סלט עגבניות צבעוניות עם מוצרלה ובזיליקום
רפי כהן
המצרכים:
3-2 עגבניות תמר או עגבניות שטח אדומות ובשלות
20-15 עגבניות שרי מסוגים שונים (תמר, מנומרות, צהובות)
2-1 כדורי מוצרלה מחלב בופאלו (טריים ככל האפשר)
עלי בזיליקום – ירוקים, סגולים, ומיקרו בזיליקום
מלח גס
1/4 כוס שמן זית
אופן ההכנה:
- פורסים את העגבניות הגדולות לפרוסות בעובי 1 ס"מ ומסדרים בצלחת הגשה. חותכים את עגבניות השרי לרבעים ומסדרים בצלחת.
- קורעים את כדורי המוצרלה בידיים ל-4-3 קרעים כל אחד ומסדרים על גבי העגבניות.
- מוסיפים עלי בזיליקום ובוזקים מלח גס. יוצקים שמן זית בנדיבות ומגישים.
ממרח פסטו
מיכל מוזס
המצרכים (ל-3/4 כוס ממרח):
עלים מצרור בזיליקום גדול ללא גבעולים
1 שן שום כתושה (לא חובה)
1/4 כוס צנוברים קלויים
100 גר' גבינת פרמזן מגוררת או גראנה פדנה או פקורינו מיושנת
120 מ”ל (1/2 כוס) שמן זית
מלח
אופן ההכנה:
- מעבדים בזיליקום, שום, צנוברים, פרמזן וחצי מכמות שמן הזית במעבד מזון בפולסים.
- מוסיפים את שמן הזית שנותר בהדרגה עד לקבלת מטבל קצוץ גס (לא מחית). מתבלים במלח לפי הצורך.
קרפצ'יו עגבנייה
המצרכים:
5 עגבניות אדומות יפות
5 כפות שמן זית
5 כפות חומץ בלסמי משובח
חופן גבינת פרמזן, מגוררת
1/2 לימון, סחוט
מלח, פלפל שחור גרוס
15 עלי בזיליקום קצוצים דק
אופן ההכנה:
- פורסים את העגבניות לפרוסות בעובי חצי סנטימטר.
- מניחים את הפרוסות על הצלחת בצורת מניפה (בחפיפה, אחת על השניה).
- מפזרים על העגבניות מלח, פלפל שחור גרוס ובזיליקום. מזלפים שמן זית, בלסמי ומיץ לימון.
- לסיום, מפזרים את גבינת הפרמזן, ומגישים.
זוקיני צרוב עם בזיליקום ונענע
טליה הדר
המצרכים (3-2 מנות):
3-2 זוקיני גדולים מאוד, רצוי ישרים
2-1 כפות שמן זית
כ-20 עלי בזיליקום
כ-20 עלי נענע
1/2 כוס (50 גרם) שקדים פרוסים
מלח
פלפל שחור גרוס
אופן ההכנה:
- חוצים כל זוקיני לרוחבו ואז לאורכו. חותכים כל חתיכה ל-3-2 מקלות.
- מחממים את שמן הזית במחבת ומניחים בה את מקלות הזוקיני בשכבה אחת, כשאחד מצדיהם החתוכים פונה כלפי מטה (אם המחבת קטנה מדי, עובדים בכמה סבבים). מתבלים במעט פלפל ומלח וצורבים כ-2 דקות, עד שהזוקיני משחימים מעט. הופכים לאחד הצדדים החתוכים האחרים וצורבים כ-2 דקות נוספות, עד להשחמה קלה.
- מוסיפים את עלי הבזיליקום, עלי הנענע והשקדים, מקפיצים כדקה ומעבירים לקערה. מגישים חם או בטמפרטורת החדר.
