קציצות טופו ועדשים

דנה אלמוסני
המצרכים: 1 חבילת טופו 1 חבילת עדשים חומות או שחורות (כ-500 גרם) 2 ביצים 6 גבעולי בצל ירוק, קצוץ דק חופן כוסברה, קצוצה 1/2 כוס פירורי לחם מלח פלפל שחור
לרוטב היוגורט - 1 קופסת יוגורט חופן עירית קצוצה 1 כפית מיונז
5 צפייה בגלריה
קציצות טופו עדשים
קציצות טופו עדשים
(צילום: אסף רונן)
אופן ההכנה:
  1. בסיר עם מים מבשלים את העדשים כ-35-40 דקות (או עד שהן מוכנות). מסננים ומצננים כ-15 דקות.
  2. מגררים את הטופו בפומפייה לתוך קערה עמוקה, מוסיפים את העדשים ואת יתר המצרכים, למעט פירורי הלחם. מערבבים היטב עם הידיים ומועכים מעט את העדשים.
  3. מוסיפים את פירורי הלחם ויוצרים קציצות.
  4. מחממים שמן במחבת רחבה ומטגנים כ-2-3 דקות מכל צד. מוציאים את הקציצות לצלחת עם נייר סופג.
  5. מי שלא רוצה לטגן, ניתן לאפות את הקציצות בתבנית אפייה, על גבי נייר אפייה משומן במעט שמן, בתנור שחומם מראש לטמפ' של 180 מעלות למשך כ-15-20 דקות (8-10 דקות מכל צד).
  6. להכנת רוטב היוגורט - מערבבים יחד את כל החומרים עד לקבלת תערובת אחידה.
  7. מגישים את העדשים עם סלט ירוק ורוטב יוגורט.

טופו מוקפץ עם פטריות

המצרכים (ל-6 מנות):
3 כפות שמן זית 4-6 שיני שום 400 גר' פטריות שמפיניון, חתוכות לרבעים 100 גר' פטריות שיטאקי, מושרות במים חמים לשעתיים, מסוננות וחתוכות גס מלח ופלפל לבן 2 כפות עירית, קצוצה גס 3 כפות עגבניות מיובשות מושרות בשמן, מסוננות 400 גר' טופו, חתוך לקוביות 1 גבעול טימין, מופרד לעלים
להגשה - חופן צנוברים מטוגנים או קלויים
אופן ההכנה:
  1. מחממים את השמן במחבת רחבה, מוסיפים את השום ומטגנים במהירות בלי שיישרף.
  2. מוסיפים את פטריות השמפיניון ולאחר דקה את השיטאקה, ומטגנים עד שכל הנוזלים מתאדים.
  3. מתבלים, מוסיפים את העירית, העגבניות המיובשות, הטופו והטימין. מתקנים תיבול, מעטרים בצנוברים ומגישים.

טופו עם פלפלים

מיכל וקסמן
המצרכים (ל-2 מנות):
1 חבילה טופו 4 פלפלי שושקה (הסוג המשולש) או 2-3 פלפלים אדומים רגילים, פרוסים או חתוכים למקלות דקים 1 פלפל ירוק חריף, פרוס דק 1 שן שום, פרוסה דק 1 כרישה פרוסה דק, רק החלק הלבן (אם אין אפשר בצל קטן) 2-3 ענפים טריים של זעתר, מופרדים לעלים (אפשר גם אורגנו או בזילוקום) 1 כף חומץ בלסמי מיושן (או רגיל + קורט סוכר) 3 כפות שמן זית קורט נדיב של מלח גס
5 צפייה בגלריה
טופו עם פלפלים, מיכל וקסמן
טופו עם פלפלים, מיכל וקסמן
(צילום: מיכל וקסמן)
5 צפייה בגלריה
טופו עם פלפלים, מיכל וקסמן
טופו עם פלפלים, מיכל וקסמן
(צילום: מיכל וקסמן)
אופן ההכנה:
  1. מוציאים את גוש הטופו מעטיפתו וסופגים ממנו את עודפי הנוזלים.
  2. חותכים את הטופו לפרוסות ברוחב 1 ס"מ. חותכים כל רצועת טופו לשלושה מקלות ארוכים וחוצים כל מקל באמצע. נוצרים מלבנים דקים של טופו (אין חשיבות לחיתוך. זה נראה לי חיתוך שמתאים למנה אבל אפשר כמובן לאלתר כרצונכם).
  3. במחבת גדולה ורחבה מחממים שמן זית עם שום, כרישה, פלפל חריף ופלפלים אדומים. מטגנים תוך ערבוב מדי פעם עד שהפלפלים מקבלים צבע זרחני ומתחילים להתרכך.
  4. מוסיפים את רצועות הטופו ומערבבים. מטגנים מעט עד שהטופו מתחמם ומקבל גוון כתום זרחני מהפלפלים. מוסיפים בלסמי ומערבבים. מטגנים דקה-שתיים תוך ערבוב. מוסיפים מלח ועלי זעתר. מערבבים ומגישים חם.
  5. אפשר להגיש עם פסטה, פתיתים או מה שאוהבים ואפשר גם ככה, בלי תוספות.

