קציצות טופו ועדשים
דנה אלמוסני
המצרכים:
1 חבילת טופו
1 חבילת עדשים חומות או שחורות (כ-500 גרם)
2 ביצים
6 גבעולי בצל ירוק, קצוץ דק
חופן כוסברה, קצוצה
1/2 כוס פירורי לחם
מלח
פלפל שחור
לרוטב היוגורט -
1 קופסת יוגורט
חופן עירית קצוצה
1 כפית מיונז
אופן ההכנה:
- בסיר עם מים מבשלים את העדשים כ-35-40 דקות (או עד שהן מוכנות). מסננים ומצננים כ-15 דקות.
- מגררים את הטופו בפומפייה לתוך קערה עמוקה, מוסיפים את העדשים ואת יתר המצרכים, למעט פירורי הלחם. מערבבים היטב עם הידיים ומועכים מעט את העדשים.
- מוסיפים את פירורי הלחם ויוצרים קציצות.
- מחממים שמן במחבת רחבה ומטגנים כ-2-3 דקות מכל צד. מוציאים את הקציצות לצלחת עם נייר סופג.
- מי שלא רוצה לטגן, ניתן לאפות את הקציצות בתבנית אפייה, על גבי נייר אפייה משומן במעט שמן, בתנור שחומם מראש לטמפ' של 180 מעלות למשך כ-15-20 דקות (8-10 דקות מכל צד).
- להכנת רוטב היוגורט - מערבבים יחד את כל החומרים עד לקבלת תערובת אחידה.
- מגישים את העדשים עם סלט ירוק ורוטב יוגורט.
טופו מוקפץ עם פטריות
המצרכים (ל-6 מנות):
3 כפות שמן זית
4-6 שיני שום
400 גר' פטריות שמפיניון, חתוכות לרבעים
100 גר' פטריות שיטאקי, מושרות במים חמים לשעתיים, מסוננות וחתוכות גס
מלח ופלפל לבן
2 כפות עירית, קצוצה גס
3 כפות עגבניות מיובשות מושרות בשמן, מסוננות
400 גר' טופו, חתוך לקוביות
1 גבעול טימין, מופרד לעלים
להגשה -
חופן צנוברים מטוגנים או קלויים
אופן ההכנה:
- מחממים את השמן במחבת רחבה, מוסיפים את השום ומטגנים במהירות בלי שיישרף.
- מוסיפים את פטריות השמפיניון ולאחר דקה את השיטאקה, ומטגנים עד שכל הנוזלים מתאדים.
- מתבלים, מוסיפים את העירית, העגבניות המיובשות, הטופו והטימין. מתקנים תיבול, מעטרים בצנוברים ומגישים.
טופו עם פלפלים
מיכל וקסמן
המצרכים (ל-2 מנות):
1 חבילה טופו
4 פלפלי שושקה (הסוג המשולש) או 2-3 פלפלים אדומים רגילים, פרוסים או חתוכים למקלות דקים
1 פלפל ירוק חריף, פרוס דק
1 שן שום, פרוסה דק
1 כרישה פרוסה דק, רק החלק הלבן (אם אין אפשר בצל קטן)
2-3 ענפים טריים של זעתר, מופרדים לעלים (אפשר גם אורגנו או בזילוקום)
1 כף חומץ בלסמי מיושן (או רגיל + קורט סוכר)
3 כפות שמן זית
קורט נדיב של מלח גס
אופן ההכנה:
- מוציאים את גוש הטופו מעטיפתו וסופגים ממנו את עודפי הנוזלים.
- חותכים את הטופו לפרוסות ברוחב 1 ס"מ. חותכים כל רצועת טופו לשלושה מקלות ארוכים וחוצים כל מקל באמצע. נוצרים מלבנים דקים של טופו (אין חשיבות לחיתוך. זה נראה לי חיתוך שמתאים למנה אבל אפשר כמובן לאלתר כרצונכם).
- במחבת גדולה ורחבה מחממים שמן זית עם שום, כרישה, פלפל חריף ופלפלים אדומים. מטגנים תוך ערבוב מדי פעם עד שהפלפלים מקבלים צבע זרחני ומתחילים להתרכך.
