סלט יפני עם אורז, אבוקדו וג'ינג'ר
אורלי פלאי-בורנשטיין
המצרכים (ל-4 מנות):
1 כוס אורז, רצוי ייעודי לסושי
1 אבוקדו גדול, חתוך לקוביות (במקום אבוקדו אחד אפשר להשתמש בשניים קטנים)
1 מלפפון, חתוך לרצועות דקיקות בעזרת קולפן
1 גזר, חתוך לרצועות דקיקות בעזרת קולפן
2 אצות נורי, גזורות לרצועות דקות
4 צנוניות, פרוסות דק
הצעות לגיוון -
250 גר' קוביות פילה של דג טרי ונא - סלמון, טונה, לוקוס או מוסר
פתיתים של 2 ביצים מקושקשות
200 גר' טופו מגורר
קופסת טונה, משומרת ומסוננת
לרוטב -
1/4 כוס חומץ אורז
2 כפות סוכר
1 כפית ג’ינג’ר, כבוש קצוץ
1/2 כפית מלח - אפשר להחליף ב-1 כפית רוטב סויה
מעט רוטב צ’ילי חריף - אפשר להחליף בקמצוץ אבקת ווסאבי
להגשה -
2 כפות אפונה יבשה, מצופה בווסאבי
אופן ההכנה:
- שמים את האורז בסיר עם שתי כוסות מי ברז ומביאים לרתיחה. מנמיכים להבה, מכסים ומבשלים 15 דקות. מצננים, ואם ממהרים, שוטפים במים.
- בינתיים מערבבים את חומרי הרוטב.
- מערבבים את האורז עם יתר החומרים ועם הרוטב, מפזרים אפונת ווסאבי מעל ומגישים מיד.
סלט לבבות עוף, אבוקדו ועלי ארוגולה
ירון קסטנבוים
המצרכים (ל-4 מנות):
500 גר' לבבות עוף נקיים (אם צולים על גריל רצוי לשפד לפני כן על שיפוד)
2 כפות שמן זית
1 אבוקדו בשל מסוג אטינגר, קלוף וחתוך לקוביות גדולות
1 חבילה עלי ארוגולה (כ-20 עלים), שטופים ומיובשים
1 בצל לבן קלוף, שטוף, חצוי, פרוס לפרוסות דקות ומושרה עם חצי כפית סומק ומעט מלח גס למשך 10 דקות
2 כפות חומץ שרי ספרדי
מלח גס ופלפל שחור גרוס
אופן ההכנה:
- מחממים מחבת ברזל לחום בינוני גבוה. משמנים את הלבבות וצולים אותם במחבת חצי מכוסה כ-4 דקות.
- בינתיים מסדרים במרכז 4 צלחות את עלי הארגולה.
- בוזקים מהחומץ, ומוסיפים את הבצל ואת נתחי האבוקדו.
- מתבלים את לבבות העוף במלח ופלפל שחור גרוס ומורידים מהאש (חשוב לא לבשל את הלבבות עד לדרגת וול דאן כי זה הורג אותם).
- מעבירים את הלבבות לנייר סופג, משם למרכזי הצלחות, ומגישים.
טוסט אבוקדו חריף
מיכל וקסמן
המצרכים:
2 פרוסות לחם שיפון 100% (או איזה שאוהבים), קלויות בטוסטר
1/2 אבוקדו גדול ובשל אך עדיין מוצק, מקולף ופרוס לרוחב
2 צנוניות, פרוסות דק
1/2 בצל סגול, חצוי לאורכו וחתוך לפלחים דקים
עלי כוסברה שלמים - כמה שאוהבים
חריף ירוק בנדיבות
נתח גבינה בולגרית או פטה, מפורר לפירורים גסים
זרעים סחוטים מ-2 עגבניות שרי בשלות
שמן זית לזילוף
אופן ההכנה:
- מורחים את פרוסות הלחם בנדיבות בחריף הירוק.