פטוצ'יני פסטו (טרפנזה)
רועי ענתבי
המצרכים:
שקדים בחמאה
50 גר' שקדים, קצוצים דק
40 גר' חמאה
לפסטו -
70 גר' עלי בזיליקום
70 גר' עלי פטרוזיליה
30 גר' צנובר
50 גר' פרמזן מגוררת
130 גר' שמן זית
מלח - לפי הטעם
למחבת -
פטוצ'יני 60 גר' למנה
2 כפות עגבניות שרי אדומות, חלוטות מקולפות וקצוצות
1/2 1 כפות פסטו
1 כף שקדים חלוטים, קלופים וקצוצים
מעט חמאה רכה, לטיגון
מלח - לפי הטעם
2 כפות שמן זית
20 גר' פקורינו, מגוררת
גרידת לימון מחצי לימון
אופן ההכנה:
- במחבת ממיסים חמאה עד לבעבוע ראשוני. מוסיפים את השקדים ומעט מלח, ומערבבים היטב עד לקבלת גוון זהוב. מעבירים למגש או לתבנית עם נייר אפייה, ומצננים בטמפרטורת חדר.
- לפסטו - חולטים את עלי הפטרוזיליה והבזיליקום כ-45 שניות במים רותחים מומלחים. מעבירים למי קרח. מסננים, סוחטים וקוצצים גס.
- בבלנדר מניחים את העלים החלוטים והקצוצים, וטוחנים היטב. מוסיפים צנובר וטוחנים. מוסיפים פרמזן, וטוחנים עד לקבלת ממרח.
- מוסיפים את שמן הזית ומלח, ומערבבים עד לקבלת משחה במרקם נעים. מתקנים תיבול.
- להרכבת המנה - בסיר מרתיחים מים עם מעט מלח. מבשלים את הפסטה לדרגת אל דנטה.
- במחבת עם שמן זית, מטגנים את השקדים עם רוטב הפסטו ועגבניות השרי עד להזהבה.
- מוסיפים פנימה את הפסטה, את מי הפסטה והפקורינו ומערבבים בזהירות. מוסיפים גרידת לימון. מתקנים תיבול , מערבבים ומגישים.
קציצות סלמון ופסטו
המצרכים:
250 גר' פילה סלמון
250 גר' מחית תפוחי אדמה
1 ביצה
1 כף פסטו תוצרת בית (מתכון למעלה)
פירורי לחם
קליפה מגוררת מ-1/2 לימון
מלח, פלפל
2-3 כפות קמח
שמן זית
להגשה -
רוטב איולי
פלחי לימון
אופן ההכנה:
- מבשלים או מאדים את פילה הסלמון כ-8 דקות. מצננים ומפוררים לקערה. מוסיפים את מחית תפוח אדמה, הביצה, כף פסטו, קליפה מגוררת מ-1/2 לימון, מלח, פלפל כמו כם את הקמח ומערבבים.
- מקררים שעתיים להתייצבות. יוצרים קציצות מהתערובת, טובלים בפירורי לחם ומטגנים במחבת עם שמן 3-2 דקות משני הצדדים להזהבה.
- מגישים עם פלחי לימון ואיולי.
קוסקוס עם בזיליקום ובטטה
אורלי חרמש
המצרכים (5-4 מנות):
1 כוס קוסקוס להכנה מהירה
1 בטטה גדולה, קלופה וחתוכה לקוביות קטנות
1 בצל בינוני, קלוף וחתוך לפרוסות או לקוביות
4-3 כפות ממרח פסטו בזיליקום (קנוי או מתוצרת בית)
1/2 כוס צנוברים, קלויים במחבת ללא שמן עד להשחמה קלה
3 כפות שמן זית
מלח, פלפל שחור גרוס
אופן ההכנה:
- שמים את הקוסקוס בקערה בינונית, מוסיפים 1/4 1 כוסות מים רותחים ומכסים.
- מחממים את שמן הזית במחבת רחבה על להבה בינונית. מוסיפים את קוביות הבטטה ואת הבצל ומטגנים 20-15 דקות, תוך ערבוב מדי פעם, עד שהבצל מזהיב והבטטה מתרככת. מתבלים במלח ובפלפל.
