הכרובית היא ירק שנוי במחלוקת - או שאוהבים אותה או שלא מתקרבים אליה. אבל היא גם יכולה להיות ממש טעימה בשלל מרקמים וסגנונות בישול (אפויה, צלויה, מבושלת, מטוגנת, כבושה וגם חיה כמו שהיא), כך שבכל מתכון הטעם והמרקם יהיו אחרים לגמרי - אז אם לא אהבתם את הכרובית הצלויה בתנור עם השום והלימון, נסו את הכרובית מטוגנת בטמפורה או זו שבסלט טאבולה, והיא תהיה משהו אחר לגמרי.
מתכונים נוספים שיכולים לעניין אותך:
הכרובית מורכבת מפרחים שהם למעשה עותקים מוקטנים שלה עצמה - כל אחד מהפרחים המוקטנים הוא עותק של הפרח השלם. כרובית, למי שלא ידע, היא גם אחת מהמילים אותן חידש אליעזר בן יהודה, כמו גלידה, חביתה ונקניק.
סלט טאבולה כרובית
נופר זוהר
המצרכים:
1 כוס כרובית, מופרדת לפרחים קטנים
1 ו-1/2 כוס בורגול דק
1 כוס מים פושרים
1 כפית מלח
1/4 צרור רוקט, קצוץ
1 כף חמוציות
10 ענפים של נענע (רק העלים)
1/4 צרור פטרוזיליה, קצוץ
3 כפות תערובת ג׳עלה
1 כפות גרעיני חמניה
1 כף שקד פרוס
1 לימון, סחוט למיץ או כמה שאוהבים
3 כפות שמן זית
1 כוס שמן לטיגון
אופן ההכנה:
- מפרידים 1 כוס פרחי כרובית וחולטים במשך שתי דקות בסיר עם מים רותחים ומלח.
- מסננים היטב מהנוזלים, שמים בסיר קטן כוס שמן קנולה לטיגון וכשהוא מתחמם מטגנים את הכרובית עד קבלת צבע זהוב, מוציאים לנייר סופג ובוזקים מלח.
- משרים את הבורגול עם כמות המים הכתובה על גבי האריזה ומכסים עם ניילון למשך 10 דקות.
- מפוררים עם הידיים למרקם קוסקוס עד שגרגירים מופרדים ומוסיפים לכרובית.
- קוצצים את העשבים דק, ומוסיפים את תערובת הג׳עלה והפיצוחים.
- מוסיפים את הירק לכרובית עם בורגול, מתבלים בשמן זית לימון ומלח, ומגישים.
כרובית צלויה בטחינה, סילאן והל
ארז קומרובסקי
המצרכים (ל-4 מנות):
1 כרובית, מפורקת לפרחים
1/4 כוס שמן זית
מלח - לפי הטעם
פלפל לבן טחון - לפי הטעם
3 תרמילי הל ירוק כתושים
להגשה:
1/2 כוס טחינה גולמית
מיץ סחוט טרי מחצי לימון
2-3 כפות סילאן
אופן הכנה:
- מסדרים פרחי כרובית בתבנית. מזלפים שמן זית ומתבלים במלח, פלפל והל.
- צולים את פרחי הכרובית בתנור שחומם מאש ל-250 מעלות במשך 15-20 דקות או עד שזהובים היטב.
- מעבירים לצלחת הגשה ומזלפים מעל לימון, טחינה וסילאן.
כרובית מטוגנת בטמפורה ובירה
מיכל וקסמן
המצרכים:
לכרובית -
1 ראש כרובית צחור וטרי מאוד, מפורק לפרחים גדולים
1 ו-1/2 כוסות קמח טמפורה יפני (להשיג בחנויות אסייתיות, מעדניות ועל מדפי האוכל האסייתי בחלק מרשתות השיווק) + 1/2 כוס נוספת לאיבוק פרחי הכרובית
2 כוסות בירה בהירה, איזו שאוהבים, קרה מאוד
קורט מלח ים
שמן זית לטיגון עמוק
לרוטב פלפל חריף -
1 פלפל ירוק חריף, פרוס גס
1 שן שום, מקולפת ופרוסה
מעט מלח ים
1/2 כוס מיץ לימון, סחוט טרי
לרוטב סויה -
1/2 כוס רוטב סויה, איזה שאוהבים
1 צנונית, מקולפת ומגוררת דק
2-1 כפות מיץ לימון סחוט טרי
אופן ההכנה:
- מכינים את הכרובית המטוגנת - מרתיחים מים בסיר גדול שיוכל להכיל את כל פרחי הכרובית, ממליחים ומוסיפים פרחי כרובית.
