פתיתים עם בשר טחון

אפרת סיאצ'י
המצרכים (5-4 מנות): 500 גר' בשר בקר טחון שמן לטיגון 1 בצל קטן, קצוץ דק 2 כוסות פתיתים 2-1 שיני שום, כתושות 2 כפות מלאות רסק עגבניות 2 כפות מלאות קטשופ 1/2 2 כוסות מים רותחים 1 כפית מלח פלפל שחור גרוס
5 צפייה בגלריה
(צילום: אפרת סיאצ'י)
אופן ההכנה:
  1. מחממים בסיר שמן ומטגנים את הבצל עד להזהבה קלה. מוסיפים את הבשר הטחון ומטגנים תוך ערבוב במשך 3-2 דקות, עד שהבשר משנה את צבעו.
  2. מוסיפים את הפתיתים, השום, רסק העגבניות והקטשופ ומערבבים. מתבלים במלח ובפלפל ומוסיפים את המים הרותחים. מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש ומכסים את הסיר.
  3. מבשלים במשך 10 דקות. מכבים את האש ומשאירים את הסיר מכוסה במשך 10 דקות נוספות.

פתיתים אחד אחד

דורית מנו - טל אור
המצרכים (5-4 מנות): 1/2 חבילה (250 גרם) פתיתים 4 כפות שמן אפשרות: 1 בצל, קצוץ 1/2 1 עד 2 כוסות מים מלח פלפל שחור גרוס
אופן ההכנה:
  1. מחממים את השמן בסיר. אם רוצים, מוסיפים בצל קצוץ ומטגנים עד שהוא מזהיב. מוסיפים את הפתיתים ומטגנים עד שהם משחימים היטב – חשוב לערבב כל הזמן, כדי שלא יישרפו.
  2. מוסיפים מים עד לכיסוי הפתיתים, מלח ופלפל ומביאים לרתיחה. אפשר להסיר עם כף את הקצף הלבן שנוצר על פני המים, אבל לא חובה.
  3. לאחר שהמים רתחו מערבבים, מעבירים לאש קטנה ומבשלים 30-20 דקות ללא מכסה, עד שהמים מתאדים לגמרי. באמצע הבישול מערבבים פעם אחת.
  4. מכבים את האש ומערבבים את הפתיתים עם מזלג כדי להפריד אותם.
גיוון: אפשר להוסיף לפתיתים להוסיף גזר מגורר ועד חצי כוס פטרוזיליה קצוצה. את הגזר מוסיפים לאחר טיגון הבשר ומערבבים במשך 4-3 דקות, עד שהוא מתרכך מעט, ואז מוסיפים את הפתיתים ושאר המרכיבים. את הפטרוזיליה מוסיפים לפני שיוצקים לסיר את המים.

קדרת עוף עם פתיתים

דינה משה
המצרכים (‭6-4‬ מנות): 6 כפות שמן זית 2 בצלים גדולים, קלופים ופרוסים 1/2 כפית צ'ילי גרוס 1 כפית כורכום טחון 3 כרעיים, מחולקות לשוק וירך 2 סלסילות (500 גרם) פטריות שמפיניון טריות, חצויות 3 כוסות פתיתים 4 שיני שום, קלופות וקצוצות 1 כוס שמיר טרי קצוץ גס 3 כוסות (720 מ"ל) מים 1/2 כפית פלפל שחור גרוס 2 כפיות מלח
אופן ההכנה:
  1. מחממים את התנור ל-‭180‬ מעלות.
  2. מחממים בסיר שלוש כפות משמן הזית. מוסיפים את הבצל, הצ'ילי והכורכום ומטגנים כ-2 דקות תוך ערבוב, על להבה נמוכה.
  3. מוסיפים את חלקי העוף, מערבבים ומטגנים אותם כ-5 דקות נוספות, עד הזהבה.
  4. מוסיפים את יתרת שמן הזית ואת כל שאר המרכיבים, מערבבים ומכסים.
  5. מכניסים את הסיר לתנור (אפשר להעביר את התבשיל לתבנית ולכסות ברדיד אלומיניום). צולים כשעה וחצי ומגישים חם.

קציצות פתיתים

אפרת סיאצ'י
המצרכים: 2 כוסות פתיתים מוכנים (לאחר בישול) 1 כף רסק עגבניות 2 ביצים 4 כפות פירורי לחם מלח פלפל שחור גרוס שמן לטיגון
אופן ההכנה:
  1. מערבבים היטב בקערה את כל המרכיבים, למעט השמן.
  2. מחממים שמן במחבת. יוצרים מהתערובת קציצות ומטגנים אותן כדקה וחצי מכל צד, עד שהן משחימות מעט.

