סלט טאבולה כרובית
נופר זוהר
המצרכים:
1 כוס כרובית, מופרדת לפרחים קטנים
1 ו-1/2 כוס בורגול דק
1 כוס מים פושרים
1 כפית מלח
1/4 צרור רוקט, קצוץ
1 כף חמוציות
10 ענפים של נענע (רק העלים)
1/4 צרור פטרוזיליה, קצוץ
3 כפות תערובת ג׳עלה
1 כפות גרעיני חמניה
1 כף שקד פרוס
1 לימון, סחוט למיץ או כמה שאוהבים
3 כפות שמן זית
1 כוס שמן לטיגון
אופן ההכנה:
- מפרידים 1 כוס פרחי כרובית וחולטים במשך שתי דקות בסיר עם מים רותחים ומלח.
- מסננים היטב מהנוזלים, שמים בסיר קטן כוס שמן קנולה לטיגון וכשהוא מתחמם מטגנים את הכרובית עד קבלת צבע זהוב, מוציאים לנייר סופג ובוזקים מלח.
- משרים את הבורגול עם כמות המים הכתובה על גבי האריזה ומכסים עם ניילון למשך 10 דקות.
- מפוררים עם הידיים למרקם קוסקוס עד שגרגירים מופרדים ומוסיפים לכרובית.
- קוצצים את העשבים דק, ומוסיפים את תערובת הג׳עלה והפיצוחים.
- מוסיפים את הירק לכרובית עם בורגול, מתבלים בשמן זית לימון ומלח, ומגישים.
כרובית צלויה בטחינה וסילאן
ארז קומרובסקי
המצרכים (ל-4 מנות):
1 כרובית, מפורקת לפרחים
1/4 כוס שמן זית
מלח - לפי הטעם
פלפל לבן טחון - לפי הטעם
3 תרמילי הל ירוק כתושים
להגשה -
1/2 כוס טחינה גולמית
מיץ סחוט טרי מחצי לימון
2-3 כפות סילאן
אופן ההכנה:
- מסדרים פרחי כרובית בתבנית. מזלפים שמן זית ומתבלים במלח, פלפל והל.
- צולים את פרחי הכרובית בתנור שחומם מאש ל-250 מעלות במשך 15-20 דקות או עד שזהובים היטב.
- מעבירים לצלחת הגשה ומזלפים מעל לימון, טחינה וסילאן.
פשטידת פסטה עם כרובית וגבינות
סיון שטרנבך ורונה קובו
המצרכים (תבנית בקוטר 28 ס"מ):
1 כרובית גדולה, מפורקת לפרחים קטנים (את הגדולים אפשר לפרוס)
שמן זית
מלח
פלפל שחור גרוס
500 גר' פסטה קצרה
3 שיני שום כתושות
3 כפות עלי מרווה קצוצים
1 כפית צ'ילי יבש גרוס
קליפה מגוררת מלימון אחד
200 גר' גבינה מלוחה
100 גר' גבינת פרמזן או קשקבל, מגוררת
1/2 כוס פירורי לחם או פנקו
אופן ההכנה:
- מחממים את התנור ל-200 מעלות.
- מערבבים בקערה את הכרובית עם 3 כפות שמן זית, מלח ופלפל. משטחים בתבנית ואופים כ-20 דקות, עד להזהבה. מוציאים מהתנור אך לא מכבים אותו.
- בזמן שהכרובית נאפית מבשלים את הפסטה עד שהיא כמעט מוכנה - 2 דקות פחות מהזמן שמצוין על האריזה.
- מערבבים בקערה גדולה את הכרובית עם השום, המרווה, הצ'ילי והלימון. מוסיפים את הפסטה ואת הגבינה המלוחה ומערבבים. מעבירים לתבנית.
- מפזרים מעל הפסטה את הגבינה הקשה ואת פירורי הלחם. אופים 40-30 דקות, עד שהפסטה מזהיבה (אם הפשטידה משחימה יותר מדי בזמן האפייה, מכסים אותה בנייר אלומיניום וממשיכים לאפות).
