ג'ו מקסורלי, בן 58, תושב גלזגו, אובחן כחולה בסוכרת מסוג 2 לפני שש שנים. הוא טופל בשני סוגים של תרופות נגד המחלה, אולם רמת הסוכר בדמו לא הייתה יציבה. "חשבתי שאצטרך לקחת את התרופות האלה לנצח", סיפר לחדשות BBC. אולם אז הוצע לו להשתתף במחקר חדש, שבחן את השפעותיה של דיאטה מחמירה דלת קלוריות על התפתחות המחלה.
משטר התזונה שהוטל עליו היה קפדני ביותר: במשך 12 שבועות, הוא ניזון מארבעה שייקים ביום, שהכילו 200 קלוריות כל אחד. וזהו. המשטר הקשוח הזה הניב תוצאות מהירות: בפרק הזמן הזה, משקלו צנח מ-90 קילו ל-73. אבל זה לא היה הרווח היחיד שלו. הנתון המפתיע יותר היה שהסוכרת שלו נעלמה. "במהלך הדיאטה הרופאים פטרו אותי מהשימוש בתרופות נגד סוכרת, ואיני זקוק להן עוד, משום שרמות הסוכרת בדמי חזרו לנורמה", סיפר לתקשורת האנגלית.
מקסורלי היה אחד ממאות בני אדם שהשתתפו בניסוי חדשני. לאחר 12 שבועות הוחזרו המשתתפים בהדרגה לתזונה מאוזנת הכוללת מאכלים מוצקים. התוצאות היו מרעישות: שנה לאחר תחילת הניסוי, 69 מהם (46 אחוז) לא סבלו מתסמינים של סוכרת, לעומת ארבעה אחוזים בלבד מהחולים שטופלו בתרופות בלבד, שהן הטיפול המקובל נגד המחלה. בתום שנתיים, 53 (36 אחוז) עדיין לא נזקקו לתרופות, ולמעשה הוגדרו כמי שאינם סובלים עוד מהמחלה.
הניסוי המרעיש הזה, שתוצאותיו העדכניות פורסמו לפני חודש במגזין המדעי היוקרתי "לנסט" ויוצגו בשבוע הבא בכנס של הפדרציה האירופית לחקר וטיפול בהשמנה, הוא אחד מסדרה של מחקרים חדשים, ששופכים אור חדש על סוכרת מסוג 2, שפוגעת באחד מכל עשרה בני אדם. על פי ממצאי המחקרים האלה, ייתכן שסוכרת אינה מחלה פרוגרסיבית וחשוכת מרפא, כפי שסברו עד היום, אלא בדיוק להפך: מחלה שניתן לשלוט בה ביעילות ויותר מזה – למחוק את מאפייניה לעיתים גם זמן רב לאחר הופעתם, באמצעות תזונה נכונה. האופטימיים שבמדענים מדברים על החלמה מלאה, הזהירים יותר – על נסיגה, כלומר פרק זמן שבו אין עדות לקיומה של המחלה. השורה התחתונה זהה – גם מי שכבר פיתח את המחלה הקשה ונאלץ להשתמש בתרופות כדי לטפל בה עשוי להחזיר את המצב לקדמותו באמצעות דיאטה.
אבל למרות הממצאים המבטיחים, לטיפול המוצע יש גם מגבלות: משטר הדיאטה קשה ליישום והסיכוי לשמור על המשקל החדש, כמו תמיד, נמוך מאוד. אם המשקל העודף יעלה בחזרה, מזהירים המומחים, גם המחלה תחזור במהירות. מומלץ להיוועץ ברופא לפני כל שינוי תזונתי.
סוכרת מסוג 2 היא אחת המחלות הכרוניות השכיחות בעולם. היא נגרמת כאשר הלבלב אינו מייצר מספיק אינסולין, ההורמון שמווסת את רמות הסוכר בדם, או כאשר הגוף אינו יכול להשתמש בו ביעילות. סוכרת מסוג 2, המחלה שבה מדובר כעת בהקשר של ריפוי אפשרי ונקראה בעבר גם סוכרת מבוגרים למרות שהיא מופיעה בשכיחות גוברת גם בילדים, היא השכיחה יותר מבין סוגי הסוכרת השונים.
