כמעט לכל משפחה יש את מנת הדגים שלה, המנה שתמיד תככב על שולחן האוכל בערב שבת: זה יכול להיות חריימה, דג מרוקאי, דגים בתנור, דגים מטוגנים, קציצות דגים או מרק דגים. הכל תלוי מאיזה מוצא אתם, מה ההשראות שקיבלתם בבישול וכמובן העדפות של בני המשפחה.
כתבות נוספות שיכולות לעניין אותך:
אבל בחיים כמו בחיים - חשוב לגוון. ולא, אנחנו לא מדברים רק על ארוחות חג שבהן כל בשלן או בשלנית רוצים לעשות תצוגת תכלית חגיגית של יכולותיהם במטבח. גם בשגרה חשוב לתת לבני הבית לטעום מאכלים חדשים, לא בשביל שיחליפו את האהובים והוותיקים אלא רק בשביל שירעננו את התפריט של שולחן השבת.
אז הפשילו שרוולים וקבלו ארבעה מתכוני דגים שלפחות אחד מהם יכול להיות מונח, עוד הערב, על שולחן השבת שלכם.
ברוסקטה הרינג כבוש עם סלט תפוחי אדמה
המצרכים (ל-5 מנות):
3 נתחי פילה הרינג כבוש איכותי, חתוך לפיסות קטנות
לברוסקטות -
1 בגט טרי, חתוך לפרוסות בעובי 4-3 ס"מ
שמן זית - לפי הטעם
לסלט תפוחי אדמה -
3 תפוחי אדמה, בגודל בינוני
2 מלפפונים חמוצים קצוצים
6 צנוניות, פרוסות לפרוסות דקות
1 בצל סגול, פרוס דק
1 כפית חזרת מגורדת
3 ביצים קשות
1/2 כפית מלח
1 כף מיונז
1 כף פטרוזיליה
1 כפית שמן זית
מיץ מלימון אחד טרי
אופן ההכנה:
- צולים את הברוסקטות - מסדרים את פרוסות הברוסקטה במגש מרופד בנייר אפייה, מורחים כל פרוסה בשמן זית ואופים בתנור שחומם מראש ל-190 מעלות במשך כ-5 דקות עד להזהבה קלה (שימו לב שלא לשרוף את הברוסקטות).
- מכינים את הסלט - בסיר עם מים רותחים וכף מלח, מבשלים את תפוחי האדמה במשך כ-30 דקות עד לריכוך. מוציאים את תפוחי האדמה מהסיר, מסננים מנוזלים ומניחים בצד לצינון.
- כשתפוחי האדמה מתקררים, חותכים אותם לקוביות קטנות ומעבירים לקערה עם שאר מרכיבי הסלט ומערבבים היטב לאיחוד טעמים.
- הגשה - מסדרים את הברוסקטות בצלחת הגשה, מניחים מעל כל ברוסקטה כף גדולה מהסלט ומפזרים מעל 4-3 פיסות של הרינג. מגישים מיד.
ברבוניות פריכות ברוטב חמוץ-מתוק-חריף
המצרכים (ל-12 יחידות):
12 ברבוניות שלמות ונקיות (בקשו ממוכר הדגים לנקות אותן עבורכם)
לציפוי -
1/2 כוס קמח
1/2 כוס קמח תירס
1 כף סומק
1 כפית מלח דק
לרוטב -
1/3 כוס צ'ילי מתוק
3 גבעולי למון גראס, קצוצים דק
מיץ מ-2 יחידות ליים או מלימון אחד טרי
1 כף שמן שומשום
1 שן שום, כתושה
אופן ההכנה:
- מכינים את הרוטב - בקערה, מערבבים היטב את כל המרכיבים עד לקבלת תערובת אחידה.
- מצפים את הדגים - מערבבים את כל מרכיבי הציפוי בקערה, ומצפים היטב את הדגים כך שלא יהיה חלק ללא ציפוי.
