קציצות לוקוס עם עגבניות

רפי כהן
המצרכים ל-6 מנות: 500 גר' דג לוקוס מנוקה מעור וטחון דק (טחון פעמיים) 2 בצלים לבנים קצוצים 6 שיני שום קצוצת 1 פלפל ירוק חריף קצוץ דק 1 כוס כוסברה קצוצה 1/2 כוס פטרוזיליה קצוצה 1 כפית פלפל לבן גרוס 1/2 כף מלח 2 כפות שמן זית
לרוטב - 200 גר' עגבניות צבעוניות, קלופות וחצויות 2 חופני עלי בזיליקום 2 כוסות עגבניות מרוסקות 1 כוס מים 1/2 כף סוכר 4 שיני שום, קצוצות 1/2 כוס שמן זית 2 כפות מיץ לימון 1/2 כפית פלפל חריף גרוס 1/2 כף מלח 1 כפית פלפל לבן גרוס
13 צפייה בגלריה
(צילום: דודו אזולאי)
13 צפייה בגלריה
(צילום: דודו אזולאי)
אופן ההכנה:
  1. מערבבים בקערת ערבוב את כל מרכיבי הקציצות ויוצרים בעזרת כפות הידיים קציצות כדוריות בגודל שזיף. מעבירים למקרר ל-20 דקות לפחות ועד להכנת הרוטב.
  2. מכינים את הרוטב - מחממים את שמן הזית בסיר רחב ושטוח ומוסיפים שום ופלפל חריף.
  3. מטגנים כחצי דקה ומוסיפים עגבניות חצויות. מערבבים, מבשלים 5 דקות ומוסיפים את שאר המרכיבים. מביאים לרתיחה ואחריה מנמיכים את הלהבה ומבשלים 10 דקות.
  4. מוסיפים את הקציצות פנימה ומכסים. מבשלים 20 דקות ומגישים מייד, לצד בורגול או אורז לבן.

רוסטביף בריבת תאנים

שי-לי ליפא אנג'ל
המצרכים (ל-8 מנות): נתח בשר סינטה מיושן, במשקל 1/2 1 ק"ג 1/3 כוס ריבת תאנים 2 כפות שמן זית 3 ענפי רוזמרין מלח גס ופלפל שחור גרוס טרי, לפי הטעם
אופן ההכנה:
  1. מוציאים את הבשר מהמקרר כשעה וחצי לפני ההכנה.
  2. מחממים את התנור לחום של 220 מעלות ומרפדים תבנית בנייר אפייה.
  3. מערבבים בקערית את הריבה ושמן הזית. מניחים את הבשר בתבנית, מורחים בתערובת הריבה, מפזרים את ענפי הרוזמרין ומתבלים במלח הגס ובפלפל השחור.
  4. צולים בתנור החם במשך 20 דקות עד להשחמה ולסגירה של הבשר. מנמיכים את חום התנור ל-180 מעלות ואופים עוד כ-35 דקות לדרגת מדיום. מוציאים מהתנור, ממתינים 10 דקות ורק אז פורסים.

קוביות סלמון ברוטב סויה ודבש

אפרת סיאצ'י
המצרכים:
800 גר' פילה סלמון (בלי העור)
לתיבול - 2 כפות מיץ לימון 1/4 כפית מלח קמצוץ פלפל שחור 2 כפות מלאות קורנפלור
לרוטב - 1/2 1 דבש 2 כפות רוטב סויה 1/2 1 רוטב צ’ילי מתוק 2 כפות מיץ לימון 2 שיני שום, כתושות קמצוץ פלפל שחור 1 גבעול בצל ירוק, קצוץ דק
13 צפייה בגלריה
(צילום: אפרת סיאצ'י)
אופן ההכנה:
  1. חותכים את הסלמון לקוביות בגודל 2X3 ס”מ. מתבלים ב2 כפות מיץ לימון, רבע כפית מלח וקמצוץ פלפל שחור. מפזרים קורנפלור ומערבבים.
  2. מחממים מחבת רחבה עם 1-2 כפות שמן ומטגנים את קוביות הסלמון כדקה מכל צד עד שהסלמון מתבשל מבחוץ אך מבפנים עדיין לא מבושל לגמרי. מעבירים לצלחת.
  3. מנגבים את המחבת משאריות נוזלים. מחממים כף שמן ומוסיפים את חומרי הרוטב: דבש, רוטב סויה, צ’ילי מתוק, מיץ לימון, שום כתוש ופלפל שחור. מחממים כדקה על להבה בינונית ומוסיפים את קוביות הסלמון.
  4. מערבבים בעדינות ומכסים את המחבת. מבשלים על אש בינונית-נמוכה במשך כ-5 דקות, עד שהסלמון מבושל מבפנים (יש לערבב מידי פעם ובעדינות כדי שהקוביות לא יתפרקו). מפזרים בצל ירוק, מערבבים כחצי דקה ומסירים מהלהבה.

