סלמון כבוש עם אספרגוס
מוטי טיטמן
המצרכים (למנה אחת):
400 גר' סוכר לבן
400 גר' מלח דק
1 פילה סלמון (ללא עור וללא עצמות)
1 ביצה קשה
1 לימון
1 חבילת גבינת קרם פרש
צרור אספרגוסים דקים
מיץ לימון סחוט טרי
שמן זית
אופן ההכנה:
- מכינים את הסלמון הכבוש - מערבבים סוכר לבן ומלח דק, ומסדרים שכבה דקה בצלחת. שמים את הסלמון על שכבת המלח והסוכר, ובוזקים מעליו שכבה דקה נוספת של התערובת. מכניסים למקרר למשך חמש שעות.
- שוטפים את הסלמון היטב, ומייבשים עם מגבת מטבח. פורסים לחתיכות דקות, ומסדרים בצלחת הגשה ביחד עם גבינת קרם פרש. מגרדים מעל את החלמון של הביצה הקשה.
- מכינים את האספרגוס - מחממים סיר עם מים ושתי כפות מלח עד לרתיחה. במקביל, מכינים כלי עם מעט קרח ומים ושמים בצד. מכניסים את צרור האספרגוסים הדקים לתוך הסיר הרותח, ומוציאים לאחר דקה הישר לכלי עם מי קרח.
- מוציאים את האספרגוסים ממי הקרח ומייבשים. קוצצים דק, מתבלים בשמן זית, מיץ לימון סחוט טרי ומלח ומפזרים מעל הסלמון הכבוש.
אספרגוס ברוטב
חיים כהן
המצרכים:
צרור אספרגוס, נקי וחלוט (או צרוב בגריל)
לרוטב -
3 חלמונים
2 כפות מיץ לימון
1/2 כוס חמאה, מומסת
1/4 כפית מלח
קורט פלפל שחור
2 בצלי שאלוט, קצוצים
3 ענפי טרגון (רק העלים), קצוצים
1/4 כוס חומץ בן יין לבן
2 כפות יין לבן
1 חלמון ביצה, טרוף
אופן ההכנה:
- ממיסים חמאה על להבה נמוכה עד שהיא נמסה לגמרי.
- בבלנדר שמים את חלמוני הביצה 2 כפות מיץ לימון מלח וקורט פלפל וטורפים במהירות גבוהה.
- מזלפים את החמאה המומסת באיטיות לתוך הבלנדר עד להבצרות רוטב אחיד ומעט צמיגי.
- לתיבול: מאדים שאלוט קצוץ שום וטרגון ביין לבן עד שאין נוזלים. מקררים את התערובת שנשארה ומוסיפים לרוטב עד שהמרקם הופך אחיד.
ריזוטו אספרגוס עם אפונה
הדסה וולף
המצרכים ( 4-6 מנות):
8 אספרגוסים חלוטים (ראו מתכון קודם) וחתוכים לפרוסות
שני חופנים של אפונה חלוטה
1 כף עלי נענע פרוסים דק
לריזוטו -
60 גרם חמאה
2 בצלי שלוט קצוצים
350 גרם אורז לריזוטו
1/2 כוס יין לבן
1 ליטר ציר ירקות חם, או מים חמים
1 כפית מלח
4 כפות גבינת פרמזן מגורדת
אופן ההכנה:
- להכנת הריזוטו - מחממים חצי מכמות החמאה בסיר.
- מוסיפים את הבצלים ומאדים מעט. מוסיפים את האורז ומערבבים במשך 3 דקות.
- מוסיפים את היין וממשיכים לערבב עד שהוא נספג באורז.
- מתחילים להוסיף את ציר הירקות החם בהדרגה, מצקת אחת בכל פעם, תוך כדי ערבוב ועד היא נספגת בתערובת.
- ממשיכים כך עד שהריזוטו רך אך לא מידי.
- מוסיפים את האספרגוס, האפונה, שארית החמאה, הפרמזן והמלח. מערבבים, מוסיפים את הנענע, ומגישים מיד.
דג בתנור עם אספרגוס ופלפל קלוי
איציק הראל
למנה זו מומלץ לבחור אספרגוסים בעלי גבעולים דקים, המתקבלים פריכים באפייה בתנור.
