אי אפשר לעבור את ימי חג החנוכה בלי לביבות מטוגנות. אבל אף אחד לא אמר שהלביבה חייבת להיות מתפוח אדמה: אתם יכולים להשתמש בבטטה, בקישואים ולמעשה כמעט בכל ירק שתגררו אותו במגררת, תסחטו, תוסיפו לו תבלינים, קמח וביצים, ותזרקו לשמן.
אגב שמן, חשוב לדעת להכין את הלביבה נכון - בטמפרטורה הנכונה ובעובי המתאים, בשביל שתהיה קריספית בחוץ ורכה ונימוחה מבפנים. הנה מתכונים ללביבות הכי טעימות שיש.
לביבות בטטה של אורנה ואלה
המצרכים:
1.25 ק"ג בטטות (ברוטו, לפני הקילוף)
1 כף רוטב סויה
1/2 כפית מלח
1 כפית סוכר (לא חובה, תלוי במתיקות הבטטות)
1 כוס קמח
פלפל שחור
שמן או חמאה לטיגון
אופן ההכנה:
- קולפים את הבטטות וחותכים לרבעים. מאדים אותן בסיר מכוסה עם מעט מאוד מים כ-40 דקות עד שהן רכות מאוד. מניחים את הבטטות במסננת במשך שעתיים לפחות, כדי שיתקררו ויגירו מקסימום נוזלים. מקררים את הבטטות במקרר כשעה נוספת. בחורף אפשר לא לקרר אותן במקרר.
- מועכים את הבטטות עם ממחה, מוסיפים את הסויה, המלח, ואם הבטטות לא ממש מתוקות, גם את הסוכר, מערבבים היטב ומוסיפים את הקמח, מערבבים רק עד שהתערובת אחידה.
- מחממים שמן או חמאה במחבת טפלון על להבה בינונית-נמוכה. בעזרת כף נוטלים מהתערובת ומורידים למחבת. התערובת מאוד דביקה ולא ממש נוחה לעבודה, אפשר בהחלט לעבוד עם ידיים רטובות.
- משטחים מעט את הלביבות על המחבת. הלביבות לא צריכות לצאת ממש עגולות. מטגנים כ-10 דקות, עד שהן משחימות.
לביבות תפוחי אדמה (לטקעס)
המצרכים:
5 תפוחי אדמה, קלופים
1 בצל גדול, קלוף
1/2 כוס קמח
2 ביצים
מלח
פלפל
שמן קנולה לטיגון חצי עמוק
אופן ההכנה:
- מגררים בפומפייה גסה את תפוחי האדמה ואת הבצל לתוך קערה עמוקה. סוחטים את הנוזלים מהבצל ומתפוחי האדמה.
- מוסיפים קמח, מערבבים.
- מוסיפים ביצים, מערבבים.
- מתבלים במלח ופלפל, ומערבבים עד לקבלת עיסה אחידה.
- מחממים שמן במחבת. כשהשמן חם יוצרים לביבות בעזרת שתי כפות ומטגנים כשלוש דקות מכל צד, על להבה בינונית. מגישים מיד.
לביבות מקמח חומוס
ארז קומרובסקי
המצרכים:
1 צרור מנגולד, יפה וטרי
2 ביצים
1 כרישה, קצוצה דק מאוד
2 כפות מלאות קמח חומוס
מלח, פלפל שחור גרוס טרי - לפי הטעם
שמן תירס לטיגון
אופן ההכנה:
- מפרידים את החלק הירוק של העלים מהחלק הלבן. קוצצים או קורעים גס את החלק הירוק של העלים, ומפזרים עליו מעט מלח ים גס.
- משפשפים היטב את העלים עם המלח בין כפות הידיים, מעבירים למסננת ל-10 דקות וסוחטים היטב את העלים מהנוזלים שלהם.
- בקערה גדולה מערבבים את העלים עם הביצים, קמח החומוס והכרישה הקצוצה ומתבלים במלח ובפלפל לפי הטעם.
- מערבבים היטב עד לקבלת תערובת אחידה.
- יוצרים מהתערובת לביבות בגודל בינוני, מחממים שמן במחבת רחבה (לא עמוק מדי) ומטגנים את הלביבות משני הצדדים עד להזהבה. אוכלים מיד עם יוגורט קר.
לביבות קישואים וגבינה
המצרכים:
15-12 זוקיני (אפשר גם קישואים רגילים)
2 ביצים
100 גר׳ גבינת פטה
2 כוסות ירק, קצוץ מעורב (פטרוזיליה, נענע, כוסברה, שמיר)
2 בצל ירוק, קצוץ (החלק הירוק והלבן)
3 עלי בזיליקום קצוצים
3 כפות קמח
3 כפות פירורי לחם
מלח ופלפל שחור
שמן זית לטיגון
1 לימון, פרוס לרבעים
אופן ההכנה:
- מבשלים את הקישואים במים רותחים עד לריכוך (הימנעו מבישול יתר).
- בתום הבישול מקררים את הקישואים במי קרח, קוצצים גס, ובשתי ידיים סוחטים היטב את המים.
- מעבירים את הקישואים לקערה. שימו לב שלא יהיו חתיכות גדולות מדי, אבל גם אל תעשו מהם מחית.
- מוסיפים לקערה את יתרת החומרים, מתבלים, ולשים את התערובת כדקה או שתיים עד שהמסה מתאחדת.
- יוצרים בידיים קציצות. מחממים מחבת עם שמן זית או שמן רגיל, מטגנים משני הצדדים את הקציצות עד להזהבה. הצבע החום הכהה מחמיא ומגרה בקציצות.