המחלה מתפתחת בהדרגה; בשלב הראשון נוצרת תנגודת לאינסולין, מצב שבו הגוף אינו משתמש באינסולין ביעילות וכתוצאה מכך עולה רמת האינסולין בדם. בשל הדרישה המתמדת לקצב ייצור גבוה של אינסולין, הלבלב נפגע ויכולת הייצור וההפרשה של ההורמון יורדת.
רמות גבוהות של סוכר בדם לאורך זמן עלולות לפגוע בעיניים, בכליות במערכת העצבים ובלב. חולי סוכרת מסוג 2 נמצאים בסיכון מוגבר לפתח מגוון רחב של סיבוכים ומחלות כרוניות הכרוכות במוגבלות בהן: מחלת לב, שבץ מוחי, פגיעה בעיניים העלולה לגרום לעיוורון ומחלת כליה סופנית.
שכיחות המחלה בעולם עולה במהירות: בהשוואה לשנת 1980, מספר חולי הסוכרת הוכפל כמעט פי ארבעה. כיום חיים בעולם כ-425 מיליון איש הסובלים ממנה, ועד שנת 2050 מעריכים שאחד מכל שלושה אמריקאים יחלה בה.
שיעורי התחלואה הגבוהים לא פסחו גם על ישראל: בכל שנה מתגלים בישראל כ-30 אלף חולי סוכרת חדשים וכ-2,500 איש מתים ישירות מן המחלה. מנתוני משרד הבריאות עולה שבשנים 2013־2015 הייתה סוכרת סיבת המוות השלישית בקרב גברים והרביעית בקרב נשים בישראל, וגורם עיקרי לעיוורון, לקטיעות רגליים ולדיאליזה.
המציאות העגומה הזו קשורה בחלקה הגדול לסגנון החיים המודרני ולאורח חיים יושבני, המלווה בהשמנה ובחוסר פעילות גופנית. שמירה על משקל גוף תקין וביצוע פעילות גופנית סדירה עשויים למנוע את הופעת המחלה ולהפחית את סיבוכיה, אולם ברוב המקרים נדרשות תרופות או אינסולין שניתן בהזרקה על מנת לאזן את רמות הסוכר בדם אצל מי שכבר חלה בה. למרות הטיפול התרופתי נגדה, המחלה נחשבת היום למקצרת חיים בגלל הנזק ארוך הטווח שנגרם מהצטברות הסוכר העודף בכלי הדם.
מחקר שפורסם ב-2017 חשף כי העלות השנתית הגלובלית של ההתמודדות עם המחלה מגיעה ל-1.3 טריליון דולר. בגלל שכיחותה הגבוהה ובשל הנטל הכבד, הפיזי והכספי, הכרוך בה הפכה הסוכרת לבעיה עולמית בריאותית וחברתית דחופה. ב-2006 הכריז עליה ארגון הבריאות העולמי כמגפה של המאה ה-21. הגישה הרווחת כיום היא שיש לטפל במחלה בצורה אינטנסיבית כבר בשלביה הראשונים כדי להאט את קצב התקדמותה ולמנוע את התפתחות סיבוכיה.
אולם כעת, בפעם הראשונה, מתחילה הרפואה להתמקד במנגנונים הפיכים שגורמים להתפרצות המחלה, במקום לטפל בתסמיניה. כאן נכנסת שיטת ההגבלה הקלורית, שדווחה בדצמבר 2017. המחקר המהפכני, שנערך באוניברסיטאות ניוקאסל וגלזגו ונועד לבחון אם תוכנית הרזיה אינטנסיבית דלה מאוד בקלוריות עשויה להשפיע על המחלה, עדיין לא הסתיים, אבל תוצאות הביניים שלו כבר הביאו לסערה מדעית עולמית.