עוף בלימון

נופר זוהר
המצרכים:
4 שוקי עוף עם עור (כ-600 גרם) 1 כף סוכר חום 5 פלפל שושקה מתוק יבש 3-4 חתיכות לימון כבוש או כף מחית לימון כבוש שאפשר לקנות בצנצנת 1 כף מלח ים אטלנטי 1 כפית כורכום 1/4 כפית פלפל שחור 1/4 כפית משייה, טחונה 1 כפית זרעי כוסברה גרוסים במכתש ועלי 5 שיני שום, שבורות צרור פטרוזיליה טרייה 1 כוס מים מיץ מחצי לימון טרי
13 צפייה בגלריה
נופר זוהר - עוף
נופר זוהר - עוף
(צילום: נופר זוהר)
אופן ההכנה:
  1. מטגנים את הפלפלים היבשים ומוסיפים את השום.
  2. במחבת נפרדת צורבים את העוף עד להזהבה ומוסיפים לו משייה, כורכום, מלח ופלפל.
  3. מעבירים את העוף לסיר עם הפלפלים, מוסיפים כוס וחצי מים ומבשלים על להבה נמוכה בין שעה לשעה ורבע עד שמתרכך ומתפרק מהעצמות.
  4. רבע שעה לפני הסוף מוסיפים פטרוזיליה קצוצה, לימון כבוש ומיץ לימון.

עוף בסויה ודבש

המצרכים (ל-8 מנות): 8 כרעי עוף 1/3 כוס סויה 1/3 כוס דבש 1/4 כוס יין לבן מיץ וקליפה מ-2 לימונים 4 שיני שום קצוצות דק 3 ס"מ ג'ינג'ר טרי, מגורר חתיכה קטנה של שורש כורכום טרי מגורד (אפשר להחליף ב-1 כפית אבקת כורכום) 8 חתיכות תפוח מיובש 4 תפוחים ירוקים 8 תפוחי אדמה, מקולפים וחתוכים לקוביות של 2X2 ס"מ מלח, פלפל פפריקה מתוקה שמן זית
אופן ההכנה:
  1. חותכים 5-4 חריצים בכל כרע.
  2. מערבבים את הכרעיים עם כל החומרים מלבד תפוחי האדמה. משרים לכמה שעות (אפשר גם יום שלם).
  3. שמים את תפוחי האדמה בתבנית צלייה גדולה. מתבלים במלח, פלפל, שמן זית ומעט פפריקה וכורכום.
  4. מניחים את הכרעיים עם כל הנוזלים ותפוחי העץ. מזלפים עוד קצת שמן זית מלמעלה.
  5. מכסים בנייר כסף, וצולים בתנור שחומם מראש לטמפרטורה של 180 מעלות במשך כ-3/4 שעה.
  6. מסירים את נייר הכסף, מעלים את טמפרטורת התנור ל-200 מעלות וצולים עוד 15-10 דקות עד שהעוף ותפוחי האדמה מושחמים.

שוקיים ביין

ניר צוק
המצרכים (ל-6 מנות): 12 שוקי עוף
לרוטב - 4 שיני שום 2 בצלים גדולים 2 כפות פפריקה מתוקה 1 כפית פפריקה חריפה 1 כפית כמון 5 עלי דפנה 1 כפית פלפל אנגלי טחון 1 כפית אגוז מוסקט טחון 250 גר' דבש 1 בקבוק יין לבן
13 צפייה בגלריה
(צילום: דודו אזולאי)
אופן ההכנה:
  1. מכינים את הרוטב - מבשלים את היין בסיר עד לרתיחה, ומוסיפים את שאר המרכיבים למעט השוקיים. ממשיכים לבשל עד לרתיחה.
  2. מסדרים את השוקיים בתבנית אפייה. מוזגים בעדינות את הרוטב על השוקיים. מכסים בנייר כסף, ואופים בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות במשך 35 דקות.
  3. מסירים את הכיסוי וממשיכים באפייה במשך כ-10 דקות עד להשחמה.

