כמו קוויאר, שעוני רולקס ומכוניות ספורט, גם פטריות הכמהין הפכו לסמל סטטוס של האלפיון העליון ברחבי העולם - מחירה של פטרייה במשקל 40 גרם עולה כ-80 שקלים. עם זאת, מכיוון שטעמה דומיננטי וחזק, מספיקה כמות קטנה של מספר שבבים זעירים כדי לשדרג את המנה ולתת לה טעם עז ועשיר.
הכמהה היא פטרייה שצומחת בין שורשיו של עץ האלון - העצים והפטרייה יוצרים ביניהם סימביוזה שמשפיעה גם על טעמה. מבין זני הכמהין נחשבות הפטריות השחורות, שגדלות בדרך כלל בצרפת אך גם אצלנו ברמת הגולן, והלבנות שגדלות באיטליה - לטובות ביותר. מכיוון שהן קבורות באדמה, התפתחה תופעת "ציידי הכמהין", העושים שימוש בכלבים ובחזירים מאולפים, על מנת לזהות את ריח הפטרייה מעל פני האדמה.
על אף מחירן, פטריות הכמהין משתדכות מצוין דווקא למאכלים פשוטים - הן ילכו נהדר עם מנות כמו פירה תפוחי אדמה, ניוקי, ביצים מקושקשות ופסטה, וקמצוץ מהן יהפוך כל מנה למלכותית. הכנו לכם שלושה מתכונים קלים שתוכלו לבשל עם פטריות כמהין וגם טיפים לבישול עם הפטרייה היוקרתית.
מקושקשת כמהין
המצרכים (2 מנות):
60 גר' חמאה
5 ביצים
100 מ"ל שמנת מתוקה
מלח ים
כ-15 גר' (כ-1/3 פטרייה) פטריית כמהין, מגורדת או פרוסה
אופן ההכנה:
- המיסו את החמאה במחבת על להבה בינונית.
- בקערה נפרדת טרפו את הביצים, שמנת המתוקה ומלח עד ליצירת בלילה אחידה.
- הוסיפו את התערובת למחבת החמה וערבבו עם כף עץ. שימו לב לא לטגן יתר על המידה ולהשאיר את הבלילה מעט רכה.
- הסירו את המחבת מהאש. גרדו פטריית כמהין והגישו מיד.
פסטה כמהין שחורה
המצרכים (4-5 מנות):
500 גר' פסטה איכותית ארוכה עבה (בסגנון טליאטלה)
150 גר' חמאה
100 גר' גבינת פרמזן איכותית מגורדת
מלח ים
40 גר' (1 פטרייה קטנה) פטריית כמהין שחורה
אופן ההכנה:
- בשלו את הפסטה בסיר עם מי מלח עד לדרגת אל דנטה.
- בינתיים, המיסו חמאה במחבת גדולה.
- שמרו כוס ממי הבישול של הפסטה וסננו את הפסטה.
- הוסיפו את הפסטה למחבת עם החמאה.
- הוסיפו את גבינת הפרמזן וחלק ממי הפסטה וערבבו יחד ליצירת תערובת הומוגנית. הוסיפו מלח.
- גרדו או פרסו את פטריית הכמהין והגישו מיד, מומלץ גם וגם.
פירה תפוחי אדמה עם כמהין שחורה
המצרכים (8 מנות):
1 ק"ג תפוחי אדמה מתאימים לפירה (עמילניים יחסית)
125 מ"ל שמנת מתוקה
250 גר' חמאה חתוכה לקוביות
מלח ים
כ-18 גר' (כ-1/3 פטרייה) פטריית כמהין שחורה
אופן ההכנה:
- העבירו את תפוחי האדמה לסיר גדול וכסו אותם במים קרים עם מעט מלח והביאו לרתיחה.
- לאחר הרתיחה הנמיכו את הלהבה לבינונית ובשלו כ-20 דקות נוספות עד להתרככות תפוחי האדמה.
- סננו את תפוחי האדמה ממי הבישול והניחו לתפוחי האדמה להתקרר כחמש דקות.
- בעזרת סכין קלפו את קליפת תפוחי האדמה ומעכו לפירה בעזרת כף מעיכה לפירה.
- במחבת גדולה ערבבו את הפטרייה המגורדת עם השמנת המתוקה על להבה בינונית עד שהשמנת חמה אך לא רותחת.
- הוסיפו את פירה תפוחי האדמה למחבת והנמיכו את הלהבה והוסיפו את החמאה. יש להוסיף את החמאה בהדרגה - קובייה אחת בכל פעם.
- הוסיפו מלח לפי הטעם והגישו.
המתכונים באדיבות חברת אילסר.
נפתח לכם התאבון לפטריות כמהין? בקפה אסיף - המרכז לתרבות אוכל בישראל, תוקם בסטת פטריות כמהין ישראליות שגדלות ברמת הגולן, תוכלו להזמין מנות עם פטריות כמהין ולשמוע על גידולן. יום שני ה-20/2, 12:00-15:00, לילינבלום 28 תל אביב.