוסות קמח כוסמין וכפית אבקת אפייה
אופן ההכנה:
- מחממים את התנור ל-180 מעלות ומשמנים היטב את תבנית המאפינס. כדאי לרפד את השקעים בעטרות נייר כדי להקל על החילוץ.
- שוטפים ומבשלים את הברוקולי במי מלח במשך 6 דקות. מסננים, מצננים במי קרח ומסננים שוב.
- מערבבים את הביצים, האשל, החלב והשמן בקערה, עד לקבלת תערובת אחידה. מוסיפים את הפרמזן, את המלח ואת הפלפל ומערבבים יחד.
- מפרידים 12 פרחים ושומרים אותם בצד, מגרדים את יתר הברוקולי לתוך הבלילה ומערבבים.
- יוצקים את הבלילה לשקעים ונועצים בכל שקע פרח ברוקולי שלם.
- אופים במצב טורבו 25-20 דקות, עד להשחמה. מצננים, מחלצים מהתבנית ומגישים.