דג סלמון ברוטב פיקנטי

המצרכים (ל-4 מנות):
4 נתחי סלמון טריים 200 גר' כל אחד
לרוטב - 1 גמבה אדומה 6 שיני שום 1/4 כוס שמן זית צרור כוסברה 2 כפות אריסה 1 כף לימון כבוש (לא חובה)
13 צפייה בגלריה
(צילום: איתן וכסמן)
אופן ההכנה:
  1. טוחנים את כל חומרי הרוטב במעבד מזון למרקם גס ומשאירים בו חתיכות קטנות.
  2. מסדרים את נתחי הסלמון בתבנית פיירקס, מורחים בעזרת כף את הרוטב האדום ומצפים בו את הדגים.
  3. צולים בתנור שחומם מראש ל-200 מעלות כ-12-10 דקות.

דג דניס ביין לבן

המצרכים (ל-2 מנות): 1 פילה מדג דניס
לרוטב - 1/2 כוס יין לבן 2 כפות חמאה גדושות 1/2 כף שום, כתוש מלח, פלפל חופן פטרוזיליה, קצוצה
אופן ההכנה:
  1. מכינים את הרוטב - למחבת מחוממת יוצקים חצי כוס יין לבן.
  2. מוסיפים 2 כפות גדושות של חמאה, מערבבים עד להמסה ומוסיפים פנימה את השום הכתוש, המלח והפלפל ואת הפטרוזיליה. מערבבים את כל המרכיבים במחבת במשך כמה דקות, ומכבים את הלהבה.
  3. צולים את הדג - על גריל מחומם צולים את הדג משני הצדדים במשך כשתי דקות בכל צד.
  4. הגשה - מסדרים את הדג בצלחת, יוצקים מעל את הרוטב החם ומגישים מיד.

עוף עם רימונים ונענע

המצרכים:
8 יח' שוקי עוף פלפל שחור גרוס מלח 4 בצלים לבנים, פרוסים דק 1/2 כוס רכז רימונים 2 כפות סילאן 4 כפות שמן זית
להגשה - 1 כוס גרגירי רימון חופן עלי נענע, קצוצים דק
13 צפייה בגלריה
עוף ברימונים
עוף ברימונים
(צילום: אנטולי מיכאלו)
אופן ההכנה:
  1. מתבלים את העוף במלח ובפלפל שחור גרוס, וצורבים על מחבת רחבה משומנת בשמן זית משני הצדדים עד להשחמה. מוציאים את העוף, ובאותה המחבת מטגנים את הבצל על אש בינונית עד להשחמה.
  2. בקערה, מערבבים את כל יתר המרכיבים, מלבד הרימון, מוסיפים לרוטב את שוקי העוף הצרובים ואת הבצל המטוגן, ומערבבים.
  3. מעבירים את שוקי העוף לתבנית אפייה, מכסים בנייר כסף וצולים במשך 40 דקות בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות.
  4. לאחר 40 דקות מסירים את הכיסוי, וממשיכים לצלות במשך 20 דקות עד להשחמה.
  5. הגשה - מעבירים את העוף לכלי הגשה, מפזרים מעל את גרגירי הרימון והנענע, ומגישים.

