אם נשארה לכם חלה משבת, אל תזרקו: החלה שהתייבשה תוכל לשמש אתכם להרבה מאוד מנות טעימות, גם הרבה אחרי שהטריות שלה חלפה. יש כאלה שקונים מראש יותר חלה ממה שהם באמת צריכים, רק בשביל שיהיה להם תירוץ טוב להכין ברד פודינג במוצ"ש, אבל אנחנו לא באמת צריכים תירוצים בשביל להכין פינוקים לבני הבית - קבלו עשרה מתכונים מושלמים שבכולם מככבת החלה היבשושית שידעה ימים יפים יותר וכבר לא ממש מעניינת אף אחד.

ברד פודינג

תיקי גולן
המצרכים:
1/2 חלה (ללא הקרום) 2 ביצים 1/2 כוס שמנת מתוקה 1 שקית סוכר וניל או כמה טיפות תמצית וניל 60 גר' חמאה, חתוכה לקוביות
לרוטב - 1/2 כוס סוכר לבן 5-6 כפות שמנת מתוקה קמצוץ מלח ים אטלנטי
6 צפייה בגלריה
ברד פודינג
ברד פודינג
(צילום: shutterstock)
אופן ההכנה:
  1. משמנים במעט חמאה תבנית לא גדולה מדי שתוכל להכיל את כל קרעי החלה בצפיפות.
  2. טורפים את הביצים ומערבבים אותן בקערה גדולה עם השמנת המתוקה.
  3. בוצעים את החלה לחתיכות גדולות וטובלים את חתיכות החלה בתערובת הביצים והשמנת למשך מספר שניות.
  4. מסדרים את חתיכות החלה בתבנית אינגליש, ובין חתיכות החלה משבצים את חתיכות החמאה.
  5. אחרי שמסדרים הכל בתבנית שופכים מעל עוד קצת מתערובת הביצים והשמנת.
  6. אופים בתנור שחומם מראש לטמפרטורה של 180-200 מעלות במשך כחצי שעה.
  7. מכינים את הקרמל - ממיסים סוכר במחבת רחבה על להבה נמוכה. כשהסוכר מתחיל להתקרמל מערבבים היטב ומוסיפים מעט שמנת מתוקה עד שמתקבל קרמל סמיך (אך לא סמיך מדי) בעל גוון חום בהיר-זהבהב.
  8. מוציאים מהתנור, שופכים מעל את הקרמל, ומגישים.

ברוסקטה גבינות

המצרכים:
4 פרוסות חלה, חצויות למשולשים מעט שמן זית קמצוץ מלח ים אטלנטי 8 פרוסות גבינה דקות (מה שאתם אוהבים): ברי, קממבר, פטה, פקורינו, גבינת עיזים
אופן ההכנה:
  1. מחממים תנור לחום של 220 מעלות.
  2. מסדרים בתבנית את משולשים החלה. מזלפים מעל כל משולש מעט שמן זית ומתבלים במלח ים אטלנטי.
  3. אופים בתנור לוהט מספר דקות (בערך חמש, תלוי בעובי הפרוסות), עד שהברוסקטות משחימות מעט.
  4. מוציאים מהתנור, מסדרים את הגבינה מעל, ומגישים לצד סלט ירקות טרי.

פרנץ' טוסט

תיקי גולן
המצרכים:
2 פרוסות חלה עבות 1 ביצה, טרופה 1/4 כוס חלב+שמנת מתוקה קוביית חמאה לטיגון
6 צפייה בגלריה
פרנץ' טוסט
פרנץ' טוסט
(צילום: תיקי גולן)
אופן ההכנה:
  1. ממיסים חמאה במחבת על להבה נמוכה ונזהרים שהיא לא תישרף.
  2. טובלים את פרוסות החלה טבילה קצרה בתערובת החלב והשמנת, ומיד אחרי זה טובלים אותן בביצה הטרופה.
  3. מעבירים למחבת ומטגנים בחמאה על להבה בינונית משני הצדדים עד שמשחים מעט.
  4. מגישים עם סירופ מייפל, דבש, קצפת, קרם פרש או פירות טריים.

