פירוש המילה קבב הוא בשר צלוי. המנה הזאת נפוצה בעיקר במטבח הים תיכוני, אך קיימת גם בוורסיות אחרות במטבח האמריקאי ובמטבח המזרח אירופאי. בישראל אפשר למצוא מגוון סוגי קבבים, כשההבדלים העיקריים בהם נמצאים בסוג הבשר שבחרתם לטחון, בתבלינים שמוסיפים לבשר ובצורת ההגשה. בשביל קבב אפשר להשתמש במגוון רחב של נתחי בשר - החל מבקר קלאסי ועד לקבב כבש, טלה או עגל. הקבב הנפוץ והמוכר מגיע כקציצה מאורכת - עם או בלי שיפוד - ואפשר גם למצוא קבב עגול בצורה של קציצה או בצורת הגשה סקסית יותר- קבב על מקל קינמון, אותו אפשר לנשנש גם בתור פינגר פוד.
קבב רומני
המצרכים:
1 ק"ג בשר טחון מנתח קצבים (טחון רק פעם אחת)
100 גר' שומן בקר
5 גר' סודה לשתייה
2 כפיות שום כתוש
1 כפית שטוחה של פלפל שחור טחון דק
1/2 כפית פלפל אנגלי גרוס
1/2 כפית קימל טחון
11/2 כפית שטוחה של סומק
לרוטב -
ראש שלם של שיני שום
1 כפית מלח
2 כפות חומץ
2 כפות שמן
אופן ההכנה:
- מערבבים את הבשר עם השומן תוך כדי עיסוי לבשר עד לקבלת מרקם אחיד. לאחר מכן, מוסיפים את הסודה לשתייה, שום ושמן ומערבבים בשנית.
- מוסיפים את יתר התבלינים ויוצרים צורת קבב (מקבבים) כ- 150 גרם ליחידה.
- מכניסים למקפיא לרבע שעה להתייצבות.
- מכינים במנגל או בתנור בחום של 180 מעלות.
- להכנת הרוטב - מערבבים את כול המצרכים עד לקבל רוטב במרקם אחיד. הצעת הגשה: עם מוזצ'יי – רוטב שום רומני בצד או מעל הקבב.
קבב עירקי
המצרכים:
500 גר' בקר טחון ללא שומן, טחון רק פעם אחת (רצוי מאונטרים)
180 גר' שומן כבש
3 בצלים קצוצים דק מאוד
1 כפית פלפל שחור גרוס
1 כפית שטוחה של מלח
1 כף עמבה
100 גר' פטרוזיליה קצוצה דק מאוד
אופן ההכנה:
- מערבבים את הבשר עם השומן תוך כדי עיסוי הבשר.
- סוחטים את הבצלים הקצוצים אל תוך התערובת של הבשר ומוסיפים את יתרת התבלינים.
- יוצרים צורת קבב (מקבבים), כ-100 גרם כל אחד, מתערובת הבשר ומשפדים על שיפוד ומכניסים לקרור למשך חצי שעה.
- ניתן לצלות במנגל או בתנור בחום של 180 מעלות. להגיש לצד עגבניות, בצל, טחינה ועמבה.
קבב טלה על מקל קינמון
המצרכים:
1 ק"ג בשר טלה (רצוי באזור הירך) טחון גס
2 בצלים בינוניים קצוצים דק מאוד
צרור פטרוזיליה קצוץ דק
1 כף שטוחה של מלח
1 כפית פלפל שחור גרוס
1 כפית שטוחה של בהרט
2 שיני שום, כתושות
100 גר' צנוברים קלוייה
14 מקלות קינמון
אופן ההכנה:
- מכניסים לתוך קערה את כל המרכיבים מלבד מקלות הקינמון ומערבבים עד לקבלת תערובת אחידה ושומנית.
- לאחר מכן, יוצרים צורת קבב (מקבבים), כ- 50 גרם של בשר לכל מקל קינמון ומכניסים למקרר למשך חצי שעה.
- ניתן להכין על מנגל כאשר מקלות הקינמון בולטות מוץ למנגל או בתנור על חום של 220 מעלות למשך 12 דקות. ניתן להגיש לצד טחינה, סלט עלים, פיתה קלוייה עם בצל ועגבניות בגריל.
צחי אלבז הוא שף רשת הקצביות "נתח קצבים"