שתף קטע נבחר
 

אחת ולתמיד - מה בריא יותר: ירקות קפואים או טריים?

ערכים תזונתיים, זמינות, מחיר או טעם. בעוד שנרשמת עלייה בצריכת ירקות ופירות טריים בקרב בני ה-40 דווקא המבוגרים הפסיקו לאכול. "הנתונים מדאיגים. ירקות ופירות קריטיים לתזונה בכל גיל - אל תפסיקו לאכול", אומרת דיאטנית

בשיתוף "מגדלי הים התיכון"


קפוא או טרי - הכי בריא לאכול. כולנו מכירים את ההמלצה התזונתית הקוראת לאכול לפחות חצי צלחת בארוחה של ירקות או פירות, היישום, מסתבר הרבה יותר מורכב. "למעשה הכמות המדויקת המומלצת לצריכה יומית  של מבוגרים משתנה בהתאם לגיל, מין ורמת פעילות גופנית", אומרת נעמה להב, דיאטנית שעובדת עם בני הגיל השלישי. "אולם על פי הנתונים שיש לנו כ-33% מהמבוגרים צורכים פחות ממנה אחת של פירות וירקות ביום".

 

"מומחי התזונה ממליצים לקנות תוצרת טרייה בכל הזדמנות אפשרית, אולם מילות המפתח כאן הן - במידת האפשר". אומרת להב "וחשוב להדגיש זאת מכיוון שבעשור האחרון אנו רואים מגמה של השתנות בצריכת ירקות טריים וקפואים ככל שהגיל עולה. ליתר דיוק, על פי הנתונים בעוד שבני ה-40 הגדילו את צריכתם השנתית של ירקות טריים ביותר מ-50% וירקות קפואים בקרוב ל- 60%, בני ה- 60 פלוס הפחיתו את צריכתם בכ -30% עבור ירקות טריים וב -4% לקפואים - וזה מדאיג".

 

עוד במדור 60 פלוס:

מחקר מצא: אלו התכונות של האנשים שחצו את גיל 90 

3 מבוגרים, 3 תפריטים - מה הכי בריא? 

הכירו: הבלרינה בת ה-77 שלא נותנת לגיל לעצור אותה 

 

טרי או קפוא - העיקר לאכול פירות וירקות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
טרי או קפוא - העיקר לאכול פירות וירקות(צילום: shutterstock)
 

מה עדיף - טרי או קפוא

על פי המלצות התזונה הבינלאומיות מומלץ לאכול 3-5 מנות של ירקות ו 2-4 מנות פירות בכל יום, "לצד ההמלצות אנחנו רואים קשים למימוש - מסיבות שונות". לפניכם ארבע משתנים שעשויים לעזור להחלטתכם בקניות ירקות ופירות.

 

1. תזונתית: המחקר קובע יתרונות דומים

"יש תפיסה מוטעת כי אם הירקות או הפירות קפואים הם מאבדים את החומרים המזינים שבהם, כלומר את הויטמינים והמינרליים, המחקר האחרון שפורסם בתחום הראה שזה לא באמת קורה". מסבירה להב, "הפירות והירקות הקפואים יש את אותם יתרונות בריאותיים - ולא משנה כמה זמן הוא מאופסן".

 

המחקר המדובר פורסם לאחרונה ב - Journal of Food Composition and Analysis. חוקרים מהמחלקה למדעי המזון והטכנולוגיה, מהמכללה למדעי החקלאות והסביבה של אוניברסיטת ג'ורג'יה בארצות הברית מצאו כי לתוצרת קפואה ולתוצרת טרייה יש ערכים תזונתיים דומים.

 

החוקרים האמריקאיים בדקו במשך כשנתיים כמה משתנים: חומרים מזינים בתוצרת טרייה, מקוררת וקפואה, האם החומרים המזינים "הולכים לאיבוד" לאורך זמן ובאיזה צורת אפסון יש יתרונות תזונתיים טובים יותר.