- מבשלים 10 דקות, עד שפרחי הכרובית רכים אך עדיין נגיסים.
- מסננים את פרחי הכרובית המבושלים ומניחים להם להתקרר.
- מאבקים את פרחי הכרובית קלות בקמח טמפורה.
- בקערה מערבבים כוס וחצי קמח טמפורה, מלח ובירה. טורפים בעזרת מטרפה ידנית עד לקבלת תערובת חלקה ואחידה שמזכירה במרקמה מרקם של בשמל. אם התערובת סמיכה מדי מוסיפים מעט בירה.
- בסיר לא גדול מחממים שמן זית לטיגון עמוק. כשהשמן חם טובלים כל פרח כרובית מאובק בבלילה, מנערים קלות וזורקים לשמן. ממשיכים כך עד שהסיר מלא אבל לא מלא מדי.
- מזהיבים את פרחי הכרובית המצופים ומוציאים אותם לצלחת מרופדת בנייר סופג. ממשיכים לטגן כך את כל פרחי הכרובית.
- מכינים רוטב פלפל חריף - במעבד מזון או בעלי ומכתש טוחנים או כותשים פלפל חריף, שום ומלח עד שמתקבלת משחה גסה. מוסיפים מיץ לימון ומערבבים.
- מכינים רוטב סויה - בקערית מערבבים את כל חומרי הרוטב.
- הגשה - מגישים את פרחי הכרובית המצופים והמוזהבים לצד קעריות הרוטב. טובלים ואוכלים מיד. שימו לב - כשהכרובית מתקררת היא מאבדת מפריכותה.
פשטידת כרובית וברוקולי מהירה
אפרת סיאצ'י
המצרכים (ל-15-12 פשטידות אישיות בתבנית שקעים או תבניות מאפינס, או תבנית אינגליש קייק + 3-2 תבניות מאפינס):
400 גר' כרובית (אפשר גם קפואה שהופשרה)
400 גר' ברוקולי (אפשר גם קפוא שהופשר)
3 ביצים
3 כפות קמח רגיל או מלא
1/2 כפית אבקת אפייה
1 גביע (250 גר') קוטג'
50 גר' גבינה בולגרית, מפוררת
מלח
פלפל שחור גרוס
לקישוט: גבינה צהובה מגוררת
אופן ההכנה:
- מחממים את התנור ל-180 מעלות.
- חותכים את הברוקולי והכרובית לחתיכות קטנות ומניחים בקערה. מוסיפים את שאר המרכיבים, למעט הגבינה הצהובה, ומערבבים היטב.
- יוצקים לתבנית משומנת ומפזרים את הגבינה הצהובה.
- אופים 30-25 דקות.
כדורי כרובית ובורגול בתנור
בת-חן דיאמנט
המצרכים (לכ-15 כדורים):
1 כוס (240 מ"ל) בורגול דק
שמן זית לטיגון ולשימון התבנית
1 בצל, קצוץ
1 בצל סגול, קצוץ
3 שיני שום, כתושות
1 כף תימין טרי, קצוץ
1 כרובית בינונית, מפורקת לפרחים
3 כפות פירורי לחם
1 כפית מלח
1/4 כפית פלפל לבן גרוס
לציפוי -
1/2 כוס פירורי לחם
1 ביצה טרופה
להגשה: 4-3 כפות פסטו
אופן ההכנה:
- משרים את הבורגול בקערה עם הרבה מים במשך חצי שעה. מסננים וסוחטים היטב מהנוזלים.
- מחממים את התנור ל-190 מעלות. מרפדים תבנית בנייר אפייה.
- מחממים במחבת כף שמן זית ומאדים את הבצלים, השום והתימין עד להזהבה.
- מרתיחים מים בסיר גדול ומבשלים את פרחי הכרובית כ-20 דקות, עד שאפשר לנעוץ בהם בקלות סכין (היזהרו לא לבשל אותם יותר מדי).
- שמים בקערה את הכרובית, הבצל המטוגן והבורגול. מועכים ומערבבים לעיסה אחידה (אפשר לעשות זאת גם במעבד מזון). מוסיפים לקערה את 3 כפות פירורי הלחם, המלח והפלפל הלבן, ומערבבים.