החוקרים גייסו 306 חולים בסוכרת, בגילאי 25 עד 65, שמחלתם אובחנה עד שש שנים לפני תחילת המחקר וסבלו כולם מהשמנה. מחצית מהמשתתפים קיבלו את הטיפול התרופתי המתקדם ביותר נגד סוכרת, והשאר התבקשו להפסיק את נטילת התרופות נגד סוכרת והוכנסו לתוכנית הרזיה אינטנסיבית: תחילה התבקשו להחליף את התזונה הרגילה שלהם בתחליפי ארוחות בהיקף יומי של 800 קלוריות בלבד. את הקלוריות הללו הם קיבלו מארבע מנות יומיות של מרקים או שייקים, שהכילו את מגוון הוויטמינים והמינרלים החיוניים לבריאותם. לאחר סיום תוכנית ההרזיה הראשונית, שנמשכה 12 שבועות, הונחו לחזור בהדרגה לתזונה בריאה ולשמור על משקל גוף תקין תחת פיקוחו של רופא המשפחה שלהם.
ניתוח ממצאי השנה הראשונה למחקר הראה שכמעט מחצית (45.6 אחוז) מהמשתתפים לא הראו עוד סימנים של סוכרת. החוקרים ציינו כי "כעבור 12 חודשים, כמעט מחצית מהמשתתפים השיגו הפוגה למצב לא-סוכרתי והפסיקו להשתמש בתרופות נגד סוכרת", וקבעו כי "הפוגה בסוכרת מסוג 2 היא מטרה מעשית בטיפול הראשוני" במחלה. מבין אלה שהסוכרת שלהם נעלמה, 70 אחוז היו בריאים גם בתום השנה השנייה. ההפוגה במחלה הייתה קשורה ישירות למידת ההרזיה שהשיגו המשתתפים: שני שלישים מאלה שרזו יותר מעשרה קילו היו בנסיגה מלאה של הסוכרת, כלומר לא נמצאה שום עדות לקיומה של המחלה, שנתיים מתחילת המחקר.
"הממצאים הללו מורידים את המסך מעל התקופה שבה סוכרת מסוג 2 נתפסה כמחלה פרוגרסיבית שלא ניתן למנוע את התקדמותה", אמר אחד משני החוקרים הראשיים במחקר, פרופ' רוי טיילור.
בשנים האחרונות פורסמו כמה מחקרים חדשים שהניבו תוצאות דומות. שני מחקרים קודמים, קטנים בהיקפם, שנערכו באוניברסיטת ניוקאסל על 11 ו־30 חולים, גילו כי דיאטה דלת קלוריות בת שמונה שבועות הביאה להפחתה בכמות השומן בכבד ובלבלב, דבר ששיפר את ייצור האינסולין והביא לנסיגה במחלה. משתתפי המחקר ניזונו מדיאטה דלה מאוד בקלוריות, סביב 600־700 קלוריות ביום, במשך שמונה שבועות, ולאחר מכן עברו למשטר דיאטה נוקשה פחות במשך שישה חודשים. אצל 12 מהמשתתפים נרשם שיפור משמעותי ברמות הסוכר בדם, עד שלמעשה היו מתחת לסף המוגדר כסוכרתי.
מחקר מאוניברסיטת מישיגן, שפורסם באוגוסט האחרון, בחן את השפעותיה של דיאטה דלת פחמימות ועשירה בשומנים בריאים, המיועדת לחולי סוכרת ולמי שמצוי בסיכון לפתח את המחלה. מתוך 743 איש שהשתתפו במחקר, רבע הפחיתו את רמות ההמוגלובין המסוכרר – מדד שמצביע על רמות הסוכר בדם לאורך זמן – בדמם, מבלי שנטלו תרופות נגד סוכרת כלל, או שנטלו תרופה אחת בלבד.
