דג בתנור בעגבניות שרי
ניר צוק
המצרכים:
3 דגי מוסר במשקל 600 גר' כל אחד, מפולטים
200 גר' עגבניות שרי צהובות
200 גר' עגבניות שרי אדומות
3 פלפלים ירוקים חריפים
5 גבעולי בצל ירוק
1/4 כוס שמן זית
מלח, פלפל
אופן ההכנה:
- משמנים תבנית בעלת שוליים גבוהים מעט, ומסדרים את הדגים עם העור כלפי מטה. ממליחים ומפלפלים קלות.
- שוטפים ומייבשים את עגבניות השרי, וחוצים אותן לאורכן. קוצצים את הבצל ומערבבים עם השרי. מתבלים בשמן זית, מלח ופלפל.
- יוצקים את העגבניות על הדגים. מניחים בתבנית את הפלפלים החריפים בשלמותם.
- מכסים את התבנית בנייר כסף, ואופים בתנור שחומם מראש ל-200 מעלות במשך כ-15 דקות.
תבשיל במיה ברוטב עגבניות
חיים כהן
המצרכים:
1/2 ק"ג במיה
2 ק"ג עגבניות שרי מסוג תמר
1/4 כוס שמן זית
אופן ההכנה:
- מסדרים את העגבניות בתבנית אפייה, ומכניסים לתנור שחומם מראש לחום גבוה של 220 מעלות. יוצקים מעל שמן זית, ומערבבים כך שכל עגבניה תתעטף בשמן. צולים בתנור במשך כ-1/2 שעה או עד לריכוך מוחלט (קצת צבע שרוף קל יתקבל בברכה).
- מרסקים את העגבניות במעבד מזון, ומסננים דרך מסננת לסיר.
- קוטמים מעט את הצ'ופצ'יק של הבמיה, ומטגנים בשמן עמוק במשך כ-3 דקות (חשוב מאוד לא לפצוע את הבמיה, כדי שכל הריר הנפלא הזה ישאר בתוכה ואז כל הנפש של הבמיה, שהיא עולם ומלואו, תימס בפה. הריר יתפזר בתוך הרוטב, ונרגיש תחושה מופלאה של ריבה, ממש כמו השוקולדים במילוי ליקר בבונבוניירה).
- מוציאים את הבמיה מהשמן, ומעבירים לתוך הרוטב. הטיגון גם אוטם אותה וגם מרכך אותה. מבשלים בסיר סגור במשך כ-1/2 שעה.
- מדי פעם פותחים את הסיר, מנערים קלות ונזהרים לא להכניס כף או כל כלי ערבוב אחר כדי לא לפצוע את הבמיה. אפשר להשאיר חלק מהעגבניות שיצאו מהתנור, ולהוסיף לתבשיל. אני מוסיף גם 6-5 שיני שום שלמות, ומתאפק מלהוסיף פלפל חריף. עושה לי סיר אורז, ומתענג על זה בעיניים עצומות.
ספגטי עגבניות שרי
רותי קינן
המצרכים (ל-6 מנות):
1 צרור רוקט (ארוגולה)
500 גר' ספגטי
3 כפות שמן זית
400 גר' עגבניות שרי חצויות
מלח, פלפל
אופן ההכנה:
- מרתיחים כ-3 ליטרים מים עם 1/2 כף מלח. מכניסים את הספגטי עם הארוגולה למים הרותחים, ומבשלים ביחד עד שהפסטה מוכנה. מסננים מהמים.
- בזמן שהפסטה מתבשלת, מחממים את השמן במחבת גדולה ומטגנים את העגבניות החצויות תוך כדי בחישה עד שהן מתרככות מעט. מתבלים בנדיבות במלח ובפלפל.
- מניחים את הספגטי והארוגולה בקערה, ומעבירים לתוכה את העגבניות המבושלות עם השמן שבו בושלו. מקפיצים ביחד ומגישים מיד.
סלט עגבניות שרי צרובות
ניר צוק
המצרכים:
500 גר' עגבניות שרי
צרור מנגולד, רק הגבעולים
1/2 צרור פטרוזיליה, קצוצה
100 גר' פטה כבשים איכותית
1/3 כוס שמן זית
אופן ההכנה:
- בווק עם מעט שמן זית צורבים חצי מכמות העגבניות בחום גבוה עד שקליפתן מתבקעת, ומעבירים לקערה. חוזרים על הפעולה עם הכמות הנותרת של העגבניות.
- חותכים את גבעולי המנגולד לחצאים ולרוחב הגבעול, מטגנים בחום נמוך במשך 3 דקות (שישאר פריך) ומוסיפים לעגבניות השרי. מצננים.