כרובית בתנור ברוטב לימון ושום
רחלי קרוט
המצרכים:
2 כרוביות קטנות או אחת גדולה
1/2 כפית אבקת שום (או 4-3 שיני שום כתושות)
1/4 כפית פלפל לבן
1/4 כפית מלח
1/2 כפית צ'ילי גרוס
קליפה מגוררת מלימון שלם
6-5 עלי טימין
4 כפות שמן זית
מיץ מלימון שלם
אופן ההכנה:
- מחממים תנור ל-180 מעלות.
- מפרקים את הכרובית לפרחים (לא קטנים מדי).
- מניחים את פרחי הכרובית בתבנית ומפזרים מעל את שאר המרכיבים - קודם התבלינים ואחר כך השמן והלימון. מעסים מעט עם הידיים (מי שמעדיף יכול לערבב בקערה את כל המרכיבים, אבל בעיני חבל על קערה נוספת בכיור).
- אופים (ללא כיסוי) במשך 40-30 דקות, עד שפרחי הכרובית מזהיבים. שימו לב לזמן האפייה: אם פרחי הכרובית שלכם קטנים יותר תצטרכו לאפות פחות זמן – ואם הם גדולים, אז יותר.
כדורי כרובית ובורגול ברוטב פסטו
בת-חן דיאמנט
המצרכים (כ-15 כדורים):
1 כוס (240 מ"ל) בורגול דק
שמן זית לטיגון ולשימון התבנית
1 בצל, קצוץ
1 בצל סגול, קצוץ
3 שיני שום, כתושות
1 כף תימין טרי, קצוץ
1 כרובית בינונית, מפורקת לפרחים
3 כפות פירורי לחם
1 כפית מלח
1/4 כפית פלפל לבן גרוס
לציפוי -
1/2 כוס פירורי לחם, 1 ביצה טרופה
להגשה -
4-3 כפות פסטו
אופן ההכנה:
- משרים את הבורגול בקערה עם הרבה מים במשך חצי שעה. מסננים וסוחטים היטב מהנוזלים.
- מחממים את התנור ל-190 מעלות. מרפדים תבנית בנייר אפייה.
- מחממים במחבת כף שמן זית ומאדים את הבצלים, השום והתימין עד להזהבה.
- מרתיחים מים בסיר גדול ומבשלים את פרחי הכרובית כ-20 דקות, עד שאפשר לנעוץ בהם בקלות סכין (היזהרו לא לבשל אותם יותר מדי).
- שמים בקערה את הכרובית, הבצל המטוגן והבורגול. מועכים ומערבבים לעיסה אחידה (אפשר לעשות זאת גם במעבד מזון). מוסיפים לקערה את 3 כפות פירורי הלחם, המלח והפלפל הלבן, ומערבבים.
- מרטיבים את כפות הידיים ויוצרים בעזרתן מהעיסה כדורים בגודל של פינג-פונג. טובלים אותם בביצה ולאחר מכן בפירורי הלחם. מניחים בתבנית ומברישים (או מרססים) בשמן זית.
- אופים את כדורי הכרובית והבורגול כ-20 דקות, עד להזהבה. מגישים חם, עם פסטו.
אלו גובי (כרובית ותפוחי אדמה)
רינה פושקרנה
המצרכים:
1/2 ק"ג כרובית מפורקת לפרחים ומבושלת עד שהיא רכה, אך לא מדי
6 תפוחי אדמה (קטנים, חתוכים לארבע), מבושלים עד שהם רכים, אך לא מדי
1 כפית זרעי כמון
1 כפית ג'ינג'ר חתוך לרצועות דקיקות
1 כפית שום טרי כתוש
2 עגבניות בינוניות קצוצות
2 פלפלים חריפים ירוקים, חתוכים לרצועות
1 כפית כורכום
1/2 כפית פפריקה חריפה או אבקת צ'ילי אדום
קורט מלח
2 כפות שמן
1/2 כוס מים
לקישוט -
אבקת גראם מסאלה (תערובת תבלינים הודית, להשיג בחנויות תבלינים מובחרות)
2 ס"מ שורש ג'ינג'ר, קלוף וחתוך לרצועות דקות
חופן כוסברה
אופן ההכנה:
- מחממים את השמן במחבת שטוחה, על אש נמוכה. מוסיפים את זרעי הכמון ומטגנים קלות.
