תבשיל חומוס טבעוני

מיכל וקסמן
המצרכים:
לחומוסים - 2 כוסות גרגרי חומוס מזן הדס (הצהובים הקטנטנים), מושרים לילה במים ומסוננים (מדידה אחרי השריה וסינון) מים מלח 1/4 כפית סודה לשתייה
לתבשיל - 4 כפות שמן זית + עוד קצת לזילוף 1 שן שום מגוררת 500 גר' עגבניות שרי לא גדולות, חצויות לרוחבן 4 עגבניות גדולות, בשלות מאוד, חצויות לרוחבן לסחיטה 150-100 גר' עלי תרד תורכי מופרדים מגבעוליהם, שטופים וקרועים ביד לנתחים גדולים (או יותר, או פחות, לפי המקום במחבת) קורט צ'ילי יבש מלח ופלפל שחור גרוס טרי 1/4 כוס מים 1/4 כוס יין לבן (לא חובה, אפשר להחליף בעוד מים) גרידה מחצי לימון תבשיל חומוס עגבניות ותרד
5 צפייה בגלריה
תבשיל חומוס עגבניות ותרד
תבשיל חומוס עגבניות ותרד
(צילום: מיכל וקסמן)
אופן ההכנה:
  1. מכינים את החומוסים - שמים את גרגירי החומוס בסיר. מוסיפים מים כפול מגובה החומוסים בסיר. מוסיפים סודה לשתייה ומערבבים. מביאים לרתיחה, מסירים קצף ומבשלים ברתיחה פעילה, ללא מכסה, במשך שעה או עד שהחומוסים רכים מאוד אבל אינם מתפרקים. מסננים את החומוסים ממי הבישול ושומרים בקערית.
  2. מכינים את התבשיל - במחבת שיכולה להכיל את התבשיל כולו מחממים שמן זית ושום. מטגנים מעט עד שריח שומי עולה מהמחבת. מוסיפים עגבניות שרי ומלח, מערבבים ומבשלים ברתיחה עד שהעגבניות מתחילות להתפרק ולהפוך לרוטב, בערך 10 דקות. מערבבים מדי פעם.
  3. סוחטים לתוך המחבת את העגבניות הגדולות, מוסיפים פלפל שחור וצ'ילי ומערבבים. מבשלים דקה או שתיים. מוסיפים יין לבן ומים, מערבבים, מביאים לרתיחה ומבשלים 3-2 דקות עד שהרוטב מתחבר עם הנוזלים שהתווספו לו.
  4. מוסיפים את החומוסים המבושלים והמסוננים למחבת ומטמיעים אותם בעדינות בתוך רוטב העגבניות מבלי שיתפרקו ויהפכו לעיסה. מבשלים ברתיחה מתונה 3-2 דקות נוספות.
  5. מוסיפים את קרעי התרד לתוך המחבת. מטמיעים גם אותם בעדינות ברוטב ומבשלים עד שהם קמלים לתוכו, 3-2 דקות. טועמים ומתקנים תיבול אם צריך. מוסיפים גרידת לימון וזילוף נדיב של שמן זית על פני המחבת כולה.
  6. תבשיל חומוס עגבניות ותרד
  7. עכשיו אפשר להחליט איך מגישים ואוכלים את התבשיל הזה: עם פסטה קצרה, על אורז, שוברים לתוכו כמה ביצים שקשוקה סטייל, אולי כמה קוביות של פטה, מבשלים בתוכו קציצות בשר, נתחי דג, קלמרי או שרימפס. אינסוף גיוונים אפשריים.