- מסדרים מעליו פרוסות אבוקדו. מסדרים מעל האבוקדו צנוניות ובצל.
- מפזרים בין הירקות פירורי גבינה. סוחטים עגבניות ומפזרים עלי כוסברה.
- מזלפים שמן זית מעל ואוכלים מיד.
סלט תפוחי אדמה עם אבוקדו ובוטרגה
מיכל וקסמן
המצרכים (ל-2 מנות):
1/2 ק"ג תפוחי אדמה קטנטנים עם הקליפה
1 אבוקדו בשל אבל מוצק
1 בצל ירוק, פרוס דק
מיץ וגרידה מ-1/2 לימון קטן
2 כפות שמן זית
בוטרגה פרוסה דק מאוד, לעובי של 4-3 ס"מ
קורט מלח גס
1/2 פלפל ירוק חריף, פרוס דק (לא חובה)
אופן ההכנה:
- מבשלים את תפוחי האדמה בשלמותם במים מומלחים קלות, עד שהם רכים לנעיצת סכין אבל לא מתפרקים, בערך 15 דקות. מסננים את תפוחי האדמה מהמים.
- חוצים אותם לאורכם ומניחים להם להתקרר עד שלא עולים מהם יותר אדים אבל הם עדיין חמימים.
- חוצים את האבוקדו, מחלצים אותו מהקליפה וחותכים את בשרו לקוביות גדולות.
- בקערה גדולה מערבבים בעדינות רבה, עדיף בעזרת הידיים, את תפוחי האדמה החצויים, קוביות האבוקדו, טבעות בצל ירוק ופלפל חריף, מלח, מיץ וגרידת לימון, שמן זית ובוטרגה.
- מחלקים לקעריות ומגישים מיד.
סירות תפוחי אדמה במילוי גוואקמולי ושמנת חמוצה
סיון שטרנבך ורונה קובו
המצרכים (ל-10 מנות):
10 תפוחי אדמה קטנים עד בינוניים
מעט חמאה מומסת או שמן זית
מלח
פלפל שחור גרוס
3/4 כוס (כ-75 גר') גבינה חריפה מגוררת, למשל גרוייר
1 גביע (200 מ"ל) שמנת חמוצה או יוגורט סמיך
בצל ירוק קצוץ לקישוט
לגוואקמולי -
6 אבוקדו קטנים מזן הס או 3 גדולים מזן אטינגר
1 בצל סגול קטן, קצוץ דק
1 שן שום כתושה
1 פלפל חריף ירוק או אדום, נקי מגרעינים וקצוץ דק
1 צרור כוסברה, קצוץ דק
מיץ מ-1/2 לימון
1 כף שמן זית
מלח
אופן ההכנה:
- מכינים את הגוואקמולי - מעבירים את תוכן האבוקדו לקערה ובעזרת סכין חדה חותכים לקוביות קטנות. מוסיפים את שאר המרכיבים, מערבבים ומתקנים תיבול, אם צריך.
- מחממים את התנור ל-200 מעלות. מחוררים עם מזלג את תפוחי האדמה בכמה מקומות. מניחים אותם על רשת התנור ואופים כשעה, עד שהם פריכים מבחוץ ורכים מבפנים. מצננים מעט (לא מכבים את התנור).
- מכינים את תפוחי האדמה - מעבירים את התנור למצב גריל עליון. חוצים את תפוחי האדמה ומרוקנים חלק מבשרם באמצעות כף, מקפידים להשאיר דפנות עבות מספיק. הופכים את תפוחי האדמה ומברישים את הקליפה קלות בחמאה מומסת או בשמן. מניחים על רשת התנור כשהקליפה פונה כלפי מעלה ואופים במדף העליון למשך 2-6 דקות, עד שתפוחי האדמה שחומים וקשים. באמצע האפייה מסובבים את התבנית.