סלט פנצנלה

מיכל וקסמן
המצרכים:
6 עגבניות מגי (או עגבניות קיץ אחרות ועזות טעם) בשלות ואדומות, צלויות היטב על גריל או בגריל של התנור 3-2 פלפלים ירוקים חריפים צלויים על גריל, על להבת הגז, או בגריל של התנור 2 פרוסות עבות של חלה מאתמול, בצועות ביד לנתחים בגודל ביס גדול שמן זית לזילוף מלח ים חתיכות גבינה - פטה, בולגרית או מוצרלה, קרועים או מפוררים ביד חופן עלי זעתר טריים
6 צפייה בגלריה
(צילום: מיכל וקסמן)
אופן ההכנה:
  1. מחממים תנור לטמפרטורה של 200 מעלות. מורחים את החלה או הלחם בשמן זית, מסדרים אותם בתבנית מרופדת בנייר אפיה וקולים 10 דקות או עד השחמה יפה.
  2. מקלפים את העגבניות הצלויות, זורקים את הקליפות, שומרים את המיצים הניגרים מהן במהלך הקילוף, ומניחים לבשרן להתקרר.
  3. מקלפים את הפלפלים החריפים ומנקים אותם מגרעינים. מפרידים את בשרם לסרטים ארוכים ודקים.
  4. קורעים כל עגבניה ל-3-2 נתחים בגודל ביס ומסדרים בצלחת חצי עמוקה, רחבה דיה להכיל את כל מרכיבי הסלט בשכבה אחת. ברווחים שבין נתחי העגבניות מפזרים פלפל חריף, חתיכות גבינה וחלה קלויה.
  5. יוצקים לקערה את מיצי העגבניות שנשמרו במהלך הקילוף, ממליחים ומזלפים שמן זית בנדיבות. אוכלים מיד.

ביצה בקן

המצרכים:
1 פרוסת חלה 1 ביצה קובייה גדולה של חמאה מעט מלח
6 צפייה בגלריה
ביצה בקן
ביצה בקן
(צילום: תיקי גולן)
אופן ההכנה:
  1. ממיסים חמאה במחבת על להבה נמוכה. נזהרים שהחמאה לא תישרף.
  2. חורצים חור במרכז החלה בעזרת כוס קטנה של צ'ייסר (אפשר גם פשוט לחתוך ריבוע במרכז החלה בעזרת סכין).
  3. מטגנים את הפרוסה משני הצדדים.
  4. שוברים ביצה לתוך החור שבפרוסת החלה. ממשיכים לטגן את אותו הצד במשך כשלוש דקות, הופכים בזהירות לצד השני וממשיכים לטגן כדקה או שתיים - בהתאם למידת העשייה הרצויה של החלמון.

קציצות חלה של עניים

אפרת מוסקוביץ
המצרכים (ל-20 קציצות):
8 פרוסות חלה 2 ביצים 3 כפות גבינת קוטג' (לא חובה) 1 צרור פטרוזיליה, קצוץ 1 בצל קטן, קצוץ מעט מלח פלפל שחור טחון 1 כוס פירורי לחם זהובים שמן לטיגון
6 צפייה בגלריה
קציצות לחם, אפרת מוסקוביץ
קציצות לחם, אפרת מוסקוביץ
(צילום: אפרת מוסקוביץ)
אופן ההכנה:
  1. שמים את פרוסות הלחם (כולל הקשה) בקערה. מוסיפים מים עד לכיסוי ומשרים דקה. שופכים את המים וסוחטים היטב בידיים את הלחם.
  2. מפוררים את הלחם בידיים לתוך קערה, מוסיפים את הביצים, הפטרוזיליה, הבצל, הגבינה והתבלינים ומערבבים היטב.
  3. מחממים היטב שמן עמוק במחבת. יוצרים מהתערובת קציצות עגולות בגודל של שזיף. משטחים אותן מעט וטובלים בפירורי לחם מכל הצדדים.
  4. מטגנים את הקציצות משני הצדדים עד להשחמה.

