הן מגיעות לזמן קצר של חודשיים-שלושה, החל מסוף תקופת החגים ועד לחודש דצמבר. חיכיתם להן? כנראה שהארומה החריפה והחזקה שלהן לא מזיזה לכם: הריח של הגויאבה הוא זה שמחלק את העולם לאוהביה או לשונאיה - אבל כך או כך, אף אחד לא נשאר אדיש לפרי הזה.
הגויאבה נחשבת לאחד הפירות הבריאים בגלל אחוז הויטמינים הגבוה שבה, וגם בזכות הסיבים והערכים התזונתיים שלה. תנו צ'אנס לגויאבה, מקסימום תתאהבו.
4 צפייה בגלריה
גויאבה
גויאבה
(צילום: Shutterstock)

סלט גויאבות עם גבינת עיזים

המצרכים:
לסלט - 1 ראש חסה אייסברג 1 ראש חסה סלנובה חופן עלי רוקט 2 גויאבות שטופות וקלופות, חתוכות לרבעים 1 תפוח עץ חמוץ, פרוס דק דק עם הקליפה חופן שקדים לבנים פרוסים חופן גרעיני רימון
למדליוני גבינת עיזים - 8 פרוסות בעובי 1/2 ס"מ של גבינת עזים בגליל 1 כוס פירורי לחם 1 ביצה מעט מלח 1/4 כוס קמח
לויניגרט גויאבה - 1 גויאבה עם קליפה 1/2 כוס חומץ בן יין 1 בצל 1/2 כוס שמן זית 1/2 כוס שמן קנולה 1/4 כוס דבש מעט פלפל שחור ומלח
אופן ההכנה:
  1. מכינים את מדליוני גבינת העיזים - טובלים מדליון גבינה בקמח. ממליחים ומפלפלים. טובלים בביצה ולאחר מכן בפירורי הלחם. מטגנים במחבת במשך שתי דקות מכל צד.
  2. מכינים את הויניגרט - מערבבים את כל החומרים למעט השמן במעבד מזון עד לקבלת תערובת חלקה. מזליפים את השמן באיטיות תוך ערבוב במעבד המזון עד לקבלת נוזל סמיך. שומרים במקרר בכלי אטום.
  3. מרכיבים את הסלט - מערבבים את כל מרכיבי הסלט בקערת ערבוב, מזליפים ויניגרט ומעסים את העלים והפירות עם הויניגרט קלות. מסדרים בערמה אוורירית בקערת הגשה, שמים מעל את מדליוני הגבינה, מפזרים גרעיני רימון, ומגישים.

סלט גויאבה עם גבינת ריקוטה

נדב טל
המצרכים:
2 גויאבות בשלות ומוצקות 5 בצלצלי שאלוטס (רצוי קטנים) 3/4 כוס אגוזי מלך 1 גבעול סלרי 10 גבעולי עירית 2 כפות גדושות גבינת ריקוטה 2 כפיות קמח 1/4 כפית מלח דק 1/4 כפית פלפל שחור דק שמן לטיגון
לרוטב - 1/3 כוס שמן זית מיץ מחצי לימון 1/4 כפית מלח גס 1/4 כפית פלפל שחור גרוס
4 צפייה בגלריה
גויאבה ושאלוטס - אפרסמון וראשד - סלט - נדב טל
גויאבה ושאלוטס - אפרסמון וראשד - סלט - נדב טל
(צילום: נדב טל)
אופן ההכנה:
  1. קולפים את את בצלצלי השאלוטס, חותכים לארבעה פלחים ומניחים בקערית. מפזרים את הקמח, המלח הדק והפלפל השחור הדק, ומערבבים בעזרת הידיים, עד לקימוח מלא של הבצלצלים.
  2. מחממים במחבת שמן לטיגון עמוק. כאשר השמן חם מניחים את הבצלים על כף מחוררת ומנערים קלות כדי להיפתר מעודפי הקמח ומטגנים עד להשחמה מלאה של הבצלים. הבצלצלים מוכנים כאשר הם מקבלים גוון חום כהה והופכים רכים מוצאים מהשמן ומניחים לצינון על נייר סופג עד להרכבת הסלט.
  3. קולים את האגוזים על מחבת לוהטת ויבשה, מקפידים לנענע את המחבת בכל זמן הקלייה וכאשר האגוזים מקבלים צבע זהוב ואפילו סימני חריכה קלים, מסירים מהלהבה ומניחים לצינון. לאחר הקלייה קוצצים בעזרת סכין את האגוזים לשברי אגוזים קטנטנים (אבל לא להפוך אותם לאבקה) ומעבירים לקערית.
  4. בעזרת קולפן קולפים את שכבתו החיצונית של גבעול הסלרי, חותכים אותו לרצועות דקות, וקוצצים לקוביות קטנטנות ומוסיפים לקערה עם האגוזים. קוצצים דק גם את העירית ומוסיפים אותה לקערה.
  5. בסמוך להגשה - מוסיפים את כל מרכיבי הרוטב לסלטון האגוזים. פורסים את הגואיבות לרוחבן לפרוסות דקות אך לא דקות מאוד ומסדרים יפה בשכבה אחת על צלחת הגשה גדולה. מפזרים את בצלי השאלוטס המטוגנים. מפזרים את גבינת הריקוטה ומעל הכל את את סלטון האגוזים.