תבשיל חומוס וקארי עם נקניקיות

המצרכים (ל-6 מנות):
לתבשיל - 4 קבנוסים, קצוצים גס 6 שיני שום, קצוצות גס 4 בצלים, חתוכים לטבעות 1/4 כוס שמן לטיגון 2 פלפל אדום, לא חריף חתוך לקוביות 2 כוסות גרגרי חומוס, מבושלים ורכים 1 כף רוטב קארי אדום (במידה והקארי שאתם משתמשים בו חריף מדי - ניתן להחליף ב-1 כפית ולהוסיף 1 כף רסק עגבניות) מעט מלח
לנקניקיות ותפוחי האדמה - 4 תפוחי אדמה, חתוכים לקוביות קטנות 4-6 נקניקיות, איכותיות
אופן ההכנה:
  1. מכינים את התבשיל: מחממים שמן בווק או מחבת כבדה. מוסיפים בצל, שום ואת הקבנוס ומטגנים על חום בינוני כ-6 דקות. מוסיפים את הפלפל ומטגנים במשך מספר דקות.
  2. מוסיפים את גרגירי החומוס המבושלים והקארי ומבשלים על אש נמוכה במשך כ-10 דקות. זהו תבשיל החומוס וקארי מוכן.
  3. מכינים את תפוחי האדמה והנקניקיות: מטגנים קוביות תפוח אדמה במחבת עם מעט שמן, במשך מספר דקות.
  4. חורצים חריצים אלכסוניים על הנקניקיות ומטגנים על מחבת לוהטת במשך מספר דקות כל צד.
  5. יוצקים בעדינות 1 כף חומץ בלסמי על הנקניקיות (לא לדאוג אם עולה מהן עשן) אחרי 2 דקות מורידים מהאש. עכשיו יש לכם 2 תבשילים - גרגירי חומוס עם קארי וגם נקניקיות וקוביות תפוח אדמה. כל תבשיל הוא נפלא בזכות עצמו והכי מומלץ לאכול את שניהם יחד, זה לצד זה.

פתה

חוסאם עבאס
המצרכים: 1/2 ק"ג גרגירי חומוס מבושלים 1/2 ליטר יוגורט (עדיף יוגורט עיזים) 1/2 כוס טחינה 3 שיני שום, כתושות 1/2 כפית פפריקה מתוקה 1/2 כפית מלח 1/4 כפית כמון, טחון 1/4 כוס לימון, סחוט
להגשה - 2 פיתות קלויות, חתוכות לקוביות חופן פיצוחים (צנובר וקשיו) חופן פטרוזיליה, קצוצה
5 צפייה בגלריה
פתה גרגרי חומוס
פתה גרגרי חומוס
(צילום: אנטולי מיכאלו)
אופן ההכנה:
  1. בקערה מערבבים היטב את גרגירי החומוס עם היוגורט, הטחינה, השום והלימון.
  2. מוסיפים את התבלינים ומערבבים.
  3. יוצקים את התערובת לצלחת עמוקה, מפזרים מעל את הפיתות הקלויות, הפיצוחים והפטרוזיליה, ומגישים.

מרק חריף עם חוביזה וחומוס

חגי לפלר
מרק עשיר בטעמים, חלבון ובסידן שמזכיר בטעמו מרק חרירה מרוקאי.
המצרכים (ל-4 מנות): 1 כוס חומוס מושרה ללילה בהרבה מים (כוס לפני ההשריה) 1 כפית סודה לשתיה 1/2 כוס גזר, מגורר 1/2 כוס גבעול סלרי, חתוך לפרוסות 1/2 2 כוסות של עלי חוביזה, שטופים היטב 2 בצלים בגודל בינוני, קצוצים לקוביות 6 שיני שום, קצוצות 1/2 כוס מיץ לימון 1/4 כוס שמן זית 1 כף שטוחה של כורכום 1 כף פפריקה אדומה 1 כפית פפריקה חריפה 1/2 כפית חויאג' למרק
5 צפייה בגלריה
(צילום: חגי לפלר)
אופן ההכנה:
  1. מסננים במסננת את החומוס ושוטפים היטב.
  2. מניחים בסיר את גרגרי החומוס ומוסיפים 5 כוסות מים וסודה לשתייה, ומביאים לרתיחה.
  3. מקפים את הקצף, ומבשלים כשעה על להבה נמוכה (שימו לב שהנוזל לא ייגלוש).
  4. אם צריך להוסיף מים לאחר כשעה, מוסיפים כוס אחת. במקביל מטגנים את הבצל הקצוץ ואת הסלרי בסיר רחב עם שמן זית.
  5. קוצצים את עלי החוביזה ומוסיפים לסיר יחד עם הגזר המגורר, ממשיכים לבשל כ-15 דקות על אש בינונית עד שהחוביזה מאבדת מנפחה.
  6. מוסיפים את התבלינים, השום והלימון ושופכים הכול לסיר החומוס (נוזלי החומוס הם ציר המרק).
  7. מבשלים הכול על להבה נמוכה כ-10 דקות ומגישים.