- מרטיבים את כפות הידיים ויוצרים בעזרתן מהעיסה כדורים בגודל של פינג-פונג. טובלים אותם בביצה ולאחר מכן בפירורי הלחם. מניחים בתבנית ומברישים (או מרססים) בשמן זית.
- אופים את כדורי הכרובית והבורגול כ-20 דקות, עד להזהבה. מגישים חם, עם פסטו.
כרובית בתנור ברוטב לימון ושום
רחלי קרוט
המצרכים:
2 כרוביות קטנות או אחת גדולה
1/2 כפית אבקת שום (או 4-3 שיני שום כתושות)
1/4 כפית פלפל לבן
1/4 כפית מלח
1/2 כפית צ'ילי גרוס
קליפה מגוררת מלימון שלם
6-5 עלי טימין
4 כפות שמן זית
מיץ מלימון שלם
אופן ההכנה:
- מחממים תנור ל-180 מעלות.
- מפרקים את הכרובית לפרחים (לא קטנים מדי).
- מניחים את פרחי הכרובית בתבנית ומפזרים מעל את שאר המרכיבים - קודם התבלינים ואחר כך השמן והלימון. מעסים מעט עם הידיים (מי שמעדיף יכול לערבב בקערה את כל המרכיבים, אבל בעיני חבל על קערה נוספת בכיור).
- אופים (ללא כיסוי) במשך 40-30 דקות, עד שפרחי הכרובית מזהיבים. שימו לב לזמן האפייה: אם פרחי הכרובית שלכם קטנים יותר תצטרכו לאפות פחות זמן – ואם הם גדולים, אז יותר.
כרובית צלויה בתיבול הודי
ליאורה חוברה
המצרכים (ל-5 מנות):
1 כרובית גדולה שטופה וחתוכה לפרחים או שקית (800 גרם) כרובית קפואה שהופשרה
לתיבול -
1/2 כוס מים
4 כפות כוסברה או פטרוזיליה, קצוצה
1 כף רוטב או ממרח טיקה (להשיג בחנויות מתמחות במוצרי המזרח הרחוק)
2 שיני שום כתושות
1/2 כפית קינמון טחון
1 כפית אבקת קארי
1 כפית כורכום
1/2 כפית אבקת ג'ינג'ר טחון או כף ג'ינג'ר טרי מגורר
1 כפית מלח גס
מעט פלפל שחור גרוס גס
אופן ההכנה:
- מערבבים את כל המרכיבים בקערה. מרפדים תבנית בנייר אפייה.
- מוסיפים לקערה את פרחי הכרובית ומערבבים עם הרוטב. מפזרים פרחי הכרובית בשכבה אחת בתבנית ומניחים לעמוד.
- מחממים את התנור ל-180 מעלות.
- אופים כ- 30 דקות עד שהפרחים מזהיבים קלות. מגישים חם או קר.
פשטידת פסטה עם כרובית וגבינות
סיון שטרנבך ורונה קובו
המצרכים (לתבנית בקוטר 28 ס"מ):
1 כרובית גדולה, מפורקת לפרחים קטנים (את הגדולים אפשר לפרוס)
שמן זית
מלח
פלפל שחור גרוס
500 גר' פסטה קצרה
3 שיני שום כתושות
3 כפות עלי מרווה קצוצים
1 כפית צ'ילי יבש גרוס
קליפה מגוררת מלימון אחד
200 גר' גבינה מלוחה
100 גר' גבינת פרמזן או קשקבל, מגוררת
1/2 כוס פירורי לחם או פנקו
אופן ההכנה:
- מחממים את התנור ל-200 מעלות.
- מערבבים בקערה את הכרובית עם 3 כפות שמן זית, מלח ופלפל. משטחים בתבנית ואופים כ-20 דקות, עד להזהבה. מוציאים מהתנור אך לא מכבים אותו.
- בזמן שהכרובית נאפית מבשלים את הפסטה עד שהיא כמעט מוכנה - 2 דקות פחות מהזמן שמצוין על האריזה.
- מערבבים בקערה גדולה את הכרובית עם השום, המרווה, הצ'ילי והלימון. מוסיפים את הפסטה ואת הגבינה המלוחה ומערבבים. מעבירים לתבנית.
- מפזרים מעל הפסטה את הגבינה הקשה ואת פירורי הלחם. אופים 40-30 דקות, עד שהפסטה מזהיבה (אם הפשטידה משחימה יותר מדי בזמן האפייה, מכסים אותה בנייר אלומיניום וממשיכים לאפות).