- מומלץ להגיש עם רבעי לימון ואפשר גם יוגורט או שמנת חמוצה. הקציצות האלה טעימות גם כשהן מוגשות חמות וגם כשהן מוגשות קרות.
לביבות פירה
אבי ביטון
המצרכים:
2 תפוחי אדמה בינוניים מזן דזירה, מבושלים ומעוכים לפירה חלק
1 תפוח אדמה גדול, מגורר
2 בצלים בינונים, קצוצים ומטוגנים עד הזהבה
2 ביצים
3 כפות פירורי לחם
מלח
פלפל
שמן קנולה לטיגון חצי עמוק
אופן ההכנה:
- מערבבים את כל החומרים בקערה. נותנים לתערובת לנוח בצד כחצי שעה.
- מטגנים בשמן חצי עמוק כשלוש דקות מכל צד.
לביבות כרובית
קרן שקד
המצרכים:
1 כרובית בינונית, חלוטה במים ומסוננת
3 תפוחי אדמה בינונים מגורדים דק
2 ביצים
1/4 כוס פירורי לחם
1 בצל, מגורר גס
צרור פטרוזיליה נקי מגבעולים וקצוץ דק
1 כפית מלח
1 כפית פלפל שחור
שמן לטיגון
אופן ההכנה:
- מועכים בקערה עם מזלג את הכרובית.
- מוסיפים את שאר המצרכים, ומערבבים.
- מחממים משמן עמוק במחבת. מטגנים את הלביבות משני הצדדים עד הזהבה.
לביבות גבינה אפויות
המצרכים:
2 ביצים
1 כפית תמצית וניל
2 גביעים (500 גרם) גבינה לבנה 3%
2 כפיות סוכר
1/2 כוס + 2 כפות (85 גרם) קמח תופח
מעט מלח
אופן ההכנה:
- מחממים את התנור 170-ל מעלות. מרפדים תבנית תנור בנייר אפייה ומשמנים אותו (אפשר להשתמש גם בתבנית שקעים).
- שמים בקערה את הביצים, תמצית הווניל והגבינה, ומערבבים במטרפה לבלילה אחידה. מוסיפים את הסוכר, הקמח התופח והמלח ומערבבים בעדינות, רק עד להטמעתם בתערובת.
- בעזרת כף גלידה קפיצית מניחים בתבנית תלוליות מהתערובת. אופים 20-15 דקות, עד להשחמה.
לביבות כרשה וירקות שורש
המצרכים:
3 כרשות, קצוצות
2 גזרים, מגוררים
1/2 ראש סלרי מגורד
3 ביצים
2 כפות פרורי לחם
1/2 פטרוזיליה קצוצה
2 כפות שמן
מלח ופלפל
אופן ההכנה:
- מכניסים את כל הירקות לקערה, ממליחים מעט ומניחים לנוח כשעה.
- מקציפים קלות את הביצים ומוסיפים לתערובת הירקות. מוסיפים את פרורי הלחם ואת הפלפל השחור. מערבבים היטב.
- מחממים היטב מחבת, ומרססים במעט שמן. בעזרת כף לוקחים מתערובת הירקות ומניחים במחבת החמה לטיגון קל, משני הצדדים.
לביבות בטטה וקינואה
המצרכים:
2 בטטות, אפויות עם הקליפה
1 כוס קינואה, מבושלת (לחצו כאן להוראות)
1/2 כוס קמח עדשים כתומות
1/2 צרור כוסברה/פטרוזיליה, קצוץ
2 כפיות רוטב סויה
1 כף רוטב צ’ילי מתוק
1 כפית שורש ג’ינג’ר טרי, מגורר
2 שיני שום, כתושות
מלח ופלפל שחור לפי הטעם
אופן ההכנה:
- מחממים את התנור ל-180 מעלות, מרפדים תבנית בנייר אפייה ומשמנים אותו מעט.
- מקלפים את הבטטות האפיות ומועכים את תוכנן למחית.
- מוסיפים את הקינואה ואת קמח העדשים ומערבבים.
- מוסיפים את יתר המרכיבים ומערבבים היטב. טועמים ומתקנים תיבול.
- מרטיבים את הידיים ויוצרים לביבות שמנמנות, מניחים אותן על נייר האפייה ומברישים במעט שמן מכל הצדדים.
- אופים כ-30 דקות עד שהן משחימות ומתייצבות. באמצע האפייה, כדאי להפוך אותן. אם רוצים, ניתן לטגן במחבת נון סטיק עם מעט שמן, כ-3 דקות מכל צד.
לביבות טבעוניות
אמיר פורת ורוסלה יונה
המצרכים (לכ-20 לביבות):
2 בטטות גדולות
1 תפוח אדמה גדול
1 קישוא מגורר
100 גר' גבינה צהובה טבעונית מגוררת
קורט מלח
קורט פלפל
קורט פפריקה
טימין טרי - לפי הטעם
אופן ההכנה:
- מקלפים את הבטטות ואת תפוחי האדמה, פורסים לקוביות גדולות ומבשלים במים עם מעט מלח עד לריכוך.
- מסננים את הנוזלים, ומועכים את תפוחי האדמה והבטטות למחית חלקה.
- מעבירים את המחית לקערה, ומוסיפים את יתר המרכיבים. מערבבים היטב עד לקבלת תערובת אחידה.
- משמנים בספרי תבניות סיליקון שקעים או נייר אפייה.
- יוצקים את הבלילה לתבניות, או מניחים בעזרת כף תלוליות גדולות על גבי נייר האפייה ואופים בתנור שחומם מראש ל-190 מעלות במשך כ-23 דקות עד להזהבה קלה. מגישים חם.