אי אפשר לעבור את ימי חג החנוכה בלי לביבות מטוגנות. אבל אף אחד לא אמר שהלביבה חייבת להיות מתפוח אדמה: אתם יכולים להשתמש בבטטה, בקישואים ולמעשה כמעט בכל ירק שתגררו אותו במגררת, תסחטו, תוסיפו לו תבלינים, קמח וביצים, ותזרקו לשמן.
אגב שמן, חשוב לדעת להכין את הלביבה נכון - בטמפרטורה הנכונה ובעובי המתאים, בשביל שתהיה קריספית בחוץ ורכה ונימוחה מבפנים. הנה מתכונים ללביבות הכי טעימות שיש.

לביבות בטטה של אורנה ואלה

המצרכים:
1.25 ק"ג בטטות (ברוטו, לפני הקילוף) 1 כף רוטב סויה 1/2 כפית מלח 1 כפית סוכר (לא חובה, תלוי במתיקות הבטטות) 1 כוס קמח פלפל שחור שמן או חמאה לטיגון
אופן ההכנה:
  1. קולפים את הבטטות וחותכים לרבעים. מאדים אותן בסיר מכוסה עם מעט מאוד מים כ-40 דקות עד שהן רכות מאוד. מניחים את הבטטות במסננת במשך שעתיים לפחות, כדי שיתקררו ויגירו מקסימום נוזלים. מקררים את הבטטות במקרר כשעה נוספת. בחורף אפשר לא לקרר אותן במקרר.
  2. מועכים את הבטטות עם ממחה, מוסיפים את הסויה, המלח, ואם הבטטות לא ממש מתוקות, גם את הסוכר, מערבבים היטב ומוסיפים את הקמח, מערבבים רק עד שהתערובת אחידה.
  3. מחממים שמן או חמאה במחבת טפלון על להבה בינונית-נמוכה. בעזרת כף נוטלים מהתערובת ומורידים למחבת. התערובת מאוד דביקה ולא ממש נוחה לעבודה, אפשר בהחלט לעבוד עם ידיים רטובות.
  4. משטחים מעט את הלביבות על המחבת. הלביבות לא צריכות לצאת ממש עגולות. מטגנים כ-10 דקות, עד שהן משחימות.

לביבות תפוחי אדמה (לטקעס)

המצרכים:
5 תפוחי אדמה, קלופים 1 בצל גדול, קלוף 1/2 כוס קמח 2 ביצים מלח פלפל שמן קנולה לטיגון חצי עמוק
7 צפייה בגלריה
(צילום: מאיר בולקה)
אופן ההכנה:
  1. מגררים בפומפייה גסה את תפוחי האדמה ואת הבצל לתוך קערה עמוקה. סוחטים את הנוזלים מהבצל ומתפוחי האדמה.
  2. מוסיפים קמח, מערבבים.
  3. מוסיפים ביצים, מערבבים.
  4. מתבלים במלח ופלפל, ומערבבים עד לקבלת עיסה אחידה.
  5. מחממים שמן במחבת. כשהשמן חם יוצרים לביבות בעזרת שתי כפות ומטגנים כשלוש דקות מכל צד, על להבה בינונית. מגישים מיד.

לביבות מקמח חומוס

ארז קומרובסקי
המצרכים:
1 צרור מנגולד, יפה וטרי 2 ביצים 1 כרישה, קצוצה דק מאוד 2 כפות מלאות קמח חומוס מלח, פלפל שחור גרוס טרי - לפי הטעם שמן תירס לטיגון
7 צפייה בגלריה
(צילום: אביהו שפירא)
אופן ההכנה:
  1. מפרידים את החלק הירוק של העלים מהחלק הלבן. קוצצים או קורעים גס את החלק הירוק של העלים, ומפזרים עליו מעט מלח ים גס.
  2. משפשפים היטב את העלים עם המלח בין כפות הידיים, מעבירים למסננת ל-10 דקות וסוחטים היטב את העלים מהנוזלים שלהם.
  3. בקערה גדולה מערבבים את העלים עם הביצים, קמח החומוס והכרישה הקצוצה ומתבלים במלח ובפלפל לפי הטעם.
  4. מערבבים היטב עד לקבלת תערובת אחידה.
  5. יוצרים מהתערובת לביבות בגודל בינוני, מחממים שמן במחבת רחבה (לא עמוק מדי) ומטגנים את הלביבות משני הצדדים עד להזהבה. אוכלים מיד עם יוגורט קר.

לביבות קישואים וגבינה

המצרכים:
15-12 זוקיני (אפשר גם קישואים רגילים) 2 ביצים 100 גר׳ גבינת פטה 2 כוסות ירק, קצוץ מעורב (פטרוזיליה, נענע, כוסברה, שמיר) 2 בצל ירוק, קצוץ (החלק הירוק והלבן) 3 עלי בזיליקום קצוצים 3 כפות קמח 3 כפות פירורי לחם מלח ופלפל שחור שמן זית לטיגון 1 לימון, פרוס לרבעים
7 צפייה בגלריה
(צילום: ירון ברנר)
אופן ההכנה:
  1. מבשלים את הקישואים במים רותחים עד לריכוך (הימנעו מבישול יתר).
  2. בתום הבישול מקררים את הקישואים במי קרח, קוצצים גס, ובשתי ידיים סוחטים היטב את המים.
  3. מעבירים את הקישואים לקערה. שימו לב שלא יהיו חתיכות גדולות מדי, אבל גם אל תעשו מהם מחית.
  4. מוסיפים לקערה את יתרת החומרים, מתבלים, ולשים את התערובת כדקה או שתיים עד שהמסה מתאחדת.
  5. יוצרים בידיים קציצות. מחממים מחבת עם שמן זית או שמן רגיל, מטגנים משני הצדדים את הקציצות עד להזהבה. הצבע החום הכהה מחמיא ומגרה בקציצות.
  6. מומלץ להגיש עם רבעי לימון ואפשר גם יוגורט או שמנת חמוצה. הקציצות האלה טעימות גם כשהן מוגשות חמות וגם כשהן מוגשות קרות.

לביבות פירה

אבי ביטון
המצרכים:
2 תפוחי אדמה בינוניים מזן דזירה, מבושלים ומעוכים לפירה חלק 1 תפוח אדמה גדול, מגורר 2 בצלים בינונים, קצוצים ומטוגנים עד הזהבה 2 ביצים 3 כפות פירורי לחם מלח פלפל שמן קנולה לטיגון חצי עמוק
7 צפייה בגלריה
(צילום: ירון ברנר)
אופן ההכנה:
  1. מערבבים את כל החומרים בקערה. נותנים לתערובת לנוח בצד כחצי שעה.
  2. מטגנים בשמן חצי עמוק כשלוש דקות מכל צד.

לביבות כרובית

קרן שקד
המצרכים:
1 כרובית בינונית, חלוטה במים ומסוננת 3 תפוחי אדמה בינונים מגורדים דק 2 ביצים 1/4 כוס פירורי לחם 1 בצל, מגורר גס צרור פטרוזיליה נקי מגבעולים וקצוץ דק 1 כפית מלח 1 כפית פלפל שחור שמן לטיגון
7 צפייה בגלריה
(צילום: ירון ברנר)
אופן ההכנה:
  1. מועכים בקערה עם מזלג את הכרובית.
  2. מוסיפים את שאר המצרכים, ומערבבים.
  3. מחממים משמן עמוק במחבת. מטגנים את הלביבות משני הצדדים עד הזהבה.

לביבות גבינה אפויות

המצרכים:
2 ביצים 1 כפית תמצית וניל 2 גביעים (500 גרם) גבינה לבנה 3% 2 כפיות סוכר 1/2 כוס + 2 כפות (85 גרם) קמח תופח מעט מלח
אופן ההכנה:
  1. מחממים את התנור ‭170-ל‬ מעלות. מרפדים תבנית תנור בנייר אפייה ומשמנים אותו (אפשר להשתמש גם בתבנית שקעים).
  2. שמים בקערה את הביצים, תמצית הווניל והגבינה, ומערבבים במטרפה לבלילה אחידה. מוסיפים את הסוכר, הקמח התופח והמלח ומערבבים בעדינות, רק עד להטמעתם בתערובת.
  3. בעזרת כף גלידה קפיצית מניחים בתבנית תלוליות מהתערובת. אופים ‭20-15‬ דקות, עד להשחמה.

לביבות כרשה וירקות שורש

המצרכים:
3 כרשות, קצוצות 2 גזרים, מגוררים 1/2 ראש סלרי מגורד 3 ביצים 2 כפות פרורי לחם 1/2 פטרוזיליה קצוצה 2 כפות שמן מלח ופלפל
אופן ההכנה:
  1. מכניסים את כל הירקות לקערה, ממליחים מעט ומניחים לנוח כשעה.
  2. מקציפים קלות את הביצים ומוסיפים לתערובת הירקות. מוסיפים את פרורי הלחם ואת הפלפל השחור. מערבבים היטב.
  3. מחממים היטב מחבת, ומרססים במעט שמן. בעזרת כף לוקחים מתערובת הירקות ומניחים במחבת החמה לטיגון קל, משני הצדדים.

לביבות בטטה וקינואה

המצרכים:
2 בטטות, אפויות עם הקליפה 1 כוס קינואה, מבושלת (לחצו כאן להוראות) 1/2 כוס קמח עדשים כתומות 1/2 צרור כוסברה/פטרוזיליה, קצוץ 2 כפיות רוטב סויה 1 כף רוטב צ’ילי מתוק 1 כפית שורש ג’ינג’ר טרי, מגורר 2 שיני שום, כתושות מלח ופלפל שחור לפי הטעם
אופן ההכנה:
  1. מחממים את התנור ל-180 מעלות, מרפדים תבנית בנייר אפייה ומשמנים אותו מעט.
  2. מקלפים את הבטטות האפיות ומועכים את תוכנן למחית.
  3. מוסיפים את הקינואה ואת קמח העדשים ומערבבים.
  4. מוסיפים את יתר המרכיבים ומערבבים היטב. טועמים ומתקנים תיבול.
  5. מרטיבים את הידיים ויוצרים לביבות שמנמנות, מניחים אותן על נייר האפייה ומברישים במעט שמן מכל הצדדים.
  6. אופים כ-30 דקות עד שהן משחימות ומתייצבות. באמצע האפייה, כדאי להפוך אותן. אם רוצים, ניתן לטגן במחבת נון סטיק עם מעט שמן, כ-3 דקות מכל צד.

לביבות טבעוניות

אמיר פורת ורוסלה יונה
המצרכים (לכ-20 לביבות):
2 בטטות גדולות 1 תפוח אדמה גדול 1 קישוא מגורר 100 גר' גבינה צהובה טבעונית מגוררת קורט מלח קורט פלפל קורט פפריקה טימין טרי - לפי הטעם
7 צפייה בגלריה
(צילום: ירון ברנר)
אופן ההכנה:
  1. מקלפים את הבטטות ואת תפוחי האדמה, פורסים לקוביות גדולות ומבשלים במים עם מעט מלח עד לריכוך.
  2. מסננים את הנוזלים, ומועכים את תפוחי האדמה והבטטות למחית חלקה.
  3. מעבירים את המחית לקערה, ומוסיפים את יתר המרכיבים. מערבבים היטב עד לקבלת תערובת אחידה.
  4. משמנים בספרי תבניות סיליקון שקעים או נייר אפייה.
  5. יוצקים את הבלילה לתבניות, או מניחים בעזרת כף תלוליות גדולות על גבי נייר האפייה ואופים בתנור שחומם מראש ל-190 מעלות במשך כ-23 דקות עד להזהבה קלה. מגישים חם.