חזה עוף בדבש ושום

אפרת סיאצ'י
המצרכים:
500 גר' חזה עוף חתוך לקוביות 2 כפות קורנפלור או קמח רגיל
לרוטב דבש ושום - 4 כפות דבש 4-5 שיני שום, כתושות 1 כפית רוטב סויה 1/2 כוס מים (120 מ”ל) 1/3 כפית מלח וקמצוץ פלפל שחור 1 כפית שומשום 1-2 כפות בצל ירוק, קצוץ דק
13 צפייה בגלריה
(צילום: אפרת סיאצ'י)
אופן ההכנה:
  1. מחממים מחבת עם 2 כפות שמן ומטגנים את העוף כדקה מכל צד, עד שצבעו הופך ללבן. מסירים מהאש ומעבירים לצלחת (אין צורך שמבפנים העוף יהיה מבושל לגמרי).
  2. באותה מחבת, מחממים כפית שמן ומוסיפים דבש, שום, רוטב סויה ומים. מתבלים במלח ופלפל שחור ומחממים 1-2 דקות על אש גבוהה, תוך כדי ערבוב, עד שהתערובת מעט מסמיכה (בשלב זה אפשר לטעום בזהירות ולשפר מליחות לפי הטעם).
  3. מוסיפים את קוביות העוף ומערבבים על אש בינונית במשך כ-5 דקות, עד שהעוף מתקרמל ומזהיב. מפזרים שומשום ובצל ירוק, מערבבים כחצי דקה ומסירים מהאש.

סלמון בתנור ברוטב פסטו

אסנת לסטר
המצרכים: 1 ק"ג פילה סלמון, מחולק ל-5 נתחים
לרוטב פסטו - 3 צרורות בזיליקום, רק העלים ללא הגבעול 100 גר' צנוברים 4 שיני שום 1/2 כפית מלח 1/2 כוס שמן זית
13 צפייה בגלריה
סלמון פסטו, אסנת לסטר
סלמון פסטו, אסנת לסטר
(צילום: אסנת לסטר)
אופן ההכנה:
  1. מכינים את רוטב הפסטו - מכניסים למעבד מזון את כל מרכיבי הרוטב, למעט שמן הזית, ומתחילים לטחון. לאחר כמה שניות מוסיפים בזרזיף דק את שמן הזית, וממשיכים לעבד עד שמתקבלת מחית אחידה.
  2. מניחים את נתחי הסלמון בתבנית מרופדת בנייר אפייה מורחים אותם בנדיבות ברוטב הפסטו. מכסים בניילון נצמד ומכניסים למקרר לכ-30 דקות.
  3. מחממים את התנור ל-180 מעלות. מסירים מהתבנית את הניילון ומכסים אותה בנייר אפייה. אופים 15 דקות.

אורז עם חזה עוף בסיר אחד

אפרת סיאצ'י
המצרכים (ל-4-5 מנות):
2 בצלים בינוניים, קצוצים 4 גזרים גדולים, מגוררים 5 שיני שום שמנות, קצוצות 1 כוס גרגירי חומוס מבושלים (מומלץ משקית קפואה) 3-4 פרוסות חזה עוף, חתוך לקוביות קטנות בגודל כס”מ וחצי 1/2 1 כוסות אורז לבן (משרים את האורז במים כשעה לפני ההכנה, ומסננים) 2.5 (שתי כוסות וחצי) כוסות מים 4 כפות שמן
לתיבול - 1 כפית כורכום 1 כפית גדושה כמון 1 כפית מלאה מלח 1/3 כפית פלפל שחור
13 צפייה בגלריה
(צילום: אפרת סיאצ'י)
אופן ההכנה:
  1. מטגנים בסיר את הבצל עם 2 כפות שמן עד להזהבה. בעזרת כף מזיזים את הבצל לצידי הסיר ומטגנים את קוביות העוף כדקה מכל צד (עד שמשנה צבעו ללבן).
  2. מוסיפים את השום הקצוץ, הגזר וגרגרי החומוס ומבשלים תוך כדי ערבוב כ-4 דקות. מוסיפים את האורז, 2 כפות שמן נוספות ומתבלים בכורכום, כמון, מלח ופלפל. מערבבים היטב, מוסיפים את המים הרותחים ושוב מערבבים.
  3. משטחים מעט את התערובת ומביאים לרתיחה (כשהמים מעט מבעבעים). מכסים את הסיר ומבשלים על להבה בינונית-נמוכה במשך 25 דקות.
  4. מכבים את הלהבה ומשאירים את הסיר מכוסה במשך 10 דקות. לאחר מכן מערבבים בעדינות בעזרת מזלג ומגישים.