- מוציאים את הרשת מהתנור. הופכים את תפוחי האדמה, מפזרים עליהם גבינה ומתבלים במלח ובפלפל. אופים עוד כמה דקות, עד שהגבינה מזהיבה (גם כעת הופכים את התבנית באמצע).
- להגשה - מסדרים את תפוחי האדמה בכלי הגשה וממלאים אותם בגוואקמולי ושמנת חמוצה. מפזרים מעל בצל ירוק קצוץ ומתבלים במלח ובפלפל. מגישים חם או בטמפרטורת החדר.
סלט אבוקדו, סלמון מעושן וביצה קשה
המצרכים (ל-8 מנות):
2 אבוקדו בשלים
4 ביצים קשות, קלופות וחצויות
2 עגבניות בשלות
4 פרוסות סלמון מעושן
לרוטב -
3 כפות שמן זית
1 שן שום כתושה
1 כף פטרוזיליה קצוצה
1/2 מיץ לימון
מלח, פלפל
אופן ההכנה:
- חוצים את האבוקדו, מוציאים את הגרעין וקולפים בזהירות, באמצעות סכין.
- חוצים כל חצי אבוקדו לאורך, כך שמתקבלות שתי פרוסות בעלות צורה כללית של אבוקדו, בעובי 1 ס"מ.
- פורסים את העגבניות לפרוסות בעובי 1 ס"מ.
- מכינים את הרוטב - בקערה מערבבים את השמן עם השום, הפטרוזיליה ומיץ הלימון. מתבלים במלח ופלפל, ומערבבים פעם נוספת.
- מניחים בכל צלחת הגשה פרוסת עגבנייה, ומתבלים במעט מלח. מסדרים מעליה פרוסת אבוקדו, ומניחים מעל 1/2 פרוסת סלמון מעושן.
- על הסלמון מניחים חצי ביצה קשה, ויוצקים על הכל מעט מהרוטב. מגישים מיד.
חומוס אבוקדו
נועם כרמון
המצרכים:
200 גר' גרגירי חומוס מבושלים + מי הבישול
3-4 כפות טחינה גולמית
1 אבוקדו, בשל ורך
1/2 צרור כוסברה טרייה
2 לימונים, סחוטים למיץ
1/2 עגבנייה, קצוצה
1/2 בצל סגול, קצוץ
1/2 חלפיניו או פלפל ירוק חריף אחר, פרוסים
מלח לפי הטעם
שמן זית
אופן ההכנה:
- בבלנדר או במעבד מזון חזק שמים את מחצית כמות גרגרי החומוס ומחצית מי הבישול, את האבוקדו, הטחינה הגולמית (כמה שאוהבים), את הכוסברה, מיץ מלימון אחד והמלח. טוחנים במשך כמה דקות עד לקבלת ממרח חומוס ירוק וסמיך כמו שאנחנו מכירים ואוהבים, מניחים במקרר עד להגשה.
- את המחצית השנייה של גרגרי החומוס מבשלים במי הבישול במשך רבע שעה עם מיץ הלימון הנותר ומעט מלח, עד לריכוך קל.
- להגשה - מורחים 4 כפות נדיבות של חומוס האבוקדו על צלחת רחבה עם שוליים בצורה מעגלית ומשאירים מקום במרכז. מפזרים את גרגירי החומוס המבושלים, את העגבנייה, הבצל ופרוסות החלפיניו ושופכים שמן זית בנדיבות מעל הכול. אפשר לאכול עם פיתה טרייה או פיתה קריספית. מומלץ לאכול עם נאצ'וס תירס איכותיים.