- מפוררים את הקוסקוס בעזרת מזלג. מוסיפים לו את הפסטו ומערבבים היטב.
- מוסיפים את הבצל, הבטטה והצנוברים. מערבבים ומגישים חם או קר.
סחוג בזיליקום
מיכל וקסמן
טיפ: אפשר להמיר את הבזיליקום בכוסברה ובכך ליצור סחוג תימני כמו שצריך.
המרכיבים:
חופן נדיב של עלי בזיליקום טריים - אפשר להחליף בכוסברה
1 שן שום קטנה פרוסה
1 פלפל ירוק חריף פרוס
קורט מלח
מיץ מ-1/2 לימון או ליים
1/4 כוס שמן זית
אופן ההכנה:
- כותשים או טוחנים בעלי ומכתש או במעבד מזון בזיליקום (או כוסברה), פלפל חריף, שום ומלח.
- מוסיפים מיץ לימון ושמן זית ומערבבים היטב.
לחמניות בריוש עם בזיליקום
מירי ארזי
המצרכים (40-45 יחידות קטנות):
1/4 2 כוסות (540 מ"ל) חלב קר
50 גר' שמרים טריים או 2 כפות שמרים יבשים
1/2 כוס (100 גר') סוכר
1.2 ק"ג (1 חבילה ועוד 1/2 1 כוסות) קמח, מנופה
2 ביצים
1 כפית פרג שלם
1 כפית אורגנו יבש
1 כפית תימין יבש
5 כפות בזיליקום טרי, קצוץ גס
1 כפית ממרח פסטו איכותי
2 כפות וויסקי או ברנדי
100 גר' חמאה קרה, חתוכה לקוביות קטנות
1 וחצי כפית מלח
לקישוט -
1 ביצה טרופה
שומשום, אורגנו או מלח גס
אופן ההכנה:
- שמים את החלב, השמרים והסוכר בקערת המיקסר ומערבבים כדקה במהירות נמוכה בעזרת וו הלישה.
- מוסיפים את הקמח, הביצים, התבלינים היבשים, הבזיליקום, הפסטו והאלכוהול. לשים במהירות נמוכה כ-5 דקות, עד שנוצר בצק אחיד.
- מוסיפים בהדרגה את החמאה הקרה, קובייה אחר קובייה, ולשים עד שנוצר בצק אחיד. מוסיפים את המלח ולשים עוד כ-4 דקות במהירות גבוהה יותר, עד שמתקבל בצק מבריק שנפרד מדופן קערת המיקסר.
- מכסים את הקערה בניילון נצמד ומתפיחים כ-30 דקות.
- מחלקים את הבצק ל-40 חלקים שווים (כל לחמנייה אמורה לשקול כ-50 גרם). מגלגלים לכדורים ומניחים במרווחים בתבנית שרופדה בנייר אפייה (אפשר לאפות את לחמניות הבריוש גם בתבניות אישיות). מכסים במגבת ומתפיחים במקום חמים כשעה-שעה וחצי, עד שהבצק כמעט מכפיל את נפחו.
- לקראת סוף ההתפחה מחממים את התנור ל-160 מעלות.
- מברישים את לחמניות הבריוש בביצה טרופה ומפזרים עליהן שומשום, אורגנו או מלח גס. אופים כ-25 דקות, עד להזהבה.
סלט גרגרי חומוס עם פטריות ופסטו
מיכל מוזס
המצרכים:
2 סלסילות פטריות שמפיניון, פרוסות
מלח, פלפל
1 כוס גרגירי חומוס מבושלים
1 כף פסטו
שמן זית
אופן ההכנה:
- מקפיצים את הפטריות במחבת עם שמן להשחמה ומתבלים במלח ופלפל.
- מוסיפים את החומוס, מזלפים מעל כף גדושה פסטו ומגישים חם.