קציצות חומוס בתנור

דפנה אוסטר מיכאל
המצרכים (ל-20-15 קציצות): 1/2 כוס עדשים כתומות 1/3 כוס קינואה שמן זית 1 בצל גדול, קצוץ 1 גזר גדול, מגורר 1 כוס גרגירי חומוס מבושלים 1 תפוח אדמה מבושל 1/2 פלפל ירוק חריף 2 שיני שום, כתושות חופן נדיב של עלי בזיליקום או פטרוזיליה 1/2 כפית כמון מלח, פלפל שחור גרוס 1 כוס פירורי לחם
5 צפייה בגלריה
קציצות חומוס ועדשים
קציצות חומוס ועדשים
(צילום: דפנה אוסטר מיכאל)
אופן ההכנה:
  1. משרים את העדשים והקינואה בקערות מים נפרדות במשך כשעה.
  2. מבשלים את הקינואה כ־10 דקות בהרבה מים רותחים (כמו פסטה), עד שהיא מתרככת. מסננים היטב.
  3. מחממים את התנור ל-190 מעלות.
  4. מחממים שמן במחבת ומטגנים את הבצל והגזר עד להזהבה.
  5. שמים במעבד מזון את כל המרכיבים, למעט פירורי הלחם, וטוחנים לתערובת גסה ואחידה.
  6. מרפדים תבנית תנור בנייר אפייה ומשמנים אותו בשמן זית. שמים את פירורי הלחם בצלחת עמוקה.
  7. יוצרים מהתערובת קציצות שטוחות בקוטר 6-5 ס"מ וטובלים אותן בפירורי הלחם משני הצדדים. מעבירים לתבנית ומטפטפים מעט שמן זית על כל קציצה.
  8. אופים את קציצות הקינואה והחומוס כ-10 דקות מכל צד, עד להזהבה.

סלט גרגירי חומוס עם פלפל וסלרי

אפרת סיאצ'י
המצרכים (ל-4-3 מנות): 1 קופסת שימורים של גרגירי חומוס, מסוננת מנוזלים 1/2 פלפל אדום, חתוך לקוביות קטנות 1/2 פלפל צהוב, חתוך לקוביות קטנות 1/3 כוס גבעולי סלרי קצוצים 1/3 כוס עלי סלרי קצוצים דק
לתיבול - 2 כפות שמן זית 1 כף מיץ לימון 1 שן שום כתושה 1/4 כפית כמון מלח פלפל שחור גרוס
5 צפייה בגלריה
סלט חומוס וסלרי
סלט חומוס וסלרי
(צילום: אפרת סיאצ'י)
אופן ההכנה:
  1. שמים בקערה את גרגירי החומוס, הפלפלים וגבעולי ועלי הסלרי.
  2. מערבבים בקערית את כל מרכיבי התיבול. יוצקים על הירקות ומערבבים.

עוף עם גרגירי חומוס

המצרכים (ל-4 מנות): 4 כרעי עוף, חתוכים לחצי 1/3 כוס שמן זית 1 בצל, קצוץ 3 שיני שום, קצוצות 1 פלפל חריף, קצוץ (לא חובה) 2 גבעולי טימין 1 כוס גרגירי חומוס מושרים במים למשך הלילה 1 כף כורכום מלח ופלפל שחור טחון טרי 1/4 כוס מיץ לימון טרי 1/2 כוס כוסברה טריה, או פטרוזיליה קצוצה טריה
אופן ההכנה:
  1. מבשלים את גרגרי החומוס עם מים עד שהם מתרככים (בערך שעה).
  2. יוצקים את השמן לסיר גדול ומטגנים את העוף תוך כדי ערבוב, עד שהוא מושחם מעט.
  3. מוסיפים את השום, הבצל, הפלפל החריף והטימין. ממשיכים לטגן תוך כדי ערבוב כעשר דקות.
  4. מוסיפים את החומוס, הכורכום, מיץ הלימון, המלח והפלפל.
  5. מערבבים ומוסיפים כוס אחת של מים. מביאים לרתיחה ומבשלים על אש נמוכה כ-20 דקות.
  6. לפני ההגשה מוסיפים לסיר את הכוסברה או הפטרוזיליה, מערבבים ומגישים.