גוואקמולי עם סלסת עגבניות
טום אביב
המצרכים:
1 אבוקדו, רך ובשל
1/2 לימון, סחוט למיץ
2 שיני שום, קצוצות דק
2 עגבניות, קצוצות לקוביות קטנות (כמו בסלט)
1 כפית זרעי צ'יה
מעט כמון
מעט סומק
2 פלפל שיפקה, חתוך (לא חובה)
מלח
שמן זית
להגשה -
נאצ'וס מקמח תירס
אופן ההכנה:
- מחלצים את האבוקדו מקליפתו, ומניחים בקערת ערבוב עמוקה.
- מטפטפים מעל קצת לימון, בשביל שהאבוקדו לא ישחיר.
- מועכים את האבוקדו בעזרת מזלג.
- מוסיפים שום, ומערבבים. מוסיפים את זרעי הצ'יה ומתבלים בכמון, סומק ומלח.
- מתבלים על קרש החיתוך את העגבניות במלח גס ובשמן זית, ומערבבים על גבי המשטח.
- מצלחתים - מעבירים את האבוקדו לצלוחית הגשה רחבה ועמוקה, ומיישרים אותו בעזרת כף, כך שיהיה מרוח גם קצת על הדפנות.
- שמים את העגבניות במרכז הצלחת, מוסיפים מעל העגבניות פלפל שיפקה. מגישים לצד קערת נאצ'וס.
לחם אבוקדו
המצרכים:
1 אבוקדו בינוני
מיץ וקליפה מגוררת מ-1/2 לימון
2 ביצים
1 גביע (200 מ"ל) יוגורט או לבן
1/4 1 כוסות קמח
3/4 כוס קמח תירס
2 כפיות אבקת אפייה
3 כפות סוכר
1 כפית מלח
50 גר' גרעיני דלעת קלויים
אופן ההכנה:
- מחממים את התנור לטמפרטורה בינונית-נמוכה (170 מעלות). משמנים תבנית כיכר מוארכת (כמו של עוגה אנגלית) באורך 25 ס"מ.
- מקלפים את האבוקדו, מוציאים את הגלעין ומועכים את הציפה עם מיץ הלימון והקליפה המגוררת.
- בקערה גדולה טורפים את הביצים עם היוגורט. מוסיפים את מחית האבוקדו וטורפים היטב.
- בקערה אחרת מערבבים את הקמח עם קמח התירס, אבקת האפייה, הסוכר והמלח עד לקבלת תערובת אחידה.
- יוצקים את תערובת האבוקדו לתערובת הקמח ומערבבים היטב. מוסיפים את גרעיני הדלעת ומבליעים אותם בבלילה.
- מעבירים את הבלילה לתבנית ומחליקים את פניה. אופים כ-30 דקות או עד שמזהיב.
מרגריטה אבוקדו
נועם כרמון
המצרכים (ל-4 כוסות):
1 אבוקדו שלם בשל
1/4 צרור כוסברה טרייה
1/2 ליטר מיץ לימון
1/4 כפית מלח
2 כפות סירופ אגבה או סירופ מייפל
120 מ"ל טקילה איכותית
קרח
תבלין טחין (מלח צ'ילי מקסיקני - ניתן למצוא בחנויות לטיניות בתל אביב). אפשר גם להכין מלח מתובל בבית: בקערה מערבבים 2 כפיות מלח, 3 כפיות סוכר, 1 כפית פפריקה חריפה, 1 כפית כמון, עד לקבלת מלח אדום והומוגני
אופן ההכנה:
- מכניסים את כל מרכיבי המרגריטה, מלבד הקרח, המלח והצ'ילי, למעבד מזון חזק וטוחנים עד לקבלת מרגריטה סמיכה מעט ובמרקם חלק וקרמי.
- בוחרים 4 כוסות יפות ומורחים על שפת כל כוס פלח לימון, ולאחר מכן טובלים את שפת הכוס במלח הצ'ילי לקבלת "כתר" אדום.
- ממלאים כל כוס ב-5 קוביות קרח ומוזגים לתוכה את המרגריטה.
- אפשר לקשט בפרוסת אבוקדו קטנה ובפלח ליים או לימון.