סינביוטיקה: כשסיבים תזונתיים נפגשים עם חיידקי מעי
התרומה של חיידקי מעי פרוביוטיים לבריאות שלנו היא ידועה. השילוב של חיידקים אלה עם סיבים תזונתיים יוצרים אפקט בריאותי מחוזק הנקרא סינביוטיקה. כך זה משפיע על הגוף שלנו
בשיתוף אלטמן
אורח החיים המודרני, שבין השאר אחראי על תזונה של מזון מעובד, תזונה דלה בסיבים ומתח בלתי פוסק, אחראי לעלייה בתחלואה (כולסטרול, סוכרת, לחץ דם גבוה) ולפגיעה באיזון של פלורת המעיים הטבעית.
מערכת עיכול תקינה משליכה על הבריאות הכללית, ומתוך הידיעה הזאת, עולה השערה שהקפדה על תזונה איכותית וטובה, אורח חיים בריא המשלב פעילות גופנית, הפגת מתחים וצריכת תוספי תזונה, יעזרו יחד לשמור על אוכלוסיית חיידקים טובה במערכת העיכול שלנו - וכך יסייעו לנו לשפר את בריאותנו.
כשמדברים על תזונה נכונה, אחת ההמלצות הכי חשובות היא - צריכת סיבים.
השילוב של סיבים עם פרוביוטיקה הנקרא סינביוטיקה - מגביר את החיידקים הידידותיים ומחליש את החיידקים המזיקים (פתוגנים). המשמעות היא השפעה מיטיבה על תפקודי גוף רבים ובעיקר על מערכת העיכול - מעי עם מגוון רחב יותר של זני חיידקים ידידותיים, המפחיתים סיכון לתחלואה ותהליכים דלקתיים בגוף.
מה המינון המומלץ?
חשוב להכיל בתזונה סיבים שתופחים במערכת העיכול ופועלים כמטלית המנקה את הפסולת המצטברת על דפנות המעי הגס, מזרזת את תנועתיות מערכת העיכול ומשפרת את תדירות ואיכות היציאות. אספקה סדירה של סיבים תזונתיים פותרת את רוב בעיות העצירויות בגיל המבוגר.
הסיבים התזונתיים שאינם מתעכלים על ידי בני האדם, מקדמים את שגשוגם של חיידקיי המעי הפרוביוטיים במערכת העיכול. אחת הדרכים לספק אמצעים לשגשוג, בדומה לחיזוק הצמיחה על ידי דישון, היא באמצעות סיבים (פרה ביוטיקה - מזונות שאינם ניתנים לעיכול על ידי אנזימי הגוף שלנו).
לפי ה-Institute of Medicine IOM ההמלצה לצריכת סיבים תזונתיים עבור אנשים בוגרים בגילאי 51-18 שנים עומדת על 38 גר' לגברים ליום ו-25 גר' לנשים.
איך ניתן להגיע לצריכה המומלצת? העשרת התזונה בסיבים תיעשה על ידי הגברת צריכת ירקות, שילוב פירות, העדפה של דגנים מלאים על פני דגנים מעובדים, שילוב קטניות בתזונה על בסיס יומי וצריכת אגוזים וזרעים שונים.
עם זאת, לעיתים גם כאשר התזונה מגוונת וכוללת שלל מזונות מן הצומח לא מצליחים להגיע להמלצה היומית לצריכת סיבים, צריכת מזונות מועשרים בסיבים ותוספת של תוסף תזונה הכולל סיבים תזונתיים עשויים לעזור.
היתרונות שבתזונה עשירה בסיבים תזונתיים המועשרים בפרוביוטיקה סינביוטיקה:
הסדרת פעילות מערכת העיכול – הגדלת נפח ומשקל הצואה ושיפור התקדמותה לאורך המעי.
ניהול משקל: לסיבים תכונה של ספיחת נוזלים, עובדה היוצרת תחושת שובע לאורך זמן, אצל האדם ובכך עשוי לתרום לירידה במשקל.
הקלה בתסמינים שכיחים: כאבי בטן, IBS, עצירויות ושלשול.
הורדת רמות הכולסטרול: הפחתת רמות ה – LDL בדם וכך גם הפחתת הסיכון להתפתחותן של תחלואות לב וכלי דם.
איזון רמות סוכר בדם: האטת קצב ספיגת הסוכר אל זרם הדם וכך מסייעים באיזון הרמות בדם ואף הפחתת הסיכון לפתח סוכרת סוג 2.
שיפור המיקרוביום ושמירה על בריאות המעי: הסיבים תורמים להתפתחות ושגשוג חיידקי מעי פרוביוטיים וכך תורמים לבריאות האדם.
הכותבת היא דיאטנית קלינית
בשיתוף אלטמן