מלון צלוי על הגריל

חיים כהן
אם אתם במטבח בבית וגם מנגל אין באזור, אז כדאי שתבחרו במחבת פסים. רק אם אין ברירה, אתם יכולים לצלות את המלון בתנור.
המצרכים (ל-6 סועדים): 1 מלון כתום, עדיף הסוג המתוק הארוך 1 מלון ירוק מעט שמן זית מלח 5 עלי מרווה
4 צפייה בגלריה
מלון צלוי
מלון צלוי
(צילום: ירון ברנר)
אופן ההכנה:
  1. חוצים את המלון ומרוקנים אותו מהגרעינים. קולפים, ופורסים אותו לפרוסות בעובי של 2 ס"מ.
  2. מזליפים על המלון שמן זית, ובוזקים מעט גרגירי מלח.
  3. להכנה במנגל - מניחים את הפלחים על מנגל לוהט למשך 2-3 דקות מכל צד, עד שמתקבלת חריכה והמלון מתרכך.
  4. להכנה בתנור – מסדרים את הפלחים בתבנית. מושחים את המלון בשמן זית, מפזרים מלח ועלי מרווה, ומכניסים לתנור חם מאוד לטמפרטורה של 250 מעלות למשך כ-15 דקות.
  5. להכנה במחבת פסים על הכיריים – מחממים את המחבת לטמפרטורה גבוהה. אין צורך לשמן את הפלחים כי שימנו את המלון. צולים 2-3 דקות על המחבת. מזליפים עוד קצת שמן זית, קצת מלח, מגישים מיד.

קרפצ'יו מלון ומלפפון

מיכל וקסמן
המצרכים: 1 מלפפון טרי, צעיר ומוצק עם הקליפה פלח ממלון כתום חתוך לאורכו, ללא קליפה 5 עלי נענע טריים קצוצים נתח גבינת פטה מפוררת גס ביד שמן זית לזילוף
אופן ההכנה:
  1. פורסים את המלפפון לאורכו לפרוסות דקיקות.
  2. פורסים את פלח המלון לאורכו לפרוסות דקיקות.
  3. בצלחת מסדרים פרוסות מלון ומלפפון לסרוגין.
  4. מפוררים מעליהם מעט גבינת פטה ומפזרים עלי נענע קצוצים.
  5. מזלפים שמן זית ואוכלים מיד.

מרק מלון קר

אסף מישקובסקי
המצרכים: 1 מלון, קלוף ונקי מגרענים צרור נענע 1/3 כוס חלב קוקוס (לא חובה)
4 צפייה בגלריה
מרק מלון קר
מרק מלון קר
(צילום: ירון ברנר)
אופן ההכנה:
  1. בבלנדר, טוחנים את כל המרכיבים עד לקבלת מרקם אחיד.
  2. מסננים, ומכניסים למקרר למספר שעות.
  3. מגישים כמרק קר או משקה קר, מומלץ להגיש בתוך מלון פתוח.

גספאצ'ו מלון וג'ינג'ר

רותי קינן
הניחוח והטעמים של המלון מתהדקים בזכות תוספת החמצמצות של הליים והמתיקות של הדבש (אפשר לוותר על הדבש, אם המלון מתוק מאוד).
המצרכים (ל-4 מנות): 5 כוסות קוביות מלון (כ-750 גר') 2 מלפפונים בינוניים, קלופים וחתוכים לחתיכות כ-2 ס"מ שורש ג'ינג'ר מגורר מיץ מ-1 ליים או לימון ירוק קטן 1 כוס מים 1 כף דבש 1 כף רוטב סויה בהיר פלפל לבן
להגשה - פרוסות דקות של פרושוטו עגל קליפה מגוררת מלימון ירוק או ליים
אופן ההכנה:
  1. מניחים בבלנדר את המלון, המלפפונים, הג'ינג'ר מיץ הלימון או הליים, המים, הדבש והסויה ומרסקים למחית חלקה. מוסיפים חלק מקליפות הלימון או הליים (את היתר שומרים להגשה), מתבלים בפלפל, מערבבים ושומרים במקרר עד להגשה.
  2. לפני ההגשה בוחשים היטב, יוצקים לצלחות ומקשטים כל מנה בפרוסת פרושוטו ובקליפת ליים או לימון מגוררת.