פאפא אל פומדורו

המצרכים:
2 בצלים, קצוצים גס 10 עגבניות גדולות וקלופות, קצוצות גס 3 כפות רסק עגבניות 2 ליטר ציר עוף/ירקות (אם אין אז אפשר מים) 3 שיני שום, כתושות חופן עלי בזיליקום טריים ושלמים 6 פרוסות חלה ישנה 1/2 כוס שמן זית 1 כפית מלח 1/4 פלפל 1 כף סוכר חום
להגשה - חופן גבינת פרמזן, מגוררת חופן צנוברים, קלויים חופן בזיליקום טרי, קצוץ
אופן ההכנה:
  1. בסיר רחב מחממים שמן זית ומשחימים את הבצל.
  2. מוסיפים את העגבניות המרוסקות, רסק העגבניות והציר. מערבבים ומוסיפים מלח, פלפל וסוכר.
  3. מביאים לרתיחה ומבשלים כשעה על להבה נמוכה.
  4. מוסיפים את הבזיליקום והלחם המפורר. מבשלים 10 דקות נוספות, מוסיפים את השום ומתקנים תיבול.
  5. מסירים מהאש ומעבירים לקערות הגשה. מזלפים מעט שמן זית ומוסיפים צנוברים, פרמזן ובזיליקום.

פירורי לחם

המצרכים:
פרוסות חלה יבשה
אופן ההכנה:
  1. פורסים את החלה לפרוסות בעובי חצי ס"מ ומסדרים על תבנית אפייה מכוסה בנייר.
  2. מעבירים לתנור שחומם מראש לטמפרטורה של 150 מעלות ואופים במשך שעה עד שהפרוסות מזהיבות. נזהרים שלא יישרפו או יושחרו.
  3. חותכים את הפרוסות הקלויות לקוביות בינוניות וטוחנים אותן במעבד מזון עד לקבלת פירורים. מאחסנים בקופסה אטומה ובמקום יבש.

קרוטונים

המצרכים:
פרוסות חלה יבשה 2 כפות שמן זית מלח גס 1 שן שום, כתושה (לא חובה) חופן עשבי תיבול שאוהבים: טימין, אורגנו, רוזמרין, בזיליקום
אופן ההכנה:
  1. פורסים את כיכר הלחם. מסירים את הקרום - החלק הקשה - וחותכים לקוביות בגודל הרצוי.
  2. מעבירים את קוביות הלחם לקערה. מוסיפים את עשבי התיבול ואת השום, מזליפים שמן זית, מפזרים מעט מלח גס ומערבבים.
  3. מסדרים את קוביות הלחם המתובלות בשכבה אחת על תבנית מרופדת בנייר אפייה.
  4. מעבירים לתנור שחומם מראש ל-180 מעלות ואופים במשך 10-15 דקות. מצננים ומעבירים לכלי אטום.

קרוק מסייה

המצרכים (4 מנות):
8 פרוסות חלה (עדיף ללא הקרום) 8 פרוסות גבינה צהובה (רצוי אמנטל) 4 פרוסות נקניק (לא חובה) חופן גבינה צהובה, מגוררת
לרוטב בשאמל - 30 גר' חמאה 30 גר' קמח לבן 1/2 2-1 כוס חלב קמצוץ אגוז מוסקט מלח פלפל שחור גרוס
6 צפייה בגלריה
קרוק מסייה
קרוק מסייה
(צילום: shutterstock)
אופן ההכנה:
  1. מכינים רוטב בשאמל - בסיר קטן ממיסים חמאה. כשהחמאה נמסה לחלוטין מוסיפים את הקמח. מערבבים היטב.
  2. כשהקמח נספג בחמאה מוסיפים לאט לאט את החלב, תוך בחישה מתמדת, עד שנוצרת רביכה אחידה ואין יותר גושים. מתבלים בקמצוץ אגוז מוסקט ומסירים מהאש.
  3. מסדרים בתבנית פרוסה של חלה, מניחים עליה כף בשאמל, פרוסת אמנטל, פרוסת נקניק ושוב בשאמל. מכסים בפרוסת חלה נוספת. חוזרים על התהליך עם כל פרוסות החלה.
  4. מפזרים מעל כל "סנדוויץ'" מעט גבינה מגוררת.
  5. אופים בתנור שחומם מראש לטמפרטורה של 220-200 מעלות במשך 15-10 דקות עד שפרוסות החלה שלנו מקבלות צבע זהוב יפה והגבינה נמסה.