ריבת גויאבה מתובלת

המצרכים:
1 ק"ג גויאבות קלופות וחתוכות לקוביות 1 ק"ג סוכר לבן| מיץ לימון מ-2 לימונים 5 טיפות מי ורדים 1 מקל וניל, חתוך לאורכו 1 כוכב אניס 1 מקל קינמון
אופן ההכנה:
  1. מכניסים את הגויאבות לסיר נירוסטה, מוסיפים את הסוכר והתבלינים ומכסים. מבשלים על להבה נמוכה עד לבעבוע ומסירים את המכסה. אם נוצר קצף יש להסירו עם כף.
  2. ממשיכים לבשל עד למבחן הצלחת: טובלים כף עץ בריבה ומניחים על צלחת כשמרימים בעדינות את הכף אמור להתקבל חוט דק המעיד כי הריבה מוכנה. מצננים ומעבירים לכלי נקי, מעוקר ואטום. מומלץ לשמור במקרר.

עוגת גבינה וגויאבה

ניר צוק
המצרכים:
1 גויאבה 250 גר' גבינת שמנת 1/2 כוס סוכר 150 מ"ל שמנת מתוקה
להגשה - חופן פירורי עוגיות חמאה
4 צפייה בגלריה
(צילום: דודו אזולאי)
אופן ההכנה:
  1. קוצצים גויאבה ומשאירים רק את חלקיה נטולי הגרעינים.
  2. מערבבים עם גבינת השמנת והסוכר.
  3. מקציפים את השמנת המתוקה, ומקפלים את הקצפת שהתקבלה לתוך תערובת הגויאבה וגבינת השמנת.
  4. מסדרים בכוס גבוהה ומקשטים למעלה בפירורי עוגיות חמאה.

"שניצל" גויאבה

ניר צוק
המצרכים:
4 גויאבות
מעט קמח לקימוח 100 גר' קוקוס טחון 100 גר' אבקת סוכר 200 גר' חמאה לטיגון
אופן ההכנה:
  1. פורסים כל גויאבה לרוחב לפרוסות בעובי 8 מ"מ. מקמחים את הפרוסות ומנערים את עודפי הקמח.
  2. טובלים בתערבות של אבקת הסוכר והקוקוס.
  3. מטגנים בחמאה משני הצדדים עד להזהבה.
  4. מפזרים מעל אבקת סוכר. כדאי להגיש חם עם גלידה.

סורבה גויאבה ב-10 דקות הכנה

המצרכים:
4 גויאבות 1 כוס סוכר 1 כוס מים 1 כף מיץ לימון 1 כפית מי ורדים
אופן ההכנה:
  1. מבשלים את המים, מיץ הלימון והסוכר עד לקבלת סירופ סמיך.
  2. בינתיים מרסקים במעבד מזון את הפרי.
  3. מוסיפים בהדרגה את הסירופ ומי הורדים, תוך כדי פעולת מעבד המזון.
  4. מעבירים לכלי אטום ומקפיאים למשך חמש שעות לפחות.

קומפוט גויאבה

ארז קומרובסקי
המצרכים:
4 גויאבות 4 כפות סוכר חום דמררה 1 בקבוק יין לבן חצי יבש 4 מסמרי ציפורן 5 גרגרי פלפל שחור שלמים קליפה מלימון אחד 2 מקלות קינמון
אופן ההכנה:
  1. חותכים לרבעים את הגויאבות.
  2. מניחים את הפלחים בסיר קטן ומוסיפים את כל התבלינים והסוכר. מוזגים יין עד לכיסוי הפלחים ועוד קצת מעל.
  3. מביאים לרתיחה עדינה ומבשלים עד שהגויאבות מתחילות להתרכך. יש להימנע מבישול ארוך.

קוקטייל גויאבה

המצרכים:
30 מ"ל רוסקי סטנדרט וודקה 3 עלי בזיליקום 20 מ"ל קמפרי 1 גויאבה טחונה במעבד מזון למיץ מיץ מחצי ליים או לימון
להגשה - חופן גרעיני רימון
4 צפייה בגלריה
קוקטייל גויאבה
קוקטייל גויאבה
(צילום: יח"צ)
אופן ההכנה:
  1. מנערים את כל המרכיבים בשייקר עם קרח.
  2. מסננים ומוזגים לכוס גבוהה עם קרח כתוש.
  3. מקשטים בגרעיני רימון מעל, ומגישים.