סלט צבעוני עם מלון וקוסקוס

מיכל וקסמן
המצרכים:
לקוסקוס - 1/2 כוס קוסקוס אינסטנט 1/2 כוס מים רותחים קורט מלח 1 כף שמן זית
לסלט - 10 עגבניות שרי צהובות פלח נדיב של מלון כתום ללא קליפה פלח קטן של דלעת ללא קליפה 1/2 בצל לבן 2 פלפלים צהובים מתוקים וקטנים 1 צ'ילי טרי אדום או צהוב 1 גזר קטן עלים קצוצים מ-2 גבעולי נענע 6 עלי בזיליקום קצוצים מיץ מ-1/2 לימון סחוט טרי 1 כף שמן זית קורט מלח ים
4 צפייה בגלריה
סלט קוסקוס ומלון
סלט קוסקוס ומלון
(צילום: מיכל וקסמן)
אופן ההכנה:
  1. מכינים את הקוסקוס - בקערה מערבבים קוסקוס, שמן ומלח. מוסיפים מים רותחים, מערבבים, מכסים ומניחים לעמוד 7-5 דקות.
  2. מאווררים את הקוסקוס במזלג, ומניחים להתקרר לטמפרטורת החדר.
  3. מכינים את הסלט - חותכים את המלון והירקות לקוביות קטנות. מערבבים עם הקוסקוס המוכן, עלי הנענע והבזיליקום. מוסיפים מיץ לימון, שמן זית ומלח.
  4. מתקנים תיבול אם צריך, ואוכלים מיד.

משקה מגרעיני מלון - סוביה

פסקל פרץ-רובין
משקה טורקי עממי המוגש קר, בדרך-כלל אחרי גמר הצום של יום הכיפורים. אולם עכשיו שבשווקים תמצאו מלונים כך שאפשר לאסוף את הגרעינים ולהכין מהם משקה מדהים זה.
המצרכים: גרעינים משני מלונים, רחוצים היטב סוכר לפי הטעם 1 ליטר מים 1/2 תרמיל וניל
אופן ההכנה:
  1. מפזרים את גרעיני המלון על המגש ומייבשים יומיים לפחות.
  2. מרסקים את הגרעינים למחית, במעבד-מזון. צוררים את המחית באריג מלמלה (גאזה) ומכניסים לקנקן עם המים. משהים כך יממה, כדי שהמים יספגו את טעם הגרעינים.
  3. לפני ההגשה מסלקים את הצרור ומוסיפים למשקה את הווניל והסוכר. מגישים קר מאוד.
  4. טיפ לגרסה מהירה: אחרי הריסוק במעבד מזון, מעבירים את הרסק דרך מסננת. הקליפות נשארות במסננת. את רסק הגרעינים הלבן שמים בקנקן, מוסיפים מים, תרמיל וניל וסוכר ובוחשים היטב. משהים במקרר למשך הלילה.

סורבה מלון

נטע-חן ליבנה
המצרכים: 1 מלון בינוני, מקולף וחתוך לקוביות 1/4 כוס סוכר (ניתן להמיר בסטיביה) 1/2 כוס מים
4 צפייה בגלריה
סורבה מלון
סורבה מלון
(צילום: נטע חן ליבנה)
אופן ההכנה:
  1. שמים את המלון במעבד מזון ומעבדים למרקם אחיד. מכניסים למקפיא.
  2. שמים את הסוכר והמים בסיר קטן ומבשלים עד שהסוכר נמס. מצננים את מי הסוכר לטמפרטורת החדר.
  3. שמים את מחית המלון ומי-הסוכר במעבד מזון ומעבדים למרקם אחיד.
  4. יוצקים את התערובת לתבנית ארטיקים או לתבנית אינגליש קייק, עוטפים בניילון נצמד או רדיד אלומניום, ומכניסים למקפיא.
  5. שימו לב: אם החלטתם להכין את הסורבה בתבנית אינגליש קייק, יש להוציא את התבנית מהמקפיא מדי חצי שעה ולערבב ולרסק את גבישי הקרח שנוצרו, כדי לשמור על מרקם נימוח וקרמי. יש לחזור על התהליך חמש פעמים. את הסורבה מומלץ לאכול בסמוך להכנה.

סלט רוקט, מלון וגבינת חלומי

נטע גרטי
סלט קיצי ומרענן. במקום חלומי ניתן להוסיף לסלט קוביות פטה או רוקפור. אפשר לוותר על צנוברים ולהסתפק בגרעיני דלעת קלויים. אפשר להוסיף רצועות דקיקות של בצל סגול, מה שיוסיף לסלט צבע וטעם.
המצרכים (ל- 3-4 מנות): 1/2-1/3 כוס שמן תירס 125 גר' גבינת חלומי (של "גד" מומלצת) 2 כפות שמן זית 1 חבילה גדולה רוקט 1/2 מלון צרור קטן של עירית, קצוצה 50 גר' גרעיני דלעת קלויים 50 גר' צנוברים (לא חובה) 1/2 בצל סגול, חתוך לרצועות דקיקות (לא חובה)
לרוטב - 1 כף חרדל צרפתי חלק 3 כפות שמן זית 2 כפות חומץ שמפניה או חומץ בן יין לבן או חומץ בלסמי לבן 1 כף סילאן מלח פלפל שחור גרוס גס 1 כף מים
אופן ההכנה:
  1. מחממים שמן תירס במחבת עמוקה, בכמות של טיגון חצי-עמוק: חצי כוס עד שני שליש כוס, תלוי ברוחב המחבת.
  2. חותכים גבינת חלומי לקוביות בגודל 1 ס"מ על 1 ס"מ ומוסיפים לשמן החם. מטגנים, תוך השגחה צמודה, עד להשחמה קלה ומוציאים במהירות, על מנת שלא ישרפו. מעבירים לצלחת ועליה נייר סופג.
  3. מחממים מעט שמן זית במחבת ומטגנים צנוברים תוך השגחה צמודה. כשהם משחימים מעבירים אותם מיידית לצלחת ועליה נייר סופג.
  4. מחממים מעט שמן זית במחבת ומטגנים גרעיני דלעת תוך השגחה צמודה. כשהם מתחילים להתפצפץ (ולקפוץ מן המחבת) מעבירים אותם מיידית לצלחת ועליה נייר סופג.
  5. חותכים חצי מלון לפרוסות דקיקות ומוסיפים לקערה. מוסיפים עירית קצוצה, צנוברים, גרעיני דלעת קלויים, חלומי ורוקט.
  6. מערבבים היטב את חומרי הרוטב ומוסיפים לסלט ממש לפני ההגשה.

מרק טפיוקה קר עם מלון ופירות

יעל גרטי
אפשר לשלב מרק נפלא זה עם סוגים רבים של פירות: פסיפלורה, אננס, ענבים, משמשים ועוד. המלון משתלב כאן נפלא עם החלקלקות של גרגרי הטפיוקה ועם עושרו של חלב הקוקוס.
המצרכים (ל-10 מנות): 1/2 כוס גרגרי טפיוקה (להשיג בחנויות טבע) 4 כוסות מים 3/4 כוס סוכר 1 פחית חלב קוקוס או קרם קוקוס 1 מלון 1 קופסה קטנה של דובדבנים טריים 1 קופסה קטנה של ליצ'י טרי או קופסת שימורי ליצ'י
כלים: כף פריזאית
אופן ההכנה:
  1. מניחים טפיוקה ומים בסיר נקי על גבי אש בינונית ומבשלים. מערבבים מדי פעם. כעבור עשרים דקות מסירים מן האש ומוסיפים סוכר. מערבבים היטב ומניחים במקרר למשך 3-4 שעות.
  2. מוציאים מן המקרר, מוסיפים חלב קוקוס ומצננים שעה נוספת לפני ההגשה.
  3. לקראת ההגשה קורצים כדורים מהמלון בעזרת כף פריזאית, קולפים את הליצ'י (אם הוא טרי), שוטפים את הדובדבנים ומוסיפים לכל קערית שלל פירות.