- מטגנים - מנערים את הדגים מעודפי תערובת הציפוי, ומעבירים לטיגון בסיר עם שמן עמוק שחומם מראש ל-190 מעלות במשך כ-3-2 דקות (בכל פעם מטגנים בין 4-3 דגים במקביל) עד להזהבה. בסיום הטיגון, מעבירים את הדגים לצלחת מרופדת בנייר סופג.
- הגשה - מסדרים את הברבוניות בערימה על צלחת הגשה, ומגישים מיד לצד לימון חתוך לרבעים.
לזנייה במילוי קציצות דגים עם קרם עגבניות ותרד
המצרכים (ל-4 מנות):
12 דפי פסטה, מבושלים לפי הוראות היצרן
1/2 כוס יין לבן (אפשר להשתמש באיזה יין לבן שאוהבים)
לרוטב -
1 ק"ג עגבניות תמר שלמות
4 שיני שום
1 כפית טימין קצוץ
2 כפות שמן זית
חופן עלי בזיליקום
2 כפית סוכר
לקציצות -
1/2 ק"ג פילה דג ים לבן, קצוץ דק
1/2 כוס פטרוזיליה קצוצה
1/2 כוס כוסברה קצוצה
1 כפית מלח דק
קורט פלפל שחור גרוס
1 חלמון ביצה
1 בצל לבן, קצוץ דק
קליפה מגורדת מ-3 לימונים טריים
1/3 כפית כמון
3 כפות שמן זית
אופן ההכנה:
- מכינים את הקציצות - בקערה, מערבבים היטב את כל המרכיבים עד לקבלת תערובת אחידה וללא גושים. יוצרים מהתערובת קציצות אחידות בגודלן (בגודל בינוני-קטן), ומעבירים לקירור למשך 30 דקות מינימום.
- לרוטב העגבניות - בקערה, מערבבים היטב את כל המרכיבים, מלבד הבזיליקום, יוצקים לתבנית אפייה ומעבירים את התערובת לתנור שחומם מראש ל-220 מעלות למשך 20 דקות. בסיום האפייה, מעבירים את הרוטב למעבד מזון וטוחנים היטב למחית חלקה, תוך כדי הוספת הבזיליקום פנימה.
- מטגנים את הקציצות - מחממים מחבת עמוקה עם חצי כף שמן זית, מטגנים את הקציצות משני הצדדים כדקה על אש בינונית. מוסיפים פנימה את היין הלבן ואת הרוטב, ומערבבים בעדינות. מוסיפים את התרד, וממשיכים לבשל תוך כדי ערבוב על אש נמוכה במשך כ-5 דקות
- הגשה - בצלחת, מסדרים את דף הפסטה, מעליו מניחים 3-2 קציצות דגים עם רוטב ותרד, מעל מניחים שכבה נוספת של דף פסטה, קציצות ורוטב. מפזרים מעל עלי בזיליקום טריים, ומגישים.
תבשיל דגים הודי
המצרכים (ל-4 מנות):
1/2 ק"ג פילה סלמון, חתוך לקוביות גדולות
1 כוס פרחי כרובית שטופים
1 כוס רבעי פטריות
1 כוס קוביות דלעת
3 שיני שום פרוסות
1 כוס גרגירי חומוס מבושלים
1 בצל לבן, פרוס דק
1 כף שמן לטיגון (לא שמן זית)
1 כף ממרח קארי צהוב
3 עלי מרווה
1 כפית מלח
150 מ"ל קרם קוקוס
חופן עלי כוסברה טרייה
אופן ההכנה:
- בסיר שטוח ועמוק עם כף שמן, מטגנים את כל הירקות ות גרגירי החומוס במשך כ-4-3 דקות על אש בינונית.
- מוסיפים פנימה את קוביות הסלמון, את ממרח הקארי, המלח ועלי המרווה וממשיכים לטגן במשך 3-2 דקות.
- יוצקים לתערובת את קרם הקוקוס, וממשיכים לבשל במשך כ-3 דקות על אש בינונית.
- הגשה - מחלקים את הנזיד לקערות הגשה, מפזרים מעל כוסברה ומגישים חם.
המתכונים באדיבות מוטי דוד, שף מסעדת "אדום" בירושלים