- מוסיפים את השום כתוש והג'ינג'ר, ומקפיצים כמה שניות. מוסיפים את הפלפל החריף ומטגנים כמה שניות.
- מוסיפים את העגבניות ומטגנים, תוך כדי ערבוב, כחמש דקות.
- מוסיפים את תפוחי האדמה והכרובית ומערבבים.
- מוסיפים כורכום, פפריקה ומלח. מערבבים ומבשלים במשך 10 דקות.
- מתיזים מעט מים מלמעלה, ומבשלים כ-10 דקות נוספות.
- מקשטים עם גראם מאסלה, רצועות ג'ינג'ר וכוסברה טרייה.
פשטידת כרובית וברוקולי מהירה
אפרת סיאצ'י
המצרכים (ל-15-12 פשטידות אישיות בתבנית שקעים או תבניות מאפינס, או תבנית אינגליש קייק + 3-2 תבניות מאפינס):
400 גר' כרובית (אפשר גם קפואה שהופשרה)
400 גר' ברוקולי (אפשר גם קפוא שהופשר)
3 ביצים
3 כפות קמח רגיל או מלא
1/2 כפית אבקת אפייה
1 גביע (250 גר') קוטג'
50 גר' גבינה בולגרית, מפוררת
מלח
פלפל שחור גרוס
לקישוט -
גבינה צהובה מגוררת
אופן ההכנה:
- מחממים את התנור ל-180 מעלות. חותכים את הברוקולי והכרובית לחתיכות קטנות ומניחים בקערה. מוסיפים את שאר המרכיבים, למעט הגבינה הצהובה, ומערבבים היטב.
- יוצקים לתבנית משומנת ומפזרים את הגבינה הצהובה, ואופים 30-25 דקות.
כרובית וולדורף
רות אוליבר
המצרכים (ל-6 מנות):
1 כרובית, חתוכה גס
2 גבעולי סלרי קצוצים
2 תפוחי עץ, חתוכים לקוביות קטנות
1/2 כוס פלחי אננס טרי או משומר ומסונן, חתוכים לקוביות קטנות (לא חובה)
1/2 כוס אגוזי מלך או פקאן קלויים קלות
1/2 כוס צימוקים
לרוטב יוגורט ותפוזים -
1 גביע יוגורט
1 כף מיונז
1 כף מיץ לימון סחוט טרי
3 כפות מיץ תפוזים סחוט טרי
מלח ופלפל שחור גרוס
להגשה (לא חובה) -
גבינה כחולה או פטה מפוררת
אופן ההכנה:
- שמים כרובית במעבד מזון, ומעבדים בפולסים לקבלת פירורים.
- שמים את מרכיבי הרוטב בצנצנת ומנערים. טועמים ומתקנים תיבול.
- מערבבים את מרכיבי הסלט בקערה עם הרוטב. משהים לפחות שעה במקרר להתפתחות טעמים ולריכוך קל.
- מגישים קר עם גבינה כחולה או פטה מפוררת מעל.
- באותה שיטה מכינים סלט עוף וכרובית וולדורף: מאדים חזה עוף במשך 8 דקות במים רותחים, חותכים לקוביות ומוסיפים לסלט.
שווארמה כרובית
נופר זוהר
המצרכים:
300 גר' כרובית, פרוסה דק
2 כפות תבלין שווארמה
1 בצל בינוני חתוך, לשערות דקיקות
1/2 כפית מלח דק
6 כפות שמן זית להקפצה
1 חבילת טורטיה
להגשה ליד השווארמה -
טחינה איך שאתם אוהבים
סלטון של פטרוזיליה נענע ובצל בתיבול לימון ומלח
עמבה
סלט כרוב סגול מוחמץ
פלפל ירוק חריף טבעות
צ׳יפס מטוגן או אפוי
אופן ההכנה:
- פורסים דק דק את הכרובית, שמים בסיר עם מים רותחים ומלח, חולטים למשך שתי דקות, ומסננים.