- לאחר שהירקות מצטננים לטמפרטורת החדר, מוסיפים את הפטרוזיליה הקצוצה ומתבלים במלח ופלפל.
- בעת ההגשה מפוררים מעל את הפטה.
עגבניות שרי ממולאות גבינת עזים וצלויות בתנור
מיכל וקסמן
המצרכים:
עגבניות שרי טריות ומוצקות, חצויות לאורכן (כמה שנכנסות בתבנית שתבחרו)
גבינת עיזים לבנה רכה או חצי רכה (אני השתמשתי בקרוטוני עיזים של מחלבת דותן)
עלי זעתר טריים
מעט בלסמי איכותי לזילוף
מלח ים
שמן זית לזילוף
אופן ההכנה:
- מחממים תנור לחום מקסימלי.
- חוצים את העגבניות לאורכן ומרוקנים אותן בעדינות מזרעיהן בעזרת כפית קטנה (לא זורקים את הזרעים – מתכון בהמשך).
- מסדרים את חצאי העגבניות בצפיפות בתבנית שתכיל אותן בשכבה אחת. מניחים בתוך כל חצי עלה של זעתר. מטפטפים לתוך כל חצי טיפת בלסמי.
- באצבעות הידיים תולשים מהגבינה חתיכות לא גדולות ומניחים במרכז כל עגבניה.
- ממליחים ומזלפים שמן זית בנדיבות.
- צולים בתנור 10-15 דקות עד שהגבינה מתחילה להשחים והעגבניות נצלות ומתרככות.
- אוכלים עם או בלי לחם טרי. בעיני העגבניות טעימות יותר כשהן חמימות אבל לא רותחות מהתנור.
עגבניות שרי מיובשות
אפרת מוסקוביץ
המצרכים:
1 ק"ג עגבניות שרי קטנות, אפשר בכמה צבעים
1 כף מלח, גס או דק
1 כוס שמן זית
אפשרות: 1 כף עשבי תיבול קצוצים, כמו תימין, אורגנו או רוזמרין
אופן ההכנה:
- מחממים את התנור ל-100 מעלות, רצוי בתוכנית טורבו. מרפדים תבנית תנור בנייר אפייה.
- חוצים את העגבניות ומניחים אותן בתבנית בשכבה אחת, כשצדן החתוך פונה כלפי מעלה. זורים מלח.
- אופים את העגבניות במשך כ-4 שעות, עד שהן מגיעות לדרגת הייבוש הרצויה. מצננים לטמפרטורת החדר. אם רוצים, מפזרים על העגבניות את עשבי התיבול.
- מעבירים את העגבניות לצנצנת זכוכית נקייה ומוסיפים שמן זית עד לכיסוי מוחלט. שומרים במקרר ומוציאים ממנו כשעה לפני ההגשה.
ריבת עגבניות שרי
דיאנה לינדר
המצרכים (ל-3 כוסות ריבה):
1 ק"ג עגבניות שרי, שטופות ויבשות
2 כפות מיץ לימון
1/2 מקל קינמון (אופציונאלי)
כף פלפל שחור שלם (אופציונאלי)
500 גר' סוכר
אופן ההכנה:
- בסיר גדול מניחים את העגבניות, לימון וקינמון ומבשלים מעל ללהבה בינונית עד לרתיחה.
- מנמיכים את הלהבה ומבשלים כ-30 דקות, מוסיפים את הסוכר ומגבירים את הלהבה עד לרתיחה.
- שוב מנמיכים את האש למינימום ומבשלים 45 דקות עד שעה.
- כדי לדעת אם הריבה מוכנה, הניחו כפית ריבה על צלחת קרה ותכניסו למקפיא ל-2-3 דקות. הוציאו את הצלחת מהמקפיא ותעבירו פס בעזרת האצבע. אם הפס לא נסגר הריבה מוכנה. אם הוא נסגר תמשיכו לבשל עוד כמה דקות.
איך מכינים את הצנצנת לאחסון ריבה?
- אל תשתמשו בצנצנות עם שברים או סדקים.
- כדי לבצע סטריליזציה של הצנצנת, הניחו אותה בסיר גדול, מלא במים חמים והרתיחו כ-10 דקות. כבו את האש והשאירו את הצנצנת במים.
- בעזרת מלקחיים הניחו את הצנצנות לייבוש על מגבת מטבח נקייה.
- איטום הצנצנת: מלאו את הצנצנת, השאירו 1/2 ס"מ מהפתח. נגבו את שפת הצנצנת.
- סגרו חזק את המכסה והניחו שוב בסיר גדול על מים חמים. הרתיחו 10 דקות. הוציאו את הצנצנות בעזרת מלקחיים והניחו על מגבת מטבח ל-24 שעות.