פאייה פתיתים ונקניקיות

גיל אבירם
המצרכים: 1 חבילה פתיתים 1 בצל, קצוץ 1 גזר, קצוץ 1 גמבה, קצוצה 1 כוס גרעיני תירס 1 כוס אפונה, קפואה או טרייה 3 נקניקיות, פרוסות לאורך 1/2 קוביית טופו, חתוכה לקוביות 2 כפות רסק עגבניות
5 צפייה בגלריה
(צילום: גיל אבירם)
אופן ההכנה:
  1. בסיר עמוק שמים 2 כפות שמן זית ומאדים את הירקות מספר דקות לפי הסדר הבא - בצל, גזר, גמבה. ממתינים שתי דקות בין כל ירק שנוסף לסיר.
  2. מוסיפים את התירס, הנקניקיות והטופו ומטגנים שלוש דקות נוספות.
  3. מוסיפים את הרסק ומתבלים במלח, בפלפל ובסוכר.
  4. מכסים במים רותחים. מביאים לרתיחה ומבשלים בבעבוע עדין כחמש דקות.
  5. מוסיפים את הפתיתים ואת האפונה, מערבבים היטב ומכסים במים רותחים (מוודאים שהמים מגיעים עד לגובה של סנטימטר מעל הפתיתים).
  6. מערבבים היטב עד שכל הנוזלים נספגים, מנמיכים ללהבה הכי קטנה, מכסים ומבשלים עוד שמונה דקות.

פלפלים במילוי פתיתים

תום פרנץ
המצרכים (6 מנות): 1 כוס פתיתי "קוסקוס" מקמח מלא 2 כוסות עלי בזיליקום שטופים + עלי בזיליקום לקישוט 2 שיני שום כתושות 1/2 כוס צנוברים, קלויים קלות במחבת יבשה 1/2 כוס (120 מ"ל) שמן זית איכותי 1 כוס (כ-100 גר') גבינת פרמזן מגוררת 200 גר' גבינה צהובה או בולגרית, חתוכה לקוביות 3 פלפלים צבעוניים (כתום, אדום וצהוב), חצויים לאורכם ונקיים מתוכן 2 כוסות רוטב עגבניות ביתי מלח פלפל שחור גרוס
אופן ההכנה:
  1. מכינים את הפתיתים לפי ההוראות שעל גבי השקית.
  2. שמים בבלנדר או במעבד מזון את עלי הבזיליקום, השום, הצנוברים ומלח לפי הטעם. מעבדים, תוך כדי זילוף שמן הזית, עד לקבלת רוטב אחיד (אם הרוטב סמיך מדי, מוסיפים עוד שמן זית). מוסיפים 1/2 כוס מגבינת הפרמזן ומעבדים עוד כמה שניות, עד שהיא נטמעת ברוטב.
  3. מערבבים את הפתיתים עם קוביות הגבינה ומחצית מכמות הפסטו (את השאר שומרים בצנצנת במקרר). טועמים ומתקנים תיבול במלח ופלפל.
  4. ממלאים את חצאי הפלפלים בתערובת ומסדרים בסיר רחב משומן בשמן זית (או במחבת). יוצקים את רוטב העגבניות על הפלפלים וסביבם, מכסים ומבשלים 40-30 דקות, עד להתרככות הפלפלים. מוסיפים מדי פעם מים רותחים, אם יש צורך. בחמש הדקות האחרונות של הבישול מפזרים באופן אחיד את הפרמזן הנותר על הפלפלים.
  5. טיפ לטבעונים: המתכון טעים מאוד גם ללא הגבינות. מגישים חם עם עלי בזיליקום לקישוט.

פתיתים עם סלק

רחלי קרוט
המצרכים (2 מנות): 1 סלק 1 כף שמן זית 1 כוס פתיתים 1/4 1 כוסות מים רותחים או ציר ירקות מלח פלפל שחור גרוס
להגשה - 2 כפות עירית, קצוצה דק מעט גבינה בולגרית או גבינת פרמזן חופן צנוברים קלויים
5 צפייה בגלריה
פתיתים
פתיתים
(צילום: רחל קרוט)
אופן ההכנה:
  1. מקלפים את הסלק ומגררים אותו בפומפייה גסה.
  2. מחממים את שמן הזית בסיר. מוסיפים את הסלק המגורד, מלח ופלפל ומטגנים על אש קטנה, תוך כדי ערבוב, עד שהסלק חם ומגיר מעט נוזלים.
  3. מוסיפים את הפתיתים, מטגנים דקה נוספת תוך ערבוב ומוסיפים את המים הרותחים. מערבבים.
  4. מכסים את הסיר חלקית ומבשלים 8-7 דקות. מכבים את האש ומשאירים את הסיר מכוסה 5 דקות נוספות.
  5. לפני ההגשה מפזרים על הפתיתים עירית קצוצה, גבינה בולגרית וצנוברים.