- מוסיפים את רצועות הטופו ומערבבים. מטגנים מעט עד שהטופו מתחמם ומקבל גוון כתום זרחני מהפלפלים. מוסיפים בלסמי ומערבבים. מטגנים דקה-שתיים תוך ערבוב. מוסיפים מלח ועלי זעתר. מערבבים ומגישים חם.
- אפשר להגיש עם פסטה, פתיתים או מה שאוהבים ואפשר גם ככה, בלי תוספות.
קארי מסמאן
תמר שוורצברד
המצרכים (ל-4 מנות):
1/4 כוס שמן קנולה
2 כפות מחית קארי מסמאן (אפשר למצוא בחנויות הטבע המתמחות)
800 מ"ל קרם קוקוס
1 כף סוכר
1/4 כוס סויה
2 כפות מחית תמרהינדי
4 תפוחי אדמה, חתוכים לקוביות
3 בצל סגול, פרוס לפרוסות דקות
500 גר' טופו
חופן בוטנים חצויים, קלויים
אופן ההכנה:
- בסיר או במחבת רחבה מחממים את השמן, מוסיפים את מחית המסמאן ומטגנים כדקה או שתיים, עד שהממרח מתחיל להפיץ ריח.
- מוסיפים את קרם הקוקוס, מערבבים היטב ומבשלים עד לרתיחה על אש גבוהה. מוסיפים את הסוכר, הסויה והתמרהינדי ומרתיחים שוב.
- מוסיפים את תפוחי האדמה ומבשלים עד לרמת אל דנטה, בערך כ-10 דקות (חשוב לא לבשל יותר מדי על מנת שלא יתפרקו).
- אחרי 10 דקות, מוסיפים את הבצל הסגול, הטופו והבוטנים ומבשלים בין 10-7 דקות נוספות.
- מגישים לצד אורז לבן.
סלט אטריות שעועית עם טופו ופפאיה
זהר לוסטיגר-בשן
המצרכים (ל-4 מנות):
200 גר' אטריות שעועית
1/2 כוס אגוזי קשיו
3 שיני שום קלופות
1/2 פלפל צ'ילי אדום (או לפי מידת החריפות שאוהבים), חתוך גס
2 כפות סוכר קנים
3 כפות רוטב סויה
3 כפות שמן שומשום
6 כפות מיץ לימון
3 כפות שמן זית
200 גר' טופו, חתוך לקוביות בגודל ביס קטן
3 מלפפונים ירוקים, חצויים לאורכם ופרוסים
12 עגבניות שרי, חצויות
1/2 פפאיה כתומה, חתוכה לרצועות
1 כוס עלי כוסברה, קצוצים גס
1/4 כוס עלי נענע, קצוצים
1/4 כוס עלי בזיליקום, קצוצים
אופן ההכנה:
- משרים אטריות שעועית בשפע מים רותחים למשך 10 דקות, ומסננים.
- קולים אגוזי קשיו במחבת יבשה בין 4-3 דקות עד להזהבה.
- כותשים שיני שום, צ'ילי וסוכר עם סויה, שמן שומשום ומיץ לימון במכתש ועלי (או במעבד מזון) עד לקבלת מחית אחידה.
- מלהיטים ווק, מוסיפים שמן זית ומטגנים קוביות טופו במשך כמה שניות עד שהן מצופות בשמן. מוסיפים את מחית הצ'ילי, ומקפיצים יחד במשך 3 דקות עד שהטופו סופג היטב את הטעמים.
- שמים את אטריות השעועית והטופו המתובל בקערה גדולה. מוסיפים מלפפונים, עגבניות, פפאיה, עשבי תיבול ואת אגוזי הקשיו הקלויים, ומערבבים.
- אוכלים בטמפרטורת החדר או קר.
גיוונים -
אפשר להחליף את המלפפונים בשעועית ירוקה חלוטה
אפשר להחליף את הפפאיה במנגו או באפרסמון