אטריות קדאיף עם מלבי ומלון

יעל גרטי
כשאטריות קדאיף ממותקות ואפויות פוגשות מלבי, זה כבר מעדן. מכאן ניתן להמשיך ולהוסיף שלל פירות: תאנים טריות, אפרסקים צלויים בחמאה, משמשים צרובים, ועוד. כדורי המלון מרעננים כאן את מתיקותם של הקדאיף והמלבי. יש להכין את המלבי כשלוש שעות לפני ההגשה.
המצרכים (ל- 6 מנות):
למלבי - 3/4 ליטר חלב 3% 1 מיכל שמנת מתוקה מעט מי ורדים 75 גר' (כמעט 3/4 כוס) קורנפלור 150 גר' (3/4 כוס) סוכר
לקדאיף - 250 גר' אטריות קדאיף קפואות מעט חמאה מומסת
לסירופ סוכר - 1 כוס מים 1 כוס סוכר
להגשה - חופן פיסטוקים קצוצים מעט סילאן נוזלי 1 מלון
כלים: כף פריזאית, קעריות חסינות חום או תבניות קיש אישיות
אופן ההכנה:
  1. המלבי: מפרידים חצי כוס מהכמות הכוללת של החלב ומניחים בצד, כדי להמיס בו את הקורנפלור. את יתרת החלב מעבירים לסיר. מוסיפים שמנת, סוכר ותמצית מי ורדים ומבשלים על אש קטנה, עד שהסוכר נמס.
  2. ממיסים את הקורנפלור ב-1/2 כוס החלב שהונחה בצד עד לקבלת נוזל חלק. מגבירים את הלהבה ומביאים לרתיחה. מסירים מן האש שנייה לפני שהחלב מתחיל לגלוש.
  3. מוסיפים את הקורנפלור המומס בזרזיף דק, תוך בחישה מתמדת.
  4. מעבירים לקופסת אחסון או קערה ומצננים במשך מספר שעות במקרר, עד להתייצבות.
  5. דיסקיות קדאיף: מחממים תנור לחום 200 מעלות.
  6. מכינים סירופ סוכר: מניחים בסיר סוכר ומים ומערבבים עד להמסת הסוכר במים. מסירים מן האש. הנוזל יהפוך לסירופ כעבור כמה דקות של צינון.
  7. מוציאים אטריות קדאיף מן המקפיא ומפוררים לתוך קערה (אין צורך להפשיר מראש). מוסיפים מעט סירופ סוכר ומערבבים בעדינות ותוך אוורור האטריות, כדי שהן לא תדבקנה זו לזו. מניחים מעט אטריות בקעריות חסינות חום או תבניות קיש אישיות משומנות בחמאה מומסת, מהדקים ומכניסים לתנור ל-5-10 דקות אפייה לערך, עד שהאטריות משחימות קלות.
  8. מוציאים את קעריות הקדאיף מהתנור, מצננים מעט, משחררים בעזרת סכין ומעבירים לצלחת הגשה.
  9. חותכים כדורים מהמלון בעזרת כפית פריזיאן. מניחים 1-2 כפות של מלבי קר על כל דיסקית קדאיף, מוסיפים כדורי מלון ופיסטוקים קצוצים ומזליפים זרזיף דק של סילאן. מגישים מיד.