עוגת לחמניות כוסמין של ארז
המצרכים (לעוגה בקוטר 40-35 ס״מ):
1 ק"ג קמח כוסמין לבן
630-680 (21/8-21/3 כוסות) גר' מים קרירים
25-30 גר' שמרים טריים או כף שמרים יבשים
2 כפות סוכר קנים או דמררה
120 מ״ל (1/2 כוס) שמן זית עדין
1 כף מלח דק
לפני האפייה -
מעט שמן זית להברשה ומלח גס לפיזור
להברשה אחרי האפייה -
120 מ״ל (1/2 כוס) שמן זית עדין
10 שיני שום כתושות
עלי זעתר
אופן ההכנה:
- לשים את כל החומרים חוץ מהמלח, עד לקבלת בצק אחיד ונעים. מוסיפים את המלח ולשים עוד כ-3-4 דקות במהירות בינונית. מעבירים לקערה משומנת בשמן זית. מכסים ומתפיחים כחצי שעה. מקפלים את הבצק להוצאת אוויר מתפיחים כחצי שעה נוספת.
- על משטח מקומח מחלקים את הבצק ל-20 כדורים אחידים, במשקל 100 גרם כל אחד. מכסים במגבת ומתפיחים כ-20 דקות.
- מכדררים קלות כל כדור, להוצאת אוויר ומסדרים בתבנית סינייה עגולה משומנת בשמן זית (צמודים אחד לשני). מתפיחים שעה.
- מחממים תנור לטמפרטורה של 200 מעלות. ללא טורבו (עדיף עם לחות בתחתית התנור כמו קערה עם מים).
- מברישים את הכדורים בשמן זית, בוזקים מעט מלח גס ואופים כ-15 דקות. מורידים את הטמפרטורה בתנור ל-180 מעלות ואופים עוד 15-20 דקות. סך הכל 30-35 דקות, או עד שהמאפה מקבל גוון זהוב ויפה.
- מברישים את הלחמניות - מערבבים שום כתוש עם עלי זעתר ושמן זית, וכשהלחמניות יוצאות מהתנור מברישים אותן בשמן הזית המתובל.
פנקייק כוסמין
המצרכים (ל-4-5 פנקייקס):
140 גר' (1 כוס) קמח כוסמין תופח
2 כפות סוכר דמררה או קנים
קורט מלח
2 ביצים גדולות
180 מ״ל (3/4 כוס) חלב 3%
2 כפות חמאה רכה
אופן ההכנה:
- מערבבים את קמח הכוסמין התופח עם הסוכר והמלח בקערה.
- בקערה נוספת טורפים את הביצים ומוסיפים את החלב והחמאה הרכה. מערבבים היטב.
- מוסיפים את תערובת הקמח לתערובת הנוזלים ומערבבים רק על איחוד. לא לערבב יותר מידי.
- מחממים מחבת טפלון קטנה משומנת בחמאה לחום בינוני. יוצקים לתוכה מצקת מהבלילה ומטגנים על צד אחד עד שהבלילה מתייצבת, כאשר בועות עולות על פני השטח והשוליים מזהיבים. הופכים בעזרת מרית דקה ורחבה, מטגנים עוד 10 שניות בלבד ומוציאים. ממשיכים בטיגון כל הבלילה. אם המחבת חמה מידי מנמיכים את הלהבה כדי שהבלילה תתייצב לפני שתשחים.
- מגישים עם שמנת חמוצה וקונפיטורה משמש או עם סירופ מייפל או סילאן.
המתכונים באדיבות "סוגת"