מחקר אחר, שפורסם באוקטובר האחרון בקנדה, טען כי שלושה גברים שנזקקו דרך קבע לאינסולין, כדי לשלוט ברמת הסוכר בדמם, הצליחו לעצור את המחלה ולהפסיק את השימוש באינסולין בעקבות דיאטה המבוססת על צום לסירוגין. שלושת החולים, בני 40, 52 ו-67, שאובחנו בין 10 ל-25 שנים קודם לכן, כך דווח, צמו למשך יממה כמה פעמים בשבוע, ובמהלך הצומות אכלו ארוחת ערב בלבד, בעוד בימים רגילים אכלו ארוחות צהריים וערב דלות בפחמימות. שלושתם, כך דווח ב"בריטיש מדיקל ג'ורנל", הפסיקו בתוך חודש בלבד להשתמש באינסולין לחלוטין, ושניים מהם לא נזקקו עוד לשום תרופה נגד סוכרת.
"כל אדם שמאובחן כסוכרתי ומוריד במשקל מיד עם האבחנה נותן לעצמו סיכוי גבוה להבראה מהסוכרת, ולא משנה איזו דיאטה יעשה", אומר פרופ' איתמר רז, יו"ר המועצה הלאומית לסוכרת של משרד הבריאות. "התנגודת לאינסולין יורדת, רמות הסוכר יורדות, התאים המפרישים אינסולין בלבלב מתאוששים והכל חוזר לאחור. ההמלצה היום היא להוריד לפחות שלושה אחוזים במשקל הגוף. אם תוריד חמישה אחוזים נהדר, ואם עשרה - הצלחת. רוב האנשים שיורידו משקל כזה יבריאו בלי תרופות, כלומר רמות הסוכר בדמם יחזרו להיות נורמליות".
הוכחה נוספת ליעילותה של הרזיה משמעותית בריפוי המחלה, ושנמצאת בקונצנזוס רפואי נרחב, היא באמצעות ניתוחים בריאטריים (לקיצור קיבה). מחקרים הראו כי מטופלים שמנים שעברו ניתוח כזה השיגו איזון טוב יותר של רמות הסוכר בדמם, ואצל 70 אחוז מהם נעלמה המחלה לחלוטין. מחקר שממצאיו פורסמו בשנת 2014 ב־Journal of the American Medical Association, ועקב במשך 15 שנים אחר מצבם הרפואי של 343 אנשים עם סוכרת סוג 2, מצא כי 15 שנים לאחר הניתוח כמעט שליש מהמנותחים היו בהפוגה.
מחקר של שירותי בריאות כללית שנערך בישראל על 32 אלף מטופלים הראה שניתוחים כאלה מפחיתים את הסיכון לתמותה ב-50 אחוז. "אם יש הצדקה לניתוחים כאלה היא בוודאי בחולים הסוכרתיים", אומר ד"ר דרור דיקר, מנהל מנהל פנימית ד' והמרכז הרב-תחומי לטיפול בהשמנה בבית חולים השרון ויו"ר החברה לחקר וטיפול בהשמנה בישראל, שעמד בראש המחקר. "אם מסתכלים ברזולוציה גדולה יותר, עיקר האנשים שהרוויחו מהסיפור הזה בארבע שנות מעקב שביצענו היו הסוכרתיים. אצלם הייתה הירידה הגדולה ביותר בתמותה. במחקר נוסף הוכחנו שניתוח בריאטרי, לא משנה מאיזה סוג, גורם להפוגה בסוכרת שנמשכת עד 5 שנים ב־50 אחוז מהמנותחים הסוכרתיים".
כמו בדיאטה, הגורם הראשון שמנבא את הצלחת הניתוח בטיפול בסוכרת הוא היקף הירידה במשקל. "הפקטור החשוב ביותר שמנבא מי מהמנותחים יצליח לחיות בלי סוכרת הוא ירידת המשקל בשנה הראשונה לאחר הניתוח", אומר ד"ר דיקר, "ככל שהירידה משמעותית יותר, גדל הסיכוי להפוגה ארוכת טווח במחלה".