המצרכים:
פילה לברק, נקי מעצמות
2 כפות שמן זית
6 יחידות אספרגוסים, חתוכים באלכסון
1 פלפל קלוי, פרוס לרצועות
1 פרוסת לימון
פלפל, מלח
לקישוט -
חופן עירית קצוצה
אופן ההכנה:
- מניחים את הפילה על תבנית מרופדת בנייר אפייה, כשהצד של העור כלפי מטה. מתבלים במלח ופלפל.
- מניחים בצד אחד רצועות פלפל קלוי ואת האספרגוסים ומתבלים במלח, פלפל, שמן זית ולימון.
- עוטפים עם החלק שנותר ריק מנייר האפייה ומקפלים מהצדדים. אופים בתנור שחומם מראש ל-200 מעלות למשך 10 דקות. לפני ההגשה קורעים את חלקו המרכזי של הנייר ומקשטים בעירית קצוצה.
אספרגוס עם פרמזן
ירון שלו
המצרכים (ל- סועדים):
16 גבעולי אספרגוס ירוק
1/3 כוס שמן זית
2 כפות חומץ
מלח ים
פלפל גרוס טרי
גבינת פרמזן
אופן ההכנה:
- לוקחים את זר האספרגוס ולא מסירים ממנו את הגומייה המאגדת כדי שהחיתוך יהיה שווה. חותכים 4-3 ס"מ מהקצה.
- מסירים את הגומייה ומקלפים את האספרגוס בעדינות עם מקלף, בכל פעם מסובבים אותו חצי סיבוב ולא חוזרים על אותו אזור מקולף פעמיים.
- מבשלים את האספרגוס בסיר גדול מלא במים רותחים 3-2 דקות. מוציאים את האספרגוס בעזרת מלקחיים, מנערים מעט מעודפי המים ומניחים בכלי הגשה יפה (אם לא מגישים מיד, מעבירים לקערת מי קרח לשלוש דקות).
- יוצקים שמן זית וחומץ על הגבעולים, אפשר גם כמה טיפות של חומץ בלסמי מיושן. מפזרים בעדינות מלח ים ופלפל שחור גרוס טרי.
- מגררים במגררת דקה עם החלק הדק ביותר תלתלים של פרמז'ן מיושנת או פקורינו או כל גבינה קשה שיש בבית.
אספרגוס על בצק עלים עם גבינת עיזים
רותי קינן
המצרכים (ל-6 מנות):
1 צרור אספרגוס
מלח, לפי הטעם
6 ריבועי בצק עלים מוכן
1 ביצה טרופה
1 גליל גבינת עזים (סנט מור או פרומעז)
מעט קצח (לא הכרחי)
לסלט -
1 שקית עלי בייבי
2 כפות חומץ בן יין לבן
1 כפית חרדל
מלח, פלפל
1/4 כוס שמן זית
אופן ההכנה:
- קוטמים את החלק התחתון של גבעולי האספרגוס, מקלפים מעט וחותכים אותם לאורך המתאים לריבועי הבצק. מרתיחים מים עם מעט מלח בסיר בינוני וחולטים את הגבעולים במשך 5 דקות. מסננים ומעבירים לקערה עם מי קרח.
- מחממים את התנור לחום בינוני (180 מעלות). מרפדים תבנית שטוחה בנייר אפייה.
- מפשירים קלות את ריבועי הבצק ומסמנים מעין שוליים במרחק של 1 ס"מ משני הקצוות. מושחים בביצה טרופה.
- מסננים את גבעולי האספרגוס מהמים ומייבשים קלות. מניחים אותם במרכז כל ריבוע בצק (מקפידים שכל ריבוע יזכה בגבעולים עם ראשים). מעבירים את ריבועי האספרגוס לתבנית ואופים 15 דקות.
- בינתיים, פורסים את הגבינה לפרוסות עבות. כשהבצק אפוי למחזה, מניחים את פרוסות הגבינה על האספרגוס, זורים מעט קצח, אם רוצים, ומחזירים לתנור ל-10 דקות נוספות או עד שהגבינה מתחילה להזהיב.
- להכנת הסלט, מניחים את העלים בקערה. טורפים את החומץ, החרדל, מלח, פלפל והשמן לתערובת אחידה ויוצקים על העלים.