קארי מסמאן

תמר שוורצברד
המצרכים (ל-4 מנות): 1/4 כוס שמן קנולה 2 כפות מחית קארי מסמאן (אפשר למצוא בחנויות הטבע המתמחות) 800 מ"ל קרם קוקוס 1 כף סוכר 1/4 כוס סויה 2 כפות מחית תמרהינדי 4 תפוחי אדמה, חתוכים לקוביות 3 בצל סגול, פרוס לפרוסות דקות 500 גר' טופו חופן בוטנים חצויים, קלויים
5 צפייה בגלריה
קארי טופו
קארי טופו
(צילום: אנטולי מיכאלו)
אופן ההכנה:
  1. בסיר או במחבת רחבה מחממים את השמן, מוסיפים את מחית המסמאן ומטגנים כדקה או שתיים, עד שהממרח מתחיל להפיץ ריח.
  2. מוסיפים את קרם הקוקוס, מערבבים היטב ומבשלים עד לרתיחה על אש גבוהה. מוסיפים את הסוכר, הסויה והתמרהינדי ומרתיחים שוב.
  3. מוסיפים את תפוחי האדמה ומבשלים עד לרמת אל דנטה, בערך כ-10 דקות (חשוב לא לבשל יותר מדי על מנת שלא יתפרקו).
  4. אחרי 10 דקות, מוסיפים את הבצל הסגול, הטופו והבוטנים ומבשלים בין 10-7 דקות נוספות.
  5. מגישים לצד אורז לבן.

סלט אטריות שעועית עם טופו ופפאיה

זהר לוסטיגר-בשן
המצרכים (ל-4 מנות): 200 גר' אטריות שעועית 1/2 כוס אגוזי קשיו 3 שיני שום קלופות 1/2 פלפל צ'ילי אדום (או לפי מידת החריפות שאוהבים), חתוך גס 2 כפות סוכר קנים 3 כפות רוטב סויה 3 כפות שמן שומשום 6 כפות מיץ לימון 3 כפות שמן זית 200 גר' טופו, חתוך לקוביות בגודל ביס קטן 3 מלפפונים ירוקים, חצויים לאורכם ופרוסים 12 עגבניות שרי, חצויות 1/2 פפאיה כתומה, חתוכה לרצועות 1 כוס עלי כוסברה, קצוצים גס 1/4 כוס עלי נענע, קצוצים 1/4 כוס עלי בזיליקום, קצוצים
5 צפייה בגלריה
סלט אטריות שעועית ופפאייה
סלט אטריות שעועית ופפאייה
(צילום: דניאל לילה)
אופן ההכנה:
  1. משרים אטריות שעועית בשפע מים רותחים למשך 10 דקות, ומסננים.
  2. קולים אגוזי קשיו במחבת יבשה בין 4-3 דקות עד להזהבה.
  3. כותשים שיני שום, צ'ילי וסוכר עם סויה, שמן שומשום ומיץ לימון במכתש ועלי (או במעבד מזון) עד לקבלת מחית אחידה.
  4. מלהיטים ווק, מוסיפים שמן זית ומטגנים קוביות טופו במשך כמה שניות עד שהן מצופות בשמן. מוסיפים את מחית הצ'ילי, ומקפיצים יחד במשך 3 דקות עד שהטופו סופג היטב את הטעמים.
  5. שמים את אטריות השעועית והטופו המתובל בקערה גדולה. מוסיפים מלפפונים, עגבניות, פפאיה, עשבי תיבול ואת אגוזי הקשיו הקלויים, ומערבבים.
  6. אוכלים בטמפרטורת החדר או קר.
גיוונים - אפשר להחליף את המלפפונים בשעועית ירוקה חלוטה אפשר להחליף את הפפאיה במנגו או באפרסמון