קציצות דגים ברוטב אסיאתי

המצרכים: 300 גר' פילה דג, נקי מעצמות 2 כפות שמן זית 1 בצל, קצוץ 1/2 כוס כוסברה, קצוצה או פטרוזיליה קצוצה 1 שן שום, כתושה מלח 1 קוביית חמאה
לרוטב - 2 כפות דבש שתי כפות סויה 3 שיני שום, כתושות 4 כפות מים מעט מים
להגשה - חופן כוסברה, קצוצה
אופן ההכנה:
  1. טוחנים את נתח הדג או קוצצים בסכין. מוסיפים בצל קצוץ, כוסברה, שום קצוצה, מלח ושמן זית. לשים הכל יחד ויוצרים קציצות.
  2. משטחים את הקציצות ומטגנים במחבת עם שמן חם כ-2-3 דקות מכל צד עד הזהבה. בסיום הטיגון מוסיפים חמאה. חלב החמאה מבעבע ומשחים ומוסיף טעם לקציצה.
  3. לרוטב - מערבבים במחבת על להבה בינונית את מרכיבי הרוטב, מבשלים מעט ומגישים לצד הקציצות.

מתכונים טבעוניים

סינייה חצילים

גיא מלכה
המצרכים:
כ-20 יחידות בייבי חציל, חצויים וחרוצים שתי וערב עם סכין 4 בצלים לבנים גדולים, פרוסים דק 1/2 ק"ג עגבניות שרי תמר חצויות 4 שיני שום, קלופות ופרוסות דק 10 תמרים מגולענים חצויים 2 כפות רכז רימונים 1 ליטר טחינה גולמית לבנה (ראו מתכון בהמשך) 1 כף זרעי כמון מלח ים פלפל שחור, גרוס דק מעט שמן זית, לטיגון
לאפייה - 1 כוס טחינה (מוכנה כפי שאתם אוהבים)
13 צפייה בגלריה
(צילום: אנטולי מיכאלו)
אופן ההכנה:
  1. במחבת חמה עם מעט שמן זית מטגנים את הבצל עם מעט מלח עד להזהבה. מוסיפים את פרוסות השום וזרעי הכמון, ומטגנים במשך דקה-שתיים.
  2. מעבירים את הבצל המטוגן לתבנית פיירקס, מסדרים מעל את חצאי החצילים מעליהם את עגבניות השרי, ומתבלים בשמן זית, מלח ופלפל.
  3. מכסים את התבנית בנייר כסף, מכניסים לתנור שחומם מראש ל-180 מעלות במשך חצי שעה. מסירים את הנייר, וצולים עוד רבע שעה ללא כיסוי.
  4. מוסיפים מעל את הטחינה, וצולים במשך רבע או עד להשחמה. מוציאים מהתנור, ומזלפים מעל את רכז הרימונים.
  5. הגשה - מגישים את הסינייה בתבנית הפיירקס, מפזרים מעל גרגיר הנחלים או ריג'לה, צנוניות פרוסות בשמן זית ומיץ לימון ושקדים פרוסים וקלויים ומגישים מיד.

חציל בתנור עם טחינה

חוסאם עבאס
המצרכים (ל-6 סועדים): 1 ק"ג חצילים - רצוי מהזן הארוך 1/2 כוס טחינה מוכנה 1/4 כוס לימון טרי 4 שיני שום 1 כפית מלח מעט שמן זית
להגשה - מעט פטרוזיליה
אופן ההכנה:
  1. מחוררים את החצילים במזלג משני צידם. צולים כל צד על האש או בתנור במשך 4-5 דקות.
  2. מסירים את החצילים מן האש וקולפים מיד תחת מי ברז. מניחים במסננת עד להתקררות.
  3. קוצצים את החצילים בסכין ומועכים אותם בעזרת כף, יוצקים את הטחינה על החצילים בהדרגה ומערבבים.
  4. מוסיפים את הלימון והשום וממליחים.
  5. להגשה - יוצקים מעט שמן זית ומקשטים בפטרוזיליה.