ההסבר האפשרי להיעלמות הסוכרת באמצעות הרזיה דרסטית קשור ככל הנראה להצטברות שומן באיברים פנימיים, בהם הכבד והלבלב, בתהליך ההשמנה. שומן כזה מפריע לפעולתם התקינה של אותם איברים, ועשוי להיות קשור להתפתחות סוכרת מסוג 2. השמנה אינה הגורם היחיד למחלה, יש גורמים נוספים, בהם גיל, מוצא והיסטוריה משפחתית, אולם בניגוד לכל אלה, המשקל שלנו ניתן לשינוי. אחת ההשערות היא שצמצום מאגרי השומן באיברים הפנימיים באמצעות דיאטה או ניתוח עשוי לשפר את פעולתם ולגרום לנסיגת המחלה.
אחד מניסויי התזונה הקליניים המפורסמים מבוצעים בישראל בקבוצת המחקר של פרופ' איריס שי מאוניברסיטת בן-גוריון, מהחוקרות הבולטות בעולם בתחום התזונה והמחלות הכרוניות. צוות החוקרים בראשותה של פרופ' שי בחן את השינוי במאגרי שומן האדם באמצעות הדמיית MRI ואיבחן נסיגה דרמטית ומובהקת של מאגרי שומן בלבלב, בכבד, בלב ובשומן התוך-בטני, באמצעות דיאטה ים-תיכונית מופחתת פחמימות, בהשוואה לדיאטה דלת שומן. ההפחתה במאגרי השומן הרעילים באיברים הללו לוותה בשיפור משמעותי במדדי הסוכרת, והייתה גדולה יותר כששולבה פעילות גופנית מתונה לאורך זמן.
אבל למרות האפשרות המהפכנית להעלים את הסוכרת באמצעות דיאטה, המגפה המתוקה ממשיכה להתפשט ועל הדרך יש גם מי שמתפרנס ממנה: דוח שפורסם לפני חודשיים בלונדון העריך כי שוק התרופות נגד סוכרת שיש בהן אינסולין צפוי לגדול ל-69 מיליארד דולר עד שנת 2023.
בעקבות ממצאי המחקרים החדשים, כבר הכריז שירות הבריאות הלאומי באנגליה כי השפעותיהן של דיאטות דלות קלוריות ייבדקו על אלפי חולים, במסגרת התוכנית הארצית למלחמה בסוכרת. גם במדינות אחרות, בהן סקוטלנד ואוסטרליה, כבר נשמעים קולות הקוראים לאימוץ פרויקט התזונה הייחודי והמבטיח הזה.
אולם לשיטה הדרסטית הזו יש גם מגבלות. רשויות הבריאות בעולם מזהירות כי שיטה של הגבלה קלורית מחמירה אינה מתאימה לכל אחד, וצריכה להתבצע תחת פיקוח רפואי בלבד. בשלב זה, אין הסכמה בין המומחים אם מדובר בהחלמה מלאה מהמחלה, או במה שמוגדר כ"נסיגה" בה, כלומר הפוגה זמנית בתסמיני המחלה.
עדיין לא ברור איזו דיאטה היא היעילה ביותר להשגת התוצאה הרצויה. כאמור, דיאטות נוזלים קיצוניות השיגו תוצאות חיוביות מובהקות, אולם כך גם צום לסירוגין, שיטת תזונה המעודדת הפסקות גדולות בצריכת המזון, וצברה בשנים האחרונות פופולריות רבה. גם תזונה דלה מאוד בפחמימות קושרה לאחרונה להיעלמות סוכרת. אולם כל אלה אינן קלות ליישום. פרט לתחושת רעב ולאנרגיה ירודה, עלולות כל השיטות האלה לגרום גם לכאבי ראש, סחרחורות, נשירת שיער ועצירות. השמנה חוזרת תביא קרוב לוודאי לחזרה מהירה של המחלה. "אנחנו מבינים עכשיו את המהות הביולוגית של המצב ההפיך הזה", אמר החוקר הראשי במחקר הבריטי, פרופ' רוי טיילור. "עם זאת, כל מי שהשיג הפוגה צריך לדעת שהמידע הקיים בידינו היום אומר שהמחלה תחזור אם יעלה חזרה במשקל".