פתיתים עם קבנוס ואפונה

אפרת מוסקוביץ
המצרכים: 1 חבילה של 3 נקניקי קבנוס 1 בצל 2 כפות שמן 1 חבילה (500 גר') פתיתים 1/2 קופסת אפונה משומרת, מסוננת 1 כף אבקת מרק עוף 1 כף פפריקה מעושנת או מתוקה 5 כוסות מים רותחים
אופן ההכנה:
  1. פורסים את הקבנוס וקוצצים את הבצל דק.
  2. מחממים את השמן בסיר בינוני ומטגנים את הבצל עד להזהבה.
  3. מוסיפים לסיר את הקבנוס ומטגנים כ-5 דקות. מוסיפים את הפתיתים, האפונה, אבקת המרק והפפריקה ומערבבים.
  4. מוסיפים את המים הרותחים ומביאים לרתיחה. מנמיכים את האש למינימום, מכסים ומבשלים 10 דקות. מכבים את האש ומחכים עוד 5 דקות בלי לפתוח את הסיר.

פתיתים עם בשר טחון

אסתר דורון צרפתי
המצרכים (3-2 מנות): 1 כוס פתיתים אפויים מסוג קוסקוס שמן לטיגון 1 בצל, קצוץ 2 כוסות מים רותחים מלח, פלפל שחור גרוס 1 כפית כורכום אפשרות: 1 עגבנייה קצוצה דק, מעט פטרוזיליה או כוסברה קצוצה דק
לבשר - 250 גרם בשר בקר טחון 1 כפית בהרט 1/2 כפית כמון 1/2 כפית אגוז מוסקט 1 כפית פפריקה מלח, פלפל שחור
5 צפייה בגלריה
פתיתים
פתיתים
(צילום: אסתר דורון צרפתי)
אופן ההכנה:
  1. הפתיתים: מחממים מעט שמן בסיר ומטגנים את הבצל עד להזהבה. מוסיפים את הפתיתים ומטגנים כדקה.
  2. מוסיפים את המים ואת התבלינים, מערבבים ומביאים לרתיחה. מכסים, מעבירים ללהבה נמוכה ומבשלים 20-15 דקות, תוך ערבוב מדי פעם.
  3. הבשר: מחממים מעט שמן במחבת. מוסיפים את הבשר והתבלינים ומטגנים, תוך ערבוב והפרדת הפירורים, עד שהבשר משחים (חשוב שלא לטגן יותר מדי, כדי שהבשר לא יתייבש).
  4. ההגשה: מוסיפים לסיר הפתיתים את הבשר (וגם את העגבנייה והפטרוזיליה, אם רוצים) ומערבבים. מגישים חם.

קהיר - מעדן הודי מתוק

תום פרנץ
קינוח עשיר בטעמי תבלינים אקזוטיים, שאותו נהוג להכין בהודו לאירועים מיוחדים או לאורחים מכובדים. בקיץ אפשר להכינו מראש, למזוג לכוסות אישיות ולקרר עד ההגשה, אך הוא גם נפלא להגשה חם בחורף.
המצרכים (6 מנות): 50 גר' חמאה 2 כוסות פתיתים בצורת כוכבים 6 כוסות חלב 3% שומן 4 תרמילי הל 1 מקל קינמון או 1 כפית קינמון טחון 1 מסמר ציפורן 2 כוכבי אניס 1/2 כפית מוסקט 1/4 כפית צ'ילי 1 כפית תמצית וניל קורט מלח 1/2 כוס סוכר 1/2 כוס צימוקים בהירים 1/2 כוס פרוסות שקדים קלופים, קלויים במחבת ללא שמן מי ורדים (לא חובה)
לקישוט המנה - שבבי פיסטוק קלוי וקלוף, פרוסות שקדים קלויות, עלי כותרת של ורדים, קוקוס קלוי – כל מה שאוהבים
אופן ההכנה:
  1. ממיסים את החמאה בסיר. מוסיפים את הפתיתים ומבשלים תוך ערבוב 5 דקות. מוסיפים 4 כוסות מהחלב ואת התבלינים, תמצית הווניל, הסוכר והצימוקים. מביאים לרתיחה על אש קטנה תוך כדי ערבוב.
  2. מוסיפים את השקדים ומי הוורדים וממשיכים בבישול, עד שהפתיתים רכים והתערובת מסמיכה.
  3. מוסיפים בהדרגה את יתרת החלב (או חלק ממנה), עד לקבלת הסמיכות הרצויה. טועמים ומוסיפים סוכר אם יש צורך.
  4. בעזרת כפית, מוציאים מהסיר את תרמילי ההל, מקל הקינמון, מסמרי הציפורן וכוכבי האניס. מעבירים לקעריות או כוסות הגשה. מפזרים מעל פיסטוק, שקדים, קוקוס או עלי ורדים ומגישים חם או קר.