ירקות בתנור

מירי צדוק
המצרכים (לתבנית אובאלית באורך 30 ס"מ): 1 זוקיני ירוק 1 זוקיני צהוב 1 קישוא 1 חציל קטן וארוך 2 עגבניות בינוניות, רצוי מזן תמר 1 בצל סגול 4 שיני שום, כתושות מלח, פלפל שחור גרוס עלים טריים מ-2 גבעולי תימין 2 כפות שמן זית
13 צפייה בגלריה
טיאן ירקות בתנור
טיאן ירקות בתנור
(צילום: מירי צדוק)
אופן ההכנה:
  1. מחממים את התנור ל-200 מעלות.
  2. חותכים את כל הירקות (בלי לקלוף אותם) לפרוסות בעובי כ-2 מ"מ – חשוב לשמור על עובי אחיד.
  3. משמנים את התבנית. מסדרים בה את הירקות במעגלים כשהם חופפים מעט, כמו רעפים.
  4. מתבלים במלח, פלפל ותימין, מזלפים את שמן הזית ומפזרים את השום.
  5. מכסים ברדיד אלומיניום ואופים את הירקות בתנור במשך 40 דקות. מסירים את הרדיד ואופים 10 דקות נוספות.

תבשיל כתום

אסתר דורון צרפתי
המצרכים:
שמן לטיגון 1 בצל, פרוס לרצועות 500 גר' דלעת, חתוכה לקוביות גדולות 2 גזרים פרוסים 1 בטטה גדולה, פרוסה לקוביות גדולות 5 גבעולי סלרי, עם מעט עלים, חתוכים לקוביות קטנות מלח ופלפל מעט כורכום מעט פפריקה מתוקה
אופן ההכנה:
  1. מחממים מעט שמן בסיר גדול ומטגנים את הבצל עד להזהבה. מוסיפים את יתר הירקות ומטגנים אותם כ-5 דקות.
  2. מוסיפים מים עד לגובה הירקות. מוסיפים את התבלינים ומערבבים. מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה, מכסים ומבשלים כחצי שעה, עד שהירקות רכים. מגישים מעל קוסקוס או אורז.

ירקות בתנור ברוטב מייפל

אפרת סיאצ'י
המצרכים: 1 בטטה גדולה, חתוכה לפלחים 1 תפוח אדמה גדול, חתוך לפלחים 3 גזרים דקים, חצויים (או 2 כוסות גזר גמדי קפוא) 3 כפות שמן זית 3 כפות סירופ מייפל 1 כף גדושה רוטב צ'ילי מתוק 1 שן שום, כתושה מלח, פלפל שחור
13 צפייה בגלריה
ירקות ברוטב מייפל, אפרת סיאצ'י
ירקות ברוטב מייפל, אפרת סיאצ'י
(צילום: אפרת סיאצ'י)
אופן ההכנה:
  1. מחממים את התנור ל-180 מעלות. מרפדים תבנית תנור בנייר אפייה.
  2. מערבבים את כל המרכיבים בקערה ומשטחים בתבנית.
  3. אופים 50-40 דקות ללא כיסוי, עד שהירקות מתרככים.

צימעס

המצרכים (ל-10 מנות): 1 ק"ג גזר 1/3 כוס שמן 1/3 כוס סוכר מעט מלח
אופן ההכנה:
  1. מקלפים את הגזרים, שוטפים, מסירים את הקצוות וחותכים לפרוסות בעובי 2 מ"מ.
  2. מעבירים את הגזרים לסיר ביחד עם השמן, כוס מים, סוכר ומעט מלח.
  3. מערבבים ומבשלים עד לרתיחה. כשרותח, מנמיכים את הלהבה ומכסים את הסיר.
  4. ממשיכים לבשל במשך 45 דקות לפחות, או עד שהגזר רך מאוד וצבעו כתום-חום.

תפוחי אדמה אפויים בתנור עם שום

המצרכים: 1 ק"ג תפוחי אדמה, שלמים עם הקליפה 7-6 שיני שום, שלמות ומעוכות 1/4 כוס שמן זית
אופן ההכנה:
  1. בקערה, מערבבים היטב את תפוחי האדמה עם שיני השום ושמן הזית.
  2. מעבירים את התערובת לתבנית אפייה (רצוי להניח את תפוחי האדמה מתחת לנתח בשר שניכנס לתנור לצלייה ארוכה).
  3. אופים בתנור שחומם מראש ל-170 מעלות במשך 45 דקות.