- שמים את הכרובית החלוטה והמסוננת בקערה ומתבלים בשמן זית ותבלין שווארמה ומלח, ומערבבים היטב עם הידיים.
- מחממים מחבת טפלון היטב ומקפיצים את הבצל עם שמן עד לקבלת צבע מקורמל.
- מוסיפים את הכרובית על הבצל המקורמל, ומטגנים עד לקבלת צבע זהוב וקריספי.
- שמים על מחבת טפלון נקייה נוספת את הטורטייה וצורבים אותה למשך 10 שניות בצד אחד ולמשך 20 שניות בצד השני.
- שמים על טורטיה את השווארמה. מוסיפים ממרחים וסלטים כמו שאוהבים, ומגישים.
רולדת פילו במילוי כרובית
אורי שביט
המצרכים (ל-3 רולדות):
9 דפי פילו, מופשרים
1 כרובית, מפורקת לפרחים קטנים
1/2 כוס טחינה אדומה
קליפה מגורדת מלימון שלם
מיץ מחצי לימון
1/2 כוס מים
5-6 שיני שום קצוצות (אם תמצאו שום ירוק, אז קצצו גם את החלק הרך של הגבעול)
1 פלפל צ'ילי טרי או יבש, קצוץ
חופן עלי טרגון טריים
חופן צנוברים
כ-1/2 כפית פפריקה מעושנת
מלח ים, פלפל שחור גרוס טרי
שמן זית
לעיטור -
שומשום לבן, שומשום שחור
אופן ההכנה:
- מכינים את המילוי - מחממים שמן זית במחבת רחבה ומאדים בו את השום הקצוץ והצ'ילי במשך כדקה (זהירות לא לחרוך). מוסיפים את פרחי הכרובית ומעט מעלי הטרגון וממשיכים לטגן ולערבב 10-15 דקות, עד שהכרובית מתרככת כמעט לגמרי ומשחימה מעט (אפשר לבשל את הכרובית חצי בישול לפני הטיגון, או לוותר עליו כליל אם מתעקשים).
- כאשר הכרובית רכה למדי, מוסיפים למחבת את הטחינה, מיץ הלימון והמים ומערבבים היטב, עד שכל פרחי הכרובית עטופים בטחינה. מתבלים בפפריקה מעושנת (בזהירות, היא שתלטנית), מלח ופלפל וממשיכים לבשל כ-5 דקות נוספות עד שהכרובית רכה לחלוטין והנוזלים המיותרים התאדו. מוסיפים עלי טרגון טריים וצנוברים, מערבבים ומסירים מהאש.
- ממלאים את הבצק - פורסים עלה פילו על משטח עבודה מרופד בנייר אפייה ומברישים אותו בשמן זית. מפזרים שומשום ומניחים עליו עלה פילו נוסף. שוב מברישים ומפזרים שומשום ומניחים עלה שלישי.
- מברישים את העלה העליון בשמן זית ומניחים לרוחב העלה בצד הקרוב אליכם, שורה אחידה של פרחי כרובית, כשליש מכמות המילוי שבמחבת. משאירים מעט בצק נקי משני הצדדים. מקפלים את הקצה הקרוב אליכם מעל הכרוביות ומגלגלים לרולדה. מקפלים את שני הצדדים ה"ריקים" פנימה, מתחת לגלילה שנוצרה. מברישים את החלק העליון שלה בשמן ומפזרים שומשום שחור ולבן. מניחים על תבנית מרופדת בנייר אפייה. ממשיכים כך עם יתר עלי הפילו והמילוי.
- אופים את שלוש הגלילות הממולאות במשך כ-10 דקות, בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות עד שהבצק הופך פריך וזהוב. מוציאים ומניחים כ-5 דקות להתקרר. פורסים ומגישים.