- מגישים את ריבועי הבצק על הסלט.
פילה דניס עם אספרגוס וכרישה
מוטי טיטמן
את טכניקת הבישול הבאה למדתי במהלך שהותי בצרפת, ואתם לא תאמינו בכלל כמה היא פשוטה ונוחה לעבודה. השיטה הזו, שנקראת Papillot, מוכרת וידועה במטבח הצרפתי ומתבצעת בעזרת נייר אפייה ומספריים: יוצרים סוג של מעטפה שלתוכה מכניסים את כל מרכיבי המנה, סוגרים ומעבירים לתנור. התוצאה היא דג וירקות בריאים וטעימים במיוחד, שהתבשלו באדים.
המצרכים (ל-4 סועדים):
4 יחידות של נייר אפייה
4 פילטים של דג דניס גדול (ללא עצמות)
צרור טרגון טרי
2 יח' כרישה, חצויות וחתוכות לטבעות דקות
2 לימונים או ליים, חתוכים לעיגולים דקים
צרור אספרגוס דק מאוד, חתוך גס
יין לבן איכותי
שמן זית כתית איכותי
מלח ים אטלנטי, פלפל לבן גרוס
4 קוביות חמאה קטנות (לא חובה אבל מומלץ בחום)
אופן ההכנה:
- מקפלים את ניירות הפרגמנט לצורת לב (ממש כפי שמופיע בסרטון), ופורסים אותם על משטח עבודה.
- מעל כל נייר פרגמנט מניחים פילה דניס, מתבלים במלח ובפלפל לבן, ומסדרים מעל באופן אחיד ולפי הסדר את טבעות הכרישה, האספרגוס, 3 עיגולי לימון, 5 עלי טרגון טריים, מזלפים יין לבן ושמן זית, ולסיום מניחים מעל קוביית חמאה קטנה (אם רוצים).
- סוגרים את המעטפות כמו שהדגמתי בסרטון, ומסדרים אותן על מגש אפייה. מעבירים לתנור שחומם מראש ל-200 מעלות למשך 12-10 דקות.
- בסיום האפייה, מעבירים את השקית לצלחת הגשה, בעזרת המספריים חותכים את הנייר בזהירות ומגישים חם.
אספרגוס עם עגבניות שרי צלויות
יעל גרטי
המצרכים (ל-4 מנות):
1 צרור אספרגוס טרי
2 כפות שמן זית
סלסלה קטנה (25-30 יח') עגבניות שרי אדומות ועסיסיות
חופן עלי טימין טרי (לא חובה)
50 גר' פרמזן מגורר
מלח
פלפל שחור גרוס גס
אופן ההכנה:
- שוטפים את האספרגוס בעדינות וקוטמים את השליש התחתון של הגבעולים. (ניתן להשתמש בחלק זה כשהוא קלוף לריזוטו או למרקים).
- מכינים סיר עם מים רותחים בכמות שתכסה את האספרגוס וקמצוץ מלח. כמו כן מכינים ליד הכיריים קערת מי קרח.
- מכניסים את האספרגוס לסיר לחליטה בת דקה עד שתי דקות על להבה גבוהה.
- בינתיים מחממים שמן זית במחבת על אש בינונית- גבוהה ומטגנים את עגבניות השרי כשהן שלמות. אחרי כמה דקות של צריבה לוחצים עליהן קלות עם כף עץ, עד שהן מתחילות לשחרר נוזלים למחבת. מנמיכים את הלהבה, מוסיפים מלח, פלפל ופרמזן (משאירים מעט פרמזן בצד להגשה). מוסיפים עלי טימין טריים (לא חובה) ומערבבים במשך דקה.
- מוציאים את האספרגוס מהמים הרותחים ומעבירים ישירות לקערת מי הקרח.
- מוציאים את האספרגוס מקערת מי הקרח ומעבירים לצלחת הגשה.
- מפזרים עגבניות שרי צלויות על האספרגוס ומפזרים מעט פרמזן מגורר מעל. מגישים מיד. אפשר לתת למאכל זה גוון יותר חמצמץ אם מכינים רוטב וינגרט ומערבבים את עגבניות השרי הצלויות עם הווינגרט ואז יוצקים על האספרגוס.