 

"נבדקו ברוקולי, כרובית, תירס, שעועית ירוקה, אפונה ירוקה, תרד, אוכמניות ותותים בשלושת המצבים, טרי, מקורר או קפוא.  ברוב ההשוואות בין חומרים מזינים הממצאים לא הראו הבדלים משמעותיים בתכולת ויטמינים חיוניים שונים. יותר מזה, במקרים של הבדלים משמעותיים, בתוצרת קפואה נראו ערכים גובהים יותר בהשוואה לתוצרת מקוררת או טרייה".

  

"אני מנחשת מה הקוראים עשויים לחשוב", ממהרת להב להוסיף "האם אפשר לסמוך על הנתונים הללו? אולי המחקר מומן על ידי תעשיית המזון הקפוא? השאלות נכונות וטובות והדרך הראויה להחליט היא לבדוק מחקרים נוספים שפורסמו בתחום במשך השנים האחרונות".

 

"כאנשי מקצוע אנחנו יודעים שלא מספיק מחקר אחד כזה או אחר, עולם המחקר צובר הוכחות במשך השנים בנושא מסויים וכך נע קדימה. אז מה אומרים מחקרים אחרים? יש לא מעט מחקרים שתומכים בממצאי המחקר האחרון ויש שמצאו פחות יתרונות במזון קפוא אל מול טרי".

 

"אולם יש לזכור, ירקות ופירות שנקטפו ונאכלים עכשיו מכילים את היתרונות והערכים התזונתיים הגבוהים והאיכותיים ביותר. אולם רובנו קונים את הירקות והפירות שלנו בסופר, לשם לעיתים לוקח לתוצרת הטרייה להגיע הרבה מאוד זמן, בפרק זמן זה היתרונות מצטמצמים".   

 

2. קושי בצריכה מספקת

לעיתים מאוד קשה לעמוד בדרישה לצריכה מומלצת של ירקות ופירות בכל יום. "ההמלצה מדברת על 3-5 מנות של ירקות ו 2-4 מנות של פירות בכל יום, אני רואה מהעבודה שלי שמעט מאוד אנשים עומדים בהמלצה הזאת, לרבים זה לא פשוט - בגלל סיבות שונות. וזה הופך למסובך אף יותר אם מסתמכים רק על תוצרת טרייה". אומרת להב.

 

"לכן הפיתרון של שילוב טרי עם פירות וירקות קפואים בשייקים, מרקים, מנות שונות לאורך היום, הן בבוקר, צהריים וערב מאפשר קלות ופשטות בצריכה נכונה של כמויות המנות המומלצות ועל ידי כך בקבלת הסיבים התזונתיים, הויטמיניים והמינרליים הנחוצים בכל גיל". 

 

3. איכות על פי עונות השנה 

בסופו של דבר הטעם קובע. "אלפי מחקרים יכולים להגיד כך או אחרת אבל בסופו של דבר אם לא טעים לנו - אנחנו לא נאכל". היא מוסיפה "לירקות ופירות יש עונות אומנם כיום מצאו פתרונות ואפשר למצוא במרכול ענבים בחורף או תותים בקיץ אבל הם הכי טעימים ומזינים בעונתם".

 

"אני ממליצה לאכול את הפירות וירקות על פי עונות השנה וזמני הגידול שלהם, אז הם הכי איכותיים. במשך השנה, או כתוספת ומגוון ניתן ומומלץ להעשיר את התזונה גם במוצרים קפואים".

 

4. עלויות: טרי יקר יותר  

קפוא לא פעם זול יותר מטרי. "השיקול הכספי אצל רבים משחק גם הוא תפקיד". אומרת להב "בשביל לא להגיע למצב שבו לא אוכלים כלל ירק או פירות בגלל שהם יקרים אני ממליצה לקנות קפוא ובמידה".

 

"כל מי שנאלץ לזרוק תפוחים או חסה טריים מרקיבים בגלל שלא נאכלו בזמן, מתכווץ ליבו. אז קנו כמה שצריך, כמה שאוכלים כך גם תשלמו פחות וגם לא תאלצו לזרוק".

 

 

עוד בנושא: ההיתרונות הבריאותיים והתזונתיים שיש בירקות ופירות אדומים

 

 

בשיתוף "מגדלי הים התיכון"  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגדלי הים התיכון
צילום: shutterstock
יתרונות תזונתיים לפירות קפואים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים