על הסגולות הרפואיות של ירקות שורש, עגבניות וזעתר אין צורך להרחיב במילים, השילוב בין השניים יוצר קסם של טעמים, וזה גם בריא ומפנק בחורף. המרק הראשון הוא של השף גדי אולשנסקי, שנותן מתכון למרק עגבניות ושורשים, חלק מתפריט החורף במסעדת השף הגלילית סומאק.
מתכונים נוספים שיכולים לעניין אותך:
המרק השני הוא מרק שעועית - השעועית אומנם נמצאת סביבנו מאז ומתמיד אך בשנים האחרונות יתרונותיה הבריאותיים תפסו מקום של כבוד כחלק ממזונות העל. אין ספק שיתרונותיה הבריאותיים של השעועית מצדיקים את הכבוד שהיא מקבלת גם ברשימה: יש בה סיבים תזונתיים, היא דלת שומן, עשירה בחלבון, יוצרת תחושת שובע לאורך זמן ועוד. השף נועם בכר ממסעדת בולונג'רי בצפת נותן מתכון למרק שעועית בריא - המרק פרווה במסעדה בעונת החורף, אבל בבית אתם יכולים להוסיףלו בשר.
ונסיים במנת אנטיביוטיקה טבעית, שאף פעם לא הזיקה לאיש, בטח לא בחורף - מרק בצל, הנחשב לאחד המרקים הפופולאריים בעולם. שף גדי אולשנסקי ממסעדת מלון וילה גליליי, מגיש בדיוק כזה במסעדה שלו, אבל אנחנו בשביל להכין לבד בבית.
מרק עגבניות שורשים וזעתר
גדי אולשנסקי, מסעדת סומאק
המצרכים:
2 יח' שורש סלרי
2 יח' שורש פטרוזיליה
3 יח' גזר
2 יח' תפוח אדמה
1 בצל גדול
5 שיני שום
10 עגבניות, בשלות קלופות
4 ענפי זעתר בר
2 ליטר ציר ירקות
2 פלפלים חריפים
להגשה -
חופן קרוטונים
חופן עלי זעתר או עלי בזיליקום
אופן ההכנה:
- חותכים את כל ירקות השורש לקוביות ומאדים את הכל בסיר שחומם מראש עם מעט שמן זית.
- מוסיפים את העגבניות הקלופות ומיד לאחר מכן את ציר הירקות.
- מבשלים על להבה קטנה במשך כשעה וחצי עד שהכל מתרכך.
- מתבלים בכף פפריקה מתוקה, מלח ופלפל שחור גרוס, לפי הטעם.
- מוסיפים את עלי הזעתר לעוד 10 דקות בישול.
- טוחנים את המרק באמצעות מוט בלנדר, ומגישים עם קרוטונים ועלי זעתר או עלי בזיליקום לקישוט.
מרק שעועית
נועם בכר, מסעדת בולונג'רי
המצרכים:
4 כוסות שעועית לבנה
2 כפות שום כתוש
3 כפות רסק עגבניות
מים
מלח
פלפל שחור גרוס
כמון
מרק עוף פרווה
פפריקה אדומה מתוקה
אופן ההכנה:
- משרים את השעועית הלבנה במים למשך לילה שלם (לפחות 8 שעות).
- בסיר מטגנים שום כתוש במעט שמן זית.
- מוסיפים את השעועית שעברה השרייה וממלאים מים עד לכיסוי השעועית.
- מבשלים על אש נמוכה במשך כשעה וחצי עד שהשעועית מתרככת.
- מתבלים לפי הטעם בפפריקה, מלח, פלפל, כמון ומרק בטעם עוף (פרווה כבר אמרנו).
- מוסיפים את רסק העגבניות ומבשלים על אש נמוכה במשך 10 דקות נוספות, עד לצמצום מעט של המרק.
- מגישים לצד בייגלה אפוי או קרוטונים.
מרק בצל
גדי אולשנסקי, מלון וילה גליליי
המצרכים:
1 ק"ג בצל לבן
2 כפות קמח
1/2 1 כוס יין אדום
1 ליטר ציר ירקות
1 ענף טימין
שמן זית
פלפל שחור
מלח
2 כפות מחמאה או חמאה
אופן ההכנה:
- קוצצים את הבצל ומטגנים בשמן זית עד להשחמה.
- מוסיפים חמאה או מחמאה (מחמאה אם מעוניינים בפרווה, חמאה בחלבי) וממיסים.
- קולים את הקמח במחבת נפרדת במשך דקה, עד להשחמה.
- מוסיפים בהדרגה את הקמח לבצל, תוך כדי ערבוב עד להטמעה ועד שאין גושים.
- מוסיפים כוס וחצי של יין תוך כדי ערבוב. מוספים את ציר הירקות ומביאים את המרק לרתיחה.
- מתבלים במלח ופלפל לפי הטעם ומוסיפים מעט סוכר לאיזון החמיצות.
- להגשה - במתכון החלבי ניתן להוסיף גבינה מגוררת, או גבינה צפתית טרייה.
המתכונים באדיבות מסעדת סומאק, מסעדת מלון וילה גליליי ומסעדת בולונג'רי הנמצאות שלושתן בצפת