"ההבראה היא לעולם לא הבראה מלאה, כי כשהמחלה מאובחנת, החולה בדרך כלל כבר איבד מחצית מהתאים מפרישי האינסולין בלבלב", מסבירה פרופ' רז. "לכן גם אם ערכי הסוכר חזרו לנורמה, למי שהיה חולה יש מלכתחילה סיכוי גדול יותר לחזור ולפתח את המחלה, כי הרזרבה של התאים הללו יותר קטנה".
בגלל המשטר הקלורי הנמוך שהדיאטות הללו מחייבות קשה להתמיד בהן. כ-20 אחוז מהמטופלים שגויסו למחקר האנגלי פרשו ממנו בשל הקושי לשמור על המסגרת התזונתית המחמירה. מחקר זה סיפק למשתתפים ייעוץ פסיכולוגי ועודד אותם לבצע פעילות גופנית, תמיכה שלא קיימת בחיי היומיום של רובנו.
"צריך לזכור שלגוף יש מנגנונים פיזיולוגיים שמקשים עלינו להישאר לאורך זמן במשקל שירדנו אליו, ולכן הרוב מוחלט של הדיאטות הנכונות והטובות ביותר לא מחזיקות מעמד מעל שנה", אומר ד"ר דיקר. "המחקר הזה חשוב מאוד, כי הוא הוכיח את הקונספט שעל ידי שינוי תזונתי משמעותי וירידה גדולה במשקל ניתן להביא להפוגה בערכי הסוכרת. אבל להגיד שאפשר לקחת וליישם אותו בחיי היומיום עדיין קשה, כי פרקטית – מעט מאוד אנשים יעמדו בגזרה כזו".
גם חלק מהרופאים העוסקים בתחום מודים שהרימו ידיים מהניסיון לטפל בסוכרת באמצעות דיאטה. "במשך הרבה מאוד שנים שאני מטפל בחולי סוכרת, פה ושם יש אנשים שירדו ונשארו במשקל החדש שהשיגו והם ללא ספק מאוזנים הרבה יותר טוב, אבל זה מיעוט קטן ביותר", אומר פרופ' מוטי רביד, מנהל בית החולים מעייני הישועה, לשעבר יו"ר האגודה הישראלית לסוכרת. "רוב החולים לא מצליחים לרדת, וגם אלה שכבר הצליחו משמינים בחזרה. מכיוון שעד היום אין לנו תרופות שמדכאות תיאבון בצורה טובה, אחרי שנה או שנתיים האפקט הוא אפס. בשיטות הנוכחיות ובתרבות האוכל המערבית הסיכוי להצליח כל כך קטן, שרוב הרופאים פשוט מסתפקים בייעוץ הפורמלי, אבל לא ממש לוחצים על החולים בעניין הזה".
"נותנים את התרופה הבסיסית לטיפול בסוכרת כבר בשלבים מוקדמים מאוד לאחר האבחון, בין השאר אולי משום שכמו לגבי עישון, חלק מהרופאים התייאשו, כי הם לא מאמינים ביכולת שלהם לחולל שינוי", מסכים פרופ' רז. "אבל באופן טבעי אם מראש אתה נותן כדורים, רוב החולים יתאמצו פחות. ייתכן שצריך לשקול מחדש את הגישה הזו, ולתת למטופלים הזדמנות מוגדרת בזמן להבריא את עצמם באמצעות דיאטה ופעילות גופנית. ורק אם זה לא עובד, להתחיל לטפל בהם בתרופות".